LJUGER ALLA?

Idag har alla regimmedier pumpat ut nyheten att det oljeeldade Karlshamnsverket har startat upp och att det är för att stödja Polen som kommer ha effektbrist idag. Inte minst statsmedia som hade ovanstående rubrik på sitt inslag i kvällens Rapport. Enligt Uniper skall Karlshamnsverket köra mellan klockan 05:00-21:00 idag.

I inslaget påpekade man också väldigt noggrant att Sverige minsann inte hade någon elbrist, utan det var bara för att hjälpa Polen som enligt inslaget hjälpt Sverige väldigt många gånger. Trots att Sverige har ett sådant enormt överskott av elenergi enligt rödgröna politiker.

Jag har idag kollat hur Polenkabeln som utgår från Karlshamn utnyttjats under detta dygn då Polen skulle ha en effektbrist. Jag har blivit minst sagt överraskad när jag följt data från Polenkabeln.

Positiva värden i diagrammet innebär att Sverige importerar elenergi från Polen och negativa värden innebär följaktligen att Sverige exporterar elenergi till Polen. Så här har överföringen sett ut mellan 05:00 till 21:00 idag.

Som säkert alla kan se är det bara under några få timmar som Sverige exporterat någon elenergi till Polen.

Istället är det Sverige som importerat stora mängder elenergi från Polen under det innevarande dygnet! Ca 5 000 MWh. Frågan är om det också är kolkraft?

Varför ljuger man från Svenska Kraftnät och Uniper, ägarna av Karlshamnsverket? Det har idag sett ut som det oftast ser ut utan att Karlshamnsverket är i drift. Vad är det man försöker dölja?

Annons

39 reaktioner på ”LJUGER ALLA?

 1. Håkan 2021-12-08 / 17:26

  Bra jobbat som alltid Thoralf

  Gilla

 2. Andersson 2021-12-07 / 18:16

  Kraftigt prisfall på el skriver Norbottens-Kuriren. Gäller det hela landet eller bara Norrland?

  https://kuriren.nu/bli-prenumerant/artikel/lqkdqkkl

  Är det en värmebölja på gång.

  https://www.smhi.se/q/Lule%C3%A5/604490

  Fast går ju åt mer soppa om ambulansflyget får luft under vingarna.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/snofall-och-minusgrader-stoppar-de-nya-ambulanshelikoptrarna

  Jag blir inte klok på om det mer under fem grader plus eller fem grader minus. Hur eller hur så händer de att det är så låga temperaturer i Norrbotten. Särskilt under vintern.

  Gilla

 3. Ölandsbonde 2021-12-07 / 18:01

  https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris

  I Simris bedrivs en verksamhet med syfte att visa att man kan gå runt på vind och sol. Man kan gå in och i realtid se hur el produceras och konsumeras. Sedan en tid kan jag inte hitta realtiden längre.

  Man har varit igång hela 2019 och 2020. Jag har skrivit och bett om årsredovisningar utan att få något svar.

  Kan du Alfsson få fram data på hur det har gått? D v s Producerad el kontra konsumerad.

  Gilla

 4. Lars 2021-12-07 / 15:41

  Uniper o Eon är ju tyska bolag. Uniper som bildades av EON äger Karlshamnsverken. Varför tror vi att utländska bolag skall prioritera Sverige? Självklart får vi en marknad i EU där endast marknadskrafter (globala företag) bestämmer priset. Vi är i realiteten inte ett suveränt land längre, mer än att vi får rösta i allmänna val på köpta politiker. Det gick åt helvete med Sverige.

  Gillad av 5 personer

  • turrim 2021-12-07 / 17:14

   Sydkrafts vagga stod i Lagan. Om jag minns rätt så har EON dessutom sålt de jag tror 18 vattenkraftverken till Statkraft. Varför? Vad har Norge i Lagan att göra?

   Gillad av 1 person

 5. Andersson 2021-12-07 / 15:26

  Väderförhållandena i Europa gjorde att vind- och solkraftverk inte kunde producera tillräckligt. Och de marginaler som funnits en gång i tiden finns inte längre eftersom fyra kärnkraftsreaktorer stängts i Sverige, säger Karlshamnsverkets vd Henrik Svensson.

  Jag trodde i min enfald att det är sex kärnkraftsreaktorer som har stängts i förtid. Är Henrik Svensson lika dåligt informerad som Annika Strandhäll.

  Gillad av 1 person

 6. Mats 2021-12-07 / 14:59

  Mycket intressant! Jag spred detta vidare på Twitter.
  Var hittar man siffrorna på Polenkabeln? Jag har sökt men inte hittat.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-07 / 15:26

   Statnett eller Svenska Kraftnät

   Gilla

   • Andersson 2021-12-08 / 11:21

    Det var länge sedan ”polenkabeln” lades i sjön och mitt minne är inte vad det borde vara. Jag vill emellertid minnas att det var en lågbudgetvariant med en ledare och återledning genom vattnet. En likströmskabel där jorden är detsamma som havet. Jag har fått lära mig en gång att högspänd växelström är bättre särskilt när det överföring på långa avstånd. Vilken påverkan det olika varianterna har på djur och natur har jag inte en aning om.

    En gång för länge sedan bodde jag på Östermalm i Stockholm. På rivningskontrakt med likström i huset. Där hade jag en omformare till förstärkare och skivspelare. En apparat som hackade sönder likströmmen. Förstärkaren gick bra men skivspelaren var petig när det gällde frekvensen. Skivtallriken var graderat så man kunde justera hastigheten men det kunde man inte. Eftersom det var likspänning i huset. En allströms tv kunde man ha men det hade jag inte.

    Gilla

 7. Sven d.ä. 2021-12-07 / 14:34

  Björn Olsen säger i SVT att ‘delta varianten ger oftast svår sjukdom’.Det är inte sant. De flesta får ingen eller milda symptomer. Ljuger killen eller är han inkompetent? Kanske både.

  (Björn Olsen presenteras utan titel eller kompetens område i SVT. Säljer han begagnade bilar, eller?)

  Gilla

 8. Otto 2021-12-07 / 13:43

  @Thoralf

  Dum fråga kanske, men går det att leverera el specifikt till Polen? Går inte all el ut i samma nät? Det ät ju samma bluff med s.k. ”grön el”. Det är ju inte den el du specifikt köper som kommer i ditt eluttag.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-07 / 14:32

   I och för sig riktigt men det finns en kabel till Polen och där man koll på flödet. Startar man Karlshamnsverket med en effekt på drygt 600MW och säger att man skall stötta Polen med effekt så bör du ju också vara ca 600 MW i kabeln.

   Gillad av 1 person

   • Karl W 2021-12-08 / 02:37

    Man mäter tillförd energi Sverige och uttagen energi i Polen. Tänk dig elsystemet som en stor vattentank. Pumpar man in vatten på ett ställe utan att ta ut någon stiger vattennivån (spänningen i systemet) och det får det inte göra. Pumpar man in lika mycket vatten som man tappar ut på ett annat ställe håller sig nivån konstant. På så sätt kan man tillföra och tappa av energi på många olika ställen samtidigt och reglersystemen håller allt i ordning. Detta är just det stora problemet med tillförsel som vindkraft för vindkraft är intermittent. Plötsligt slutar det blåsa ett tag, och fortsätter man då att tappa av energi sjunker spänningen, så då får man antingen snabbt hitta energi på något annat ställe att pumpa in, eller sluta tappa av energi. Det är då hela elsystemet kan komma i självsvängning och krascha, vilket har varit unikt i Sverige, men har hänt flera gånger i USA så folk har varit utan el i flera dagar. Normalt brukar Sverige ha kanske 4-5 incidenter per år, men med vindkraften har det blivit 200 – 300 per år läser jag.

    Gillad av 1 person

   • Benny 2021-12-08 / 09:19

    Karl, alla som kan något om el och elsystem fungerar känner ju till detta så den stora frågan blir varför alla vindsnurror byggdes med av oss skattebetalare subventionerade medel? Kan det vara så jävligt att staten/sossarna kallt räknade med ökade skatteintäkter på höga elpriser från början eller är det inkompetens och eftergivenhet mot miljömupparna i MP? Säkert en kombination av dessa orsaker…Sossarnas import av valboskap kostar och någonstans måste pengarna hittas!

    Gilla

 9. fiolenmin 2021-12-07 / 12:05

  Exporten sker bara under lunchtid och efter kl. 20.00 , då vårt effektbehov är lägre ; d.v.s då vi kan avvara en liten del effekt. Polen har väl samma timstyrda effektbehov som Sverige . Om vi ska ”stötta” Polen , bör det väl ske under höglasttid. Känns som en bluff allting .

  Bra att Du avslöjar lögnerna Thoralf .

  Gillad av 1 person

 10. Kalle 2021-12-07 / 11:54

  VINDKRAFTEN – EBBERÖDS BANK???

  ##ENERGI. Lorentz Tovatt [MP]är riksdagsledamot, klimat- och energipolitisk talesperson för miljöpartiet som till nyligen satt i Sveriges regering. Lorent bor på söder i Stockholm och cyklar till sitt arbete i Riksdagen på tio minuter men han hade lika gärna kunnat bo på en annan planet i en annan galax.##

  ## Nedanstående handlar om februari 2021 och regelbundet hamnar vi i samma situation trots Tovatts försäkran.##

  https://petterssonsblogg.se/2021/12/07/fran-en-annan-planet-meddelas-2/

  ##onsdag 7 april 2021
  Foliehatten ifrågarsätter Sydsvenskans agenda!
  I gårdagens Sydsvenska fick MP återigen in en debattartikel ”Kommunernas inflytande ska inte slås undan när det gäller vindkraft.”
  Det är fyra som har skrivit denna artikel och den ökände och totalt okunnige Lorentz Tovatt tillsamman lokala MP från Region Skåne -Mätta Ivarsson, Stefana Hoti och Emil Samnegård.##

  ## Inte nog med att MP får in sin debattartikel följer Sydsvenskans chefs/politiskaredaktör Heidi Avellan upp detta i en huvudledare där hon bl.a. skriver: ” Att vindkraften är det billigaste och mest prisvärda sättet att tillverka el.”##

  ## Löfvenregeringen hade den ”goda” smaken att lägga ner all forskning om kommande generationer av kärnkraften och satsa blint på vindkraft, med alla problem den har.##

  https://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/2021/04/foliehatten-ifragarsatter-sydsvenskans.html

  ””Dödslistan

  James Concas uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

  Kol – 100 000 dödsfall (41 % av global elmarknad)

  Olja – 36 000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)

  Bioenergi/biodrivmedel – 24 000 dödsfall (21 % energi/2 % el)

  Naturgas – 4 000 dödsfall (22 % av global elmarknad)

  Vattenkraft – 1 400 dödsfall (16 % av global elmarknad)

  Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)

  Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)

  Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)##

  https://second-opinion.se/energislagens-dodslista-sammanstalld/

  ALL energi kostar. MP och sossarna har förstört det svenska energisamhället.

  Klåfingriga politiker förstörde allt.

  Tycker att vi skall satsa på återöppnande av de avstängda kärnkraftverken samt
  utbilda i kärnkraften och "hänga med" på ny kärnkraft exempelvis den senaste generationen av kärnkraftverk. Även följa med på Rolls Roce satsning på mindre kärnkraftverk tillsammans med svenska uppfinnare!!!

  Vi måste tillbaka till kärnan i energiverken!!!

  Gillad av 5 personer

 11. Benny 2021-12-07 / 11:32

  Läste i SMP att VEAB, Växjö energiverk, tjänar stora pengar på de höga elpriserna och man räknar med en ökad vinst på 20 miljoner, d v s en sorts extrabeskattning av medborgarna i Växjö där man pungslår konsumenterna med höga priser. Man eldar alltså med flis och inte gas som man kan tro! Och jag som trodde att det bara var slemma utländska kapitalister som skodde sig på elpriserna! Men ska man tro Ynkeman så är det Putin som ligger bakom…Ja, Putin är en mäktig typ och har inflytande i Växjö kommun också! Man får nästan Robert Lind-vibbar haha…

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-07 / 12:35

   Även Kalmar Energi AB som ägs till 49 procent av Kalmar kommun kommer öka sin vinst under 2021.

   Gilla

 12. Anders Nilsson 2021-12-07 / 11:22

  Sverige har i nuläget 4333 st vindkraftverk som just nu producerar 1739 MW, drygt 10 % av installerad effekt. Norge har 1164 vindsnurror som nu ger 2953 MW. Norge exporterar samtidigt ca 6500 MW, mer än hela Danmarks behov, och Sverige importerar just nu 1350MW. Vem är det egentligen som är storebror? Inte är det Sverige i alla fall.

  Gillad av 1 person

 13. Sven d.ä. 2021-12-07 / 11:12

  Min interna varningsflagga hissades när jag också såg rubriken om el till Polen. Du visar med all tydlighet att det inte var så. Det är godhetssignalering tror jag, det är en god handling att visa att man hjälper till. Det låter så mycket bättre att vi sänder el till Polen istället för att vi måste ha igång Karlshamnsverket för eget behov – för att vi stängt ned kärnkraften och att det inte blåser.

  Gillad av 2 personer

 14. Andersson 2021-12-07 / 10:21

  Vad är det som händer med elpriset? Nedlagd kärnkraft bidrar till prisrekordet. Fakta i frågan: Därför åker elpriset berg- och dalbana.

  … skriver DN …

  … bakom lyckta dörrar …

  Gilla

 15. Christer 2021-12-07 / 09:00

  Godmorgon Thoralf
  Titta på MorgonTV i i SVT1 så får du se en miljöaktivist som försöker förklara hur bra elbilarna är även i kallt väder .
  Ett väldigt svamlande om hur det egentligen förhåller sig .
  Att det är ett fullständigt politiskt haveri som orsakat både elbrist och den taskiga utbyggnaden av elnät och laddstolpar verkar han inte hört talas om .
  Publik Service gräver sin egen grav .

  Gillad av 1 person

 16. ivarandersson 2021-12-07 / 08:58

  Jan Ericsson moderat har ögonen öppna och förstår vad som sker.
  ”I dag har Sverige alltså tvingats köra igång vårt reservkraftverk i Karlshamn och samtidigt tvingats till stor (och dyr) import av el från Polen, Tyskland och Norge. Elpriset var idag vad jag förstått det högsta som någonsin registrerats i Sverige.”
  http://www.ericsoniubbhult.se/

  Gillad av 2 personer

 17. Skogsmulle 2021-12-07 / 06:16

  Fy sjutton vilket hyckleri. Vi har en, av skattemedel, avlönad medieapparat som fullständigt följer regimens vinklingar och syften. Finns det olja i Blekinge eller var ifrån köper vi den? Det är lätt att kräva minskad förbrukning av fossilt bränsle när man samtidigt lever med ögonbindel och hörselproppar. Vintern har dessutom knappt börjat….. Klimatnödläget har kanske börjat men inte på grund av själva klimatet, utan helt och hållet självförvållat av Svensk inkompetens bland politiker och styrande.

  Gillad av 4 personer

  • Andersson 2021-12-07 / 11:16

   Visst finns det olja i Blekinge. Vi har ju Sojan i Karlshamn. Gottgottigottgott!

   Gilla

 18. Karl W 2021-12-07 / 05:10

  ”LJUGER ALLA” Min kommentar, JA, och dom ljuger mycket och otäckt grovt, vanemässigt och frekvent. Genom mitt ständiga kringflyttande för jobbet genom livet har jag bott på flera ställen runt om i världen, mest i Asien, Kina och Japan, och har vänner jag kan fråga på många ställen. Vad MSM och Public Service dukar upp är rent groteskt falsk och i lögner vida överstiger vad tyskarna fick sig serverat fram till 1945. Den bild av omvärlden som folk i Sverige får sig uppmålad idag är grymt förfalskad. Dessutom går det inte att hålla journalister eller media ansvariga i Sverige. Dom har ju i praktiken ett eget rättsväsen, skriver sina egna lagar och regler. Ljuger du under ed i domstol kan det bli fyra års fängelse, vi behöver införa samma sak eller strängare för media och journalister och införa personligt ansvar.

  Gillad av 6 personer

 19. Karl W 2021-12-07 / 05:00

  Nästan åttio procent av Polens el produceras av hård- och brunkolseldade kraftverk som byggdes mellan 1960-1980 och som inte längre uppfyller EU:s strikta miljökrav för att minska utsläppen av växthusgaser. Att dom byggdes 1960-1980 betyder i klartext att dom helt saknar rening. Ett fossilkraftverk har typisk en livslängd på 30 till 40 år.

  https://www.trade.gov/market-intelligence/poland-power-generation

  Kraftverket togs i drift mellan 1969 och 1973.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlshamnsverket#R%C3%B6kgasrening

  Gillad av 4 personer

 20. onkelbjrn 2021-12-07 / 01:52

  Det är ju ganska skrämmande egentligen hur landet har utvecklat sig. Sverige klarar inte själv fullt ur att förse svenskarna med el. Sverige klarar inte längre själv fullt ut att förse svenskarna med matvaror. Vi har en sjukvård och ett rättsväsende som inte fullt ut klarar sina uppgifter. Vi klarar inte heller av att hålla våra gränser. Både folk och varor som inte ska in i landet fortsätter att komma. Vi har en statstelevision som inte klarar fullt ut att berätta sanningar.
  Det är som om man ska börja fundera på vad det offentliga Sverige egentligen klarar av.

  Fö när det gäller elen, så minns jag hur det lät när man avreglerade elmarknaden och hur mycket billigare elen skulle bli. Nu skulle det bli en konkurrenssituation som skulle leda till billigare el. och vad hände. Jättarna köpte upp alla småproducenter.

  Gillad av 5 personer

 21. Goliat 2021-12-06 / 23:39

  Jag reagerade när de nämnde att Sverige eldar för att rädda Polen. Vi kanske borde rädda oss själva.

  Gillad av 3 personer

 22. Cosmik Debris 2021-12-06 / 23:19

  Alla soSSar ljuger. Om allt!

  soSSialdemokraterna är fyllt till brädden med nazister, pedofiler, muslimska terrorister, helt vanliga fascister och pladdrande hönshjärnor (läs Strandhäll, Linde m.fl.)

  ”Filmregissören Staffan Hildebrand fick sammanlagt mångmiljonbelopp till att producera sina filmer. Pengarna kom ifrån Telia, ABF, LO, Sparbanken, SF, Fryshuset och SVT”
  https://www.expressen.se/nyheter/jag-blev-chockad-kanner-djup-avsky/

  Här gör s-ministern nazisthälsning
  https://samnytt.se/har-gor-s-ministern-nazisthalsning/

  ”Partiet hade egna byggbolag, egna snabbköp, egen restaurangkedja, egen resebyrå och egen begravningsbyrå. Till och med egen säkerhetstjänst. Det hade också egna intresseorganisationer, för hyresgäster, pensionärer och allt vad man kan tänka sig”
  https://www.fokus.se/2021/12/gar-vi-tillbaka-till-nar-partiet-styrde-allt/

  Gillad av 2 personer

  • folksam2010 2021-12-07 / 10:12

   Den gamla damen på 90 år i NMR försökte man sätta dit att hon heilade när hon sträckte ut handen och hälsade

   Gillad av 1 person

  • worldpress99 2021-12-07 / 18:52

   Visst ljuger alla! Speciellt Sozzar. Jag fattar inte varför den nya statsministern håller flickungen om ryggen. ”Ja men….Jag kommer inte ihåg detta!” Jo man tackar. 33 år! En ministerlön är värd att ljuga för så att man får behålla den! Om jag hade fått någon fråga och jag hade svarat på detta sätt så kan man väl tycka att det är mera förståeligt. I´m old’ För övrigt använder hon (ungdj..eln) samma språk som ett dagisbarn.”Ja men…. o.s.v. Kd:s partiledare är nog den som använder dagisuttrycket mest. Ja,men….ja,men,,,,ja,men. Är detta uttryck något som används överallt av politiker m.f.l.? Lyssna själva!!!

   Gilla

Kommentarer är stängda.