SR ENERGY SLUTADE SVARA

Vindkraftsparken i Mönsterås, på bilden syns ca 25 av 36 vindkraftverk. Foto Thoralf Alfsson

Ett avslutande inlägg om vindkraftverk och fågeldöden. Jag skickade ett mejl till SR Energy, före detta Stena Renewables projektledare Dan Sandros. Företaget SR Energy är det företag som byggt vindkraftsparken i Mönsterås med 36st vindkraftsverk. Företaget planerar också att bygga en stor vindkraftspark med 60-90 vindkraftsverk strax norr om Rockneby i Kalmar kommun. här kan du läsa mitt mejl och svaret.

Svaret från Dan Sandros kom väldigt snabbt.

Jag reagerade på flera saker. Dan Sandros menar att det är en sällsynt företeelse att fåglar dödas av vindkraftverk en uppfattning som jag inte delar men det var ju intressant att företaget loggade dödade fåglar. Dessutom att de skulle ha någon installerat som kallades ”batmode” och som innebär att vindkraftverken stoppas då fladdermöss är aktiva.

Jag skickade då ett nytt mejl och frågade om jag kunde få tillgång till dessa loggar med dödade fåglar och hur ofta som det så kallade ”batmode” stoppat vindkraftverken.

Jag passade också på att fråga om hur ljudnivån förändras när ett vindkraftverk åldras. När det mekaniska i turbin och generator slits och när ytan på rotorbladen slits eller vittrar sönder av vind och regn/snö/is.

Men då slutade Dan Sandros att svara!

Som på beställning kom Sveriges Radio idag med ett reportage i Lunchekot om att antalet havsörnsrevir har ökat i Stockholms skärgård från 100 till 160 havsörnsrevir under de senaste sju åren.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/allt-fler-havsornar-i-stockholms-skargard

Det kanske är så enkelt att havsörnen störs så pass mycket av alla vindkraftverk och vindkraftsparker att den lämnar sina gamla revir och söker sig till områden utan vindkraftverk. Till exempel Stockholms skärgård. Där kommer det aldrig byggas några vindkraftverk som är 200-300 meter höga.

Havsörnen kanske är så klok?

Annons

13 reaktioner på ”SR ENERGY SLUTADE SVARA

 1. J B Doe 2022-06-13 / 17:30

  GAPSKRATT ÅT RAPSKATT

  Kunde inte låta bli att gapskratta när Text-TV i söndags meddelade att Nya Zeeland infört en ”rapskatt” för att rädda klimatet.

  Landet har mängder av kor och får, vilka regelbundet rapar upp gas. För att minska dessa utsläpp ska bönderna nu betala skatt på rapandet!

  Här avslöjar klimat-alarmisterna vilka degskallar dom är. Hur har dom tänkt sig att bönderna ska gå tillväga för att hindra boskapen från deras naturliga rapande?

  Det finns ju bara ett sätt och det är att lägga ner verksamheten.

  Lycka till med det!

  Gilla

 2. messkalle 2022-06-13 / 07:35

  Thoralt slutsats är klok. Ingen havsörn vill bo där inga bytesdjur bor. Klokt av havsörnarna att följa de trenden av white flight till Stockhoms skärgård

  Gilla

 3. Tom 2022-06-13 / 04:04

  Batmode, det låter som något från TV-serien Batman på 60-talet, när dom jagade banditer i sin batmobil. ”Robin, switch over to batmode!”. Dvs, batmode är en ren fantasiprodukt.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-06-12 / 19:15

  ‘Batmode’ dvs stänger av vindkraftverken när fladdermössen är aktiva. Kan det vara så att det sitter en människa och stänger av när det kan antas vara fladdermöss. Hur vet man det, om man inte sitter på varje vindkraftverk? Eller har man installerat ultraljudsmottagare? Om så borde man kunna ”stänga” av en snurra eller flera med en ultraljudssändare. Eller hur?

  Gilla

 5. onkelbjrn 2022-06-12 / 18:11

  Kom att tänka på en annan sak. Hur anvisar man rotorbladen. Såg för en tid sen en bild, minns dock inte från vilket land, hur man med helikopter anvisade rotorbladen genom att spruta uppvärmd glykol.
  Googlar man så verkar det som så att i Sverige använder man också helikopter men ”bara” hett vatten som sprutas på rotorbladen. Enl uppgift ska det ta ca 1,5 Tim att avisa ett kraftigt nedisat vindkraftverk. 1 helikopter plus 3 man. Det kostar!

  Gillad av 1 person

  • Tom 2022-06-12 / 19:15

   Vi förutsätter givetvis att helikoptern är elektrisk och att glykolen är ekologiskt och organiskt producerad i närområdet. Dessutom att besättningen är HQTBRD-certifierad.

   En enkel fråga infinner sig, hur många personer och heilkoptrar behövs för att avisa ett kärnkraftverk?

   Svaret är enkelt. Så länge alla ”aktivister” får sin varma cappucino med hjälp av elektricitet, kommer det att vara tyst.

   Gillad av 1 person

   • ericr45 2022-06-13 / 23:26

    Glykol är ett dödligt gift…både för människor och djur…..

    Gilla

  • turrim 2022-06-12 / 19:18

   Helikoptrarna är inte eldrivna och drar mycket flygbränsle. Eller hur Bolund?

   Gilla

 6. turrim 2022-06-12 / 17:13

  Genom aktiva insatser från riktiga naturvänner så överlevde örnarna miljögifterna och fick ny växtkraft. Nu kommer i stället de som påstår sig vara miljövänner och välsignar vindkraftverken. Ju större och högre desto bättre.

  Det här med batmode är givetvis rent skitsnack. Inte har man någon gång stoppat en vindkraftpark för att fladdermössen förväntas vara aktiva. Vem bedömer den förväntningen och hur? Om det hade gjorts så vore det givetvis en huvudnyhet i SVT/SR.

  Han säger att batmode är installerat. Vad är det? Någon slags radar som stoppar alla kraftverk när en fågel, för den kan väl inte skilja på fladdermus och sädesärla, kommer i närheten? Eller går ett larm hos driftchefen som trycker på stoppknappen?

  Dan Sandros kunde inte eller fick inte svara. Företagsledningen kräver inkomster från kraftverk i drift. Han nämnde inte örnar eller andra fåglar som passerar Ottenby i sitt svar och om de platsar i batmode. Han vågade heller inte svara på slitage i mekaniken.

  I dag kan vi läsa att Miljöpartiet och Centern kräver snabbare beslut av regeringen om nya stora vindkraftparker till havs.

  Skäms på er. Jag trodde att Annie är en naturvän. Med Strandhäll och Farmanbar som ansvariga så kan vi alla, fåglarna, yrkesfiskarna och djurlivet i havet förvänta oss det värsta. Och Annie blir nöjd.

  Gillad av 4 personer

 7. tompas11 2022-06-12 / 16:18

  Tysk vindkraft dödar årligen 1200 ton insekter! Tittar vi på antalet döda insekter så utgör de 1200 miljarder individer årligen och då ingår bara de som återfinns på rotorbladen. Således finns ett stort mörkertal. Den stora mängden dödade insekter kan ha inverkan på arternas överlevnad och påverka pollinering samt produktionen av livsmedel. Många insekter kommer att vara utrotade innan 2000-talets slut om utvecklingen fortsätter i samma takt.

  Forskare har undersökt mängden insekter i 63 naturreservat i Tyskland sedan 1990 och funnit att antalet insekter har minskat med 75 %. Mitt i sommaren är nedgången så stor som upp till 82 %.

  De döda insekterna fastnar på rotorbladen och försämrar aerodynamiken vilket leder till sämre verkningsgrad. Därför har det växt fram en helt ny rengöringsindustri som tvättar rotorbladen med hjälp av kranar och helikoptrar.

  Gillad av 3 personer

  • turrim 2022-06-12 / 19:21

   Helikopter lika med koldioxid eller hur Bolund?

   Gillad av 1 person

 8. ivarandersson 2022-06-12 / 15:24

  ”antalet havsörnsrevir har ökat i Stockholms skärgård från 100 till 160 havsörnsrevir under de senaste sju åren”
  Så skulle utvecklingen varit på fler platser om inte vindkraftsparker hade dödat havsörnarna.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.