JOURNALISTER OKUNSKAP ÄR ETT PROBLEM

Igår läxade jag upp Sveriges Radios EU-korrespondent, Andreas Liljeheden, ordentligt för ett inslag i tisdagens lunchekot, som hade felaktigheter och märkliga påståenden. Jag skickade ett mejl till honom under lördagen och han ”kapitulerade” omgående.

Jag uppskattar dock att han utan omsvep erkänner att det blev fel och att han till och med uttryckte sig dumt. Det är nog första gången som någon erkänt en mindre bra insats i statsmedia eller för den delen överhuvudtaget i riksmedia. Strongt gjort!

Vad vad det då som hade gjort mig så upprörd att jag kontaktade en av Sveriges Radios EU-korrespondenter?

Det var i tisdagens lunchekot som jag hörde detta men jag satt då i bilen. Det dröjde dock till lördagen innan jag letade upp nyhetssändningen för att lyssna en gång till. Det här sa Andreas Liljeheden i inslaget som handlade om att EU-ledarna samlats för att bland annat diskutera de stigande elpriserna. Jag citerar bara den delen i inslaget som jag reagerade på.

”Sverige är ju inte lika hårt drabbat som andra EU-länder men påverkas ändå. Det är framför allt Skåne, i södra Sverige som är drabbat av stigande elpriser och det beror ju på att Skåne får mer av sin el söderifrån, från Nordeuropa. Där har ju energiminister Anders Ygeman sagt att han har funderingar kring om man skulle ändra Sveriges elområden, Sverige har fyra elområden så att man på så sätt skulle kunna skicka mer el från norra Sverige söderut ned mot Skåne men det där är ju ingen snabb lösning, det löser inte problemet med stigande elpriser för skåningarna, det skulle i så fall krävas att man har riktat nationellt stöd och det verkar inte aktuellt enligt Ygeman.

Följande saker invände jag emot.

Elområde 4 innefattar inte bara Skåne, utan även hela Blekinge och stora delar av Småland och södra delen av Halland. Alla dessa är drabbade av stigande elpriser inte bara Skåne!

Sedan påstod Andreas Liljeheden att Skåne (södra Sverige) får mer av sin elenergi från Nordeuropa. Södra Sverige får i princip inget av sin elenergi från Nordeuropa. Sverige exporterade under 2020 ca 25 TWh till andra länder i Nordeuropa, den största delen exporteras via elområde 4 till Litauen, Polen, Tyskland och Danmark och importerade i princip inget från Nordeuropa undantaget några få tillfället då det blåser mer eller mindre halv storm i hela Nordeuropa. Under innevarande år från januari till september har Sverige exporterat drygt 18 TWh och då återstår 3 månader av året.

Jag lägger in en bild som jag precis nu tog över situationen under lördagskvällen framåt 22:00.

Sverige exporterar 916 MW till Danmark, 500MW till Tyskland, 604MW till Polen och 734MW till Litauen. Totalt exporteras i detta ögonblick 2 754 MW till Nordeuropa från elområde SE4. Det är ytterst sällan elflödet går i motsatt riktning.

Sedan kom ju detta påstående och då fick det vara nog för min del.

Där har ju energiminister Anders Ygeman sagt att han har funderingar kring om man skulle ändra Sveriges elområden, Sverige har fyra elområden så att man på så sätt skulle kunna skicka mer el från norra Sverige söderut ned mot Skåne men det där är ju ingen snabb lösning,

Eldistributionsnätet ändras ju inte för att elområden ändras. Oavsett om vi har 4 eller 2 elområden så kvarstår ju flaskhalsarna i det svenska elsystemet. Flaskhalsarna som enligt mig i huvudsak beror på att vi måste exportera så mycket överskottselenergi från vindkraften till Nordeuropa genom/via elområde SE4.

När jag hörde detta inslag blev jag riktigt förbannad och tänkte att detta är ännu ett led i den indoktrinering som statsmedia utsätter svenska folket för när det gäller klimatet, elförsörjningen och en rad andra ämnen. Det låg sedan och skavde hela veckan och under lördagen tog jag tag i det och skickade ett mejl till Andreas Liljeheden.

Av svaret från Andreas Liljeheden framgår det dock som att det mest handlar om okunskap och slarv och inte indoktrinering.

PS

Hur rättade man då till felet i efterföljande sändningar. Man strök helt enkelt bort den citerade texten i inslaget. Uppenbarligen var det fler som uppmärksammade felaktigheterna.

Annons

27 reaktioner på ”JOURNALISTER OKUNSKAP ÄR ETT PROBLEM

 1. Tony 2021-11-02 / 08:55

  Håller med Edvard Blom om Expressen. Är det inte Bonniers som är ägare till denna oseriösa blaska?? Visst drivs den väl självständigt , men seriösa ägare låter väl inte vad för skit som helst passera gång på gång, men det gör man tydligt här när tidningen gårb ut och försvarar sin skandalösa glorifiering av Gangsterrapparena som tortyevåldtog en flicka! Ybkligt är ett allt
  för klent ord när tidningen närmast idoliserar dessa svinpälsars gärning!

  Glad att jag slutade köpa denna tidning i början på 2000 talet!

  Gilla

  • Karl W 2021-11-03 / 01:01

   TONY, Bonniers äger – och styr- Expressen, DN, DI, Sydsvenskan and HD, Dagens Medicin. Veckans Affärer, Damernas Värld, Amelia, Sköna Hem, Teknikens Värld, Resume, plus dussintals andra media. Bonniers ägs 100% av Bonnier-familjen och har totalitär media-dominans i Sverige. (Källa Wiki)

   http://www.bonniercorp.com ”Bonnier Corporation är en av de största specialintresserade förlagsgrupperna i Amerika”. (Källa Wiki)

   Bonniers är en direkt förlängning av Washingtons propagandamaskin, och likt i alla diktaturer är deras uppgift att forma svenskarnas åsikter till vad deras huvudman i Washington vill. Det betyder att hylla USA och NATO och smutskasta och nedvärdera alla länder som USA inte lyckats lägga under sig, kontrollera, ockupera eller annektera. Typisk Ryssland, Kina och Iran.

   Lögnerna är värre än en gång i Nazityskland. Det går att jämföra. När propagandan tillfredsställer Washington kommer belöningen i USA, men du får aldrig veta för den som dominerar styr narrativet. Korruption! Ett exempel. Kina leder globalt erkänt arbetet med klimatet och miljön mycket stort, men det är inte den bild dom levererar till dig. Lögnare, lakejer och satans mördare, citat Olof Palme. Håll alltid detta i minnet när du läser Sverige media, vem som verkligen talar, vems meddelande och världsbild det är du får. De lokala mindre media bara kopierar vad dominanten massivt pumpar ut.

   Gilla

 2. Stefan 2021-11-01 / 19:55

  Thoralf jag har tittat på hur Sverige försörjs av el 2021 som ett exempel och konstaterat att vindenergin inte bidrar alls till Sveriges elförsörjning. Ja det finns tillfällen då vindkraft har bidragit men den hade kunnat ersättas av vattenkraft som då i realiteten måste reducera sin kapacitet.
  Skulle det inte vara intressant att belysa att Sverige inte behöver vindkraft

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-01 / 20:05

   Jag har i princip redan belyst detta genom att Sverige under 2020 exporterade ca 25 TWh elenergi till våra grannländer. Samtidigt producerade vindkraften i princip ungefär lika mycket som exporterades.

   Gilla

 3. Hacke 2021-11-01 / 18:28

  Okunskap alt. aktivism?
  Senaste fällningarna i Granskningsnämnden: SRs Morgonpasset fälls för det felaktiga påståendet att Hamas inte är klassad som terrororganisation av EU. Ett påstående från SRs korrespondent i Mellanöstern. Statsradion får dessutom anmärkning för att det tog tre(!) månader innan rättelsen gjordes efter ”fällningen”.
  SVT:s Aktuellt och Rapport fälls också för inslag i coronarapporteringar. Bland annat genom missvisande/felaktiga grafer! Känns det igen? Fejkade grafer verkar ju snarare vara ett tema hos såväl aktivisterna på stats-tv som kollegorna på TV4.

  Sedan frågar man ju sig vad denna politiskt tillsatta Potemkinkuliss går ut på. De få gånger man fäller sina kollegor innebär ju bara en rättelse i marginalen långt efter att skadan är skedd.
  Så svenskt det bara kan bli. Helt i linje med konsekvenserna för buset på våra gator och torg. I de fall någon ”fälls” över huvud taget vankas det på sin höjd saft och bulle hos närmaste batikhäxa.
  Eller som den rappande gangstern och tortyrvåldtäktsmannen nyligen sammanfattade svensk rättskipning i hyllningsreportaget och idolporträttet i Expressen: ”Svenska fängelser är Kalle Anka.”

  Gilla

  • Karl W 2021-11-03 / 01:28

   HACKE Denna politiskt tillsatta Potemkinkuliss, både MSM och statsmedia, går ut på att styra åsikter, opinion och hur folk röstar och agerar. Så går det till i alla diktaturer, inklusive den svenska. Romarna uppfann metoderna, Nazisterna fulländade dom, och idag är dom i flitigt bruk.

   Gilla

 4. Andersson 2021-11-01 / 15:12

  ##
  SVT Ledare:

  När Magdalena Andersson (S) ska forma sitt ministerlag är den största frågan vem som tar över hennes jobb på finansdepartementet.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ledarskribenterna-siar-kommunalrad-juholt-och-rikspolischefen-kan-bli-nya-s-toppar
  ##

  Ska public service ha ledarsidor på nätet? Även om det som här är förklädd till en artikel? Intressant är dock att skribenterna öppnar för en come back för Håkan Juholt.

  Att Magdalena Andersson blir partiledare klart vid det här laget. Men det är inte självklart att hon blir statsminister. Det skulle kunna bli Annie, Uffe eller rentav Jimmie. Eller så blir det så illa att Stefan måste sitta kvar. Illa för honom. Det vore intressant att få höra honom stå till svars för allt han har ställt till med.

  Gilla

 5. Kalle 2021-11-01 / 12:41

  ## Karin Pihl: [GP] Vi gör våra barn till analfabeter
  Ledare: Barnens bristande läslust är en framtida katastrof. Och klasskillnaderna lär förstärkas när skolan misslyckas med sitt kompensatoriska uppdrag.##

  ## Svenska barn är bland de minst läsintresserade i hela OECD. Bokslukaråldern, en period i barns liv där de precis upptäckt läsintresset och plöjer bok efter bok, tycks generellt ha blivit ett historiskt fenomen i Sverige.##

  ## Att kunna läsa längre texter handlar inte bara om att få uppleva njutning i form av romanläsning. Hjärnforskning visar att den analytiska förmågan utvecklas vid läsning av längre texter. ##

  ## Om universiteten har problem med studenternas läs- och skrivförmåga i dag är det ingenting jämfört med vad som väntar när dagens högstadieelever påbörjar högre studier om ett årtionde. ##

  https://www.gp.se/ledare/vi-g%C3%B6r-v%C3%A5ra-barn-till-analfabeter-1.58131490

  Antagligen kommer journalisternas förmåga till analytiska texter bli sämre i framtiden.

  Kommer vi att få analfabeter i det framtida sverige!!!??? (Sämst i klassen igen!!!)

  Sverige behöver en massa läskunniga och anlytiska medborgare i det framtida sverige.

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2021-11-01 / 16:40

   2010 skriver Finska YLE. ”Nästan alla somaliska flyktingar är analfabeter”
   ”Migrationsverket uppskattar att 85-90 procent av de somalier som kommer till Finland är analfabeter”

   Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara bättre i Sverige, eller att 2021 skulle skilja sej från 2010.

   Avsiktligt eller oavsiktligt har vi här att göra med ett folk som omöjligt kan fungera eller på något sätt bidraga till Sveriges utveckling. Tvärtom är det just dessa ungdomar som är inblandade i skjutningar och mord.

   Att vara anal-fabet med kinderna fullproppade med kat så dom ser ut som en uppstoppad hamster bidrar nog inte heller till integration. Så synd on svenskar, så hemsk att våra politiker släppt in denna olycka.

   Gilla

   • Karl W 2021-11-03 / 01:40

    Ett av de stora problemen är intelligensnivån, och det är dom som är offren och de skadelidande. Det svenska samhället har skapats för ett högt IQ, och det gör att dom får svårt att finna sig tillrätta och leva bekvämt. Kinas samhälle har världens högsta IQ, och jag ser ju själv hur otroligt svårt, nära omöjligt, svenskarna med sitt lägre IQ har att förstå vad som pågår och hur Kinas mycket teknologiska, avancerade och välutvecklade folkstyrda samhälle fungerar. Verkligheten penetrerar inte. DN hade en artikel igår.
    Tekniken vi kan förvänta oss om 20 år
    https://www.dn.se/ekonomi/tekniken-vi-kan-forvanta-oss-om-20-ar/
    Det kändes tragiskt att läsa den, för vad DN beskriver är det samhälle vi har redan idag i Kina, Kina ligger alltså minst 20 år före Sverige. Svenskarna till och med förbjuder att Sverige utvecklas och avancerar, N.B. USA förbudet mot Huawei.

    Gilla

 6. ivarandersson 2021-11-01 / 08:49

  Alla gör fel ibland. Det är bara att erkänna. Heder åt Andreas Liljeheden som erkände rakt upp och ner.

  Gilla

 7. Karl W 2021-11-01 / 04:29

  Finns det överhuvudtaget någon anledning till dessa elområden. Det är inte bara journalisternas okunnighet som är faran, jag drar helt oblygt paralleller med hur journalister arbetade i Nazi-Tyskland för 100 år sedan, att missleda och indoktrinera allmänheten, och det gäller inte bara inom Sverige utan allt mer internationellt. Man målar upp synnerligen grovt förfalska bilder av världen. Det är straffbart att ljuga i en domstol, det kan bli fyra års fängelse, varför är det tillåtet att ljuga i media. Varför finns inget personligt ansvar. Mna vinklar och slirar friskt och avsiktligt för att ge ett förfalskat intryck.

  Gillad av 1 person

 8. turrim 2021-10-31 / 19:40

  Om man har sin journalistbildning på t ex Södertörns högskola och sedan skickas av Cilla Benkö till Bryssel för att täcka alla ämnen och många språk så är det inte så lätt. Samtidigt kraven från SR att vara lojal mot regeringen. Vi betalande uppskattar att äntligen någon som erkänner sitt misstag. Jag är inte säker på att han får plus i sitt CV av sin VD.

  Gillad av 1 person

 9. Andersson 2021-10-31 / 14:39

  Trafikstörningar på flera flygplatser under dagen. Har Bolund kommit iväg ordentligt till Glasgow? Limma fast sig! Det börjar likna Kabul.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2021-10-31 / 17:02

   Det lär bli ringa straff när åklagare och tingsrätten hittat alla förmildrande omständigheter. Hoppas att berörda flygbolag kräver skadestånd liksom försenade passagerare.

   Gillad av 3 personer

   • Nils Dacke 2021-11-01 / 09:14

    Fast luftfartssabotage är i alla fall väldigt allvarligt i USA, så dessa extremister lär inte få visum till detta land inom 20 år, vilket de kanske inte bryr sig om ändå?

    Gilla

 10. Hacke 2021-10-31 / 14:29

  Bra aktion där Thoralf. Har själv några gånger lyckats tränga mig igenom det närmast hermetiskt slutna grindvaktsystemet på public service då det pockat över. Och då mötts av ett motvilligt medgivande i stil med:
  – Ja, det där blev inte så bra…
  En liten dvärgpudel kring ”ett misstag” där skadan redan är skedd och aldrig kommer till lyssnarnas kännedom. Sedan är det tillbaka till business as usual. Det vill säga vänsteraktivismen, som per automatik också tycks kopplad till okunskap.

  Men vi får aldrig sluta vara den surrande flugan i rummet hos dessa vänsteraktivister som vi alla dessutom tvingas försörja. Nu fick ju detta magplask också dessbättre spridning genom Thoralfs blogg.
  Och sannolikt kommer denne Liljeheden nu att tänka sig för en extra gång innan han plitar ihop sina taffliga regimtrogna alster. Men tids nog kommer han att lära sig och göra som dom andra på propagandakolossen, ljuga så det går ihop. Åtminstone något sånär.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2021-10-31 / 17:05

   Man kan leva gott på okunskap och lögn. Se bara på Erika.

   Gillad av 1 person

 11. Thor 2021-10-31 / 12:48

  Skrämmande med denna okunskap i pk-media. Speciellt med tanke på de stackars svenskar som helt okritiskt tror att det som framförs i pk-media alltid är sant.

  Gillad av 1 person

 12. janne 2021-10-31 / 12:15

  Att kunna erkänna ett misstag är ovanligt men hedrande,så övriga i samma
  ställning tag lärdom av detta fallet ni blir alltid avslöjade med ert ljugande.
  Särskilt Bjärström
  Bra gjort Thoralf all heder till dig.

  Gillad av 1 person

 13. onkelbjrn 2021-10-31 / 11:23

  Jag gissar att en förändring av elområden inte löser problemen med höga elpriser. Kanske får Skåne ett något lägre elpris, men detta kommer elbolagen att kompensera med högre priser i norr.
  Elbolagen gör idag enorma vinster. Tex vattenfall har under årets 9 första månader gjort en vinst på över 40 miljarder. 2019 landade vinsten på ca 15 miljarder och då delade man ut ca 7 miljarder till staten. Kan man ju bara undra hur stor utdelningen blir för årets resultat.
  Och kommer vi elkonsumenter som nu har vattenfall att kompenseras med lägre priser.
  Tror inte det.

  Gilla

 14. Sven d.ä. 2021-10-31 / 11:06

  Jag tycker att man ska ange elexporten i Svenska kronor inte i MW. När man talar om Volvos export av bilar säger Volvo inte att de exporterat 2500 bilar, Bahco har exporterat 11000 filar etc etc.

  Det är först när man överför MW till Svenska kronor som vi ser värdet av exporten. Gärna så ser jag att det bryts ned på energislag, hur mycket i vindkraft, vattenkraft etc.

  Gilla

Kommentarer är stängda.