FÖRBERED DIG PÅ ELPRISCHOCKEN

Alla med högre elförbrukning än 100 kWh per månad gör säkrast i att psykologiskt förbereda sig på den kommande elprischocken när fakturan från ditt elbolag kommer i januari. Den med lite högre elförbrukning på över 1000 kWh eller mer i december bör nog hålla i plånboken lite extra.

Jag har tittat på vad spotpriset för december ligger på just nu för de olika elområdena och jämfört med november månads spotpriser. Då kan alla säkert få en liten uppfattning om hur mycket högra elräkningen blir om man tar hänsyn till högre pris per kWh och ökad förbrukning i december.

Medelspotpris 1-23 december, det kan alltså förändras en del fram till den 31 december.

Expressen redovisar idag en undersökning om vad svenska folket tycker om den nya situationen på energimarknaden med höga elpriser. Läs artikel.

Stödet för kärnkraft ökar kraftigt i södra Sverige!

Den sammanfattas i nedanstående grafik.

De ministrar i den socialdemokratiska regeringen som nu skall hantera dessa frågor har jag inget större förtroende för. Eller rättare sagt inget alls. Att tillsätta en totalt okunnig och virrig Annika Strandhäll som miljöminister är ju en katastrof hon visste ju inte ens hur många reaktorer i drift som Sverige har eller hur många som stängts ned.

Att tillsätta en kommunpolitiker som energiminister, en inkvotering på en så viktig position visar ju på vilken inkompetens som finns inom Socialdemokraterna. Khashayar Farmanbar har ännu så länge bara bekräftat denna inkompetens i hans framträdanden i media.

Den globala uppvärmningen borde ju leda till lägre elpriser rent logiskt då efterfrågan borde minska men klimatomställningen kom emellan.

Under min tid i riksdagen (2010-2014) så hävdades det att behovet av elenergi skulle minska på grund av effektiviseringar inom industrin. Det fanns inget behov av att öka Sveriges elproduktion. Tänk så snabbt det kan vända på grund av politiska beslut. Politiska beslut som också låg bakom att 4 reaktorer stängdes ned i förtid.

Sent skall syndaren vakna heter det ju men Socialdemokraterna har trots allt ännu inte vaknat och det gäller statsministern och de två ministrar som jag nämnde tidigare.

Man brukar alltid säga att det är inte förrän folk märker det i plånboken som folket börjar reagera. Jag gissar att många kommer reagera när elenergifakturan för december kommer i brevlådan. Då vill jag inte vara socialdemokratisk politiker och i synnerhet inte statsminister eller energiminister.

Svenska folket har ju bara chansen vart fjärde år att säga vad man tycker. Vilken tur att nästa år är ett valår. Frågan är om svenska väljare förstår vilken makt de har?

Annons

23 reaktioner på ”FÖRBERED DIG PÅ ELPRISCHOCKEN

 1. Robban 2021-12-23 / 22:22

  Har lite tur att ha tillgång till obegränsat med ved för uppvärmning!
  Gissar att alla inte är lika lyckligt lottade!
  Se till att rösta rätt nästa val så kan vi tillsammans vända på utvecklingen och stoppa de mest vansinniga bland MP och S.

  Gillad av 1 person

  • Lisa. 2021-12-24 / 14:37

   Borde inte Bolund sitta i fängelse? Han har vär ansvar för vad han gjort?

   Gillad av 1 person

   • folksam2010 2021-12-24 / 19:21

    På mitt förra jobb Hade vi något som hette incidentrapportering hela dnna regering borde man incidentrapportera Anser Bolund Äventyrar med rikets säkerhet Vi går från I land till Uland går inte åka kollektivt ens i Sverige det är fan skrattretande reklamproggerson på Twitter brukar lägga ut medaljer där vi ät bäst typ skjutningar mord våldtäkter och allt annat eleände som sker

    Gilla

   • Focke-Wulf 2021-12-24 / 22:53

    Nja,be honom på bio.

    Gilla

 2. Rolf 2021-12-23 / 21:09

  Det vore intressant att få reda på hur stor del som har rörligt elpris. Har de flesta fasta avtal lär det ju inte märkas så mycket förrän det blir dags att teckna nytt.

  Gilla

 3. ivarandersson 2021-12-23 / 18:59

  ”Att tillsätta en kommunpolitiker som energiminister, Khashayar Farmanbar, en inkvotering på en så viktig position visar ju på vilken inkompetens som finns inom Socialdemokraterna.”
  Detta var det bästa sossarna hittade med partibok. Hur usla är de andra med partibok?

  Gillad av 2 personer

  • folksam2010 2021-12-24 / 19:22

   Jag hörde denna person stå och Blåljuga angående elpriserna det berodde INTE på stängda kärnkraftverk det berodde på den Ryska gasen detta nämnde han som en repig skiva

   Gillad av 1 person

 4. Thor 2021-12-23 / 17:51

  Höj momsen på dagstidningar till 25% och sänk momsen på el till 6%. Ombytta roller alltså. Då får dumdryga Susanne Nyström på DN något att skriva ledare om. ”Det fria ordet är hotat” eller liknande dravel. DN:s ledare får man ju betala för ändå, inte alls fritt. DN duger inte ens att elda med.

  Gillad av 2 personer

 5. Christer 2021-12-23 / 17:40

  Förutom den lyckade invandringen , och det fina omhändertagandet av Sveriges pensionärer, samt de lyckade satsningarna på trygghet och välfärd, och de resoluta besluten och insatserna mot klaner och gängkriminalitet , så lägger vi nu till en ovanligt lyckad Socialdemokratisk energipolitik .
  Så det är inte bara i Kalmar ni kan njuta av det framgångsrika Socialdemokratiska konceptet.
  Sept -22.
  Here we come.

  Gillad av 1 person

 6. per 2021-12-23 / 16:40

  Kalmar Energi- Höjda elnätsavgifter från och med 1 januari 2022 , passar på nu 😦

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-12-23 / 17:27

   Ändå kommer Kalmar Energi presentera ett väldigt bra resultat för 2021!

   Gillad av 2 personer

 7. 502V8S 2021-12-23 / 15:10

  Närmaste 30 åren sägs det att det ska bli en liten istid, så då kommer det att gå åt mycket el till uppvärmning. Då får nog Karlshamnsverket köra alla tre blocken för fullt.

  Gillad av 1 person

  • folksam2010 2021-12-24 / 19:23

   Men igår i Aftonbladet var det bilder på is som smälte och sjönk i havet känns fjärran sitter med -12 nu

   Gillad av 1 person

 8. janne 2021-12-23 / 14:26

  Så här blir det med en samling knallkorkar i regeringen som fattar nada,följden kan
  bli företagsnedläggningar folk som blir ställda på gatan om det får fortsätta så här.
  Är det en kartellbildning som ligger bakom?då vete fan vad som kommer att hända.
  Hur kan elpriset stiga med flera hundra procent bara för att den träder in i omr.3och 4
  det är något som är allvarligt fel någonstans.

  Gillad av 2 personer

  • ac carlsson 2021-12-23 / 16:05

   Det tog två knappt mandatperioder för sossarna att försätta Sverige i denna besvärliga situation. I bästa fall kan vi komma tillbaka till det läge som rådde när sossarna tog över makten på samma tid. Men mer realistiskt är nog att anta att det tar minst den dubbla tiden.

   Under tiden kommer företag att gå under och människor bli ställda på gatan precis som du beskriver.
   Hur elpriserna kan stiga så mycket när man passerar gränsen mellan område 2 och område 3 kan säkert sossen Ibrahim Baylan svara på. Det var han som var ansvarig energiminister när man införde olika elområden i landet och påförde alla kärnkraftverk en effektskatt som gjorde flera reaktorer olönsamma med omedelbar verkan.

   Det finns de som tror att detta med höga elpriser är snabbt övergående, personligen så tror jag att detta bara är början på något som väl bäst kan liknas vi det som våra förfäder kallade Ragnarök.

   Gillad av 3 personer

   • Lotta 2021-12-24 / 00:04

    Glöm inte bort Miljöpartiets del i nedmonteringen av vårt tidigare, innan MP fick makt väl fungerande elsystem. Deras sinnessjuka politik har försatt oss i en på sikt ohållbar situation. Må väljarna se till så att de aldrig någonsin får någon makt igen.

    Gillad av 1 person

   • folksam2010 2021-12-24 / 19:27

    Skräcken är om massa ”greta generation” får rösta nästa år Dom köper väl klimatljuget MP måste raderaras som FI . kom ihåg vid valet 2010 tror jag det var man såg Gudrun konstan i sofforna i TV programmen fast dom var det minstapartiet av alla. Nu kör man klimat katsrofer för att hjälpa MP

    Gilla

 9. ac carlsson 2021-12-23 / 13:22

  Jag är rädd att många människor som alltid tidigare betalat sina räkningar i tid, helt enkelt inte kommer att klara av att betala sina elräkningar i januari.

  Sossarna har sedan 2014 suttit i regeringsställning och har därmed fulla ansvaret för alla de beslut (effektskatt, stängning av reaktorer etc.) som lett fram till dagens elpriser i Sverige.

  För en ansvarskännande regering borde det vara en självklarhet att se till att ingen elkund, i den situation som nu uppstått, hamnar i akut ekonomiskt trångmål på grund av obetalda elräkningar. Men att regeringen (sossarna) skulle hjälpa dem som hamnar i knipa kan vi nog fetglömma. Inte minst med tanke på att statsministern uppvisade en skrämmande attityd präglad av total empatilöshet och arrogans vid frågestunden i riksdagen (den 9 december?).

  Statsministern deklarerade att hennes regering nu styr landets ekonomi efter den budget som tagits fram av M, KD och SD, och som därefter som fastställts av riksdagen. I den budgeten finns inget utrymme för hjälpinsatser till dem som inte karar av att betala sina elräkningar. Därmed har regeringen ingen skuld i det som kan hända eller skyldighet att hjälpa dem som inte kan betala för sin el.

  Gillad av 1 person

 10. Sven d.ä. 2021-12-23 / 11:58

  Meteorologen Pär Holmgren: Jag blir glad varje gång jag betalar min elräkning. Det var 2011, dvs 10 år sedan.
  Undrar just hur glad han är idag? Men han är väl i Bryssel och har en bra månadsinkomst.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.