ANALYS AV HÖGA ELPRISER OCH ANSVARET POLITISKT

Igår lyssnade jag på podden, Det politiska spelet, där public service politiska sakkunniga diskuterade frågorna som kan avgöra valet. Det var Mats Knutsson och Elisabeth Marmorstein från SVT och Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach från SR.

De ansåg alla att elpriser och energidebatten kommer vara bortglömd när det är dags att gå till valurnorna. Jag är inte alls så säker på att de har rätt. En annan fråga som inte nämndes med ett enda ord var EU. Mycket märkligt! Eller säger det mer om dessa experters personliga hemvist i politiken.

Det förekommer väldigt många olika förklaringar till de höga elpriserna. Flera av dem är bara floskler om man studerar statistiken.

En förklaring som ofta anges är att det blåst mindre under 2021 än tidigare år men i själva verket så kommer vindkraften producera ungefär lika mycket som under 2020 enligt produktionsstatistik.

En annan förklaring som ges är isläggningen på älvarna som gjorde att man behöver dra ned lite på kapaciteten i vattenkraften. Isläggningen sker varje vinter och det skiljer bara på tidpunkten. Så det är bara en floskelursäkt.

Mindre vatten i vattenmagasinen är en annan förklaring. När jag tittar på statistiken så är det normala nivåer i de svenska vattenmagasinen. Under åren 2014, 2016, 2018 och 2019 så var nivåerna lägre i de svenska vattenmagasinen än idag. Däremot så är vattenmagasinen i Norge på en lite lägre nivå än tidigare år men orsaken till det är säkert mest ekonomiska då man tack vare de höga elpriserna sålt mer vattenkraft än tidigare år.

Sedan har vi det komiska argumentet att det varit kallare under 2021. Det är nästan lite skrattretande att detta argument ens förekommer i debatten då det dagligen pumpas ut av media att det råder klimatnödläge med stigande globala temperaturer och att jorden är på väg mot en tipping point. Även om medeltemperaturen i Sverige skulle vara några tiondelar lägre under 2021 så blir även det bara floskler och knappast trovärdiga argument.

Vad är då de verkliga orsakerna till de höga elpriserna? Jag ser bara två orsaker, dels den så kallade klimatomställningen och nedstängningen av kärnkraftsreaktorer i Sverige.

Besluten att stoppa O1, O2 i Oskarshamn och R1 och R2 vid Ringhals är i grund och botten politiska beslut som orsakades av dels straffavgifter, med i huvudsak effektskatten på kärnkraften. Samtidigt som vindkraft och solkraft hade kraftiga subventioner genom i första hand elcertifikatsystemet men också genom betydligt lägre fastighetsskatt.

Utan denna snedvridning av elmarknaden hade vi sannolikt haft flera reaktorer i drift.

Den andra orsaken är klimatomställning med skenande priser på utsläppsrätter som stigit från 5 euro/ton till ca 90 euro/ton. Det får givetvis stora effekter på priset i de länder som använder fossila bränslen i sin elproduktion och det spiller sedan över på i första hand södra Sverige.

Till detta skall också läggas att rysk gas ökat kraftigt i pris och det drabbar framförallt Tyskland med stigande elpriser.

Enligt min logik är det klimatomställningen och stoppade reaktorer som är orsaken till de höga elpriserna. Med andra ord bara politiska beslut som är orsaken!

Jag tycker att nedanstående diagram talar sitt tydliga språk angående hur elpriserna utvecklats i de fyra olika elområden som Sverige är uppdelat i. Man ser att den negativa utvecklingen började efter att Ringhals 2 stoppats den 31 december 2019. Skillnaden mellan elområden börjar under 2020 att öka.

När sedan Ringhals 1 stoppades den 31 december 2020 så accelererade utvecklingen under 2021 och då tillkom även effekterna av ökade priser för utsläppsrätter.

När den rödgröna regeringen tog makten efter valet 2014 så beslutade den rödgröna regeringen 2015 att höja effektskatten för kärnkraft med 17 procent. Ett dråpslag för flera reaktorer.

Beslutet att stänga reaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn togs den 14 oktober 2015 av EON. Något som redan flaggades under sommaren 2015.

Även Vattenfall beslutade i oktober 2015 att man skulle stänga ned reaktorerna R1 och R2 vid Ringhals.

”Enligt Vattenfalls VD, Magnus Hall, har beslutet tagits på affärsmässiga grunder, utan direkt politisk inblandning. Men han har också konstaterat att utan den särskilda skatt som drabbar kärnkraft, effektskatten, så hade det affärsmässiga beslutet blivit ett annat. Då hade de två reaktorerna fått gå vidare hela sin tekniska och ekonomiska livslängd.”

Så ansvaret på den uppkomna situationen vilar tungt på den rödgröna regeringen och dess stödpartier Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Opinionsinstitutet Demoskop har varit ute och frågat folket vilket parti de uppfattar har ansvaret för de höga elpriserna. Svaren är intressanta och borde få effekter på opinionssiffrorna.

Sedan har man även redovisat hur personerna svarat på orsakerna till de höjda elpriserna beroende på vilket partisympatier de svarande har.

Då ser man hur kraftig förnekelsen är hos miljöpartister och socialdemokrater och deras stödpartier.

Annons

12 reaktioner på ”ANALYS AV HÖGA ELPRISER OCH ANSVARET POLITISKT

 1. Viveka 2022-01-09 / 18:05

  Jag kommer inte att glömma när det blir dags att rösta. Nu MÅSTE oppositionen ryta till ordentligt och fortsätta med detta hela året och redovisa hur orimligt elpriserna har slagit. Jag kommer att göra avdrag i min deklaration pga ökade levnadsomkostnader och det hoppas jag att många många andra kommer att göra också Om nu inte de tar sitt förnuft tillfånga och kompenserar oss. Imorgon får jag en ny elräkning för december, jag fasar.

  Gilla

 2. Ölandsbonde 2022-01-09 / 06:02

  Bra insändare av dig i Barometern.

  Minns ni pigdebatten? Nu har självaste statsministern visat var hon står.

  Gilla

  • Andersson 2022-01-09 / 10:33

   Nu ska vi inte brunsmeta färgade svartjobbare.

   Gilla

 3. Andersson 2022-01-08 / 20:34

  På Aftonbladet är man chockade. Det här är högst aktuella gamla nyheter:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2d1LMR/serverhallen-slukar-lika-mycket-el-som-ett-halvt-karnkraftverk

  ##
  Miljonstöden och elrabatten på 97 procent har gett få jobb och lite skatteintäkter. Det finns också en annan aspekt kopplat till etableringen: Sverige riskerar att få allvarliga problem med…

  Chocksiffra: ”Som ett halvt kärnkraftverk”
  Sverige riskerar elbrist och i en ny rapport pekas nätjättarnas serverhallar ut.
  Rapport visar: USA-jättarna kan bidra till elbrist

  ##

  Aftonbladets artikel är låst och odaterad (?)

  Mera i ämnet:

  https://www.nordiskaprojekt.se/2020/10/06/natjattarnas-serverhaller-slukar-el-som-ett-halvt-karnkraftverk/

  https://petterssonsblogg.se/2020/10/06/serverhallen-slukar-lika-mycket-el-som-ett-halvt-karnkraftverk/

  Gillad av 1 person

 4. Anders G 2022-01-08 / 16:16

  Thoralf, de små bruksorterna tas över av muslimer/islamister. Varför skriver du nget om det?

  Gilla

 5. Lotta 2022-01-08 / 14:25

  Klart det är Miljöpartiet och sossarnas fel att vi har så höga elpriser. De har genom sin politik missgynnat kärnkraften och gynnat vindkraften. Låt oss aldrig glömma det.

  Gillad av 1 person

 6. Kalle 2022-01-08 / 13:23

  ## AVSLÖJAR GRIPANDET ATT MAGDALENA ANDERSSON HAR SVART STÄDHJÄLP SOM SKULLE VARIT UTVISAD? ##

  ## I stadsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka grep polisen en av städarna. Kvinnan saknade arbetstillstånd i Sverige. 2020 hade Migrationsverket fattat beslut om att hon skulle avvisas från Sverige.##

  ## Skälet till polisens utryckning var att städpersonalen utlöst inbrottslarmet. Gripandet skedde strax före jul men har hemlighållits. Man kan fråga sig varför.##

  https://samtiden.nu/2022/01/avslojar-gripandet-att-magdalena-andersson-har-svart-stadhjalp-som-skulle-varit-utvisad/

  Varför hålls det hemligt av polisen??? Det undrar jag också. Är sossarna helt fridlysta från svenska lagar som gäller alla andra??? År det via Migrationsverket de anställer svart arbetskraft??? Blir billigast så kanske utan skatteibetalningar!!! Det borde Magdalena Andersson kunna efter sin tid på riksskatteverket.

  Är sossarnas själar helt svarta!!??

  Gillad av 3 personer

  • turrim 2022-01-08 / 16:33

   Om du har tillgång till ett skyddsobjekt så är du i skyddsklass och ska godkännas av Säpo. Är inte statsministerns bostad ett skyddsobjekt?

   Gilla

 7. Tomas 2022-01-08 / 09:05

  Vet att detta inte är under rätt rubrik. Men, läste Barometern nyss på sidan 13 att bl.a. Torsås behöver anställa vikarier inom omsorgen. Inget krav på utbildning, men krav på vaccination. Man tar sig för pannan och undrar ifall viruset orsakar felkopplingar i synapserna? Så nu kan alltså alla söka jobb inom omsorgen utan några som helst kunskaper och få jobb, med enda meriten vaccination

  Gilla

 8. Karl W 2022-01-08 / 07:04

  Detta uppfanns av romarna, utvecklades av Nazisterna, och går under namnet propaganda. Systemet med elpriser fungerar precis som avsett, att fylla BigBusiness och statens kassor med pengar. Ändå röstar folk på samma partier varenda år och alltså för att systemet skall fortsätta. Skyll er själva.

  Gilla

 9. Lars Johansson 2022-01-07 / 21:26

  Tänk om man kunde få en regering med mogna,erfarna ledare som förstår de problem vi har och som kan åtgärda dessa problem! Istället för alla dessa inkompetenta broilers och partiboksmeriterade inkompetenta nollor.

  Gillad av 4 personer

  • Karl W 2022-01-08 / 07:06

   mogna,erfarna ledare” Sådana ”djur” finns inte, åtminstone inte i det allvarligt underutvecklade Sverige. Det ställs inga krav på utbildning, ledarskap, erfarenhet eller ens ansvar. Inte ens krav på läs och skrivkunnighet, eller att kunna tala svenska. Resultatet är vad innevånarna upplever nu. En läkare, pilot eller bilförare kan lagföras och få fängelse för inkompetens. Varför inte dessa beslutsfattare.

   Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.