VILL SD BYGGA SMR-REAKTORER I KALMAR?

Min motion om att införa en ny regel när det gäller skyddsavstånd mellan vindkraftverk och bostäder debatterades idag i kommunfullmäktige. Regeln säger att skyddsavståndet skall vara en funktion av vindkraftverkets totalhöjd. Mitt förslag är att skyddsavståndet skall vara 7 gånger totalhöjden. T.ex ett 220 meter högt vindkraftverk innebär ett skyddsavstånd på 1 540 meter.  

Kalmaralliansen (M, KD och L) deklarerade att de kräver minst 1 500 meter i skyddsavstånd och max 35dB ljudnivå och att de inte kommer godkänna några nya vindkraftverk förrän en ny översiktsplan är beslutad.

En anledning till att jag lämnade in min motion är att i förslaget till Översiktsplan som var ute på samråd under förra året hade satt ett skyddsavstånd på endast 1 000 meter. Jag ville sätta tryck på frågan genom min motion och att det skulle bli en debatt i kommunfullmäktige. Något som jag lyckades med.

Den stora överraskningen kom Sverigedemokraterna med. I Samhällsbyggnadsnämnden yrkade SD bifall till min motion men i kommunfullmäktige kom de med ett helt nytt budskap. De ansåg att min motion var onödig! SD säger nej till alla etableringar av nya vindkraftverk i Kalmar kommun. De förordar istället kärnkraftreaktorer, så kallade SMR (Small Modulär Reaktor).

Jag tolkar det som att SD vill att det skall byggas en eller flera SMR-reaktorer i Kalmar kommun. Minst sagt en häpnadsväckande omsvängning.

Jag undrar om samma ställningstagande även gäller på riksnivå inom SD. Det blir lite som att förneka verkligheten och blunda för vilka regler som skall gälla vid vindkraftsetableringar. Att låtsas som att ett problem inte existerar. SMR-reaktorer befinner sig idag på forskningsstadiet och det kommer byggas några prototyper men fram till att dessa små reaktorer finns i produktion måste vi ha ett regelverk som styr hur både landbaserade och havsbaserade vindkraftverk får byggas. SD vill med sitt märkliga ställningstagande inte bidra till att förbättra reglerna och skydda personer/familjer som kan drabbas av vindkraftsexploateringar. Märkligt!

Allt på grund av att de inte vill stödja min motion eftersom de då är rädda att tappa väljare till Framtid Kalmar men frågan är om de inte nu tappar ännu fler lokalt i Kalmar.
En politiker från kalmaralliansen tyckte det var lite komiskt hur jag driver SD framför mig i kalmarpolitiken genom SD:s ovilja att stödja de förslag jag lägger i kommunfullmäktige.

Jag yrkade bifall till min motion men fick inget stöd från något parti.

Se debatten nedan.

31 röstade nej, 1 röstade ja, 21 avstod att rösta och 2 var frånvarande. Det frånvarande var SD som hade två tomma stolar. SD klarar inte längre av att fylla sina platser i kommunfullmäktige.

Min motion rörde i varje fall om i kommunfullmäktige.

En minst sagt händelserik och spännande dag med kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige beslutade också att sälja KIFAB, Kalmar Industri Fastigheter AB. Ett bolag som gjort mycket bra för att gynna utvecklingen i Kalmar men nu har sannolikt KIFAB delvis spelat ut sin roll.

Jag och Framtid Kalmar driver ju frågan att Kalmar kommun skall fokusera på kärnverksamheterna och att då sälja KIFAB kan jag inte säga nej till samtidigt som Kalmar kommun får ca 2 miljarder kronor för KIFAB.

Någon debatt om beslutet blev det aldrig då inget parti yrkade på avslag på förslaget till beslut.

Annons

13 reaktioner på ”VILL SD BYGGA SMR-REAKTORER I KALMAR?

 1. Champagne Supernova 2022-03-01 / 20:22

  Om de som röstade på SD i kommunfullmäktige 2018 förstår vilket stolligt parti nu SD är finns god möjlighet att de istället väljer ditt parti.

  Hur ska du kortfattat få dem förstå att det är såhär och det är fullt möjligt att FT kommer in i kf 2022?

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2022-03-01 / 14:47

  Vad tycker Framtid Kalmar om Small Modulär Reaktor?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-01 / 15:02

   Nu är det min personliga uppfattning som jag skriver. Jag anser att det varit fel att stänga ned båda reaktorerna i Oskarshamn och de två reaktorerna i Ringhals. Jag anser att det borde byggas nya reaktorer både vid Simpevarp och Oskarshamn eftersom infrastrukturen redan finns för att bygga minst en reaktor på 1500MW på båda platserna. Det skulle dessutom skapa reaktiv effekt som skulle öka överföringskapacitet i stamnätet.

   Jag tycker absolut att SMR reaktorer är mycket intressant och det skall bli väldigt intressant vad man kan producera elenergi för i dessa enheter men det ligger ju kanske tio år bort i tiden innan de finns på marknaden och är beprövade.
   Idag finns flera företag som bygger stora kärnkraftsreaktorer och det borde redan idag förhandlas om att bygga i Ringhals och Simpevarp.

   Jag hoppas att det var svar på din fråga.

   PS
   Jag ser vindkraft och solkraft som enbart ett komplement till Vattenkraft, kärnkraft och värmekraft.

   Gillad av 2 personer

   • Sven d.ä. 2022-03-01 / 23:02

    Bra svar.

    Gilla

 3. Andersson 2022-03-01 / 13:54

  http://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  SE1 €14
  SE2 €14
  SE3 €118
  SE4 €118

  Återställ så många av kärnkraftverken. Så fort som det någonsin går. Sluta tjafsa. Sluta tjafsa om vad som dyrt eller billigast. Det är nu vi behöver säker el.

  Släng ut Amazon, Google, Facebook och allt vad de heter. Jag har inte bjudit in dem och jag vill inte sitta i skumme och frysa bara för att de ska kunna sprida sin skit.

  Jag kan inte för mitt liv begripa att vi ska sätta upp väderkvarnar längs våra kuster för att försörja EU med vindkraft.

  Om vi måste skjuta skarpt från Torhamns udde ligger de nya vindkraftsverken illa till. De som de ska bygga ute till havs. Fåglarna som kommer är det ingen fara med. De är döda innan de är framme på fastlandet.

  Gilla

  • Ölandsboende. 2022-03-01 / 15:57

   Men om du har bitcoin så kan du glädjas åt att kanadensiska Hive bedriver cryptomining i Boden via ett svenskt bolag, också till subventionerat elpris.

   Gilla

   • Andersson 2022-03-01 / 18:27

    Jag har inga pänningar. Vare sig svenska slantar eller bitcoin. I dag blir det ingen mat bara potatis.

    Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-03-01 / 10:51

  Small Modulär Reaktor, är inte det en avledningsmanöver. Dvs SD vågar inte säga det ena eller det andra om avstånd till vindkraftverk – då slänger de in Small Modulär Reaktor istället. SD får lära sig att hålla två saker i huvudet samtidigt.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-01 / 11:12

   På sin facebook sida skriver de följande.

   ”Sverigedemokraterna är det enda partiet som motsätter sig fler vindkraftverk i Kalmar.”

   Gilla

   • Anders G 2022-03-01 / 14:31

    Fy fan så fult att de ignorerar ditt parti.

    Gilla

 5. Cosmik Debris 2022-03-01 / 00:58

  Lite tragikomisk OT

  Ann Linde förklarar för tittarna vad pansarskott m/86 är? ”en lång grej som man har över axeln”.

  Ja, vad säger man? Säger den långa grejen pang också? Hon är så inkompetent och korkad att man blir alldeles yr i huvudet.

  Gillad av 6 personer

  • Bergman 2022-03-01 / 08:27

   En av alla dessa kvinnor i politiken som har det mesta under axlarna och resten är bara till för att prata med.

   Gillad av 3 personer

  • Andersson 2022-03-01 / 12:00

   Min är också lång men inte så lång att jag kan slänga den över axeln.

   Gilla

Kommentarer är stängda.