BILLIG EL ENLIGT SOCIALDEMOKRATERNA

Då är spotpriserna på elenergi fastställda för december månad.

SE1 och SE2 66,68 öre/kWh, SE3 180,74 öre/kWh och för SE4 187,39 öre/kWh.

Inom SE4 är det en höjning med närmare 400 procent mot i december 2020 då spotpriset var 38 öre/kWh.

Jag har räknat lite på det totala elpriset under december för två fall där jag känner till nätöverföringsavgiften. Dels EON på landsbygd och Kalmar Energi och deras stadsnät. Jag har också räknat med samma pålägg på elpriset som dessa bolag gjorde i november men det kan skilja en del under december.

Så här ser det ut.

EON landsbygd får ett totalt elpris på 3,58 kronor per kWh och för Kalmar Energi blir det nästan exakt 3 kronor per kWh, tack vare den så mycket lägre nätöverförings avgiften. Som jämförelse var totalpriset i december 2020 1,59 kronor per kWh.

Den som har förbrukat 1 000 kWh i december får ca 2000 kronor högre elräkning med EON än förra december. Den som förbrukat 2 000 kWh för 4 000 kronor högre elräkning.

Notera också hur statens momsintäkter ökar i och med det höga elpriset.

Så här twittrade Socialdemokraternas och nye energiminister Farmanbar den 29 december.

Billig el? Khashayar Farmanbar har mycket att förklara nu!

Annons

28 reaktioner på ”BILLIG EL ENLIGT SOCIALDEMOKRATERNA

 1. Andersson 2022-01-03 / 19:26

  Elavbrott Stockholm Central och Rosenbad med omnejd. Inträffade 12.40 på måndagen. Vid 18-tiden hade de eldrivna hissarna och rulltrapporna återställts från eftermiddagens strömavbrott, men flera ytor var fortfarande mörklagda.

  Finns det hissar på Stockholms Central som inte är eldrivna???

  Tur i oturen att det inte var något viktigt som blev drabbat. Inga stora rubriker på svt.se. Jag har inte lagt märke till att de stora drakarna har observerat något. Ingen toppnyhet i vilket fall som helst.

  Gilla

  • Bergman 2022-01-04 / 08:49

   Jag noterade också att Drakarna inte följde upp det här! Totalt elavbrott på Centralen och Rosenbad samt kvarteren däremellan i flera timmar är av någon anledning en träff mitt i prick. Det måste ha hänt (eller inte hänt – eller kunde ha hänt) mycket under de timmarna som tystas ner eller medvetet förbigås.

   Gilla

 2. Thor 2022-01-03 / 17:46

  SD är alldeles för mjäkiga i riksdagen. Stängningen av Ringhals 1 luktar ministerstyre lång väg. Den interna rapporten hos Vattenfall inför stängningen visar på att reaktorn kunnat drivas i många år till med små investeringar. Detta enligt en sammanfattning som läckt ut på ledarsidorna.se. Rapporten är hemligstämplad, varför då frågar sig vän av ordning. Svenska folket måste få veta sanningen. Politruken på Vattenfall med en månadslön på 1.3 miljoner sek hävdar att stängningen skett på affärsmässiga grunder. Vilket elpris har man då kalkylerat med? Är de usla affärskvinnor på Vattenfall trots den löjeväckande höga lönen i oligopolföretaget?Eller är det så överjävligt att man vill att elpriset ska gå i skyn så att Vattenfall och resten av branschen trots stängningen av en lönsam reaktor ändå tjänar mångfalt mer på den kvarvarande produktionen?

  Gillad av 2 personer

  • Bergman 2022-01-04 / 08:37

   I Bulletin idag refereras till Mattias Bäckström Johansson (SD);
   Lagändring krävs så kärnkraft kan etableras i hela landet där efterfrågan finns. Marknadskrafterna skall avgöra.

   Gilla

 3. Kalle 2022-01-03 / 12:55

  ## Mp bytte ut Vattenfalls styrelse för att få stopp på kärnkraft##

  ## -Pettersson säger att det finns många underliga ”affärer”. Kärnkraften, Pisa rapporten, Cementa, Elkrisen, Ygemans affärer, Preem affären, Integrationspolitiken med flera. Jag tror inte det handlar om någon planering utan att det rör sig om inkompetens och fanatism hos Miljöpartiet som hållit S som gisslan. ##

  ## Demokratin dör när sanningen mörkas##

  https://petterssonsblogg.se/2022/01/03/mp-bytte-ut-vattenfalls-styrelse-for-att-fa-stopp-pa-karnkraft/

  Demokratin dör när sanningen mörkas. Håller med fullständigt.

  Gilla

 4. Andersson 2022-01-03 / 02:51

  Vilken tur att vi har vindkraft när kärnkraftverken strular.

  Gilla

 5. Anders G 2022-01-02 / 17:51

  Thoralf, vet du hur det gått fått Bertil Malmberg i hovrätten? Märkligt att han blev fälld i tingsrätten.

  Gilla

 6. turrim 2022-01-02 / 17:45

  Det är inte endast elenergin som rusar okontrollerat i pris. Vi har även drivmedel. Men där är det inte okontrollerat.

  Där är det alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna som är skyldiga. Man har inte vågat gå emot Miljöpartiet. Nästa årsskifte blir det än värre. Redan beslutat.

  Nu är det lite futtigt i efterhand när Moderaterna skryter med att man i sin budget vill sänka bensinpriset med 50 öre.

  Straffa alla i valet som accepterar nuvarande energipriser som rimliga för vanligt folk.

  Gillad av 2 personer

 7. Kalle 2022-01-02 / 12:59

  Sverige blåser bakåt. Kina satsar framåt med fussionskraft!!!

  ## Kina når nya framgångar med fusionskraft ##

  ## Kina uppges ha gjort ett nytt genombrott i strävan efter ren fusionsenergi. Den ”konstgjorda solen” vid Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), en forskningsanläggning för kärnfusionsreaktorer, uppges ha satt ett nytt rekord i ihållande höga temperaturer. Under 17 minuter och 36 sekunder uppnåddes 70 miljoner grader Celsius.##

  ## Fusionsenergi anses vara den ”ultimata energin” för en fossilfri energiframtid, eftersom väte och deuteriumgaser finns i överflöd på jorden, är rena och har minimala avfallsprodukter. Kina har utöver EAST ytterligare två stora fusionsanläggningar i drift. Fusionsreaktorn HL-2M tokamak, som togs i drift i december förra året, ligger i Chengdu, i sydvästra Kina, och den tredje är i staden Wuhan, som idag är mest känt för coronapandemin.##

  ## Elproduktionen steg i Sverige under 2021 men inte tack vare vindkraften. Vindkraften har, trots att kapaciteten ökats med hela 20 procent under året inte lyckats producera mer el än tidigare.
  – Det har varit ett dåligt vindår. Den installerade vindkraften har ökat med runt 20 procent, men produktionen har varit oförändrad, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Energiföretagen, till TT.##

  ## Så lite som 2,5 procent av kontrakten har tillfallit svenska aktörer och endast 0,1 procent av kontraktsvärdet. Till stor del uppges det bero på ointresse, deltagandet vid upphandlingarna har varit svagt från svenskt håll, enligt Natasa Pahlm, Programme Manager, International Cooperation på Vinnova.##

  https://samnytt.se/kina-nar-nya-framgangar-med-fusionskraft/

  Fusionsenergi anses vara den ”ultimata energin” för en fossilfri energiframtid, eftersom väte och deuteriumgaser finns i överflöd på jorden, är rena och har minimala avfallsprodukter.

  Konstigt att sverige inte satsar mer på fussinskraft.

  EU driver ett projekt med fussionskraft men sverige är inte intresserade utan bidrar med en mini minimal del där.

  Gilla

  • Karl W 2022-01-03 / 03:31

   Anledningen att Sverige inte satsar på fusionskraft är kompetens saknas. Dessutom pengar och kompetens hos beslutsfattarna. De flesta är ju obildade maktspelare.

   Det är inte bara fusionskraft man satsar på i Kina. Svenska MSM och Public Service, AKA den amerikanska propagandamaskinen i Sverige, ljuger för er genom att mörka. Solkraft, när USA tillverkar en solpanel gör Kina 70. Vindkraft, det finns mer vindkraft i Kina än hela övriga världen. Kom samtidigt ihåg att förutsättningarna i Sverige är helt annorlunda Kina, vilket gör dessa två teknologier olämpliga i Sverige. Kina bygger omkring 150 kärnkraftsreaktorer, numera av egen design. Vattenkraft. Det finns enorma outnyttjade resurser i Kina. Torium. Här har man kommit långt i utvecklingen och räknar med att om ett par år kunna serieproducera reaktorer så små att dom kan levereras på en vanlig lastbil. Det blir alltså när-generering, kvarteret eller grindstaden genererar sin egen elektricitet. Förmodligen ett mycket starkt framtida alternativ för Sverige. Fusionskraft, en konstgjord sol, det fungerar men ligger minst tio år i framtiden. Fossil kraft, det är en i närtid ”bridge” eller ”stop gap” lösning och reducerar utsläppen med omkring en faktor fem, om man inte hade byggt det. Fossilkraftverken har mycket effektiv rening, och koldioxiden används istället för konstgödsel i stora växthus. Dom går snabbt att bygga. Kina satsar alltså på en stark mångfald av energikällor. Fossilbränning fasar man ut, och nya teknologier tar dess plats.

   Gillad av 1 person

 8. Thor 2022-01-02 / 12:07

  Normalt ser jag aldrig stasi-tv:s Aktuellt. Men när jag besökte en granne häromkvällen såg och hörde jag Farmanbar stå och fabulera om att de höga elpriserna beror på att Putin minskat gasleveranserna. Naturligtvis utan en enda kritisk följdfråga. Om jag varit studioreporter skulle jag frågat om det tecknats avtal om leveransvolym och pris. Det har det förstås inte. Ovanpå det tyskarnas sanslösa inställning till Nordstream 2. Driftsklar men får inte tas i bruk eftersom holdingbolaget som svarar för driften ligger i Zug, Schweiz, istället för i Tyskland! Och att bilda tyskt bolag kan i bästa fall få vara klart i sommar! Stämplar, stämplar! Ordnung!

  Gillad av 3 personer

  • Karl W 2022-01-03 / 03:44

   Putin har inte alls minskat gasleveranserna, det är EU som inte köper. Gas säljs till fast pris på långtidskontrakt. Orsaken är att Ryssland inte kommer att ta på sig de stora investeringar som krävs om dom inte vet att dom kommer att sälja. När dessa tidigare kontrakt gick ut måste EU antingen teckna ett nytt kontrakt eller köpa på SPOT marknaden till markant högre priser. Istället vill EU att Ryssland skall sälja billigt, vilket Ryssland inte vill, helt naturligt. I bakgrunden härjar USA som vill driva upp gaspriserna till högsta möjliga nivåer så att det blir lönsamt att köpa den amerikanska gasen, som lär vara 2-3 gånger så dyr och måste fraktas med fartyg till EU. Sedan försöker USA pressa Tyskland till att inte godkänna Nordstream2, för att USA gasen skall se bättre ut. Igen, detta är storpolitik driven av USA för finansiella vinster.

   Gilla

   • Thor 2022-01-03 / 14:49

    Instämmer helt.

    Gilla

 9. Goliat 2022-01-02 / 11:02

  Hur har det blivit i Kalmar? Läser i Barren:

  ”Vid 02-tiden under natten mellan lördagen och söndagen var det någon som kastade in en sten genom ett fönster till en lägenhet på Borgavägen i Berga, Kalmar. Rutan krossades och i samband med det skadades ett barn som befann sig i bostaden. Barnet träffades av en glasskärva.”

  Gilla

 10. Anders G 2022-01-01 / 23:51

  Thoralf, SD går åt helt fel riktning, jimmie borde avgå.

  Jag tycket Gustav Kasselstrand är en mycket bra partiledare. Afs måste väl få mer än 1% 2022?, Det kan vara en bra grund att stå på inför valet 2026.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-01-03 / 19:52

   Det sa jag förra valet också, då fick AfS ca 20000 röster. Det räcker inte med 1%, AfS måste in i Riksdagen 2022.
   2026 är försent!

   Gilla

 11. Ölandsbonde 2022-01-01 / 22:13

  Blir inte så mycket gjort nu. Svårjobbat när händerna är hårt knutna i fickan.

  Gilla

  • Anders G 2022-01-03 / 18:21

   SD-politiker utreds för konkurrerande verksamhet
   Sverigedemokraterna ska avgöra om det strider mot stadgarna att en SD-politiker i Halmstad startat föreningen Ung svensk.

   Gilla

 12. Evert 2022-01-01 / 21:12

  Detta skitparti som inbillar arbetare att de bryr sig om dem. Det enda de bryr sig om är makt o pengar. Ynkliga kräk som bara är värda största förakt.

  Gillad av 3 personer

  • Nina Hammarström 2022-01-02 / 00:18

   Det är det globalisterna vill!

   Gilla

 13. Anders G 2022-01-01 / 19:29

  Thoralf, kan du bli afs energipolitiska expert?

  Gilla

 14. Christer 2022-01-01 / 18:47

  Att Energiministern skulle ge konsumenterna en ärlig förklaring är nog att hoppas för mycket .
  Hel klart för mig är att Energiministern och en hel del av de som varit ministrar under Löfvens tid bara är ”kanonmat”.
  Personer som är förbrukade i politisk mening .
  Strandhäll och Thorvaldsson t.ex är avdankade fackföreningsfolk , som tillsammans med Baudin ska glänta på dörren mot den avhoppade LO kohorten .
  Verkar som ett desperat och oärligt valfläsk .
  I stället för att lägga om politiken så den gynnar Sverige och de Svenskar som byggt upp landet , börjar Morgan Johansson låtsas tycka om SD politiken . Skamlöst .
  Men de som känner till Sossarnas tidigare svek väntar och ser till resultatet .

  Gillad av 3 personer

  • ivarandersson 2022-01-02 / 09:08

   Det var den fd metallordföranden Stefan Löfven som skrämde bort LO-folket när Thorvaldsson var LO-ordförande. Hur ska Thorvaldsson kunna vända denna förlust?

   Gillad av 1 person

 15. Nils Dacke 2022-01-01 / 18:29

  Dessutom jättehöjning på dieseln från idag, jag undrar när landsbygden gör uppror, hur skall någon kunna bo utanför stadskärnan och även kunna driva ex jordbruk, skogsbruk eller andra för vår ekonomi och försörjning viktiga områden? Eller skall alla flytta till stan och bli politruk, politiker eller influenser?

  Gillad av 3 personer

 16. Skogsmulle 2022-01-01 / 18:20

  Aftonbladet förnekar sig inte. Det höga elpriset i början av nästa vecka beror på snabbstoppet av reaktor 3 på Ringhals…… Frågor på det, kära Svenskar🥴. Inte? Då vet vi att vi måste satsa ännu mer på vindkraften😎

  Gillad av 5 personer

  • Andersson 2022-01-01 / 19:15

   Jag lyfter min kommentar från 2022-01-01 / 16:45

   ————————–
   Aftonbladet: ”Höjda elpriser efter stoppet på Ringhals 3”
   Hur höga priser blir det om man stoppar alla sex reaktorerna?
   ————————–

   Gilla

  • turrim 2022-01-02 / 17:53

   Okunskapen i Aftonbladets redaktion är så stor inom de flesta områden att man undrar om de klarade godkänt betyg ens i gymnasiet.

   Gilla

Kommentarer är stängda.