DEBATTARTIKEL I BAROMETERN

Idag har jag fått en debattartikel publicerad i Barometern om det höga elpriset och dess konsekvenser men också angående energiminister Farmanbars twitter om låga och stabila elpriser. Jag kräver svar från socialdemokraterna hur detta skall åstadkommas.

Läs debattartikel.

Annons

11 reaktioner på ”DEBATTARTIKEL I BAROMETERN

 1. Thor 2022-01-07 / 12:43

  Jag försökte läsa mig till en seriös förklaring till tyskarnas besynnerliga inställning till Nord Stream 2. Gaspriserna är skyhöga och det drar upp elpriset i Sverige påstås det! Nåväl, på hemsidan för ”Bundesnetzagentur” borde det väl finnas utförlig förklaring till varför det måste funderas i minst ett halvår om gasen ska släppas på eller ej? Men icke, uppenbart att ett politiskt fulspel pågår. Om nu Sverige påverkas borde ju den lismande ynkryggen Farmanbar kräva förklaringar av tyskarna.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2022-01-07 / 17:25

   Vår svenska regering har tydligen haft Merkel som idol. Bugat och slaviskt följt i hennes spår. Utan egen konsekvensanalys, som inte ingick i kursutbudet på Bommersvik. Nu törs man inte erkänna och därmed inget gräv i statsmedia.

   Gilla

 2. MT 2022-01-07 / 12:35

  Mycket bra debattartikel!

  Att det var utländska ägare var känt för mig men att det var sekretessbelagt vart elen tar vägen var nytt…

  Utveckla gärna det mer är du snäll Thoralf, tror många likt jag inte hade en aning om att el som produceras på svenska vindkraftverk kan gå direkt oavkortat till utlandet pga av avtal mm

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-01-07 / 12:41

   ”Octopus Renewables Infrastructure Trust plc has announced that following the completion of construction of the 48MW Ljungbyholm Wind Farm in Sweden (Ljungbyholm) and the site becoming fully operational in June 2021, the Company has entered into a Power Purchase Agreement (PPA) over the electricity to be generated at Ljungbyholm. The counterparty to the PPA (the “Offtaker”) is a global manufacturer with a multi-billion dollar valuation that is a Fortune 500 company and a member of the Dow Jones Sustainability World Index.”

   Det kan vara ett globalt företag med verksamhet i Sverige t.ex. Amazon, Facebook, Google eller något annat. Det finns inte så många företag verksamma i Sverige som finns på Fortune 500.

   Gillad av 1 person

   • turrim 2022-01-07 / 16:59

    Tack Thoralf för en mycket intressant, saklig och för den fåkunnige lärorik artikel. Fakta bör begripas även av Socialdemokrater och Centerpartister; tveksamt med Miljöpartister och Naturvårdsföreningen.

    Sedan detta med utländska ägare som ockuperar och fördärvar vår natur, dödar våra fåglar och sänker marknadsvärdet på kringboendes egendomar. Dessutom säljer till hemliga utländska mottagare. Löjligt med företagssekretess på 48 MW.

    Nej, 48 MW är inte så mycket om det blåser lagom och elektroner är inte märkta när man tänder lampan. Men inget hindrar väl att mottagarna för dessa MW också finns i utlandet så långt kablarna räcker. Således kan nog ägarna till Ljungbyholm kräva att de ska få utrymme i kablarna till utlandet. Ett exportföretag i Kalmar!

    När törs regeringen sätta ner foten och stå upp för svenskarna? Nu! Och ingen utredning!!!

    Gilla

  • ivarandersson 2022-01-07 / 18:19

   MT
   De utländska ägarna av vindkraftsparker har uppmärksammats tidigare, se nedan, utan att energiminister Khashayar Farmanbar och Socialdemokraterna vidtar några åtgärder för att trygga Sveriges elförsörjning.

   Ett kinesiskt statligt ägt kärnkraftsbolag står bakom närmare en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs i svensk vindkraft.
   https://sverigesradio.se/artikel/7408486
   Men i USA är bolaget (CGN) inte längre välkommet.

   Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.
   https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

   Gilla

   • Andersson 2022-01-07 / 23:15

    Det pågår en kolonisering av Sverige. Det framstår allt tydligare. Varför har det blivit på detta viset?

    Gilla

 3. Calle 2022-01-07 / 11:55

  Utmärkt artikel som tydliggör dagens läge och vad vi har att vänta framöver. Info om höjda priser som drabbar den egna plånboken kanske kan vara en väckarklocka för många inför valet, förhoppningsvis så att dom röstar för ett regimskifte.

  Gillad av 2 personer

 4. stigrydmark 2022-01-07 / 10:51

  Obehagliga oppositionella fakta är inget man bemöter. Jag kan tänka mig att effekten av dessa höga priser kan resultera i skuldsättningar, misär och många socialtjänstsärenden. Vår regim är cynisk.

  Gillad av 2 personer

 5. Hacke 2022-01-07 / 10:19

  Mycket bra debattartikel! Ska bli intressant att följa hur svaret blir från ansvarigt håll inom det socialdemokratiska politiker-/myndighetskomplexet.
  Om det blir något överhuvudtaget. Alternativen tycks ju bara vara två när det är upp till bevis eller minsta ansvarsutkrävande för den folkföraktande församling som ska förställa statsbärare. Utebli eller blåljuga.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-01-07 / 10:32

   Tack, jag har dock inga större förhoppningar om ett svar. Socialdemokraterna brukar sticka huvudet i sanden när det blir problematiskt. I synnerhet Johan Persson i Kalmar.

   Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.