STABILA HAVSNIVÅER I ÖSTERSJÖN

Då kan vi lägga ännu ett år bakom oss utan några havsnivåhöjningar i Östersjön. Det man kan se i grafiken är att havsnivå vid Kungsholmsfortet i Karlskrona sjönk från 1920-talet ändra fram till 1980-talet även om det inte var speciellt mycket. Sedan 1980-talet har det varit en marginell höjning av havsnivån men enligt det 30-åriga glidande medelvärdet så är havsnivån lägre idag än den var på 1920-talet. För ett hundra år sedan!

Vem oroar sig för denna förändring av havsnivån i Östersjön. Dessutom är det ju så att ju längre man kommer norr om Karlskrona längs kusten så ökar landhöjningen. Vilket innebär att det blir sjunkande havsnivåer.

Det här förstår alla utom klimatalarmisterna som Erika Bjerström på SVT, Johan Rockström och Greta Thunberg med flera.

Jag har lyssnat på partiledardebatten i efterhand. Det är lugnast så då man kan hoppa förbi ointressanta inlägg i debatten. Det är skönt att veta att Per Bolund kör ända in i kaklet. Han vill höja elpriset genom att han vill höja det rekordhöga priset på utsläppsrättet, Miljöpartiet vill inte ha någon ny planerbar elkraftproduktion, partiet vill bara ha väderberoende elproduktion som vindkraft och solkraft. Bara för att nämna några saker som Per Bolund sa under debatten.

Tur att Per Bolund inte testade sig covid-positiv innan partiledardebatten så att svenska folket fick höra detta.

En samtidigt är det tragiskt att höra alla dessa medvetna lögner som presenteras för att pressa sina politiska motståndare. Höra hur de målar upp sina halmgubbar och sedan angriper dem. Jag tror att den partiledaren som håller sig till sanningen har mycket att vinna i opinionen.

Nooshi Dadgostar hade flera bra inlägg i debatten och jag håller med en hel del av det hon sa om elpriserna under debatten och hon angriper även Socialdemokraterna om det passar henne. Nooshi Dadgostar har stigit i mitt anseende de senaste månaderna.

En som däremot sakta sjunker mot botten är Annie Lööf. Vad har Centerpartiet för strateger. Har de några överhuvudtaget. Jag hoppas att de högerkonservativa partierna pressar Annie Lööf på vilken regering Centerpartiet kommer stödja. Tvina Centerpartiet ut till vänster. Det måste vara den absolut bästa strategin.

Jimmie Åkesson ägnade ca 80 procent av sin tid till att prata om KU-anmälan av statsminister Magdalena Andersson. Det var väl ett försök att få tillbaka de väljare som är kritiska mot att vaccinera sig. Lyckades det?

Sedan har vi Ebba Busch. Jag minns inte mycket av det hon sa. Hon är så snygg så man glömmer bort att lyssna på vad hon säger 😉

Annons

37 reaktioner på ”STABILA HAVSNIVÅER I ÖSTERSJÖN

 1. Lars Johansson 2022-01-14 / 21:35

  Peo är ju inget sanningsvittne precis han är ju marinerad iden sozze-sörja vi har här idag! Han har ju inget som helst att komma med att lösa de gigantiska problem vi har har här i Sverige.Kom igen Peo när du har något förslag att förbättra Sverige.

  Gilla

 2. Ölandsbonde 2022-01-14 / 20:38

  Glädjedödare!

  Blir det inga + 3 meter höjning då. Jag som studerat nivåkurvor och sett fram emot strandtomt. Skit också.

  Gilla

 3. Kalle 2022-01-14 / 11:43

  ##Obegripligt att munskyddskrav inte införs mot omikron##

  ##Debatt[GP]Det finns stark evidens för att munskydd effektivt minskar smittan. Ändå kommer inga krav på munskydd på bred front. Undviker Folkhälsomyndigheten skarpare krav på munskydd därför att det skulle innebära ett indirekt erkännande av att vi valt fel väg, som orsakat omfattande lidande och död? skriver bland andra Staffan Björck, legitimerad läkare och medicinsk rådgivare Registercentrum Västra Götaland.##

  ## Folkhälsomyndigheten har systematiskt underminerat tilltron till munskydd vilket de faktiskt medgett. Till och med när WHO rekommenderade munskydd gick statsepidemiolog Tegnell så långt att han i ett mejl försökte påverka det Europeiska Smittskyddet (ECDC) att inte rekommendera munskydd eftersom ” Det skulle också innebära att spridningen är luftburen vilket skulle skada ytterligare kommunikation och förtroende…… vi vill varna för publicering av detta råd”.##

  ## Detta leder till tanken: Undviker Folkhälsomyndigheten skarpare krav på munskydd därför att det skulle innebära ett indirekt erkännande av att vi valt fel väg, som orsakat omfattande lidande och död?##

  ##Andningsskydd, är, i motsats till vaccinerna, lika effektivt mot alla coronavirus – alfa, delta, omikron och den nya pi. ##

  Staffan Björck, Medicinsk rådgivare, Registercentrum Västra Götaland

  Ola Stenqvist, Sahlgrenska Akademin

  Krister Forsberg, Expert personlig skyddsutrustning, Lidingö

  https://www.gp.se/debatt/obegripligt-att-munskyddskrav-inte-inf%C3%B6rs-mot-omikron-1.63685437

  Är Tegnells mörkande och förvirring av munskydd orsaken till att tusentals har dött i onödan i sverige???

  Folkhälsomyndigheten har systematiskt underminerat tilltron till munskydd vilket de faktiskt medgett

  Fel information kostade tusentals livet. Vad gjorde media…blundade och glorifierade Tegnell !!??

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-01-14 / 14:34

   De där ## betyder det att det är citat?

   Gillad av 1 person

  • messkalle 2022-01-14 / 21:20

   Från andra sidan Atlanten och från andra sidan av det stora landet gäller att munskydd måste bäras när man går in i ALLA affärerr. Bra tycker jag vilket ger en tydlig signal ”Håll Avstånd” I Sverige använder jag munskydd eftersom de flesta som ser mig tror jag är smittad och därmed håller avstånd.

   I Japan, japaner, japaner överallt och många andra folk i östern har alltid burit mask när smittorisk finns. I Japan gäller omsorg både för din omgivning och för dig själv typ En japanlag (Jantelag) Du skall inte tro,, att du inte kan bli smittad eller tro att att du inte smittar andra, då du inte är förmer än någon annan.

   För övrigt är det snart ett år sedan jag slutade tro på Anders Tegnell. Over there gällde då Trumps ord och först var det ingen fara men han ändrade sig. när han blivit smittad. Doctor Fauci använder nu mask och påbudar ”Använd mask”. Hur varje stat i USA gör det är upp till varje state government. Stort avstånd OK utan mask, Vid mindre avstånd (folkansamlingar, (presskonferans, affärer m.m) använd mask, det tycker jag är sunt förnuft. En bekant, läkarare (inte i Sverige), blev smittad, han var ovaccinerad och fick hög feber i tio dagar. Hans receptionist var vaccinerad och fick bara mindre symptomer.
   – Gör som du vill men smitta inte andra. Anders tro på flockimmunitet räddade varken liv eller sjukvården. Hans mål var att platta till kurvan.

   Gilla

   • Roger P 2022-01-14 / 22:31

    Jag var i Japan på 70talet och då de bar munblöja så var det mot dålig luft/avgaser inget annat, så lägg ner smitta/annat.

    Munblöja är lika effektivt som benskydd till en ishockeymålvakt mot virus.

    Gilla

 4. Andersson 2022-01-14 / 10:52

  X-axeln har tioårsgradering med ett värdet inlagt för varje år. Medelvärden efter vad förstår. Men Y-axeln begriper mig inte på. Vad betyder värdena och vad är utgångsvärdet? Kort sagt vad innebär -10, 0, 10, 20, 30, 40 och 50.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-14 / 13:45

   Precis som du skriver är x-axeln årsmedelvärdet för varje år sedan 1885. Y-axeln är havsvattenstånd i cm. Jag tror att normalvattenstånd är 13-14 cm i Karlskrona.

   Under åren 1967-2021 har nedanstående min respektive max vattenstånd inträffat (timvärden)

   Maxvattenstånd inträffade 2017 med 121,8 cm
   Minvattenstånd inträffade 2010 med -75,2 cm

   Gilla

 5. ivarandersson 2022-01-14 / 09:00

  Kalmar kommun har inte avsatt pengar för att vidta åtgärder mot klimatnödläget som beslutades häromåret. Så klimatnödläget och havsnivåhöjningen kommer inte att inträffa inom överskådlig tid.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-14 / 09:25

   Kalmar kommun har avsatt 600 000 kronor i budgeten för en tjänst som klimatanpassningssamordnare.

   Något som jag (Framtid Kalmar) yrkade avslag på under budgetdebatten.

   Gillad av 5 personer

   • ivarandersson 2022-01-14 / 18:26

    Hur ser klimatanpassningssamordnarens uppdrag ut? Klimatnödlägessamordnare hade väl varit mer befogat med tanke på beslutet.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-01-14 / 19:08

    Nej, efter klimatnödläget beslutades har kommunen tagit fram en klimatanpassningsplan.

    Gilla

 6. Ulrika Halvordsson 2022-01-14 / 07:08

  Jag tycker nog sista stycket, om Ebba Busch, sänker inlägget men undrar samtidigt – var det av samma skäl, att snyggheten förtar orden, som främst kvinnor röstade på Löfven hellre än Åkesson?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-14 / 07:19

   Har du svårt för lite humor! Självklart hör jag vad Ebba säger och jag gillar henne för hennes och KD politik.

   Gillad av 6 personer

   • Ulrika Halvordsson 2022-01-14 / 11:16

    Mitt inlägg var också lite humor men tycker ändå det sista, i ditt annars bra inlägg, var onödigt.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-01-14 / 13:50

    Kan väl ändå inte vara fel att skriva ett en kvinnlig partiledare av motsatta könet är snygg.

    Gillad av 4 personer

   • messkalle 2022-01-14 / 21:37

    Jag gillar också begåvade Qvinnor typ EB Därmed sagt har jag inga förutfattade meningar om blondiner. Tyvärr har jag under 7 år förstått och lärt mig att de gröna oavsett kön är dumma och opolitliga, Synd bara att de kapade ordet Miljö eftersom vi levar av Naturen. Det har inte Miljöpartiet förstått i sin Vindkraftvurm.
    @Ulrika, hårfärg efterfrågas? 😉 😉

    Gilla

 7. Bergman 2022-01-13 / 23:16

  Jo alltså! För att komma ungefär till saken:

  Ibland är vattnet högt i Östersjön och ibland inte. Utifrån den aspekten kan det ju ställa till det rent praktiskt så att säga. Ett exempel på det är stormen den 14 november 2005 då sydvästliga vindar ansågs ge högvatten på 80 cm i Bottenhavet medan Skånes sydkust uppskattades få 100 cm lågvatten.

  Jag har varit med om när Östersjön skulle inta normalläge efter en sådan pärs och vattnet pressades ut i Kattegatt med en fart av 7 knop där Sundet är som smalast. Färjan från Helsingborg till Helsingör fick t ex ta sikte på Ven för att över huvud taget komma till Helsingör.

  Jo, det var ju ett tag sen – fast ändå. Om man så säger.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-01-14 / 00:01

   Östersjön är som ett badkar där vattnet skvalpar fram och tillbaka.

   Gillad av 2 personer

   • messkalle 2022-01-15 / 06:13

    Thoralf upplyser sakligt om Östersjön, Värre är de alarmrepotage i stora media som klimatalarmisterna i Sverige förstorar och förvanskar, Ett scenario som jag sett några gånger är att en enorm landglaciär i Antarktis är på väg att lossna från fastlandet och drösa i havet. Då påstås att världshavsnivån skulle stiga flera meter efter en förödande sunamivåg med vattenhöjning i Östersjön,

    Nu är det inte sjöis som smälter och då vet vi från Stora Hotellets bar att det fyllda glaset inte svämar över när isen smälter, således stiger inte världshavsnivån när polarisarna smälter.
    När bergsglaciärer och även Grönlands glaciärer smälter ingår den ökade mängden i kretsloppet och några alarmerande rapport har jag inte noterat.

    Beträffande den enorma landglaciären beskrivs den lika stor som staten Florida och höjden uppskattar jag från bilder till hundra meter och då måste det bli som när jag kliver i det överfulla badkare – det skvalpar över. Det vore intressant om någon kan räkna på jordens havsyta och uppskatta den ökade vattenmängdens effekt av detta katastrofscenario.

    Gilla

 8. Bonntölp 2022-01-13 / 20:10

  Min tidigare fråga försvann tror jag? Jag undrar vilken källa du har på grafen?

  Gilla

 9. Bonntölp 2022-01-13 / 20:08

  En fråga till. Känner du till om havsnivån höjts på någon ställe i världen?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-13 / 22:01

   Se Else Widdings videoklipp. Där går hon igenom en rad olika platser runt om i världen.

   Gillad av 1 person

 10. Bonntölp 2022-01-13 / 19:46

  Statistiken på grafen kommer från SMHI väl?

  Gilla

 11. Cosmik Debris 2022-01-13 / 19:12

  ”Sedan har vi Ebba Busch. Jag minns inte mycket av det hon sa. Hon är så snygg så man glömmer bort att lyssna på vad hon säger”

  Vad säger du om den här kalaspinglan då? Hon har dessutom två dieselbilar och städhjälp.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-01-13 / 19:26

   Vi har nog inte samma smak och tycke! Henne kan man skrämma barn med. Men vänta det är ju precis det hon gör!

   Gillad av 3 personer

   • Cosmik Debris 2022-01-13 / 19:50

    Precis 🙂

    Synonymer till satkäring: elakt fruntimmer, skräcktant, ragata, häxa, hagga, satmara, morrhoppa, markatta, argbigga, kossa, skata, bitch, xantippa, megära, huskors, käring, mara

    Gillad av 1 person

  • Bergman 2022-01-13 / 21:53

   Vi har ju kunnat följa Ebba Busch från det hon var en snygg tjej till att hon blivit en vacker kvinna. Hon är givetvis främst en erfaren och kunnig politiker och jag lyssnar gärna på hennes sätt att framföra sin politik.

   Fast hon har nog, av någon anledning, en del motståndare bland kvinnor! Och så har hon den där kärnan i partiet som sitter kvar i kyrkbänken och inte är så lätt att rycka med sig för att kunna snickra en bro mellan kristendomen och den aktuella politiken.

   Gillad av 1 person

   • peo 2022-01-14 / 04:48

    Och hon är den enda kriminella partiledaren eftersom hon blivet dömd för brott.

    Gilla

  • Efraim Barkbit 2022-01-14 / 05:37

   Om man glömmer bort allt som Ebba säger för att hon är så snygg så borde man minnas precis allt som Märta har sagt.

   Gillad av 2 personer

 12. Ò Hyra 2022-01-13 / 19:07

  Om man på Smålandskusten försöker angöra den gamla hamnen som förfäder alltid använt och märker att båten slår i botten. Har då vattenståndet sänkts eller har landet höjts?

  Per Bolund, mannen med den galna blicken…
  Att han fått Covid bekymrar mej mindre än att
  min katt nös två gånger idag!

  Gillad av 4 personer

  • Andersson 2022-01-13 / 22:47

   Nej det är inte botten. Det är en ubåt.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.