SOCIALDEMOKRATERNA HANDLINGSFÖRLAMADE OCH OKUNNIGA

Igår under min motionspromenad mötte jag en främmande äldre man som hälsade och det första han sa var hur stor hans elräkning var för december, den tog nästan hela hans pension. Han var mycket upprörd! Jag berättade för honom vem som jag gav skulden för de höga elpriserna och han instämde helt och hållet.

I Norge beslutade regeringen i december att ta 50 procent av kostnaden för den del av elpriset som överstiger 70 öre/kWh och man gjorde det dessutom retroaktivt från den 1 december.

Idag kan man läsa i DN att den norska regeringen lagt ett förslag om att öka stödet från 50 procent till 80 procent av elkostnaden över 70 öre/kWh fram till 31 mars. Det beräknas kosta totalt 8,9 miljarder kronor.

”Marknaden tar ingen social hänsyn, men det kan vi göra, säger statsminister Jonas Gahr till VG.”

Den svenska regeringen sitter fortfarande med armarna i kors och har inte kommit med ens ett enda litet förslag för att mildra konsekvenserna. Nye energiministern Farmanbar ljuger istället om den politik som den socialdemokratiska regeringen bedrivit och har blivit KU anmäld för sina lögner.

Sedan finns det okunniga socialdemokrater som ger sig in i debatten om elpriser och energipolitik. Igår upptäckte jag att lokalpolitikern och socialdemokraten Magnus Uhr (ordförande Södermöre kommundelsnämnd) skrivit ett inlägg om Liberalernas krav på att bygga mer kärnkraft i Sverige. Det är ett minst sagt dumt inlägg och dumma jämförelser men det blev en diskussion i tråden och där bevisar Magnus Uhr sin inkompetens.

Magnus Uhr anser att Sverige behöver ”ingen mer stabil elmarknad”. Han har dessutom infört ett nytt begrepp i elnätet, ”förvaringsmöjligheter”. Det skulle vara intressant om han kunde utveckla det lite mer. Vad är det han skall förvara i elnätet? Det höga elpriset är också Putins fel!

Någon kanske kan fråga honom på FB. Jag är blockerad!

I ett inlägg den 31 december som han kallar för fakta kommer han med flera felaktiga påsståenden. Jag tänkte ta upp några av dessa så kallade fakta.

”I december 2021 så hade vi i snitt ett elöverskott i Sverige på 3564mw om dagen.”

Enligt statistiken från Nordpool var överskottet i eleffekt 2621 MW i snitt per dag i december. Effekt har storheten W och Mega med M, med versaler.

”Vi har haft överskott ALLA dagar under året 2021, dessutom ofta stora överskott.”

Så sent som dygnen den 6 och 7 december hade vi nettoimport av elenergi. Det hände också under några dygn i januari och februari 2021. Ännu ett faktafel från Magnus Uhr.

”Vi hade de lägsta elpriserna på över 20 år 2020.”

Det går inte att göra en jämförelse 20 år tillbaka i tiden. 2012 infördes fyra elprisområden i Sverige, tidigare var Sverige ett elprisområde. Det går därför bara att jämföra från 2012. Under 2015 var elpriserna lägre än 2020 i södra Sverige, det vill säga SE3 och SE4.

Sedan avslutar han med följande.

”Detta är fakta. Jag kommer inte att sabba detta faktainlägg med spekulationer om hur lägre elpris vi hade haft om vi hade haft 12 kärnkraftverk igång men jag kan inte om att det hade varit väldigt marginellt billigare.”

Jag förstår att han inte vill spekulera i hur elpriset hade sett ut om vi fortfarande hade haft 12 reaktorer i drift. Det är minst sagt uppenbart att vi haft ett mer stabilt elenergisystem med stabilare priser, i synnerhet i södra Sverige där samtliga nedstängda reaktorer var placerade. Men det är uppenbart för svårt för en socialdemokrat att förstå.

Det handlar om förnekelse av konsekvenserna av den egna politiken. Den politik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet bedrivit sedan 2014, vilket inneburit nedstängningen av fyra reaktorer och massiv utbyggnad av opålitlig vindkraft.

I Demoskops undersökning från december 2021 framgår det med all tydlighet hur stor förnekelsen är inom de rödgröna partier över konsekvenserna av den egna politiken, även inom Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men värst är miljöpartister och centerpartister!

Där hittar vi de största förnekarna!

Annons

13 reaktioner på ”SOCIALDEMOKRATERNA HANDLINGSFÖRLAMADE OCH OKUNNIGA

 1. Viveka 2022-01-10 / 10:29

  Idag fick jag min elräkning för december månad. Den landade på 9.213 kronor Min pension ligger på drygt 15000 med det nya påslaget högre pension och minskad skatt.
  Jag har andra räkningar utöver elkostnaden. Lån på hus, bredband och telefon försäkringar sophämtning och vatten. Detta är helt orimligt. Skall de röka ut oss? (Jag har ändå stängt av värmen i två rum plus badrummet, jag har släckt alla onödiga lampor samt julbelysning.

  Gilla

 2. ivarandersson 2022-01-10 / 09:08

  Vindkraften (installerad effekt 12000 MW) skulle ersätta de 6 nedlagda kärnkraftverkens 4000 MW? Under 2021 kunde vindkraften under 2712 timmar ersätta de nedlagda kärnkraftverken. Under 6048 timmar kunde vindkraften inte ersätta de nedlagda kärnkraftverken.

  Gillad av 2 personer

 3. Kalle 2022-01-09 / 16:39

  ## Statistik från Storbritannien visar att vaccinerade under 60 år har högre dödlighet än ovaccinerade.##

  ## Enligt statistik från den brittiska regeringen om antal dödsfall per 100 000 invånare i åldrarna 10-59 år, är dödligheten ungefär dubbelt så hög bland vaccinerade britter som bland ovaccinerade sedan maj 2021. ##

  https://nyadagbladet.se/utrikes/brittiska-statistiken-hogre-dodlighet-bland-vaccinerade/

  Kan tydligen ha sina fördelar att vara icke vaxxinerad!!!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-09 / 17:00

   Kanske ganska naturligt då detta gäller totala antalet dödsfall oberoende dödsorsak. Utan att veta det i detalj så tror jag att personer med olika sjukdomar, både allvarliga och mindre allvarliga riskfaktorer har vaccinerat sig i betydligt högre grad än helt friska människor.

   Då är det inte så underligt att statistiken ser ut som den gör!

   Framför allt är det nog viktigt att vara frisk och leva ett hälsosamt liv.

   Gillad av 1 person

 4. Staffan Sundqvist 2022-01-09 / 13:49

  Det man behöver för att göra en rejäl karriär som socialdemokrat är förmågan att kunna blåljuga folk rakt upp i ansiktet och sen att med den sanne idiotens envishet försvara inte bara sina egna lögner utan alla lögner som sossarna hävt ur sig. Har du dessutom en tunga som du kan sticka långt upp i Rectum på högre partiföreträdare, ja då är din lycka gjord inte minst ur ekonomisk vinkel sett. En sak är i alla fall säker som döden: En sosse i karriären är värre än en medeltida rovriddare. Innan folket insett detta så får de böja sig för gisslet och finna sig i att bli skinnade för sosseeliten ser folket som nyttiga skatteidioter.

  Gillad av 4 personer

 5. janne 2022-01-09 / 13:42

  Regeringens högsta önskan är att frysa ut oss med höga skatter och avgifter så att
  landet går under på riktigt plus att tillsätta en fåntratt som energiminister.Huvaligen.

  Gillad av 2 personer

 6. turrim 2022-01-09 / 13:35

  Skillnaden med Thoralf är att de ansvariga i huvudstaden går inga promenader så att de får träffa direkt dem som drabbas. Skulle de gå en PR-promenad så är de omgivna av skyddsvakter som motar bort Svensson.

  Gillad av 2 personer

 7. folksam2010 2022-01-09 / 13:12

  Om vi haft ström kanske det gick att köra Tågen i Norrland nu törs man inte köra dom p,ga kylan -40 långa avstånd om det skulle uppstå effektbrist läste jag Vi kan inte ens åka tåg längre för man vet inte när el tar slut Vi närmar oss ett U land

  Gillad av 5 personer

 8. Thor 2022-01-09 / 12:20

  Fy f-n! Skrämmande att sådana personer får vara politiker. Kursetta på socialdemokraternas dumhetsakademi, helt klart.

  Gillad av 4 personer

  • peo 2022-01-09 / 12:55

   Norske statsministern hade klart för sig att det var marknadens fel. Varför inte avskaffa marknaden när det gäller energi då?

   Gilla

   • Staffan Sundqvist 2022-01-10 / 07:12

    Är dina inlägg seriöst menade eller är du så fruktansvärt urbota dum som jag tror att du är?

    Gilla

Kommentarer är stängda.