85 KM VINDKRAFT ÖSTER OM ÖLAND

Har ikväll skrivit färdigt och skickat in ett yttrande i allra sista stund gällande företaget OX2 planer på en gigantisk havsbaserad vindkraftspark mellan Öland och Gotland. Kända att jag bara var tvungen att skriva något och påpeka vissa detaljer och negativa konsekvenser av detta projekt. Nu är det inte bara OX2-projektet som kallas Aurora som planeras utan även företaget Hexicon planerar också en i det närmaste lika stor vindkraftpark vars projekt kallas för Kultje.

Dessa båda projekt kommer ligga tillsammans i Östersjön och skapa en vindkraftspark som kommer sträcka sig ca 85 km i nord-sydlig riktning längs med Ölands kust enligt denna karta.

Den som vill se en ren horisontlinje kan glömma bort det på öland.. Horisonten kommer var fylld med ca 500 gigantiska vindkraftverk om detta blir en verklighet. Det innebär i princip att det teoretiskt kommer finnas ett vindkraftverk för varje 200 meter längs denna 85 km långa kuststräcka.

Vad dessa gigantiska vindkraftverk kommer innebära för fåglar och inte minst alla flyttfåglar som passerar området vågar jag knappt tänka på. Konsekvenserna kan bli mycket stora.

Det borde vara mycket bättre att investera i planerbar elenergi än dessa vindkraftverk. Två nya reaktorer vid Simpevarp hade varit betydligt bättre för nationen Sverige.

Annons

22 reaktioner på ”85 KM VINDKRAFT ÖSTER OM ÖLAND

 1. Karl W 2021-11-19 / 02:21

  Utan bidragstagare förlorar Socialdemokraterna makten
  https://bulletin.nu/skogkar-utan-bidragstagare-forlorar-socialdemokraterna-makten

  Därför har man avsiktligt importerat miljoner utländska bidragstagare och röstboskap. Dom får alltså betalt i form av bidrag för att hålla (S) vid makten med sina röster. För att betala bidrag behövs ökande mycket pengar. Därför har man gjort om systemet för bland annat elektricitet så det automatiskt höjer statens inkomster. Samma sak gäller för till exempel drivmedel, allt maskeras som klimatåtgärder. Politikerna har sett en radikal utbyggnad av vindkraften som ytterliga en källa till pengar att betala bidrag med, och därmed säkra makten. El kan exporteras för att öka statens inkomster till bidragssystemet. En enorm korruptions skandal, och samtidigt i en ”demokrati” är folket blockerade från att påverka besluten, men får betala i alternativa former. Miljön och livsvärde. Man har förvandlat Sverige till en smutsig industrilokal.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-19 / 08:16

   Du får gärna också berätta vad staten har för inkomster på dessa enorma vindkraftparker.

   Gilla

   • Karl W 2021-11-21 / 03:16

    Jag har svarat på det två gånger men någonting blockerar inläggen. Jag förstår att det inte är du, men någon censurerar bloggen. ”Algoritmer”?

    Gilla

  • Thoralf A 2021-11-18 / 20:21

   Tack för länken till videoklippet. Dessutom en centerpartist 😉

   Gilla

 2. worldpress99 2021-11-18 / 16:02

  Det är ju inte några småpengar som skall investeras. Kan det vara kineserna som gör det??
  Och dessutom i internationellt vatten!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-18 / 17:26

   Jag kommer givetvis följa upp detta på olika sätt.

   Gilla

  • Karl W 2021-11-19 / 01:55

   Vad som tycks hända är att regeringen bygger ut vindkraften för att exportera el och att tjäna som en inkomstkälla. Det är ju tydligt att något behov för detta inte finns inom Sverige. Det är i Sverige som besluten fattas att bygga, det är svenskar som ger tillstånd och har kontrollen. Det finns endast en realistisk leverantör, ekonomiskt och tekniskt, och det är Kina. Kina ligger så långt framme i utvecklingen idag att ingen kan konkurrera. Det är Sverige som beslutar och beställer. Sverige har inga pengar så man köper på kredit. USA och Tyskland var först investerare, lånegivare. Leverantör var Kina. Sverige klarade sedan inte att möta återbetalningsvillkoren så Kina tvingades stiga in för att förhindra att projektet kraschade. Kina har löst ut de tidigare investerarna, och är nu delägare, inte ägare. Det är fortfarande Sverige som fattar besluten och har kontrollen. Vad jag förstår byggs det i Sverige ekonomiska zon. Begreppet internationellt vatten gäller sjöfart, alla kan fritt färdas där, men kontroll över investeringar och verksamhet av ekonomisk karaktär är en exklusiv rättighet för Sverige. Tydligen var allt i en otrolig ekonomisk röra och det arbetar man nu på att reda ut.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-11-19 / 08:15

    Det byggs väldigt få kinesiska vindkraftverk i Norden. De som byggts i Kalmar kommun har visat sig ha dålig kvalitet och bullrar betydligt mer än andra vindkraftverk från t.ex. danska Vestas.

    Gilla

   • Karl W 2021-11-21 / 04:31

    Kärnan i Vestas vindkraftverk kommer från och är byggda i Kina med kinesisk teknologi och patent. Kina leder idag så stort att det knappas finns någon teknologi-pris-kvalitet konkurrens. Precis som biltillverkare köper man in delar och sätter ihop. Vad som finns i Kalmar kommun vet jag inte men jag misstänker att man som vanligt i Sverige har köpt det billigaste möjliga. Den som vill köpa på pris och inte kvalitet får just vad man betalar för, billigt, utan kvalitet.
    Sedan skall även sägas att Kinas vindkraftverk inte var av den topp kvalitet för 10 till 15 år sedan som dom är idag Huvuddelen, det sägs 80%, av kärnan i vindkraftverk i Sverige, är från Kina, även om dom har levererats under andra varumärken. Leveranskedjan fungerar så att man köper själva kraftverket och bladen i Kina, sedan bygger man tornet och andra delar lokalt, och levererar det som till exempel ett Vestas kraftverk. Kinesisk vindkraft i Sverige är tvärt om så dominerande att SÄPO har kallat det ett nationellt säkerhetsproblem. Främmande makt kan strypa leveranser av reservdelar och system. Blockeras leveranser av delar, till exempel av en amerikansk blockad, stannar Sveriges vindkraft långsamt.

    12 Month Supply Chain Summary (September 01, 2019 ─ August 31, 2020)
    Vestas Wind Technology China Co
    Top Countries of Origin China.
    http://www.datamyne.com

    Chinese and US firms take Danish Vestas’s place as the world’s biggest wind turbine maker
    scandasia.com

    Gilla

  • Karl W 2021-11-21 / 04:43

   Dom byggs i Sverige ekonomiska zon, där Sverige exklusivt fattar alla ekonomiska beslut. Begreppet ”internationellt vatten” gäller endast samfärdsel, alltså sjöfart. Om Kina gör investeringar i den svenska ekonomisk zonen sker det efter svenskt beslut och på svenska villkor. (någon eller någonting censurerade bort detta inlägg tidigare.)

   Gilla

   • Thoralf A 2021-11-21 / 08:42

    Det är inte utan än att jag funderar på om du är avlönad av den kinesiska staten? Om du inte är det så blir du säkert det snart 😉

    Gilla

   • Karl W 2021-11-22 / 02:04

    Tack, men jag har sparat till min egen pension och har mer pengar idag än jag kan göra av med. Jag föredrar att förbli oberoende. Läs gärna innantill.
    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-19921140-om-sveriges-ekonomiska-zon_sfs-1992-1140
    http://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/vindlov/planering-och-tillstand/svensk-ekonomisk-zon/
    —”För att bygga vindkraftverk ute till havs i Sveriges ekonomiska zon krävs regeringens tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon.”
    —”Sveriges sjöterritorium. Territoriet sträcker sig som mest 12 nautiska mil ut (ca 22,2 km) från kusten ”
    —”Utanför territorialgränsen tar Sveriges ekonomiska zon vid i enlighet med vad regeringen beslutat i förordningen (1992:1226) om Sveriges ekonomiska zon. ”
    —”Inom Sveriges ekonomiska zon krävs, enligt 5 § lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon, tillstånd av regeringen för uppförande och användning i kommersiellt syfte av anläggningar och andra inrättningar. ”
    —”Det krävs även tillstånd enligt kontinentalsockellagen (1966:314) för undersökning av havsbotten och nedläggning av ledningar vid vindkraftsetableringar i allmänt vatten och i den ekonomiska zonen.”
    Svårbegripligt – eller hur.

    Gilla

 3. Kalle 2021-11-18 / 12:26

  ##P4 skulle ”visa allt som är bra” med Kalmars getto – bombhotades av maskerade män##

  ## – En ställer sig och stirrar på henne, den andra lite bakom, och han säger ”Vi ska spränga P4 Kalmar”, fyra, fem gånger. Situationen är helt klart hotfull, säger Louise Haag, P4 Kalmars tillförordnade kanalchef, till Journalisten.##

  https://www.friatider.se/p4-skulle-visa-allt-som-ar-bra-med-kalmars-getto-bombhotades-av-maskerade-man

  Tyvärr så går det framåt i Kalmar. Utvecklingen har gjort så i nästan 40 år utan att politiker har reagerat och stoppat invandringen.

  Gillad av 1 person

 4. turrim 2021-11-18 / 08:11

  Det är tyst från alla naturskydds- och djurskyddsorganisationer som tigger pengar i TV och i tiggarbrev. Jag har inte ens nåtts av något pip från BirdLife Ottenby.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-18 / 08:39

   Birdlife har yttrat sig och jag har läst deras yttrande.

   Eftersom jag yttrat mig så förutsätter jag att jag också får samrådsredogörelsen när allt har sammanställts.

   Gillad av 1 person

 5. Karl W 2021-11-18 / 04:23

  På mig verkar det alltmer som om den svenska regimen bara ser detta som ytterligare en inkomstkälla. En slags beskattning av svenska resurser för att öka inkomsterna, svenska folket betalar i form av ett förstörd miljö, samhälle och natur.

  Gillad av 1 person

 6. Roland Salomonsson 2021-11-17 / 22:03

  För Sverige? Men nu är dessa havs-/kustbaserade vindkraftverk avsedda att producera el som skall skickas till Mellaneuropa. Landkablar etc skall dock betalas av Svenska skatteslavar, liksom driftkostnader för för vad Mellaneuropa tar emot. Riksdagen tog beslut för något år sedan på order av EU-kansliet. Norden skall anlägga 40000 nya för syftet.

  Gillad av 3 personer

   • gunnar 2021-11-18 / 20:51

    Det finns som förslag i EU:s taxonomi direktiv. Dock inte beslutat vad jag vet. I taxonomi direktivet så ingår även t ex att Sveriges skogsbruk inte klassa som hållbart, vår vatten kraft anses inte vara hållbar ur ett miljöperspektiv. Har för mig att taxonomi direktivet innehåller 7 områden. Googla.

    Gilla

   • Roland Salomonsson 2021-11-18 / 23:55

    Hittar inte uppgiften längre. Borde dock förekomma i kommentarer mm angående Riksdagsbeslutet om att Sverige finansierar landkablar åt alla havsbaserade vindkraftverk. Sorry!

    Gilla

Kommentarer är stängda.