SPOTPRISET FEBRUARI

Då är spotpriserna även fastställda för februari och det blir lite lägre än tidigare månader inom samtliga elområden. Man kan ju utan tvekan ställa sig frågan varför de som bor norr om Dalälven (SE1 och SE2) skall kompenseras för det höga elpriset. Jag tror mer eller mindre alla inom SE3 och SE4 skulle avstått bidraget från staten för det höga elpriset om de istället haft samma elpris som inom SE1 och SE2.

Som medel under dessa fyra månader har SE4 haft tre gånger så högt spotpris än SE1 och SE2.

När sedan även momsen läggs till drygt 10 öre/kWh inom SE1 och SE2 medan SE4 får drygt 30 öre/kWh i moms, så blir skillnaden större.

PS

Mars har dock startat riktigt illa med höga elpriser. Sannolikt beroende på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Förbannade Putin!

Annons

9 reaktioner på ”SPOTPRISET FEBRUARI

 1. Peter 2022-03-01 / 21:27

  Bidrag kan aldrig bli rättvisa. Sänkt skatt gynnar alla. Javisst har vi låga elpriser just nu i norrland men hur kommer det se ut när tokjäklarna ska köra igång Hybrit och andra vansinnesprojekt. Vi har högre kommunalskatt. 3,50 högre än Stockholm. Vi har ingen kollektivtrafik. Vi måste ha bil, ofta två stycken med skyhöga dieselpriser. Vi får åka 12 – 14 mil till sjukhus. Vi har kallt som fan. Vi gör av med massor av el.Så vi tycker det är rätt OK att det lutar lite åt oss också någon gång.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson 2022-03-02 / 11:01

   Hur hög kommunalskatt har ni i kronor och ören? Hur mycket högre kommunskatt i förhållande till Kalmar. Vilken är Norrlandskommunen du jämför med? Det är de priser som gäller nu som ska jämföras. Hur det kommer att se ut framöver kan varken du eller jag eller Farmanbar veta. Minister gissar, jag har inte en aning men det verkar som du vet.

   Det är inte sant att ni saknar kollektivtrafik i Norrland. Förvisso glesare än i Stockholm men jämför med landsbygden utanför storstäderna i södra Sverige. Höga dieselpriser är ett dåligt argument då vi har skyhöga priser även i södra Sverige.

   Att ni lägger ned BB-avdelningar, sjukhus och sjukstugor är något ni själva stå för. Det är inte något vi sörlänningar kan ta på oss.

   Jag vill inte ha några bidrag. Jag vill ha lägre skatt. I nivå med vad Google, Facebook, Amazon och andra suspekta firmor betalar. Och de skulle jag vilja sparka iväg så långt det någonsin går.

   Det är knepig indelning det här med elprisområden. Lågpris från strax norr om Gävle ända upp till Treriksröset. Jag tycker inte det är rätt OK. Det är inte heller någon engångsföreteelse. Det blir bara värre och värre.

   Ska ni plocka bort skyltarna på ryska på IKEA i Haparanda? Fast det vore kanske förhastat. De kan komma till pass igen. Ryssarna kan komma tillbaka.

   Gilla

 2. ivarandersson 2022-03-01 / 18:53

  Den billiga vindkraften som producerar 6753 MW kostar 210 öre per kWh i SE4 och 13 öre i norr.
  Regeringen med gröna skygglappar förstår ingenting utan tror att havsbaserad vindkraft ska ge låga elpriser i hela landet.

  Gilla

 3. onkelbjrn 2022-03-01 / 18:30

  Vad säger man. Priset för onsdagen. Skåne 226,69 öre och Norrland 14,19 öre.
  Skåningarna får ju tacka för den milda vintern.

  Gilla

 4. turrim 2022-03-01 / 17:14

  Det minsta man kan begära är att momsen blir samma i SE3 och SE4 som i Norrland. Här kan man inte skylla på EU. Även produktionsskatten på kvarvarande kärnkraftverk och olikeldade kraftverk borde jämföras med vattenkraftverk.

  Dessutom borde regeringen be om ursäkt för att man skattade ut Öresundsverket och kompensera för merkostnad vid inköp av ny maskin.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2022-03-01 / 17:38

   Jag läser just nu i Samnytt att Tyskland öppnar för att kanske behålla kärnkraften.

   Vicekansler Habeck säger också att han ska se till att man har en strategisk kol- och gasreserv på plats före slutet av sommaren.

   I Sverige händer inget. Endast snack om klimathot och koldioxid när Putin hotar Europa. Bara Thoralf med sitt nya parti som törs ropa att vargen är redan här.

   Gilla

 5. worldpress99 2022-03-01 / 15:29

  Fortfarande höga spotpriser på el som det verkar även i Mars! Varför inte kompensation även för denna vintermånad???? Mars 2021 var ingen vårmånad……..

  Gilla

Kommentarer är stängda.