MYGEL NÄR SBB DONERA 20 MILJONER KRONOR TILL JURISTUTBILDNINGEN

I samband med det snabba beslutet att sälja kommunens Industrifastighetsbolag KIFAB försökte jag få ut mer dokumentation angående anbuden. Inte minst med tanke på att anbudsvinnaren var SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Kalmar kommunbolags VD Ulrick Hultman beslutade omgående om sekretess av alla handlingar och till och med vilka företag som lagt anbud. Jag överklagade sekretessbeslutet till Kammarrätten.

SBB ägs ju till stor del av före detta socialdemokratiska kommunalrådet i Nynäshamn Ilija Batljan men som idag är VD för SBB. Ilija Batljan har gjort affärer tidigare med Kalmar kommun och Johan Persson men då som VD för Rikshem. I denna affär fanns det också en punkt i avtalet där Rikshem gick in med pengar i ett nystartat flygplatsbolag som skulle stödja flyglinjer vid Kalmar flygplats.

Nu har beslutet om försäljningen av KIFAB vunnit laga kraft och jag har därför fått ut delar av anbudshandlingarna där inte företagen begärt sekretess. Många uppgifter i handlingarna är dock maskerade för vissa av anbuden men trots det framkommer mycket intressanta och anmärkningsvärda uppgifter.

I handlingarna hittar jag dock en helt ny och minst sagt uppseendeväckande uppgift som inte kommunicerats av vare sig Kalmar kommunbolags VD Ulrick Hultman eller kommunstyrelsens ordförande Johan Persson. Den nämndes inte heller i samband med att beslutet om försäljning fattades i kommunfullmäktige eller under debatten i fullmäktige. Det är mycket anmärkningsvärt och visar med eftertryck hur maktfullkomliga och arroganta Socialdemokraterna är i Kalmar.

Följande kan läsas i anbudshandlingarna daterade 2021-10-08

”För att ytterligare visa vår ambition och stötta utvecklingen i Kalmar kommer Samhällsbyggnadsbolaget som en långsiktig aktör att donera 20 000 000 kr till juristutbildningen i Kalmar samt gå in som långsiktig partner till Destination Kalmar.”

Att Johan Persson inte kommunicerat detta under hela beslutsprocessen är väldigt märkligt. I vanliga fall brukar han stoltsera med sina avtal och kalla till presskonferens men i detta fall har det varit helt tyst. Det tyder utan tvekan på att Johan Persson inte vill att detta förfarande inte skall bli offentligt. Möjligen är det ett misstag att jag fått tillgång till dessa dokument.

Utdrag från SBB:s indikativa anbud på KIFAB.

Kalmar kommun beslutade att den 25 oktober 2021 i kommunfullmäktige att ge ett bidrag till Linneuniversitet på 100 miljoner kronor för att universitet skall starta en juristutbildning. Då visste redan Johan Persson att företaget SBB skulle bistå med 20 miljoner kronor av dessa 100 miljoner kronor. I princip var det redan då avgjort att SBB skulle få köpa KIFAB men affären presenterades inte förrän den 3 februari 2022.

Vad jag kan se så har ingen annan anbudsgivare skrivit något om att donera pengar till en juristutbildning vid Linneuniversitetet. I prospektet som alla anbudsgivare har fått finns heller inget nämnt om vare sig någon juristutbildning eller om Destination Kalmar.

Man kan ju undra hur just detta ämne kommit upp med just Ilija Batljan och SBB. Har det förts en speciell dialog mellan Kalmar kommun och socialdemokraten Ilija Batljan?

Sedan nämns även Kalmarföretaget P&E som en samarbetspartner. Vilka kopplingar finns det mellan Socialdemokraterna och P&E med dess ägare Per-Olof Persson?

Vad innebär det sedan att SBB skall gå in som långsiktig partner till Destination Kalmar? Skall SBB gå in med pengar till Destination Kalmar varje år? Skall SBB få styrelseplatser i det kommunala bolaget Destination Kalmar? Frågorna hoppar sig med andra ord.

I ett mejl på sista dagen (2021-10-15) för att lämna anbud så plockar SBB bort sina 20 miljoner kronor som en separat punkt i anbudet och lägger in dessa 20 miljoner kronor istället i fastighetsvärdet som höjs med motsvarande summa.

Man kan också se det som att man vill dölja den generösa donationen på 20 miljoner kronor till Kalmar kommun i de slutgiltiga anbudshandlingarna.

För några dagar sedan hoppade de två ledande socialdemokraterna Anna Lööf Hedh och Annika Brodin av alla sina politiska uppdrag på grund av bristande information och transparens inom socialdemokraterna. De menade också att partiet styrs med järnhand av en liten klick medelålders män som både hotar, mobbar och fördelar välavlönade tjänster för dem som inte ifrågasätter deras maktfullkomlighet. Hanteringen av KIFAB-affären är ännu ett exempel på denna maktfullkomlighet.

Eller skall vi säga att Johan Persson är kreativ tillsammans med sina gamla socialdemokratiska vänner?

Handlar det om någon slags vänskapskorruption? Var det därför som Kalmar kommun beslutade om sekretess på alla handlingar rörande försäljningen av KIFAB?

Här nedan kan du se debatten i kommunfullmäktige den 28 februari. Jag kommer in sist i den korta debatten där jag ifrågasätter bristen på information om affären.

Annons

28 reaktioner på ”MYGEL NÄR SBB DONERA 20 MILJONER KRONOR TILL JURISTUTBILDNINGEN

 1. Cosmik Debris 2022-03-26 / 17:10

  Lite OT

  Rebecca Weidmo Uvell: ”En herrgård för 6,5 miljoner kronor med mycket stort upprustningsbehov, i en byggnad man inte får riva eller göra vad man vill med. Vad ska de med den till?”

  ”inte får riva eller göra vad man vill med”

  Min fråga blir då självklart: Vad händer om herrgården brinner ned? Har muslimerna då möjlighet att bygga nytt med minaret och allt? Jag kommer inte att bli förvånad herrgården står i ljusan lågor kort efter köpet.

  Fascistisk muslimsk stiftelse köper Bromma herrgård
  https://uvell.se/2022/03/22/islamister-koper-bromma-herrgard/

  Gillad av 5 personer

  • Andersson 2022-03-26 / 18:30

   Det var synd att han spolade Annika Strandhäll. Hon är ju rent livsfarlig om man säger så. Henne skulle jag inte vilja ha mella tre lakan. Han ska tacka sin lyckliga stjärna att kom undan med livhanken i behåll.

   Anita Strandell är mer i min smak. Henne har jag sjungit visor med och snapsat med och så tror jag att jag minns att vi åt sill. Det var i mörkaste Småland för länge sedan. I Lindshammar.

   Gilla

 2. Skogsmulle 2022-03-26 / 15:08

  Så jävla pinsamt. Är inte detta korrupt så vet jag inte. Jag litar inte ett dyft på att några revisorer vågar lyfta ärendet. Kalmar kommun sticker ut på många sätt, men dessvärre inte på ett positivt sätt.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2022-03-26 / 19:20

   Det är väl ledande politiker som anställer sina egna revisorer?

   Gilla

 3. Otto 2022-03-26 / 12:48

  Det verkar inte vara mycket som är rumsrent i Kalmar!

  Gilla

  • Lars 2022-03-26 / 18:24

   Kalmar är en extrem sosseregion. Till och det borgerliga, akademiska etablissemanget som frodas i mer eller mindre hemliga sällskap vänslas med sossarna. Så många är uppknutna till detta parti på ett eller annat sätt.

   Gilla

   • Högt hårfäste 2022-03-26 / 19:42

    Ja, Johans bästis P-O Persson på P&E fastighetspartner, röstar ju på sin kompis, som normalt är moderat.

    Det säger inte lite om vänskapskorruptionen!

    Gilla

 4. Thor 2022-03-25 / 23:32

  En oligark är en person som myglar till sig allmän egendom till underpris. Det finns gott om svenska oligarker, stora och små. Och megastora.

  Gillad av 1 person

 5. Nina 2022-03-25 / 20:24

  Kan du polisanmäla dettaThoralf?? Mvh Nina

  Gilla

 6. MickeP 2022-03-25 / 20:16

  Sorry för OT, men detta är ju alldeles för oerhört. SD har tydligen ställt in ett föredrag som skulle hållas av Katerina J. Detta enligt uppgift på rekommendation av Expo?????

  Vad f-n är SD för parti egentligen? Är de seriösa ö.h.t?

  Thoralf, du kan vara glad att du inte längre har samröre med detta skitparti. J-a hycklare är vad de är!

  Micke P

  Gillad av 2 personer

 7. ivarandersson 2022-03-25 / 18:19

  ”Kalmar kommunbolags VD Ulrick Hultman beslutade omgående om sekretess av alla handlingar och till och med vilka företag som lagt anbud.”
  Det verkar som att affären inte tål dagsljus utan ska mörkas för att dölja myglet.

  Gillad av 4 personer

 8. Sven d.ä. 2022-03-25 / 16:00

  Detta är en muta. Det är korruption. De styrande i kalmar gör vad de vill.

  Om nu ”Samhällsbyggnadsbolaget i Norden” kan ge ett bidrag på 20 miljoner för att få köpa så är det anmärkningsvärt. Vad är det egentliga värdet på KIFAB?

  Jag tror att Thoralf bara skrapat på ytan.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2022-03-25 / 17:25

   Som amatör vad gäller juridiken på detta område så är det ändå för mig en klar muta. Jag håller helt med Sven D.Ä.

   Jag är arg på myglet i Sverige och vore jag kalmarbo så vore jag urförbannad på att man hemlighåller denna muta för andra än insiders när beslut tas i demokratiska kommunorgan. Det är mina skattepengar.

   Detta måste väl anmälas så att fakta kommer fram. Men vem kan man lita på för en opartisk undersökning?

   Gillad av 2 personer

 9. Christer 2022-03-25 / 15:38

  Det är inte konstigt att det gått för långt i Kalmar. Inte en rad om myglet i gammelmedia.
  Det här borde synas juridiskt .
  Hoppas att det sprider sig till fler ansvarstagande media .

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2022-03-25 / 15:47

   Gammelmedia vill oftast vara först med en nyhet. Är man inte det så struntar man oftast i det, I synnerhet om det är jag som kommit först med nyheten.

   Gillad av 5 personer

 10. onkelbjrn 2022-03-25 / 14:13

  Luktar ju kommunmygel och muta lång väg.
  Jag som trodde att Peab var de som myglade mest när det gäller anbud, men här har det uppenbarligen dykt upp en till.
  Sen kan man ju också undra om det finns mer dolt under ytan.

  Något för uppdrag granskning? Synd bara ifall de nu skulle ta upp det så skulle det inte hinna sändas före valet.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.