DRIVMEDELSPRISER

I fredags skrev jag ett blogginlägg om Miljöpartiets omvändelse under galgen med rubriken ”Under galgen blir till och med fan religiös”.

Miljöpartiet hade skickat ut ett pressmeddelande med bland annat följande lydelse.

Vidare vill man se ett paket på 20 miljarder till stöd för svenska hushåll och småbolag som drabbats av höjda priser på drivmedel och uppvärmning.”

För mig är dessa miljöpartister världsmästare i hyckleri!

Det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna som har ansvaret för utvecklingen till världens högsta priser på drivmedel till våra fordon. Men även att hela transportsektorn och jordbrukssektorn, vår egen livsmedelsförsörjning nu är på väg att kollapsa.

Att sedan Putin och Ryssland ställt till ett helvete på råvarumarknaden är något som inträffat med jämna mellanrum genom historien. Vi som är lite äldre minns oljekrisen på 70-talet som var den största orsaken till att många länder satsade på kärnkraft för att säkra sin elförsörjning. Skall detta nu återupprepas?

Även på detta område verkar nu Miljöpartiet för att stänga Sveriges samtliga kärnkraftsreaktorer!

Nu försöker dessa dumma och korkade miljöpartister göra avbön under galgen.

Miljöpartiet och Putin bär det fulla ansvaret för denna utveckling och Socialdemokraterna har böjt rygg för dessa fanatiker inom Miljöpartiet för att det skulle kunna sitta kvar vid makten. Vilka ynkryggar!

Men Socialdemokraterna sitter nu ensamma i regeringen och de kan med ett enda beslut sänka kostnaderna för drivmedel. Det finns flera möjligheter! Idag är den totala bensinskatten drygt 50 procent på bensin och knappt 40 procent på diesel.

Regeringen kan sänka reduktionsplikten för att sänka produktionskostnaden. Men man kan också sänka sänka skatterna, koldioxidskatt, energiskatt men även momsen.

Vilket smörgåsbord av möjligheter för regeringen! Frågan är om de även denna gång kommer sitta helt handlingsförlamade?

PS

Det extra bidraget och helt felriktade bidraget för höga elpriser gällde bara för december till februari. Nu pekar allt på att elpriset kan bli det högsta under mars, till och med högre än i december. Hur många dagar kommer det dröja innan den socialdemokratiska regeringen tvingas förlänga bidraget med ytterligare minst en månad?

Annons

41 reaktioner på ”DRIVMEDELSPRISER

 1. Lotta 2022-03-08 / 20:35

  Denna film måste alla se. Jonas Nilssons senaste film: makthavarna vi aldrig valde:

  Sprid, sprid, sprid

  Gillad av 1 person

 2. Ölandsbonde 2022-03-08 / 20:26

  ”Putins fel”

  Det har skrivits i ett års tid om hur Putin använder energivapnet för att sätta press på EU´s länder i Europa.

  Jag fattar inte hur de som är 10+ kan låta bli att förstå att priser sätts på en marknad. När det gäller gas och olja så sker det varje dag i London. Hur kan någon tro att ”Putin” skulle få något sålt om han klämde till med ett högre pris än vad köparna var villiga att betala?
  Det handlar bara om gammal hederlig tillgån och efterfrågan. Dvs ingen vil betala mer än de behöver och ingen säljer billigare än vad de måste.

  Det som hände med rusande priser i december var att tysklands avtalade, för 2021, mängd rysk gas var färdiglevererad några dagar in i december. Och då fick tyskarna gå till marknaden för att köpa. Då, och där, var priset väsentligt högre än det de tidigare betalat på årsbasis. Det är främst vad tyskarna måste betala som driver upp elpriserna i område 4. Tyskland köper för övrigt 20% av sin gas från Norge. Inga rubriker på hur norrmännen utpressar europa. Rysslands två distributionskanaler; Nordstrem 1 och Ukraina-Polen gick på nära maxkapacitet. Inte minst då Ukraina stoppade genomströmingen under tre dygn för ”underhållsarbete”. Nordstream 2 bromsades av US under två år genom att de la handelshinder på de inblandade företagen. 2:an var klar i somras men tyskarna hade problem med den schweiziska bolagskonstruktionen. Nu har tyskarna brutit helt och kommer inte att ge tillstånd för driftsättning. Det schweiziska bolaget har sagt upp peronallen och ansökt om konkurs.

  En annan sak med stor påverkan på oljepriset är att US numera importerar olja. Under Trump var US självförsörjande på olja och exporterade. (Gäller ej för Kalifornien som av miljöskäl inte ville använda inhemsk olja, så de importerade). Under Biden har US blivit importör vilket driver på priserna. US är ett bilåkande land och när priset vid pump fördubblades beslutade Biden att börja tulla på beredskapslagren för att hålla nere oljepriserna. Det fungerade inte då arabländerna sänkte sin produktion med lika mycket som US tog från sina lager, och tog bättre betalt för det de levererade.
  Nu är priserna vid pump ännu högre vilket är bra för Biden då det lägger en hämmande sko på bilburna protester.

  Europas energiförsörjning är mycket illa ute. Bäst klarar sig länder som Ungern, vilket har ett 5-årigt? leveransavtal med Ryssland. Om Polen får igång sina planerade kärnkraftverk blir det bra för dem också. Frankrike klarar sig även.
  Den stora proppen är Tyskland tack vare sina helt galna beslut om grön energi. Att Sverige går åt helvete till behöver väl inte nämnas på denna sida.

  Den där totaltokiga muppen Bolund föreslår att all import från Ryssland av gas och olja ska stoppas. EU ska klara sig på det vi själva producerar och sedan fördela på medlemsländerna. Det får väl bli lådcykel på autobahn då. Har man kört bil i Tyskland, särskilt på kväll och natt, så ser man hur många låntradare som helst. Hela innefilen är fylld 10-talsmil. Ett resultat av justin-in-time. Ingen vill ha lager, som annars kunde fyllas med långsammare tågransporter.

  Det hedrar inte svenska politiker att skyllla egen oförmåga på Putin.

  Gillad av 2 personer

 3. J B Doe 2022-03-08 / 18:22

  OT

  Med anledning av skjutningarna i Kalmar meddelar Johan Persson i dagens Barometern att han tycker att personer med ”kräkliknande beteende” inte bör få förbli på fri fot, utan låsas in.
  Kalmarborna är säkert tacksamma för detta klarläggande.

  Gilla

  • turrim 2022-03-08 / 20:12

   Har Johan framfört det till Morgan? Båda i partistyrelsen. Du Johan kanske får uppdrag i en av Morgans alla utredningar.

   Gilla

 4. Hacke 2022-03-08 / 17:55

  Bara i en tvättäkta demokratur kan en regim överleva med dessa ständiga lögner och bortförklaringar. Behandlingen av drivmedel-/elpriset i regimmedia borde vara en vattendelare och ögonöppnare till och med för den mest inbitne sömngångare.
  Den som inte ser regimmedias avgörande roll och aktivitet, eller kanske snarare förlamande passivitet, i detta ovärdiga tvångsfinansierade rollspel måste betraktas som räddningslöst förlorad till förmåga av eget och fritt tänkande.
  Skämmes ta mig fa´n public service, ingen nämnd och ingen glömd av alla era så kallade ”tunga” nyhets- och samhällskanaler. Ni är som alltid värst på plan i dessa sammanhang.

  Gillad av 1 person

 5. turrim 2022-03-08 / 17:29

  När jag ser bilden på Karl-Petter Thorwaldsson när han ursäktar regeringen med att det är Putins fel att vi har högsta energipriserna i världen så mår jag illa. En gammal glasblåsande fackpamp som talar till jobbarna som förr i tiden och som inte inser att de i dag vet mer än han. Så djupt har socialdemokraterna sjunkit i lögner och ömklighet.

  Gillad av 1 person

 6. Tony 2022-03-08 / 17:17

  Putin kan man skylla för mycket, men inte för idiotskatterna i Sverige, dom bär
  signum av S och MP, båda partierna verkar till att leva i en paralellvärld helt avskilda
  från den verklighet som andra lever i. Hörde igår en debatt mellan Mikael Damberg
  och SD s Tomas Morell, vem av dom två som inte lever i verkligheten är lätt att bena ut,
  Hur ska en sådan som Mikael Damberg kunna förstå hur vanligt folk drabbas av detta,
  Hans allt för stora lön dimper ju in på hans konto varje månad, medan andra med
  normallön får ett helvete för att få ekvationerna att gå ihop, man såg på ansiktsintrycket
  på Thomas Morell att finansministern inte ens gjorde ett försök att begripa, är det först
  när merparten av bönderna gått i konkurs och massvis av åkerier slagit igen som
  dessa korkskallar ska förstå att något måste göras med skattevansinnet?
  Eller tror dom att vi kan importera all mat som väl då ska köras ut med häst o vagn?
  När andra länder värnar om sin matframställning, då ger denna regering fan i hur det
  går för producenter och transportörer,men det hjälper givetvis till för Sossarnas
  strävan att landsbuyggden behövs inte? Bara extremkorkade individer tänker så!

  Gillad av 1 person

 7. Cosmik Debris 2022-03-08 / 16:15

  Om man räknar på ett hederligt sätt vid ett bensinpris på 19 kr

  Produktionskostnad + skatt + moms = 19 kr/litern
  Produktionskostnad + moms + skatt = 17,29 kr/litern

  Rena trolleriet.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-03-08 / 18:00

   Knappast trolleri, bara matematik.

   Gilla

  • onkelbjrn 2022-03-08 / 17:51

   Jag tror de flesta här är mer positiva till Ukrainska flyktingar än alla de sk flyktingarna från ökenländerna som togs sig hit för bidragens och de lättlurade myndigheternas naivitet.
   Men Ukrainarna kan inte sättas in i arbete direkt, så någon måste betala uppehället för dem. Har Sverige och svenskarna råd? Regeringen har beslutat att bidra med ca 500 miljoner kr till Ukraina. Har vi råd? Det är ju faktiskt inte vårt krig. Annars är jag övertygad om att Ukrainarna kommer att löna sig på sikt.

   Gilla

   • Lotta 2022-03-08 / 23:15

    Jag håller fullständigt med när det gäller din första mening. Men nu har ju 7-klövern släppt in halva MENA till Sverige och innan väldigt många av dem skickats hem igen anser jag att vi inte kan ta emot fler. Dessutom tycker jag att det är rätt magstarkt när man hör att folk flyr till Polen och vidare via Rumänien, Tyskland och sist till Sverige. Sverige kan ju aldrig vara första säkra land här heller. Dublinförordningen tycks man alltid kunna strunta i. Tänk så mycket problem vi sluppit om den använts genom decennierna.

    Gilla

 8. Kalle 2022-03-08 / 13:08

  Igår inbrott i studenternas kök och idag nya inbrott av verktyg. Jag skulle vilja ha statistik på inbrott i Kalmar. Någon som vet om man kan få sådan?

  Det måste vara ett inbrott minst per dag.

  Gilla

 9. Kalle 2022-03-08 / 11:16

  Det finns redan nu små kärnkraftverk på hangarfyg och atomubåtar.

  Hangarfartyg drivs av atomkraftverk ombord som kan driva dessa stora kolosser med över 30 knop samt med el för att försörja den 5 000 man stora besättningen och all annan elektronik ombord.

  Dessa ”små” kärnkraftverk borde ju även gå att använda för civilt bruk. De finns ombord bland människor på fartyg. De borde kunna användas för att ge ström till mindre geografiska områden.

  De säljs ju redan till dessa fartyg. ”Borde” gå att köpa för civilt bruk och användas på många ställen runt om i sverige.

  Har funderat lite!!!

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2022-03-09 / 05:29

   Du är inte lite slug. Flytande och flyttbara små kärnkraftverk. Både i sött och salt vatten. Vid Saltsjöns och Mälarens ljuva stränder. En pilotanläggning i Studsvik kanske.

   Gilla

 10. Nils Dacke 2022-03-08 / 10:55

  Helt säker på att miljöfascisterna njuter, ler och flinar i smyg när priserna på drivmedel rusar mot 30 sek per liter. Fjantar som, Toklund och Tokfnatt får nog utlösning varje gång de läser om höjda priser, det är våta drömmar varje dag.

  Gilla

 11. Stefan 2022-03-08 / 09:24

  Att som regeringen skylla de höga energipriserna på kriget i Ukraina är magstarkt. Visst har världsmarknadspriserna för olja, kol och naturgas gått upp de senaste veckorna men de svenska energipriserna började skena långt tidigare enbart pga. svenska politiska beslut.

  De sista 1 – 2 kr för bensin- och dieselpriserna kan man skylla på kriget med de föregående 10 kr har S och MP ordnat.

  Samma med elpriserna, man skyller på höga naturgaspriser men anledningen till att de påverkar elpriserna i Sverige är att man genom politiska beslut avvecklat svensk kärnkraft och kopplat samman Sverige med den europeiska elmarknaden.

  Gillad av 5 personer

 12. Jakob Sparre 2022-03-08 / 07:22

  Kan rekommendera Lars Wilderängs cornucopia blog. Idag med ironisk punkt för punkt uppställning av icke logiken som styr vår energipolitik.

  Gilla

  • Gunnar Karlsson 2022-03-08 / 15:05

   Jakob,

   Hade inte en länk till hans blog varit på sin plats ??

   //Gunnar

   Gilla

 13. turrim 2022-03-08 / 06:40

  Jag läser nu på morgonen att bensinpriset i USA är drygt 10 kr. Jag kräver att Näringsministern förklarar varför Putin är så orättvis mellan Sverige och USA.

  Gillad av 3 personer

 14. peo 2022-03-08 / 04:50

  Kräv att oljebolagen sänker sina priser . De passar ju på att öka sina vinster.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-08 / 06:22

   Du är så smart. Varför föreslår du inte planekonomi direkt?

   Gillad av 6 personer

  • ivarandersson 2022-03-08 / 08:58

   I PEOs huvud är inte tanken att sänka skatten ett alternativ. Det är någon annans fel att skatten är så hög. Men gärna så hög skatt att alla behöver bidrag för att betala skatten.

   Gillad av 2 personer

 15. Staffan Sundqvist 2022-03-08 / 04:08

  Jag hörde Finansminister Damberg låta käften gå i radio Sthlm igår. Han orerade om bränslepriserna, Jodå, åtgärder planerades. Bränsleskatten ska ju sänkas i maj. Han sa inte med hur mycket men det är tidigare sagt att den ska sänkas med 50 öre! Sen ska det visst tittas på möjligheten att ändra reseavdragen. Jag blir galen! Förbannade lågpannade sosseidiot! Ska jag tanka min bil och sen säga till i kassan på macken att de kanske får betalt senare OM jag får tillbaks på deklarationen? Vi har hört liknande valser förut, och utfallet har varit lika med noll. Ingen ska inbilla mig att sossarna sänker skatten på drivmedel. De pengarna behövs för att försörja och göda den kött-tsunami som vällt in från MENA-området.

  Gillad av 7 personer

 16. Karl 2022-03-08 / 00:09

  Varför ska alla ha bidrag hit o dit för el och bränsle, vore det inte bättre att de sänkte priset på både el o bränsle så vi människor skulle ha möjlighet att leva ett vanligt liv utan dessa bidrag. Stoppa utförsäljningen av el till andra länder och sänk avgifterna på bränslet .Men då skulle väl dårarna tala om att de var så givmilda med sina bidrag hit o dit, jo jag tackar så mycket, det är ju våra skattade pengar som går dit plus allt annat skit de håller på med. SIDA t.e.x för att inte tala om alla korrupta länder med sina Diktatorer o.s.v fy fan vad trött man blir på dessa politiker.

  Gillad av 8 personer

  • nroheda 2022-03-08 / 09:27

   Många pappersvändare skulle bli arbetslösa om bidragen skullle försvinna, hujedamig!

   Gillad av 3 personer

 17. Andersson 2022-03-07 / 23:45

  ##
  Elpriserna och bränslepriserna i Sverige når nya rekordnivåer.

  Anledningen? Putins invasion av Ukraina.

  – Vi ser att det har blivit Putinpris på drivmedel. Det kostar ju 25 spänn att köpa lite diesel, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till ”Rapport”.
  ##

  Visst skenade elpriserna innan Putin satte igång att kriga. Det var ju på senhösten när det slutade blåsa och kvicksilvret kröp med under noll i norra Sverige.

  Rätta mig om jag har fel.

  Gillad av 3 personer

  • tompas11 2022-03-08 / 00:33

   Höga drivmedelspriser i Sverige beror i allra högsta grad på sozzeregeringen och deras oförmåga att sänka skatten på drivmedel. Inget annat! Dessa oligarker borde få ett rättsmässigt straff. Det är inte utan anledning som landet har väldigt många lyktstolpar…

   Gillad av 2 personer

 18. tompas11 2022-03-07 / 23:27

  De enda som det inte drabbar är de oansvariga högavlönade politikerna och de skiter förstås, som vanligt, om populasen drabbas. Sänka skatten på drivmedel? Skulle inte tro att det är prio ett för dessa uslingar.

  Gillad av 5 personer

 19. Högt hårfäste 2022-03-07 / 23:11

  Det är åt helvete med allt just nu. Jag tycker man har svårt att sova om nätterna. Det ser inte ljust ut på något plan.

  Läser nu om hög smäll i Lindadal. Är det på gång igen?

  Gillad av 1 person

 20. Roger P 2022-03-07 / 22:18

  Var väl 73 som araberna höjde priset på oljan 400% då de hade fått på tafsen av israel några ggr,som straff.
  Var nog ingen riktig kris(på olja) som det kallades då förmodar jag, utan fabricerad.
  Fanns en video om detta med ett möte med Bilderbergarna/s-holm men kan inte finna den längre på tuben?

  De flesta jänkarna försvann från gatorna och ersattes av amazoner och bubblor då bensinen blev för dyr att tanka up V8:orna.

  Dagens bränslepriser/mathöjningar kommer att slå mot de små företagen genom att folk drar ner på onödig konsumtion, typ restauranger/hämtmat och nöjen/kläder m.fl.

  En platt-TV eller en dyr mobil är inte så god som middag?

  Bara kolla kaffepriserna idag?

  Gilla

 21. Bergman 2022-03-07 / 22:16

  Jag är så förbannad idag på alla oduglingar som blivit s k politiker. Drivmedel och elpriser exempelvis? Som den här nye energiministern som kom från ingenstans och plötsligt ska dominera våra liv och vår vardag. En odugling vars enda kända merit är pratmakarens. Det där gjorde att mina tankar gick bananas och jag funderade lite vidare och kom att tänka på

  att vår nye energiminister, Khashayar Farmanbar alltså, faktiskt är påfallande lik Shahen av Persien (Iran), och vars hustru Farah Diba, hon med Farahdiba-frisyren, fortfarande lever i Paris. Shahen var en person som både Tage Erlander (och övriga svenskar) ville handla med. Och vid ett besök i Stockholm lämnade Shahen positiva avtryck i vår utrikeshandel. Och Farah Diba gjorde påtagliga avtryck i vår kultur. Ty vilken man i min ålder minns inte hur det var att försöka kinda med damer med farahdiba-frisyr på dansgolven under flera år efter besöket.

  Kanske vår energiminister är ett eko från den tiden, för även om farahdiba-frisyrerna är borta från dansgolven så har de ersatts med kvinnor i regeringskretsen med hucklen på huvudena och som på en slags catwalk försökte locka och pocka gubbarna i Iran för något år sedan.

  Är Khashayar Farmanbar framknuffad eller dirigent? Varför blev han minister? Vilka krafter är verksamma bakom en uppenbar odugling och bakom våra huckleklädda madammer i vår regering på catwalken i Iran.

  Det var annorlunda med Erlander och Shahen. De körde med öppna kort. Fest i dagarna tre i Stockholm och olja mot flygplan. Aina hade ställt undan Amazonen och guidade Farah Diba på lämpligt sätt, så som brukligt var kvinnor emellan på den tiden.

  Gillad av 1 person

  • Rune N 2022-03-07 / 23:05

   Magda vill väl ha oduglingar att styra och ställa med?

   Gillad av 1 person

  • Ölandsbonde 2022-03-08 / 00:39

   Det var lättare för tjejerna att bygga upp frisyren med en småfralla på skulten. Så var det hemmavid.

   P.S.
   Shahen var tillsatt av CIA efter att de störtat demokratin. Samma visa som i Ukraina. Tyvärr så är US dåliga på att dra lärdomar av sitt agerande. Vore skönt med en tyst vår.

   Gillad av 1 person

   • Bergman 2022-03-08 / 07:44

    Fast jag tror väl kanske inte att det var CIA som störtade Shahen utan Ayatollah Khomeini med anhang förstod potensen i att styra folk genom religiöst hittepå och lyckades t o m göra revolution genom att inledningsvis måla Fan (eller USA) på väggen. Men sedan blev det andra bullar som bekant.

    Trump hade, tycker jag, en bra attityd för att kunna göra något åt mullorna i Iran men han försvann av någon anledning i den amerikanska demokratin. Och här hemma mal blindstyret på.

    Gilla

  • Ölandsboende. 2022-03-08 / 08:42

   ”Men lille Farmanbar, du som är så duktig på att blanda drinkar, vad ska du bli när du blir stor? Barman, far.”

   Gilla

  • Thor 2022-03-08 / 13:15

   Jag har svaret på varför Farmanbar blev minister: bergsturken Baylan hade gjort sig omöjlig. Då behövde sossepacket en ny bergsturk som minister för att locka alla tusentals bergsturkar i Sverige till valurnorna och rösta på sossepacket.

   Gilla

 22. Goliat 2022-03-07 / 21:49

  Tankade nästan full tank idag, har en Golf, drygt 700 kronor.

  Gilla

 23. C 2022-03-07 / 21:04

  Det som händer nu är miljöpartistisk politik i skarpt läge. Vill svenskarna ha det så? Jag tror inte det.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.