KLIMATOMSTÄLLNINGEN ÄR GRUNDORSAKEN TILL ELPRISKRISEN

I statsmedia men även i pk-media nämns aldrig klimatomställningen som grundorsak till rådande  elkris och därmed också elpriskris som uppstått och som vi sannolikt får leva med under hela vinterhalvåret.

Vi är dock många som varnat för denna utveckling på bloggar och i alternativa medier. Vi såg det komma, skulle man kunna säga. Vi har istället hånats för att vara klimatförnekare, klimatskeptiker och högerextrema, för att vi har förordat kärnkraft före vindkraft och solkraft.

Nu skyller man elkrisen på isläggning i älvarna, låga nivåer i vattenmagasinen, att det blåser för lite, att det är kallt, att vi är sammankopplade med kablar till Europa och till sist men inte minst så skyller man på Ryssland och Putin. I något enstaka fall så händer det också att man nämner ökade priser på utsläppsrätter men det är nog mest ett olycksfall i journalistarbetet. Att vi stängt ned 6 fullt fungerande kärnkraftsreaktorer nämns inte lika ofta av statsmedia.

När det gäller Ryssland och gasleveranser undrar jag om man inte Tyskland lärde sig något under oljekrisen på 70-talet när arabländerna ströp produktionen av olja och att det blev väldigt kostsamt att fylla oljetanken i källaren som ofta rymde 3000 liter. Jag minns det själv väldigt väl och hur min far knorrade över kostnaderna för oljan. Vad blev konsekvenserna av oljekrisen? Många installerade direktverkande el eller en elpatron i pannan för att kunna värma sitt hus och vi byggde ett antal nya kärnkraftsreaktorer för att klara efterfrågan på elenergi. Nu har vi stängt 6 av de 12 reaktorerna i Sverige och sitter nu återigen i fällan. Vilka smarta politiker vi har haft i regeringarna!

När det gäller priset på utsläppsrätter så är det inte så mycket som skrivs i svensk media om utvecklingen. En utveckling som till hundraprocent grundar sig på politiska beslut om klimatomställningen och att man vill fasa ut fossila bränslen. Miljöpartiet har drivit på för att göra utsläppsrätterna dyrare. Här nedan kan du se hur prisutvecklingen varit de senaste åren på utsläppsrätter.

Under sommaren 2017 var priset 5 euro och idag är det närmare 90 euro. En ökning med ca 1 700 procent. Bara under de senaste 12 månaderna har priset stigit från ca 30 euro till närmare 90 euro eller 200 procent. Hur ofta har du sett statsmedia, det vill säga SVT eller SR rapportera om de skenande priserna på utsläppsrätter.

Den andra stora boven till elpriserna är enligt min uppfattning tyskarnas energiewende. Som är en följd av kärnkraftsavvecklingen och klimatomställningen. Tyskland har istället gjort sig beroende av rysk gas för att klara sin elproduktion och som reglerkraft till vindkraften. Nästa år kommer Tyskland stänga ytterligare tre kärnkraftsreaktorer om uppgiften stämmer och ersätta det med vindkraft och rysk gas. USA har flera gånger varnat Tyskland och Merkel för att göra sig beroende av Ryssland och Putin men de har talat för döva öron. Därför sitter vi där vi sitter och Tyskland driver upp priset på elenergi.

Hur Tyskland enligt denna plan skall kunna klara klimatomställningen till elbilar och alla transporter med el och samtidigt börja producera mängder av vätgas vilket kräver stora mängder elenergi är en gåta för mig.

Sedan har vi givetvis nedstängningen av 6 kärnkraftsreaktorer som nu skall ersättas av vindkraft. Det är så ”dumt att blommorna vissnar och klockorna stannar” för att citera en värmländsk socialdemokratisk politiker. Bara nedstängningen av O1, O2, R1 och R2 innebar att Sverige förlorat en effekt på ca 3 000 MW. Under de senaste dagarna har Sveriges alla vindkraftverk bara producerat ca 1 100 MW under vissa tidpunkter och då har Sverige varit tvungna att importera smutsig el från Tyskland och Polen. Detta är också en effekt av den svenska så kallade klimatomställningen. Något som är fullständigt obegripligt för mig.

Att Ryssland och Putin säljer sin gas där man får bäst betalt för den, är väl bara rent logiskt och har Tyskland inte skrivit några avtal som säkrar både tillgång och pris så får man väl finna sig i situationen men det skall fan i mig bara drabba Tyskland, inte resten av Europa och Norden. Vi kanske skulle sluta exportera elenergi till Tyskland, så att de får klara sin energiewende på egen hand!

Argumentet lite vind, det har blåst lite de senaste dagarna och liknande är ju så dumt att man baxnar. Varför bygger vi då vindkraftverk? Vindkraft är en opålitlig energikälla som ofta ger som minst när det är riktigt kallt och behoven är som störst. All vindkraft måste ha motsvarande backupkraft om vi skall ha en trygg elförsörjning och då blir vindkraften riktigt dyr. Betydligt dyrare än kärnkraft. Att vi byggt ut vindkraften så mycket och fortsätter göra beror ju enbart på klimatomställningen. Men i Sverige finns i princip ingen fossil elproduktion att fasa ut, så det är bara ett utslag av symbolpolitik som i praktiken ökar CO2-utsläppen. Det förstår varje människa som är informerad och använder sina hjärnceller att tänka med.

Elpriskrisen beror till största delen på klimatomställningen, de andra faktorerna som kallt, lite vind och lite vatten i magasinen vid vattenkraftverken är något som inträffar ibland. Det blir ofta kallt på vintern och då blåser det oftast inte heller. Hur kan någon skylla på det?

Elkrisen är betydligt viktigare än den så kallade klimatkrisen. Vi har inget klimatnödläge, vi har ett elkrisnödläge!

Lös elkrisen först!

Annons

16 reaktioner på ”KLIMATOMSTÄLLNINGEN ÄR GRUNDORSAKEN TILL ELPRISKRISEN

 1. Håkan Adehorn 2021-12-09 / 17:55

  Bara skitsnack. Jag tittade just på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ & då kostade el 343 i söder, samtidigt som vi exporterade 2500MW, vad har det med Putin att göra? I norr kostade el 44, mer normalt, samtidigt som de transporterades 7100MW från norr till söder, är det Putin som bestämmer priset? Ljug Ljug Ynkeman.

  Gilla

  • Thor 2021-12-10 / 00:03

   Ja det är tröttsamt med tugget om att de höga elpriserna är Putins fel. Ingenstans kan man läsa om att gasbristen skulle bero på något kontraktsbrott, att kontrakterade leveranser inte sker. Så min slutsats blir att något kontraktsbrott inte föreligger från Rysslands sida eftersom något kontrakt inte finns. Tyskarna har varit överoptimistiska och vankelmodiga och struntat i att skriva kontrakt. Och nu är det tysk byråkrati som gör att den färdigbyggda Northstream 2 inte får användas! Det är så man baxnar! ”Wir schaffen das”. Nä, det gör ni inte.

   Gilla

 2. Peter 2021-12-09 / 11:11

  Väldigt bra och informativt av dig Thoralf.
  Vätgasen verkar väl annars enligt klimathysterikerna vara det som skall rädda världen. Enligt nuvarande formel får man ut ca 30 % vätgas av 100 % el.
  Borde då inte alla länder ganska lätt kunna presentera ett framtidsscenario på 5, 10, 25 år.
  T ex. Hur många vindkraftverk behövs.
  Hur många vattenkraftverk behövs osv.
  Eftersom vindkraften är rätt bra när det blåser skall väl vätgas produceras under denna tid för användning under tex vinterperioden.
  Jag tror att skulle vi som väljare få ta del av de olika scenarierna och en ny folkomröstning skulle hållas så borde nog en utbyggnad av kärnkraft vinna över att vi kanske skall ha 50000 eller kanske 1000000 vindkraftverk i Sverige.

  Gillad av 1 person

 3. Roland Salomonsson 2021-12-09 / 11:04

  Folk som bor nära Norrlands kraftverksdammar rapporterar att dammarna är välfyllda. Alltså är vattentillgången inget eg skäl för att hålla tillbaks el-produktionen vid kraftverken.

  Fast det är det sannolikt ändå. Kraftindustrin har alltid producerat max möjligt från kärnkraften under höstar och förvinter, för att spara på vatten tills högvinterns kyla inträder och så att det finns vatten i dammarna kvar när våren inträder. Elproducenterna sparar tydligen nu också, men har inget annat än den import man kan tillfälligt uppbringa att backa upp med under höst resp förvinter. 6 reaktorer sknas ju.

  Gilla

 4. En fråga som behöver ett svar 2021-12-09 / 10:50

  Hej Thoralf, exakt vilka medier anser du är PK-medier?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-09 / 11:20

   I princip alla förutom statsmedia som är ett kapitel för sig själva, trots att de är skattefinansierade.

   Gilla

 5. ivarandersson 2021-12-09 / 09:17

  Vi som inte tror på klimatnödläget behandlas som klimatdissidenter. Än så länge slipper vi fängelse och omskolningsläger som dissidenter i Kina, Belarus m.fl. döms till. Regeringen, PS och MSM har lärt av Xi Jinping och Lukasjenko hur dissidenter ska bemötas.

  Gilla

  • Karl W 2021-12-10 / 09:35

   Det är terrorister som låses in i Kina, innan dom dödar. Inte någon som har åsikter om klimatet

   Gilla

 6. fiolenmin 2021-12-09 / 09:02

  Spotpriser på runt 3,50 kr/kWh i dag torsdag trots att det är runt nollan söder om Dalälven och några få minus i Norrland .

  Vi kan nog räkna med en klimatförändring . Av inomhusklimatet d.v.s , som går mot mot en nedkylning.

  Gillad av 1 person

 7. Ölandsbonde 2021-12-08 / 23:22

  På 70-talet fick du inte bygglov för villa om du inte valde direktverkande el.

  När infaller brytpunkten för en månad i lågprisland, jämfört med att vara hemma och förbruka el?

  Gillad av 1 person

 8. Laglydig 2021-12-08 / 20:46

  Det mest idiotiska som jag hört hittills från klimatalarmisterna var idag på Aktuellt klockan 18 angående slutförvaringen av ”utbränt kärnbränsle” som för övrigt att utnyttjas till 95 % som bränsle i den nya generationens kärnkraft (skulle gärna vilja ha en liten minireaktor själv).
  Man sa i inslaget något i stil med att ”det är inte så lätt att hitta en slutförvaringsplats som skall hålla i 100000 år eftersom man räknar med att förvaringen MÅSTE TÅLA MINST TVÅ ISTIDER”.

  Vilken jävla paradox! Samtidigt som vi skall fånga koldioxid och stänga kärnkraftverk för att temperaturstegringen inte skall bli för hög, samtidigt som vi skall oroa oss för nya istider.

  Det troligaste är väl att det kanske blir lite varmare nu under en period (inte helt säkert) p g a solens lutning och sen blir det lite kallare igen och kanske så småningom en ny istid. Så ja se till att slutförvaringen blir säker, men satsa på kärnkraften NU!!!

  Gillad av 8 personer

  • tompas11 2021-12-08 / 21:22

   Jaha man talar om istider nu. Nå då får Erika Bjerström och SVT byta perspektiv.

   Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-12-08 / 21:45

   Jag hittade det på TV4, inte Aktuellt eller Rapport.

   TV4Nyheternas vetenskapskommentator Susanna Baltscheffsky

   Gilla

   • Laglydig 2021-12-08 / 22:03

    Så kan det vara. Brukar ha TV:n på för att höra nyheterna på TV4 17:30 och sen växla till Aktuellt klockan 18 samtidigt som jag jobbar med annat.
    Ber om ursäkt för att jag tog fel på kanal. Får se om de åter tar upp det nu klockan 22.

    Gilla

Kommentarer är stängda.