MÖNSTERÅS KOMMUN ETT SKRÄMMANDE EXEMPEL

Dödade havsörnar i Mönsterås kommun. Foto privat.

Mönsterås kommun har styrts av Centerpartiet under flera decennier. Kommunstyrelsens ordförande heter Anders Johansson har ansvaret för att Mönsterås kommun blivit den vindkrafts tätaste kommunen i Kalmar län. Kommunen gränsar också till Kalmarsund, vilket också givetvis innebär att dessa vindkraftverk påverkar fågellivet i stor utsträckning då många vindkraftverk finns vid kusten eller dess närhet.

I samband med valet 2018 och min personvalskampanj till riksdagen hade jag en dispyt med centerpartisten Anders Johansson. Jag skrev i ett infoblad som delades ut i Mönsterås om den stora invandringen av MENA-folk till kommunen och att detta skulle drabba kommunens medborgare med högre kommunalskatt.

Anders Johansson kallade det för ”Kalle Anka-beräkningar” och att han ”brydde sig lika lite om siffrorna från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket som han brydde sig om Iraks statsskuld och tyngdaccelerationen på Kilimanjaro”.

Efter valet 2018 tvingades Anders Johansson höja kommunalskatten med hela 80 öre. Så var det med mina ”Kalle Anka beräkningar”.

Vid årsskiftet driftsattes en vindkraftpark med 36st, 200 meterhöga vindkraftverk i Mönsterås kommun men totalt finns det ca 60-70 vindkraftverk inom kommunen. Den har redan börjat skörda sina havsörnar. Men framför allt är det Södra skogsägarnas 10 vindkraftverk vid Södras massabruk och sågverk som skördar stora mängder av rovfåglar. Jag har skrivit om det tidigare i detta blogginlägg.

Jag vet att det nu finns några personer som på ideell basis med jämna mellanrum åker runt och kollar efter fågelkadaver vid dessa vindkraftsparker och tyvärr så kommer sannolikt antalet registrerade dödade rovfåglar öka dramatiskt vid vindkraftverken i Mönsterås. Ägarna till dessa vindkraftverk tonar dock ned dessa dödade fåglar. Detsamma gäller säkert också för centerpartisterna och i synnerhet Anders Johansson.

Här följer de registrerade fynden vid Mönsterås. Det sista rör den nya vindkraftsparken.

Jag tror att var och en kan räkna ut att antalet havsörnar mer eller mindre kommer utrotas från Sverige om detta får fortgå. Har någon hört några miljöpartister eller centerpartister prata om detta? Nej, det förnekar detta faktum och kniper käft.
Tyvärr har vi nog ännu inte sett de fulla effekten av den pågående effekterna av den utbyggnad av vindkraftverk som pågår i vårt land med allt större vindkraftverk.

Framtiden är dyster för Sveriges rovfåglar!

Det borde bli ett totalstopp för vindkraftsetableringar vid samtliga kustkommuner!

Annons

21 reaktioner på ”MÖNSTERÅS KOMMUN ETT SKRÄMMANDE EXEMPEL

 1. Thor 2022-06-12 / 22:25

  Peo din idiot. Låt bli att utnyttja offren för de verkliga nazisterna för dina svinerier.

  Gilla

 2. Rune N 2022-06-12 / 14:09

  Lunchekot i dag hade att berätta att nu går det framåt för Havsörnarna. En tillväxt på ett flertal boplatser med många ungar.
  Jag undrar om det var ett slags svar på din blogg?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-06-12 / 14:35

   Jag hörde det också och fick samma tankegångar. Var det en tillfällighet eller?

   Jag har lagt upp ett nytt inlägg där jag nämner denna nyhet med en länk.

   Gilla

 3. Sven d.ä. 2022-06-11 / 23:12

  Hade detta kommit ut i SVT, TV4 och allt vad de heter så har det ruckat på valprognoserna.

  Gilla

 4. Huvaligen 2022-06-11 / 16:08

  Kan havsörnsdöden på sitt sätt bli en fråga som påminner om säldöden i slutet av 80-talet?

  Gilla

  • O` Hyra 2022-06-11 / 18:25

   Nej dom är inte lika ”gulliga” som sälarna. Sälarna var ett uttryck för kvinnlig hysteri, precis som den lille pojken som låg uppspolad på Turkiets kust.

   Angela Merkel fick spelet och släppte in halva Mellanöstern till Europa, med kända följder.

   Andra gången Merkel fick spelet var kärnkraftsolyckan i Japan.
   Känslorna som så ofta styr tanterna tar överhanden, tokerierna saknar gränser.
   Hon stänger kärnkraften, men inte kolkraften och förlitar sej på ”ren” gas från Ryssland.

   VARNING: Andersson och Lööf:

   PS. Kristersson är också kärring.

   Gillad av 4 personer

   • Thoralf A 2022-06-11 / 19:25

    Instämmer till hundra procent!

    Gilla

 5. folksam2010 2022-06-11 / 14:38

  För många år sedan var det mycket prat om att kvicksilver hotade Havsörn vill jag minnas men detta läser man inte en spaltmeter om i MSM eller ser på SVT TV4 om

  Gilla

  • onkelbjrn 2022-06-11 / 22:29

   Nej precis och vad jag minns kunde man då läsa om hur utrotningshotade örnstammen var och det satsades resurser på att rädda dessa fåglar.

   Något sådant är det totalt tyst om idag.
   Om en skogsägare vill avverka sin skog och någon hittar en fridlyst liten insekt så kan han få nobben.

   Men att avverka skog, bygga vägar mm och till en slut sätta upp vindsnurror, det verkar helt ok. Oavsett det finns utrotningshotade djur/växter i området.

   Gillad av 1 person

 6. Bert Juhlin 2022-06-11 / 13:47

  I BAROMETERN – OT MÅNDAG 14 FEBRUARI 2022 framför kommunalrådet i Mönsterås Anders Johansson och riksdagskandidat Stihna Johansson Evertsson att de båda vindkraftspositiva Centerpartisterna är ytterst måna om att värna ”MARKÄGARPERSPEKTIVET” OCH ”ÄGANDERÄTTEN”. Citat:”Det är en grundläggande del av äganderätten att var och en får bestämma över sin mark och sin egendom”.
  Ok visst, men den rätten kan ju inte innebära att markägare med sin egenvalda verksamhet har rätt till att negativt påverka livsmiljön, landskapsbilden utanför sina ägor så som nu är verklighet för många innevånare i Mönsterås Kommun.

  De båda skribenternas främsta argument för att skogs och ev åkermark ska användas till att bygga vindkraftsverk på är de stora inkomsterna som ett eller flera vindkraftsarrenden inbringar till de markägare som tillåter sådan etablering. Anders å Stihna-citat:”markägare med vindkraft på sina marker får dela på någonstans mellan en halv och en miljard om året i arrenden”, ”Ett vindkraftsarrende är en lönsam affär för markägaren”.

  Helt klart är att de två Centerpartisterna från Mönsterås Kommun sätter stora pengainkomster gynnande några få markägare som skyhögt prio nr1. CENTERPARTIET I MÖNSTERÅS väljer som vanligt att vägledas av företagstänk. Istället för att värna en god livsmiljö gör de sig delaktiga i vidrig skövling/förstörande av stora ytor av natur och inte minst ett grovt förfulande av landskapsbilden. Mönsterås skyline ser nu för jävlig ut, en katastrof!

  Anders framför i utgåva nr 9 av ”kommunkollen” ”att Centerpartiet alltid värnar landsbygden”(hela Mönsterås kommun är landsbygd) – citat:”Vi anser att allt annat är hyckleri”.
  Ja, det är helt klart att Anders Johansson får svårt med att uppfylla det löftet – men vad då, Anders och Stihna är ju politiker av tiden så vad är annat att förvänta sig än just, ”HYCKLERI”.

  Gillad av 1 person

 7. O` Hyra 2022-06-11 / 10:19

  Havsörnen lägger 2 till 3 ägg. Räcker det att ena föräldern dör för att hela kullen ska gå förlorad?

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-06-11 / 10:24

   För att det skall bli 2-3 ägg måste det finnas ett havsörnspar. De förutsättningarna håller vi på att utrota. Under hur många år får ett havsörns par nya kullar med ungar.

   Gillad av 6 personer

   • O` Hyra 2022-06-11 / 18:16

    Visst är det så., men eftersom jag skriver om den ena föräldern så rör det sej om ett häckande par.
    Troligen betyder en häckande förälders död att hela kullen går förlorad, men vet inte säkert.

    Tänk på alla frivilliga krafter som utfodrade och byggde upp havsörnsstammen under flera decenniers oavlönat arbete. Nu håller vinkraftsförespråkarna på att ta oss 30 år tillbaka.

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2022-06-11 / 19:24

    Det är sorgligt! Klimatalarmisterna är ansvariga!

    Gilla

 8. Anders 2022-06-11 / 10:08

  Känns som Centern har hittat hem när de börjat gulla med makten . Det är enda möjligheten de har för att få ut sina tokerier .
  Men det kommer att kosta mandat .
  Att se maktkåta Annie nicka i takt med Magdalena är så sorgligt.
  Jag tyckte faktiskt att det kippade i Annies dojor när hon gick bredvid Magda.
  Jag tror hennes våta dröm gick i uppfyllelse där på krigsfartyget

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2022-06-11 / 11:37

   Anders,

   Annie Lööfs förvirrade maktbegär kommer att kosta Centern dyrt, dessbättre börjar jag bli allt mer övertygad om att hennes tid som partiledare snart är över och hennes eftermäle kommer att bli klass med Ruinfeldts.

   //Gunnar

   Gillad av 6 personer

   • folksam2010 2022-06-11 / 14:40

    Får öppna min Champagne som vart över p,ga Morgan klarade sig från avsättas när annie lööf Åker och gärna C under 4%

    Gilla

   • peo 2022-06-11 / 14:47

    Hennes eftermäle kommer att bli att hon hindrade nazisterna från att få regeringsinflytande.

    Gilla

   • ivarandersson 2022-06-11 / 18:41

    PEO
    Annie Lööfs eftermäle kommer att likna Maud Olofssons: De var naiva och förstår inte konsekvenserna av sina handlingar. Jag gissar att du PEO är naiv och inte förstår konsekvenserna av dina handlingar.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.