MILJONINTÄKTER FRÅN VINDKRAFTEN TILL KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE

Det är inte ofta som jag ger beröm till Barometern men idag skall jag göra det. Journalisten Karin Lagerström har granskat vindkraften i Mönsterås kommun, den vindkraft tätaste kommunen i Kalmar län. Kommunen har i flera decennier styrts av Centerpartiet och nu är Anders Johansson kommunstyrelsens ordförande.

Mina läsare kanske kommer ihåg honom från tidigare blogginlägg där han ”brydde sig lika lite om siffrorna från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket som han brydde sig om Iraks statsskuld och tyngdaccelerationen på Kilimanjaro”

Det har nu visat sig att Anders Johansson och Centerpartiet har haft mer att göra med den stora vindkraftsexploatören SR Energy än de låtsas om och att centerpartisten Anders Johansson i allra högsta grad varit jävig vid flera beslut som tagits i Mönsterås.

Det handlar inte om ett par artiklar utan nu är det väl närmare tiotal artiklar där Anders Johansson fått svara på frågor om vindkraftsutbyggnaden i Mönsterås och vad han själv har vunnit på detta. Han är nämligen stor markägare där SR Energy byggt en vindkraftspark med 36st, 200 meter höga vindkraftverk. Något som har påverkat många boende negativt i området.

”Som markägare i Åby/Alebo får kommunalrådet Anders Johansson (C) inkomster från de 36 vindkraftverken där. Det kommer in hundratusentals kronor per år genom arrendeavtal för den mark han äger tillsammans med sin syssling. Ersättningen är 4 procent av intäkterna för elen, dock minst 190 000 kronor per vindkraftverk som fördelas mellan markägarna.

Anders Johansson är också kommunalråd i den kommun som har mest vindkraft i Södra Sverige.”

Enligt uppgift skall i varje fall minst 5 av vindkraftverken stå på Anders Johanssons mark och det innebär en inkomst på minst 950 000 kronor per år. Sannolikt en bit över en miljon kronor varje år.

Kan man vara mer jävig än så när besluten tas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige!

Tyvärr så är väl artiklarna bakom en betalvägg men jag länkar ändå till den sista som handlar om åtta nya 270 meter höga vindkraftverk som SR Energy vill sätta upp i Mönsterås kommun.

https://www.barometern.se/oskarshamn/markagaren-johansson-c-redo-att-besluta-om-arrendatorns-nya-satsning-inget-konstigt-alls-758eb57f/

Jag är dock kritisk till att Karin Lagerström inte i någon artikel tagit upp hur många rovfåglar som vindkraftverken i Mönsterås slår ihjäl, i synnerhet havsörnar. Med den nya parken på 36 vindkraftverk kommer Mönsterås kommun och Kalmarsundskusten tömmas på havsörnar. Det kan vi tacka Centerpartiet och Anders Johansson för men jag är övertygad om att pengarna är betydligt viktigare för Anders Johansson.

Synd att Barometern och Karin Lagerström inte tagit upp detta. Då hade artikelserien varit fulländad.

Jag skrev ett blogginlägg om fågeldöden i Mönsterås för en dryg månad sedan.

Nu skall det bli väldigt intressant att se hur det går för Centerpartiet i kommunvalet i Mönsterås den 11 september.

UPPDATERING

I dagens Barometern försöker före detta kommunalrådet Roland ”Buffeln” Åkesson (C) rättfärdiga Centerpartiets agerande i Mönsterås. Uppenbarligen är man rädda för det kommande valresultatet. Roland Åkesson skriver att aldrig har en politiker granskats så kritiskt som Anders Johansson. Jag säger, som man bäddar får man ligga!

https://www.barometern.se/debatt/granskningen-ger-monsteras-godkant-3ca1b906/

Annons

3 reaktioner på ”MILJONINTÄKTER FRÅN VINDKRAFTEN TILL KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE

 1. Bert Juhlin 2022-10-19 / 23:58

  Nå, hur gick det i k-valet 2022 för Centerpartiet i Mönsterås: jo, rena fiaskot, ett katastrofval. Men tro inte att Anders Johansson har lärt sig något av det debaclet, han babblar på i vanlig självberömmande stil. Nu(2022-10-19) slår han sig för bröstet och basunerar ut att Mönsterås Kommun då underförstått under hans ledning om än via miljöchefen Malin Engdahl är länsbäst i att uppfylla ”PARISAVTALETS” målsättning om max 2grC uppvärmning av planeten.
  Vad som har hänt är att Mönsterås Bruk/Södra Cell har minskat sina utsläpp av CO2, alltså inte kommunen i sig.

  För övrigt: vilka andra länder förutom Sverige och Tyskland bryr sig om att försöka uppfylla PARSISAVTALETS målsättning – inte ett enda av betydelse och av industriell storlek nog att kunna påverka, exv Kina, Indien mfl.
  Jag har en stark känsla av att just Tyskland och Sverige är utpressade/tvingade till att vara pilotstater för genomförandet av den sk ”Gröna omställningen” eller ”The Great Reset”. Denna gröna omställning kommer att leda till att de båda länder kommer att avindustrialiseras och att välfärdsstaten därmed avvecklas. Anledningen till att just de här två välfärdsstaterna ska destrueras har säkert sin förklaring i att Andra Världskrigets segrarstaters ”djupa stats makthavare” har för avsikt att slutföra Morgenthauplanen.

  Gilla

 2. turrim 2022-07-20 / 16:55

  Jag kräver att Anders Johansson och alla andra vind- och solkraftkramare läser Ledarsidorna.se (finns i marginalen) innan de uttalar sig och röstar för utbyggnad. En artikel av professor Jan Blomgren:

  ”Effekter av sol- och vindkraft – Skräckexemplet Kalifornien”.

  Om jag inte minns fel så var det österrikaren och kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger som med ikonstatus blev guvernör i Kalifornien och som startade eländet som man nu får sota för. Kaliforniens Greta?

  Numera kan vi se honom i TV-sändningarna på VIP-läktaren från störtloppet i Kitzbühel. Där ställs inga frågor om Kalifornien.

  Gillad av 1 person

 3. Jack 2022-07-20 / 15:32

  Sluta använd uttrycket ”jäv”.
  Hjärntvättase uttryck som staten använder som jäv ska ALLTID påpekas i rätt mening, KORRUPTION.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.