STATEN OCH VATTENFALL VINNARE

Elproducenter gör stora vinster nu. Synd att man inte kan bli delägare i Vattenfall och få lite återbäring. Det blir återigen staten som blir den stora vinnaren.

Staten nöjer sig inte med bara energiskatten på elenergi och 25 procent i moms på elräkningen, Staten kommer säkert också få en rekordutdelning från Vattenfall, för verksamhetsåret 2021.

Vattenfall borde använda de enorma vinsterna till att bygga ny baskraft, det vill säga kärnkraft. Inte till att bygga väderberoende elproduktion som vindkraft och solkraft. Rena vansinnet av det statliga bolaget Vattenfall enligt min uppfattning.

Det viktigaste regeringen kan göra eller en ny regering är att uppdatera regleringsbrevet till Vattenfall med uppdraget att bygga ny baskraft i Sverige!

Det finns ju andra bolag som man kan köpa aktier i med god utdelning till aktieägarna men då får man rikta blicken mot utlandet där man är lite mer logisk och förståndig i sin elenergiplanering. Då tänker jag givetvis inte på Tyskland, utan snarare på Finland och Frankrike.

Jag har satsat en slant på finska Fortum och kommer fortsätta investera i företaget. Förra året (2021) gav det en utdelning på drygt 5 procent och en aktieuppgång på drygt 25 procent. En riktigt fin resa som jag tror kommer fortsätta när den nya reaktorn i Olkiluoto 3, som delvis ägs av Fortum, nu är i uppstartsfasen och kommer börja leverera elenergi i slutet av januari.

I Sverige fortsätter dock den fördummande debatten om kärnkraft vilket med stor sannolikhet kommer drabba den svenska elintensiva industrin väldigt hårt. Eftersom den industrin är lika med stora delar av vår exportindustri så kommer det även drabba nationen Sverige ännu hårdare. Men det begriper uppenbarligen inte de rödgröna politikerna.

Tyvärr har vi i Sverige fått en riktig floskelminister till energiminister i Sverige. Farmanbar är en riktig katastrof för landet. Han ljuger friskt för att rädda Socialdemokraterna och har redan blivit anmäld till KU av Moderaterna för sina lögner i media.

De svenska politikerna i riksdagen och i synnerhet de rödgröna politikerna borde lyssna till Fortums experter som talar om vad Sverige borde göra!

https://www.fortum.se/om-oss/nyheter/blogg/snabb-utbyggnad-av-ny-karnkraft-ar-fullt-mojligt

Annons

20 reaktioner på ”STATEN OCH VATTENFALL VINNARE

 1. Gunnar 2022-06-11 / 06:56

  Du vet om att du typ ÄR delägare i Vattenfall va? Vi är Staten.
  Statliga bolag som genererar vinst är ett betydande bidrag till Välfärden. Se bara hur många miljarder per år som LKAB, Vattenfall, SJ med flera delar ut till dess ägare – delar ut till oss.

  Jag förstår inte varför någon tycker det är bättre att skicka vinst för ens elbolag till utlandet, som i exemplet med EON och Fortum. Med Vattenfall som elbolag innebär att det du betalar för att bidra till bolagets vinst kommer tillbaka, kommer dig själv till gagn.

  Dock så tycker jag att vi borde ta detta ett steg vidare och förstatliga all produktion och försäljning av el i Sverige. Då kan vi själva sätta priset till slutkund (oss själva), frikopplad från ”marknaden”. Överskottsproduktionen säljer vi med vinst. Är marknadspriset på el högt så blir det mer vinst till staten, dvs vinst till oss alla. Ungefär en tredjedel av elen vi producerar i Sverige exporteras och säljs till utlandet, vi har ett konstant överskott i produktionen. Lika bra att det ska komma oss till nytta genom låga elpriser i Sverige.

  Vi är staten – staten är vi.

  Gilla

 2. nroheda 2022-01-07 / 10:08

  Kinesiska ägare av vindkraft tjänar pengar när elen tar slut i Europa 👎 Ska en så viktig infrastruktur ägas av privata investerare? Trots att Sverige exporterar 3000MW är det Tyskland som bestämmer priset. Men kundpriset i Sverige är högt, med alla skatter, avgifter & moms har Sverige ett högt pris. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Statistik_%C3%B6ver_elpriser&oldid=488339
  Mera kärnkraft 👍 🇸🇪 ☀️

  Gilla

 3. stigrydmark 2022-01-06 / 23:32

  Många känner till Julia Caesars blogg. Jo berättade nyligen på Twitter hur hennes månadskostnad från tidigare månad på c:a 3.500, under december gick upp till över 7.000. Det finns givetvis tiotusentals pensionärer med låga pensioner och direktel. Det som sker nu är ett hänsynslöst dråpslag mo våra medborgare, Hoppas SD och AFS har förstånd att använda denna verklighet i sitt valarbete.

  Gillad av 1 person

 4. turrim 2022-01-06 / 20:18

  Jag vill gärna inför valet veta varför vi som bor i Elområde 4 bestraffas av regeringen. Kan vi överklaga?

  Jag har läst att det är inte EU som krävt utan det är Svenska Kraftnät som hittat på detta med elområden. Så då är väl moderaten Mikael Odenberg en av dem som har ansvaret. Han var GD i 17 år. Därför tystnaden även från Ulf Kristersson?

  Men ytterst är det regeringen som beslutat och som i dag inte har något svar på varför, när man har ytterligare en okunnig energiminister i raden.

  Gilla

   • Sven d.ä. 2022-01-07 / 10:40

    Jag kommer ihåg att du sagt det, att det var EU som krävde det. Är det inte så att Sverige är väldigt snabba på att anpassa sig till EU?
    När jag ser kartan på hemsidan Kontrollrummet, så ser det ut som om Finland har bara ett elområde, och Finland är med i EU. Norge som inte är med i EU har 5 elområden. Danmark har ett område, men det är så litet. Det verkar inte vara konsekvent.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-01-07 / 10:46

    Det finns flera frågetecken i hur man delade upp Sverige. Inte minst hur man placerade alla kärnkraftverk inom SE3.

    Danmark har två elområden.

    Gilla

   • turrim 2022-01-07 / 19:33

    Ja, men det var Svenska Kraftnät med moderaten Mikael Odenberg som GD som hittade på lösningen med de fyra elområdena och som inte ifrågasatte EUs intrång på svenskt ansvarsområde.

    Gilla

 5. ivarandersson 2022-01-06 / 18:15

  Farmanbar var den bäste som sossarna kunde övertala att bli energiminister efter Ibrahim Baylans flykt från regeringen. Vilken vindflöjel. Partibok är viktigare än kunskap och sunt förnuft.

  Gillad av 3 personer

  • tompas11 2022-01-06 / 23:37

   Var han den bäste? Tycker han påminner mer och mer om Bagdadbob.

   Gilla

   • Thoralf A 2022-01-07 / 07:35

    Teheranbob är väl mer passande.

    Gilla

 6. onkelbjrn 2022-01-06 / 16:36

  När visade regeringen att de klarade av ett konsekvenstänk sist?

  Gillad av 1 person

   • Anders G 2022-01-06 / 19:50

    Hyltebruk kommer aldrig bli som det var förr.
    Fy fan! Det är inte mycket som finns kvar i den gamla bruksorten.

    Politikerna måste vara helt blåsta att göra så här!

    Gilla

 7. Sven d.ä. 2022-01-06 / 14:02

  Nu och några månader framåt är den tid på mandatperioden när politikerna ljuger som värst. Det är under denna tid som Riksdags-, Region- och Kommunlistorna ska sättas.

  Så att tro att Farmanbar ska vara objektiv och tala sanning finns inte på kartan. Han har dessutom en ministerpost att försvara, och dessutom ca 3,5 miljoner kr att hysta in i lön under nästa period.

  (Thoralf du får gärna kommentera lönenivån, det kan du bättre.)

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-01-06 / 14:04

   Ska tillägga att det är partierna som tillsätter de som ska in i de respektive församlingarna, det är inte folket om nu någon trodde det. Makten utgår från folket, men så kommermakten inte längre.

   Gilla

  • Thoralf A 2022-01-06 / 14:47

   Jag skulle snarare tro att en minister under en mandatperiod har 6-6,5 miljoner kronor i arvode.

   Gilla

 8. Otto 2022-01-06 / 13:35

  ”Efter fem ikväll” på TV4 om klimatkrisen. Fyran med PK-Tilde som är miljöpartist, kör hårt! TV4 censurerar allt kritiskt på deras båda Facebooksidor, Efter fem och TV4.

  Gilla

 9. Nils Dacke 2022-01-06 / 13:31

  Mumma, mumma säger PK-sekten, mer pengar från medborgarna som kan användas dels till fortsatt massinvandring i Sverige, dels till att skänka bort till diverse korrupta och dysfunktionella stater och terrororganisationer.

  Gilla

Kommentarer är stängda.