VILKA FALSKA ILLUSTRATIONER

För några veckor sedan besökte jag Ölands mest östra punkt, Ängjärnsudde som ligger ca 4-5 km söder om Trollskogen på norra Öland. Det är också slutet på Bödabukten i norr. En väldigt vacker plats med en orörd kust, som besöks av många sportfiskare men även en del surfare vid rätt vind. Vid den här årstiden är man oftast helt ensam där.

En härlig plats för en utflykt vid fint väder och lite vandring längs kusten.

Men om jag istället tittar söderut längs kusten så kan jag faktiskt se de 16 vindkraftsverken vid Kårehamn som sticker upp ur havet. När jag sedan mäter avståndet från Ängjärnsudde till det närmaste av vindkraftverken så är det ca 34 km och till det som ligger längst söderut är det ca 39 km. De syns klart och tydligt vid bra väder. Dessa vindkraftverk är 136 meter höga över havsytan. Jag har tyvärr inget foto på det.

Jag har däremot ett foto som är tagit lite längre söder ut. På fotot syns Högby fyr och i bakgrunden vindkraftsparken vid Kårehamn. Det är mellan 18-22 km till vindkraftverken som är på fotot. Högby fyr är 23 meter hög som jämförelse.

Foto taget med 58 mm brännvidd, vilket motsvarar ett normalobjektiv med en bildvinkel på ca 45-50 grader.

Varför tar jag då upp detta? Det planeras just nu för två gigantiska havsbaserade vindkraftsparker mellan Öland och Gotland.

Det är dels företaget OX2 som driver ett projekt som man kallar Aurora och som skall bestå av 220-370 vindkraftverk. Vindkraftverken beräknas vara 370 meter höga över havsytan.

Men också företaget Hexigon driver ett projekt som de kallar Kultje och som skall bestå av max 220 vindkraftverk med en totalhöjd över havet på 350 meter.

Totalt 440-590 vindkraftverk till havs. Var kommer de då placeras. De kommer placeras ca 20 km från södra Gotland och ca 30 km från östra Öland.

De vindkraftverk som du ser på ovanstående foto är 136 meter höga. Du kanske kan tänka dig hur nästan tre gånger så höga vindkraftverk kommer se ut på 20 km avstånd.

Företaget OX2 har inte några illustrationer i sitt samrådsunderlag utan skriver följande. Öland nämns inte!

”Närmaste bostadsbebyggelse finns på Gotland, där själva bostadsbebyggelsen är belägen drygt 20 km från Aurora. En analys av påverkan på landskapsbilden kommer att presenteras i kommande miljökonsekvensbeskrivning.”

Företaget Hexigon skriver dock följande och har illustrationer med som en bilaga i deras samrådsunderlag.

”Enligt studier av visuell påverkan från havsbaserade vindkraftsparker (consultans, 2020), (Sullivan R, 2012) kan vindkraftsverken från avstånd på cirka 24 km uppfattas i begränsad omfattning med människans synskärpa. En exempelbild som åskådliggör hur den planerade vindkraftsparken skulle kunna upplevas på från Öland och Gotland finns i Bilaga.”

Jag tappade nästan hakan! ”begränsad omfattning med människans synskärpa” Jag måste uppenbarligen ha väldigt bra synskärpa men 2012 (Sullivan R, 2012) var ju heller inte vindkraftverken så höga. Kanske drygt 100 meter, inte 350-370 meter höga.

Hör kommer först illustrationen från Gotland och sedan från Öland. Den översta bilden i varje illustration är nuvarande landskapsbild och den undre med vindkraftparken uppförd.

Hur många ser några vindkraftverk i den undre bilden?

Gotlandsbilderna skall vissa ett avstånd på 27 km med panormavinkel på hela 133 grader men det verkliga avståndet kommer vara 20 km. När det gäller foto från Öland är avståndet också 27 km men panoramavinkeln är hela 170 grader. ett rejält vidvinkelobjektiv har ca 90 grader.

Även om jag väljer att förstora bilden rejält så framträder endast något svagt luddigt vid horisonten.

Man har helt enkelt valt en sådan stor panoramavinkel att det blir mikroskopiska vindkraftverk men det är inte så det mänskliga ögat fungerar. Ögat kan fokusera på en begränsad siktlinje och det är också så som illustrationerna borde presenteras. Men detta företag gör allt för att dölja verkligheten för de som är berörda av dessa projekt.

Det är beklämmande att man luras så med rent ut sagt falska illustrationer i samrådsunderlagen. Det är så sorgligt!

Annons

13 reaktioner på ”VILKA FALSKA ILLUSTRATIONER

 1. Roger P 2021-11-08 / 10:13

  Alexander Pohl förklarar hur det funkar med vindkraftverk och hur man behandlas av myndigheter.

  Finns fler videos med honom.

  Gilla

 2. Kalle 2021-11-07 / 13:17

  All energi kostar. All energi har sina fördelar och nackdelar.
  Vindkraftverken kanske ”kostar” mycket i luftlagren med sina stora propellrar???
  Det bildas turbolens bakom dessa gigantiska snurrande proppelrar.’
  Kan denna turbolens skapa det ovanliga och alarmerande vädret på senare år.
  Är vindkraftverken skyldiga till det ovanliga vädret eller en bidragande orsak.
  Dessto fler vindkraftverk dessto knasigare väderlek!!!

  För många år sedan talade man om fjärilseffekten:

  ## Fjärilseffekten eller måsvingeeffekten är ett begrepp inom kaosforskning och teorin för dynamiska system. Den avser en egenskap hos vissa kaotiska system, inte minst angående den begränsade förutsägbarheten för väder.##

  ## Begreppet bygger på teorin om att en marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet. Bland annat används modellen i samband med resonemang kring svårigheter att förutsäga framtida väder.[1] Rent teoretiskt antas en fjäril som i Mexiko slår med sina vingar kunna ha en minimal[1] påverkan på luftströmmar, så att en orkan skulle kunna drabba södra Sverige senare. Den riktigt lilla händelsen slår en tid senare igenom på den stora händelsen, då den stora händelsen kan betraktas som ett kaotiskt system.##

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4rilseffekten

  ## en marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet##

  I takt med att vindkaftverk byggs runt om i världen kommer det att bli konstigare och farligare väderlek ???

  Är nog hög tid att man vetenskapligt undersöker vindkraftsverken och dess påverkan av jordens väderlek och klimat på sikt istället för att förlita sig på glättiga och förvridna prospekt.

  Gilla

  • tompas11 2021-11-07 / 14:28

   Ovanliga och alarmerande vädret på senare år?
   Vädret är varken mer ovanligt eller speciellt alarmerande än det tidigare varit. Vädret växlar ständigt och kommer fortsättningsvis att göra så med eller utan vindkraftverken.

   Gilla

 3. kalle kula 2021-11-07 / 12:42

  Kriegers flak skall det heta 🙂

  Gilla

 4. kalle kula 2021-11-07 / 12:38

  Hej Toralf.
  från min strand kan man se kreugers flak´s vindkraftverk vid horisonten men och bara vid lågvatten, så Hexicon kanske har räknat med havs höjningen som inte har kommit än och kanske inte heller kommer;) Håller med dig om att Ängjärnsudden är en fantastisk plats med få personer även sommartid. mvh

  Gilla

 5. Lotta 2021-11-07 / 12:30

  Hur många av dessa företagare bor själva i närheten av sina vindkraftverk?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-07 / 12:40

   När dessa företag byggt en vindkraftspark så säljs den till någon internationell pensionsfond eller liknande. Det är ganska vanligt att det blir ett kinesiskt ägande eller något annat land med bristfällig demokrati.

   Gilla

   • Karl W 2021-11-08 / 03:24

    Kina har ingen demokrati, Kina har folkstyre där det faktiskt går att påverka besluten. Det har döpts till ”fullständig processdemokrati”. Den gäller inte i Sverige där det är svenskarna som stiftar lagarna, genomför dom, och fattar besluten. Sverige kanske borde lära sig från Kina och införa folkstyre.

    http://www.xinhuanet.com/english/2019-11/03/c_138525172.htm

    Gilla

 6. tompas11 2021-11-07 / 10:46

  Dessa bilder är väl om något vilseledande marknadsföring. Anmäl!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-07 / 12:04

   Nej, det uppger ju de faktiska förhållandet i illustrationerna. Sedan är det upp till läsaren att förstå innebörden. Hur många gör det?

   Jag har skickat en länk till blogginlägget till företaget Hexicon och bett om deras kommentar. Vi får väl se om de svarar.

   Gilla

   • turrim 2021-11-07 / 16:01

    Man får ju hoppas att den myndighet som ska godkänna förstår och står på medborgarnas sida. Naturvårdsverket med lobbygrupper som WWF, Naturskyddsföreningen och Greta har ju alltid synpunkter och förstår allt.

    Givetvis ett önsketänkande. Alla instanser är infiltrerade av välavlönade ”strateger” som vill behålla sina jobb och som bortser från boende, naturälskare och livsfaran för djur.

    De hatar säkert Thoralf som har kunskapen och viljan att ta fram fakta.

    Gilla

Kommentarer är stängda.