ÖVERFÖRINGSKAPACITETEN EN MYT?

Vaknar upp till en gråmulen dag och börjar dagen med en kopp the. Tänder ett ljus och sätter mig vid datorn. Idag är det lördag och ingen börs att hålla koll på vid 09:00, vilket annars är en daglig rutin. Det gäller att förvalta sin pensionsportfölj, då jag inte litar på någon annan. Den startade jag när sossarna försökte införa löntagarfonder och införde tvångssparande. Det är många år sedan idag.

Jag hörde häromdagen ett inslag i statsmedia om de höga elpriserna och att elbolagen vill ändra marknaden, en rättvisefråga. EON:s VD Marc Hoffmann vill ändra på hur elpriserna räknas och vill ha en statlig utredning för att få en mer rättvis prissättning inom landet. I inslaget säger man återigen att överföringskapaciteten från norr till söder måste förbättras för att jämna ut priserna.

Jag ställer mig frågan om detta är hela sanningen eller om det bara är en floskel som blivit en sanning.

Idag på morgonen vid ca 08:00 hade vi denna situation.

I Nordbaltkabeln som går Från Nybro till Litauen med en överföringskapacitet på 700MW, gick det just då 591MW till Litauen. Denna kabel togs i drift så sent som 2016. Varför behövdes den kabeln? För att enbart exportera elenergi!

I polenkabeln som kallas Swe-Pol Link och som går mellan Karlshamn till Polen med en överföringskapacitet på 600MW, gick det just då 602MW.

I Baltic cable som går mellan Trelleborg och Lubeck i Tyskland med en överföringskapacitet på 600MW, gick det just då 615MW.

Sedan har vi Öresundskablarna till Danmark som skall ha en överförings kapacitet i östlig riktning på 1700MW och i västlig riktning 1300MW, gick det just då 1 427MW.

Man kan säga att överföringskapaciteten till andra länder från elområde SE4 var mer eller mindre fullt utnyttjad. Sverige exporterade just då 3 235MW. Samtidigt överfördes det 4 674MW från elområde SE3 till SE4. Det innebär i praktiken att ca 70 procent av den överförda energin från SE3 exporterades till andra länder.

Elbehovet inom SE4 var alltså bara 1 439MW vid denna tidpunkt.

Då ställer jag mig givetvis frågan är det överföringskapaciteten som är det stora problemet eller är det att Sverige exporterar så mycket elenergi? Elområde SE4 behov av elenergi täcks lätt genom den överföringskapacitet som redan finns.

Är egentligen det stora problemet att Sverige har överföringskablar till fyra grannländer som alla utgår från elområde SE4 och som därigenom skapar problemet med överföringskapaciteten till södra Sverige. I synnerhet när nu kärnkraftverken Ringhals 1 och Ringhals 2 stängts ned.

I Sverige fortsätter utbyggnaden av vindkraftsparker. Just nu pågår driftsättningen av 36 vindkraftverk utanför Mönsterås och tillsammans med alla andra nya vindkraftverk kommer det bara öka Sveriges överskott av elenergi och Sveriges behov av att kunna exportera elenergi. Men inom SE4 är det vid vissa tidpunkter redan fullt i kablarna till utlandet. Nu kommer istället elenergin skickas via omvägar genom SE3 till Danmark, Norge och Finland för vidare transport till England, Holland, Tyskland, Estland och kanske till och med Ryssland. Det innebär att svenska naturområden förstörs för att exportera mer elenergi!

Jag är ingen expert på detta område men jag undrar varför inga välbetalda journalister eller politiker ställer de rätta frågorna till ansvariga på Svenska Kraftnät eller till statliga Vattenfall. Eller varför inte till den dryge och inkompetente sosseministern Anders Ygeman.

Jag rekommenderar den svenska oppositionen att göra elpriserna i södra Sverige till en valfråga! Utbyggnaden av vindkraften är det mest vansinniga som just nu pågår i Sverige och allt beroende på att klimatalarmisterna i den rödgröna regeringen som låter detta vansinne fortgå!

Redan för 10 år sedan skrev jag om elområden och de effekter som det kan få. Att det egentligen är EU som ligger bakom kravet på elområden i Sverige.

”Enligt EU får alltså inte Svenska Kraftnät gynna svenska konsumenter! Det är minst sagt helt horribelt enligt min mening. Likaså är det ynkligt av Svenska Kraftnät att utan minsta strid mot EU och för svenska konsumenter ge upp och vika sig för EU.”

Läs mitt blogginlägg från 2011.

Annons

9 reaktioner på ”ÖVERFÖRINGSKAPACITETEN EN MYT?

 1. Tony 2021-11-14 / 09:50

  Att sätta Bocken som trädgårdsmästare, är lika smart som att utse Anders Ygeman till energiminister, båda förstör mer än vad dom tillför!

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Adolfsson 2021-11-13 / 22:30

  Elen betraktas ju som vilken annan produkt som helst.
  Den som producerar den säljer den till högstbjudande. Det gäller bara att ha leveranskapacitet.
  Samma som för sydsverige har nu drabbat södra Norge. Det är en chock för norrmännen som är vana vid låga elpriser. De är inte med i EU med förser både EU och UK med el och f f a balanskraft.
  Vattenkraften är guld värd när det byggs så mycket vindkraft.
  Men vem garanterar att magasinen inte är tomma innan vårfloden?
  Då får vi hoppas att de kör gas- och kolkraftverken på högvarv på kontinenten så att vi kan köpa el till mycket höga priser.

  Gilla

 3. janne 2021-11-13 / 16:43

  Just nu importeras 170 MW i baltkabeln och exporteras till Danmark.Det verkar som
  att det är en maffia som styr elmarknaden,eller är det en skock idioter med Ynkeman
  i spetsen,och vem är det som får betala för dårskapen,jo det är ju vi i område fyra.

  Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-11-14 / 01:45

   Kina meddelade i veckan att man har fått fusionskraft att fungera, alltså en konstgjord sol, och att man konstruerar en kärnreaktor som inte är större än att den går att leverera med en lastbil. Inom bara ett par år räknar man med att ha system i kommersiell drift. Kina har idag kommit så långt i utvecklingen mot ett rent samhälle att även USA nu står och skrapar med foten (Kerry) och tigger om att få vara med, USA kallar det för ”samarbete”. Huawei är ett kärn-företag, men Sverige har förbjudit all framtida utveckling mot ett rent samhälle. Vi vet orsaken, kinesisk utrustning och teknologi lämpar sig inte för massövervakning och folk-kontroll.

   Gilla

 4. Nils Dacke 2021-11-13 / 14:29

  Gör som jag, gå med i energiupproret.se som idag har skapats av Henrik Jönsson som är känd för sina samhällskritiska videors på Youtube. Någon måste sätta press på eliten och vansinnet i Stockholm.

  Gillad av 2 personer

 5. Rune N 2021-11-13 / 13:13

  Klipp av kablarna till kontinenten! Varför skall vi ha deras höga elpriser? Och starta nya kärnkraftverk så att vi klarar oss själva.

  Gillad av 1 person

 6. stigrydmark 2021-11-13 / 11:29

  Elen i Sverige är en skandal utan like. Det är helt obegripligt hur man hanterat elproduktionen. Att förse Europa med el borde ju inte ens ha funnits på dagordningen. Hörde en representant från ngn energimyndighet berätta att problemet blir löst omkring 2030. Det här är en stor rättvisefråga men också frågan om tillgång till el.

  Gillad av 5 personer

  • Lars 2021-11-13 / 17:47

   Nej du har rätt. Vi skall naturligtvis inte subventionera konkurrerande industri inom Europa. Våra politiker tänkte inte på det – eller hellre – de skiter i Sverige.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.