20 MILJONER KRONOR I SBB:s ANBUD FÖRSVANN

Vid kommunfullmäktige den 30 maj hade jag och Framtid Kalmar en interpellation där jag ställde frågor kring försäljningen av KIFAB (Kalmar IndustriFastigheter AB) för ca 2 000 miljoner kronor och då framför allt de av köparen Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) utlovade 20 miljoner kronor i donation till den kommande juristutbildningen vid Linneuniversitet. Jag hade ställt följande frågor i interpellationen.

 • Varför informerade inte du Johan Persson vare sig Kalmar kommunbolags styrelseledamöter eller kommunstyrelsens ledamöter eller kommunfullmäktiges ledamöter om detta generösa bidrag på 20 miljoner kronor till juristutbildningen vid Linnéuniversitet från din förra socialdemokratiska kollega Ilija Batljan och numera är vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, om SBB blev det vinnande anbudet på Kalmar Industrifastigheter AB?
 • Var det på uppmaning från Kalmar kommun som det generösa bidraget på 20 miljoner kronor gömdes i fastighetsvärdet på anbudet?

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson började sitt svar/anförande med att berätta att han hade en bok om konspirationsteorier hemma och att han hade funderat på att ta med den till kommunfullmäktige och ge den till mig. Där satte han nivån på debatten av min interpellation. Så agerar bara en maktfullkomlig socialdemokrat.

Sedan undvek han att svara på mina frågor och menade att SBB dragit tillbaka sitt generösa erbjudande om ett stöd på 20 miljoner kronor. Trots att det ingick i anbudet. Häpnadsväckande och rent regelvidrigt enligt min uppfattning!

Sist i detta inlägg finns ett videoklipp från den infekterade debatten i kommunfullmäktige.

Först tänkte jag dock redovisa ett flertal dokument och mejl från anbudsgivningen.

Den 8 oktober 2021 inkom SBB med sitt första anbud på 2 630 miljoner kronor och den 9 oktober förtydliga man att 670 miljoner kronor ut av dessa var för enbart Telemarken. I detta anbud finns den första skrivningen om det generösa erbjudandet utöver det befintliga anbudet om 20 miljoner kronor till den nya planerade juristutbildningen vid Linneuniversitetet. Här är ett utdrag från anbudet.

Den som vill läsa hela anbudet kan läsa det på följande länk.

Den 12 oktober skickades ett mejl till SBB med en uppmaning att höja sitt anbud enligt nedan.

Den 15 oktober klockan 14:59 inkom SBB med ett uppdaterat anbud enligt nedan.

Några minuter senare skickar de ett mejl klockan 15:16 ett förtydligande angående det sista anbudet enligt följande.

Men det är inte klart där utan SBB inkommer sedan med ytterligare ett förtydligande klockan 17:28 efter att säljaren efterfrågat ett separat anbud på Telemarken enligt tidigare uppmaning. Här kan du läsa även detta förtydligande.

Ovanstående förtydligande innebär i praktiken att anbudet på KIFAB består av tre delar.

KIFAB totalt 2 710 miljoner kronor, inklusive 20 miljoner kronor till juristutbildning.

Men om Telemarken inte skall ingå i försäljningen så gäller följande anbud.

KIFAB utan Telemarken 1 970 miljoner kronor

Telemarken 720 miljoner kronor

Donation 20 miljoner kronor till juristutbildningen

Dessa anbud måste vara fastställda och kan därmed inte förändras eller dras bort vid en försäljning. Lagt kort ligger. Inga förbehåll finns i anbudet angående donationen till juristutbildningen. Att den t.ex. bara skulle gälla endast om även Telemarken skulle ingå vid försäljningen.

Jag anser det vara minst sagt anmärkningsvärt att kommunalrådet Johan Persson (S) inte informerat ledamöterna i Kalmar kommunbolag, vars styrelse i första hand tog ställning till de olika anbuden på KIFAB. Jag har varit i kontakt med oppositionsråden Hanne Lindqvist (M) och Lotta Wahlmino (L) angående om de fått någon information om dessa 20 miljoner kronor då de båda även sitter i Kalmar kommunbolags styrelse, kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Men det förnekare detta i mejl så sent som i slutet av mars 2022. Detta efter att både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänt försäljningen av KIFAB till SBB. Jag ställde följande fråga till dem och ytterligare några personer.

”Du sitter i Kalmar kommunbolags styrelse och därför undrar jag om du kände till att SBB skulle donera 20 miljoner kronor till juristutbildningen om de fick köpa KIFAB?”

Här nedan är deras svar på mejl.

Under debatten i kommunfullmäktige så hävdade Johan Persson att SBB dragit tillbaka sin donation på 20 miljoner kronor till juristutbildningen. Efter att de vunnit anbudsstriden och sedan efter att socialdemokraterna tog beslut att Telemarken inte skulle ingå i försäljningen.

Ett avtalsbrott mot det lämnade anbudet enligt min uppfattning.

PS

Lyssna till den infekterade debatten i kommunfullmäktige. Jag la upp bollen på straffpunkten men opposition tog aldrig chansen att sätta straffen i mål. Vilken svag opposition vi har i Kalmar! De finner sig i Socialdemokraternas maktfullkomlighet. Suck…..

Annons

21 reaktioner på ”20 MILJONER KRONOR I SBB:s ANBUD FÖRSVANN

 1. onkelbjrn 2022-06-04 / 00:46

  Klart man börjar backa när det börjar osa hett och folk har börjat förstå att det kanske finns mutor med i bilden.
  Men har de 20 miljonerna dragits tillbaka eller har de smugits in någon annanstans?
  Byggbolag har ju en historia av olagligheter bakom sig. Vad gör man inte för att få ett kontrakt. Gäller bara att sköta det snyggt.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-06-03 / 20:41

   En motorcyckel av klass kan ligga på 200000-300000 kr, och de beslagtog för 1,2-1,3 miljoner. Om man är snäll kanske de beslagtog 10 motorcycklar, och det kom 10000 under dagarna på Öland. Vilken misslyckad insats.

   Gilla

   • onkelbjrn 2022-06-04 / 00:34

    På vilket sätt var det misslyckat?

    Gilla

   • Sven d.ä. 2022-06-06 / 17:56

    Hej Björnen

    Att kolla av ca 10000 motorcycklar måste ta tid och bara få fatt på 10 beslag.

    Gilla

 2. Högt hårfäste 2022-06-03 / 18:48

  Nu ska man kunna arabiska för att jobba på hotell Clarion i Kalmar.

  ”Du är flytande i både skrift och tal i både svenska as well as in English and مفضل اذ تعرف غير لغة för att kunna möta alla våra gäster på ett så personligt plan som möjligt.”

  Gilla

  • Kalle 2022-06-03 / 19:53

   Såg tre heltäckande kvinnor med niqab vid Stensbergs servicehus igår. Det går rakt utför.

   Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2022-06-03 / 20:44

   Jag såg en annons för mågra år sedan där det sades att man var tvungen att tala Bulgariska för att plocka svenska jordgubbar. Pga att arbetsledaren var från Bulgarien.

   Förmodligen ngt liknande här.

   Gilla

 3. turrim 2022-06-03 / 17:06

  Märkeliga saker hända i Kalmar.

  I huvudstaden än märkligare. En turkisk president avgör om Sverige får vara med i NATO. Trots nästan enhälligt stöd i riksdagen.

  En i riksdagen avhoppad vänsterpartist med kurdisk bakgrund kan genom utpressning mot statsministern avgöra om justitieministern får fortsätta sin destruktiva verksamhet eller om regeringen avgår.

  Det finns 349 ledamöter i riksdagen med hög lön och goda förmåner. Men det är en turk och en kurd som bestämmer framtiden.

  Gillad av 1 person

   • Andreas 2022-06-03 / 19:06

    Thoralf, visst hade väl du motionerat om att enbart personer födda i landet skulle kunna bli riksdagskandidater? Minns att jag nog inte höll med helt och hållet då, men det har hänt en del sedan dess. Finns säkerligen många exempel på där det fungerar hur bra som helst men jag börjar tappa räkningen på riksdagsledamöter som agerat i annat lands intresse.

    Det här med Kakabaveh är väl ett exempel på när det inte fungerar, hennes agenda gäller i det här fallet inte Sverige utan det är hennes eget och hennes folkgrupps intressen som på något sätt ska utpressa riksdagen inför en votering. Något som också kan sätta käppar i hjulen för relationerna med Turkiet, en relation som tyvärr visat sig vara viktig.

    Hotet från Magdalena vad gäller avgång för hela regeringen borde egentligen vara något positivt. Tänk att i ett svep, utöver bortförklaringsministern också bli av med Strandhäll, Ygeman, och Farmanbar. Visserligen tycker jag Magdalena sköter sig bra men förtroendet faller på att hon i sin regering gav fortsatt förtroende till flera stolpskott. Beklämmande att deras urval år så dåligt att det är dessa som blir statsråd.

    Kanske är bäst att påpeka att det finns många politiker med utländsk bakgrund som presterar kanonbra och som jobbar för sina kommunmedborgare och/eller landets intressen. Just nu ser vi dock nackdelen i form av tyngre vägande intressen utanför landets gränser än intresset för det lands riksdag de är valda att representera.

    Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2022-06-03 / 19:22

    Jag motionerade om att bara personer med enbart svenskt medborgarskap skulle kunna kandidera till riksdagen. Alltså en person med dubbla medborgarskap skulle alltså inte kunna kandidera till riksdagen men de kunde då avsäga sig medborgarskapet i det andra landet och då kunna kandidera till riksdagen.

    Om de däremot värderade sitt andra medborgarskap så högt att de inte ville avsäga det så ansåg jag att de inte var lämpliga att representera svenska folket i riksdagen. De riskerade då att hamna i en intressekonflikt i frågor som kunde beröra deras hemland, kultur, religion eller värderingar.

    Jag motionerade även på samma sätt när det gällde statsråd.

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/andring-i-vallagen_H102K307

    Gillad av 3 personer

   • messkalle 2022-06-04 / 08:18

    Frågan är vad får hon, den politiska vilden i svenska riksdagen (med kurdisk bakgrund, i utbyte för den nedlagda rösten.
    Är det inte fakta att Sverige bidragit med militär hjälp till kurderna i deras kamp mot ISIS, Islamska Staten I Syrien? Då med godkännande av både Erdogan och Assad.

    Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-06-03 / 10:40

  De där 20 miljonerna verkar till del varit döljt. Det har inte varit uppenbart att det ingick i anbudet. Och nu verkar det är borttaget. Ett avtalsbrott som du säger. Tar man så lättvindligt på ett anbud så kan jag misstänka att 2-3 miljoner åker in i ett annat bolag eller till ett privatkonto. Allt är möjligt.

  Gillad av 1 person

   • turrim 2022-06-03 / 19:28

    Jag blev bjuden för mer än 30 år sedan av ett säkerhetsföretag till en föreställning på Operan. För mig var det en pina. Vissa arior i vissa operor gillar jag. Det påverkade inte upphandlingen.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2022-06-03 / 20:48

    Jag var med i en upphandling för några år sedan. Mot ett av Sveriges största företag. Där sade kunden mellan fyra ögon att han var trött att klippa gräset och om det stod en åkgräsklippare på uppfarten under nästa vecka så skulle han vara tacksam.

    Gilla

 5. Ölandsbonde 2022-06-03 / 10:31

  Uj då. Det är nog en del som önskar att du drar dit pepparen växer.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-06-03 / 14:36

   Så är det nog! I synnerhet bland socialdemokraterna i Kalmar 😉

   Gillad av 2 personer

 6. Christer 2022-06-03 / 08:29

  Konstigt att sossarna är så rabiata när Det gäller privatägda skolor när privatägda kommunfastigheter är helt accepterade .
  Liknar vänskapskorruption , tycker jag .

  Gillad av 6 personer

Kommentarer är stängda.