RENA VINSTEN ATT FÖRBRUKA EL I NORR

Nu är spotpriset på el klart för januari månad för samtliga elområden (SE1-SE4). När man ser skillnaden i spotpris mellan elområden så funderar i varje fall jag på hus den socialdemokratiska regeringen tänker och vilken slutledningsförmåga de besitter.

Spotpriset inklusive moms inom SE1 och SE2, det vill säga norr om Dalälven hamnar på ca 36 öre per kWh. Ett väldigt lågt pris och jag skulle vara överlycklig med det priset på min elräkning. Eftersom jag bor inom SE4 kan jag istället förvänta mig ett pris på minst 137 öre per kWh. Till dessa pris kommer även elbolagens påslag på elpriset sannolikt bara några ören inom SE1 och SE2 men inom SE4 kan vi säkert förvänta oss ca 10 öre i påslag, då det var ca 13 öre i december.

Nu kommer elkonsumenterna norr om Dalälven som förbrukat drygt 2000 kWh få ett stöd från regeringen på 2000 kronor för januari, samtidigt som elen bara kostat ca 800 kronor. Det gör en vinst på 1200 kronor.

För en elkonsument inom SE4 kommer motsvarande elförbrukning kostar elen ca 2 800 kronor men också få ett bidrag från regeringen på 2000 kronor.

Vad jag anser om statsråden Andersson, Damberg och Farmanbar som bär ansvaret för detta sjuka ersättningssystem lämpar sig inte att skriva i detta blogginlägg.

Villaägarna anser att elkompensationen är felaktigt utformad och att en sänkning av energiskatten vore bättre.

https://www.villaagarna.se/debatt/energi2/regeringens-elkompensation-ar-felaktigt-utformad/

På tisdag drar Finland igång sitt nya kärnkraftverk OL3 i produktion och kopplar upp den på nätet. Den kommer börja med att köra i 25 procent av sin kapacitet men i juni skall den vara uppe i full effekt, det vill säga 1 600MW

Annons

16 reaktioner på ”RENA VINSTEN ATT FÖRBRUKA EL I NORR

 1. Tony 2022-02-01 / 07:58

  Idiotin med olika elområden i Sverige är märkliga. Ett o samma land borde ha ett
  gemensamt pris på Energi, eller accepterar Norrlänningarna att dieseln kosta 3 kr mer på litern på grund av längre transporter dit?

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2022-01-31 / 19:02

  Elektricitet till svenskar borde säljas till självkostnadspris. Billig el ger ökad industriproduktion. Om svenskar får pengar över efter betald elräkning så konsumeras de pengarna eller så investeras det.
  Elektricitet ‘smörjer’ samhällets kugghjul.

  Gilla

 3. onkelbjrn 2022-01-31 / 13:53

  Tänker och slutledningsförmåga!
  Med tanke på hur de har skött sig under de 7 åren de suttit i regeringen kan man undra hur mycket det tänks och på vad?
  Men alla dessa flera tusen tjänstemän? Finns det ingen som vågar påpeka att man kanske ska ta en funderare igen, göra om och göra bättre.
  När Magdalena presenterade sin regering sa hon att hon hade haft många duktiga och kompetenta att välja bland. Hum! När man tittar vilka som sitter i sossarnas verkställande utskott förstår man att de med kunskap och kompetens finns någon annanstans. Vad vi har är en kompisregering .

  Gilla

 4. Thor 2022-01-31 / 11:36

  Jag läste ett extra dumdrygt uttalande av Anderssons pressekreterare, en kvinna vid namn Kontio:
  ”Det vore orimligt att exkludera förbrukare i Norrland som har tagit ansvar”. Kontio syftar antagligen på de som har fastprisavtal. Men det spelar ingen roll om de haft fastprisavtal eller rörligt, priset har varit lågt i alla fall. Det är total kortslutning i huvet på vänsterpacket.

  Gillad av 2 personer

 5. ivarandersson 2022-01-31 / 08:54

  Andersson, Damberg och Farmanbar handlade i panik. Oppositionens förslag skulle ersättas med något zozze förslag. Så tokigt det blir när zozzarna inte tänker längre än näsan räcker.

  Gillad av 2 personer

 6. peo 2022-01-31 / 07:33

  En sak som aldrig nämns här är att det är energibolagen som skickar räkningarna och bestämmer vilket belopp de är på . Kräv att de vidhåller de gamla priserna och avstår en del av vinsten.

  Gilla

   • peo 2022-01-31 / 10:52

    Inget hindrar dem från att sänka priset!

    Gilla

   • Thoralf A 2022-01-31 / 10:59

    Nej, inte heller för Svenska Kraftnät som är ett statligt affärsverk.

    Gillad av 4 personer

   • Benny 2022-01-31 / 13:11

    Ibland undrar man ju om den här Peo tror att det här med att driva företag är någon typ av socialt uppdrag när det i stället handlar om att maximera vinster för ägarna? Tänker alla sossar som Peo förstår man ju varför allt gått snett de senaste åtta åren.

    Gilla

 7. Andersson 2022-01-31 / 06:09

  Du har förmodligen råd. Men hur blir det med fattigpensionärer som har levt på marginalen och nu tvingas lämna sina hem? Det är dessutom inget övergående. Det finns inget som säger att elen kommer att bli billigare framöver. Absolut ingenting.

  Om jag skulle gå bort har min sambo inte råd att bo kvar i lägenheten. Byta till en mindre kan bli svårt. Det är säkrare för fastighetsägare att hyra ut till de som har högre och säkrare inkomster. Arbetslösa, arbetsskygga, arbetsföra bidragstagare. Många flerfaldiga bidragstagare och dessutom svartjobbare.

  Det finns givetvis husägare som också hamnar på pottkanten där elpriset kan bli kan bli droppen. Jag tänker på det som bor illa till och ser värdet på sina fastigheter – läs hus – halveras. Försäljningsvärdet halveras men räntor måste betalas och amorteringar göras. Sälja går inte för då måste lånen lösas. Det är bankerna som äger det mesta – inte husägarna.

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2022-01-31 / 07:36

   Om din sambo skulle bli ensam och den ekonomiska situationen är ansträngd finns det kanske möjlighet att få ett ”bostadstillägg för pensionärer”.

   Här kan du beräkna: https://www.pensionsmyndigheten.se/beraknabt

   Gilla

   • Andersson 2022-01-31 / 12:02

    Ditt resonemang håller inte. En hemlös fattig pensionär får inga ”bostadstillägg för pensionärer”.

    Gilla

  • turrim 2022-01-31 / 08:17

   Jag förmodar att du med ”bor illa till” menar dem som har oturen att bo inom synhåll för vindkraftverk. Det behövs endast att det finns i någon framtida plan att det kanske ska byggas vindkraftverk för att fastighetsvärdet ska halveras. Jag tolkade artikeln i Expressen så.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.