PINSAM PRESSKONFERENS

Den socialdemokratiska regeringens inkompetens framstod vid dagens presskonferens som fullständigt total. Ministrarna var uppenbarligen dåligt förbereda men man ville kasta in presskonferensen på morgonen innan partiledardebatten startade i riksdagen klockan 09:00. En kommunikationskatastrof för regeringen och Damberg och Farmanbar.

Den som förbrukar mer än 2 000 kWh per månad kan komma att kompenseras med upp till 2 000 kronor per månad under december till februari, det vill säga under tre månader och maximalt 6 000 kronor.

Men hur stödet/ersättningen kommer bli för de med lägre förbrukning framgår inte av presskonferensen. Däremot ställde journalister frågor om detta och vid vilken nivå av förbrukning som stödet kommer träda in men på den frågan kunde inte ministrarna Damberg och Farmanbar svara. Utan det svar man gav var att det kommer dröja flera veckor innan några mer detaljer är fastlagda och hur stödet skall trappas ned.

Uppenbarligen känner regeringen sig så pressad att man håller en presskonferens om ett halvfärdigt förslag, där man dessutom är ytterst otydliga i sin presentation.

Hur många elkunder blev lugnare av detta förslag?

Jag kan se en hel rad problem med förslaget om det skall utgå från hur stor förbrukning varje elabonnent har. Då har regeringen missat elpriset och om elabonnenten har ett rörligt avtal eller ett bundet avtal.

Om det utgår från elförbrukningen kan även elabonnenter med bra bundet avtal omfattas av stödet enligt mitt exempel nedan.

Kalmar Energi har en väldigt låg elöveringsavgift på bara 5,62 öre kWh. De kan alltså ha ett elpris på 50 öre/kWh + 44,5 i energiskatt + 5,62 elöverföringsavgift = 100,1 öre/kWh (priserna inklusive moms). Om de då förbrukar över 2 001 kWh blir kostnaden 2 001 * 1,001 = 2003 kronor.

I detta fall kommer staten betala tillbaka i princip hela kostnaden för elförbrukningen. Helt sjukt!

Något liknande kommer också gälla för elkunder inom elområde SE1 och SE2 som hade ett spotpris på 66,7 öre per kWh i jämförelse med södra Sverige inom SE4 som hade ett spotpris på 187,4 öre per kWh.

Den kompensation som skall beräknas måste i första hand utgå från elpriset eller som oppositionen föreslår ta bort energiskatten på el under december till februari. Det slår i varje fall likvärdigt.

Det kommer bli intressant att studera detaljerna i detta förslag när de kommer men vi får uppenbarligen vänta på det.

Det system som den norska regeringen infört där man ersätter delar av priset som överstiger 70 öre/kWh är väldigt bra och träffsäkert men det begriper uppenbarligen inte den socialdemokratiska regeringen och dess ministrar Damberg och Farmanbar.

Annons

35 reaktioner på ”PINSAM PRESSKONFERENS

 1. Andersson 2022-01-13 / 18:26

  Òmfattar kompensationen alla samtliga Sveriges elområden?

  Hur kompenseras en ensamstående fattigpensionär i en hyreslägenhet i elområde Malmö (SE4).

  Jag tyckte jag hörde en minister säga att det här är engångsföreteelse. Så vad händer nästa gång det händer. Att det händer är förr eller senare är inte bara sannolikt det är säkert. Lika säkert som amen i kyrkan.

  Gilla

  • turrim 2022-01-14 / 17:49

   Den nya energiministern från Teheran tycks inte veta eller bry sig om att vi har fyra elområden. Jag tolkar det han säger som att av dem som får ersättning så ska alla få lika.

   Som Thoralf visar, att den som lever i nästan ett normalläge i Norrland ska få samma summa som de som ruineras i Syd.

   Det är som om försäkringsbolaget säger att den som vrickat tummen ska ha lika mycket som den som hamnat i rullstol.

   Gilla

 2. Ò Hyra 2022-01-13 / 18:24

  Jag blir glad när Bolund fått Covid.
  Däremot blir jag bekymrad när min katt nös!

  Gillad av 1 person

 3. Viveka 2022-01-13 / 13:49

  Min förbrukning under december låg på 2890 kwh

  Gilla

 4. Kalle 2022-01-13 / 11:42

  ## DRIVMEDELSPRISER. Vi hör då och då svenska politiker som påstår att våra bränslepriser beror på världsmarknadspriset på olja. Det är märkligt att det bara är Sveriges dieselpris som verkar vara beroende av världsmarknadspriset eftersom alla andra länder har lägre priser än Sverige. Ljuger våra politiker och journalister eller…##

  https://petterssonsblogg.se/2022/01/13/nu-raddar-vi-varlden/

  Är svensken den mest grundlurade, höll på att säga, idioten i hela världen???

  Kolla listan på globala dieselpriser!!! Ta dig en rejäl funderare om listan!!!

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-01-12 / 22:33

   Jag läste kommentarerna på länken och det bevisar hur jäkla otydliga de två ministrarna var vid sin presskonferens. Vad jag förstår skall stödet trappas upp och maxtaket skall vara 2000 kronor som inträffar om man har en förbrukning av 2 000 kWh. Men hur stödet skall trappas ned för den som har en lägre förbrukning kunde man inte tala om. Det visste man inte.

   Vilken kommunikationskatastrof!

   Gillad av 2 personer

   • Ölandsbonde 2022-01-13 / 04:03

    Mitt sedan tre år bundna elpris gick ut 30 november. Så jag gjorde som statsministern sa och band på nytt. Tyvärr blev det till 233% högre pris.

    Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2022-01-13 / 04:07

    Fyfan vad jag avskyr sossarna. De är så sprängkåta på att dra in skatt och avgifter att de inte kan tänka på annat. Istället för att ta bort eller sänka Energiskatten och missa intäkter så väljer man sin paradgren och går bidragsvägen fram. Vilka ynkliga skithögar de är.

    Gillad av 5 personer

 5. Lasse 60+ 2022-01-12 / 21:28

  Stor nyhet idag att spot-elpriset skulle bli 20 öre imorgon eftersom det skulle blåsa mycket.

  Bra tajmat efter nyheten om ersättningen för höga elkostnader.
  En tillfällighet?

  Hörde idag energiministern på P4 Extra.
  Herregud vilken pladdermaskin.

  Allt är ryssarnas fel.

  Arma Sverige hur skall det gå.

  Finns det ingen industriledare som kan slå näven i bordet.

  Gillad av 1 person

 6. ivarandersson 2022-01-12 / 19:17

  Ministrarna Damberg och Farmanbar avslöjade att deras kunskap är obefintlig och att de är vindflöjlar som byter åsikter lika ofta som vindriktningen. Ska vi gissa att valet i september stressade regeringen att agera på ett huvudlöst och komiskt sätt.

  Gillad av 1 person

 7. Ò Hyra 2022-01-12 / 18:11

  Khashayar Farmanbar? Vad är det för en figur? En träbock som tror sej kunna mjölka?

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2022-01-12 / 21:38

   En med dubbelt medborgarskap. Ska man slippa undan sitt Iranska så måste man vara över 25 år och ha gjort militärtjänsten. Har Farmanbar överhuvudtaget gjort militärtjänsten? Någonstans?

   Gilla

 8. ac carlsson 2022-01-12 / 17:10

  Presskonferensen gav ett intryck av att de höga elpriserna är ett högst temporärt fenomen som kommer att upphöra efter februari månads utgång. Genom en engångssatsning på sex miljarder förväntar uppenbarligen regeringen sig att problemet skall vara löst.

  Det finns egentligen inget som tyder på att elpriserna kommer att sjunka drastiskt framöver. När vädret blir lite varmare kommer det visserligen att blåsa lite mer och vindkraften kommer förhoppningsvis därmed att leverera lite mer el än när vädret är kallt. I norden kommer vi att behöva lite mindre energi än under vinterhalvåret men att vårt (temporärt) minskade uppvärmningsbehov under sommarhalvåret skulle påverka det totala europeiska elbehovet (och därmed elpriset) mer än marginellt är nog mest en from förhoppning. De kärnkraftverk som stängts kommer inte att återstartas och därmed kommer elpriserna inte heller att sjunka nämnvärt.

  Med tiden (inom mindre än tre år) kommer i princip all svensk industri och alla svenska hushåll att tvingas teckna elavtal med en prisnivå på en nivå som ligger tre gånger högre än den vi vant oss vid under den senaste tioårsperioden. Om svenska staten skull få för sig att kompensera vår inhemska industri för detta kommer ett sådant initiativ med största sannolikhet stoppas av EU som otillåtet gynnande av svensk industri.

  Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2022-01-12 / 21:30

   Jag tror inte heller på billigare el. Staten har genom att höja fordonsskatterna på nyare bilar mer eller mindre tvingat folk att välja, en äldre bil med billigare fordonsskatt men istället kanske högre reparationskostnader eller en elbil. Och nybilsköparna tar elbilen med en fordonsskatt på ett par hundra och inga bränslekostnader.
   Och elbilen kräver el. Så elkonsumtionen fortsätter att öka, om nu inte alla elkrävande svenska företag flyttar utomlands.

   Gillad av 2 personer

 9. onkelbjrn 2022-01-12 / 15:06

  Finns det egentligen något uns kvar av förtroende för vår regering.
  Här är man själva i mångt och mycket skyldiga till den situation som uppkommit och så ska man försöka rädda det hela med förslag som man inte ens verkar veta hur de ska realiseras i praktiken.

  Gillad av 5 personer

  • Sven d.ä. 2022-01-12 / 17:05

   Uppenbarligen tycker det svenska folket det. Högsta förtroendet för S-ledaren.

   Gillad av 1 person

   • Thor 2022-01-12 / 20:07

    Mja, kanske mer det osvenska folket som har tillfrågats och som blir fler och fler. Nu är det extra brådis att dela ut medborgarskap inflr valet!

    Gillad av 1 person

 10. Kalle 2022-01-12 / 13:58

  ## Henrik Jönsson: Energiministern sätter snacket före verkstaden##

  ## Gästkolumn [GP]##

  ## Energiminister, Khashayar Farmanbars, smatterband av motstridiga uppgifter om Sveriges elförsörjning tyder på att han mer är ute efter att dölja energikrisens effekter än att lösa den.##

  ## “Mycket snack och lite verkstad” är ett klatschigt idiom som ofta används inom näringslivet för att kritisera ineffektivitet och substanslöst pladder. Företag som pladdrar mer än de levererar tenderar även att gå under, då marknadens självsaneringsmekanism avkräver varje verksamhet produktivitet och lönsamhet.##

  https://www.gp.se/ledare/energiministern-s%C3%A4tter-snacket-f%C3%B6re-verkstaden-1.63536991

  Håller med.

  I dag intervjuades Energiminister, Khashayar Farmanbars i P4 extra. Han fick flera fågor av journalisten. Han svarade inte på frågorna först utan började svaret med , ” Låt mig först få säga detta”. Hände gång på gång. Med att inte svara på frågorna direkt utan att förhala tiden i radioprogrammet så undvek han många frågor p.g.a tidsbrist. Journalister utomlands brukar klippa av sådana personer med att du vill inte svara på våra frågor!!!
  jag stängde av radion också ingen idee att lyssna på detta ordbajseri.

  Energiminister, Khashayar Farmanbars är han svensk medborgare??? Undrar eftersom det verkar vara sådan naivitet i regeringskretsar!!!

  Har han dubbelt medborgarskap??? Exempelvis i Australien får man inte ha politiska uppdrag om man har annat medborgarskap än det australienska.

  Flera ledamöter med exempelvis engelskt och australiskt medborgarskap har fått sluta när det upptäckts att de är brittiska medborgare också, även mitt i mandatperioden.

  Sverige bör ställa större krav på medborgarskap på dem med politiska uppdrag/jobb!!!

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2022-01-12 / 14:38

   Jag framförde det i riksdagen och att det skulle gälla regeringen och riksdagsledamöter men även vissa generaldirektörer. Jag blev anklagad för att vilja utföra etnisk rensning av kvällspressen.

   Gillad av 5 personer

   • turrim 2022-01-12 / 17:05

    Ynkligt att inte en riksdagsmajoritet oavsett parti ställde sig bakom din propå av rädsla för journalister i Expressen och Aftonbladet.

    Gillad av 2 personer

 11. Ölandsbonde 2022-01-12 / 12:56

  1. Avveckla elområdena. Tar tid, men det får ta tid.
  I väntan på pkt 1.:
  2. Ta bort energiskatten för abb i område 4
  3. Ta bort momsen i område 4.

  Men ingen av det kommer man att göra.

  Gillad av 1 person

 12. Thor 2022-01-12 / 12:52

  Jag tog en promenad bland lyxvillorna några kvarter bort. Stora kåkar med bergvärmepumpar, installationskostnaden subventionerad genom skatteavdrag. De subventionerade elbilarna med inköpspris på miljonen, Tesla Model S och Porsche Taycan står på laddning. Dessa stackars ägare får säkerligen sossepackets bidrag.

  Gillad av 3 personer

 13. Jimmy 2022-01-12 / 12:38

  Som vanligt ett ogenomtänkt förslag från skatteindrivarna, precis som med coronastöden, det är livsfarligt för sossarna att slopa skatten under en period, något som blir mycket mer rättvist men istället ska dom sno våra pengar för att verka goda när dom ger tillbaka dom i bidrag, allt ska vara skatter och bidrag

  Gillad av 1 person

 14. Peter 2022-01-12 / 11:43

  Ansvaret måste ju även läggas på villaägaren själv också. Alla i min bekantskapskrets har bundna avtal och i detta fall kom det ju inte som någon överraskning att priserna skulle bli höga. Ponera att räntorna börjar ticka iväg på ett liknande sätt. Själv har jag låst räntorna på fem år. Visst kostar det en del extra men är även en försäkring mot rejält höga kostnader. Jag tycker att staten skall gå in och hjälpa men det ligger också ett stort ansvar på den enskilde också.

  Gilla

  • Thor 2022-01-12 / 16:57

   Fastpriset gäller ju som bekant endast en begränsad tid. Hur ska de göra vars fastpris går ut i dagarna? Binda sitt pris i 5 år för 2kr/kWh?

   Ansvaret är politiskt, det kräket Löfven drog sig undan i tid, som en råtta som lämnar ett sjunkande skepp. Fast den här råttparasiten var noga med att begära ut en arbetsbefriad årslön på över 2 miljoner kronor. Sedan vankas fet pension. Det lönar sig att vara en supernolla ibland.

   Gillad av 3 personer

   • turrim 2022-01-12 / 17:36

    Det är en mycket viktig fråga du ställer. Vi tecknar med elbolag. Men politikerna måste nu ge spelreglerna!

    Gillad av 1 person

   • Peter 2022-01-12 / 18:42

    Du ska inte binda ett pris under vintern. Det går att binda mellan 9 månader och fem år eller köra vintersäkrat pris. Att binda under högförbrukningstid som vintern är det sista du ska göra. Exemplet med skenande räntor är ju bra mycket värre än att elen är dyr under några månader så det borde ju hålla villaägarna sömnlösa. Jag tycker elmarknaden är kass men då vilar ett ännu större ansvar på den enskilde.

    Gilla

 15. Mannen på gatan. 2022-01-12 / 11:38

  Kollade min elförbrukning för december och gissar att jag kommer att tjäna på att öka min elförbrukning något :). Jag har alltså förlorat på att vara sparsam..

  Från E.on Din förbrukning i december var 1927 kWh

  Gilla

 16. Gunnar Karlsson 2022-01-12 / 11:11

  Jag håller helt med dig Thoralf, det var förvirrat, snurrigt och ogenomtänkt, men å andra sidan, vad hade du förväntat dig av dessa två pajasar ?? Ingen av dem är speciellt insatt i något och båda två är långt ifrån briljanta, utan de är två är helt normala sossar !!

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

 17. worldpress99 2022-01-12 / 10:46

  Detta är precis vad jag också undrar över! Presskonferensen verkade i mina ögon vara ett desperat tidigt valfläsk. Intressant att se vad det kommer att utmynna i!

  Gillad av 1 person

 18. janne 2022-01-12 / 10:28

  Efter nobelprisutdelningen så finns det ett program som heter snillen spekulerar
  men här var det ett par som kan kallas idioter fabulerar,helt inkompetenta fåntrattar.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.