SVAR FRÅN SOCIALDEPARTEMENTET

Igår fick jag svar från Socialdepartementet på mina frågor om varför nya pensionärer födda 1957 skall straffbeskattas. Jag tolkar svaret som att antingen förstår de inte problemet eller så gör de vad de kan för att mörka det misstag som begåtts av regeringen och riksdagen.

Den andra meningen tyder på att de inte begriper problemet när de blandar in årgångar efter födda 1957. De drabbas inte på samma sätt. Jag har skickat ett svar där jag förtydligar det misstag som gjorts. Vi får se om jag får ett nytt svar. Här kan du läsa svaret.

Hej Toralf,

Tack för din fråga. Jag förstår att beslutet om justerade pensionsåldrar kommer att få ekonomiska konsekvenser för dig som är född 1957 och för de årgångar som kommer efter dig. Bakgrunden till beslutet som togs den 31 maj i år är en överenskommelse i Pensionsgruppen från december 2017. Pensionsgruppen består av representanter från Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. I överenskommelsen ingår att samtliga pensionsåldersrelaterade åldersgränser ska anpassas när medellivslängden förändras så att välfärden och en rimlig pensionsnivå kan upprätthållas. Överenskommelsen omfattar justeringar av pensionsåldrarna som tog sin början redan 2020, nu kommer steg två och tre vilket innebär ytterligare höjningar i pensionssystemet från och med 2023 och 2026.

I och med att åldersgränserna förändras behöver även skattereglerna anpassas, där det första steget är att anpassa åldrarna från och med 2023. Anpassningen innebär, som du själv påpekat, att det förhöjda grundavdraget som idag gäller från det år du fyller 66 år höjs till 67 år. Från och med 2026 kommer åldern att höjas till 68 år vilket kommer att påverka senare generationer. Generationen som är född 1957 blir den första som påverkas av höjningen av åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget. Anledningen till detta är att alla förändringar avseende justerade pensionsåldrar och förändringar i kringliggande system ska göras samtidigt.

Om du vill ha ett mer specifikt svar från just Socialdemokraterna så kan du ta kontakt med det partiet. Du hittar information om kontaktvägarna här.

Vänliga hälsningar

Karolina Fränne

Brevhandläggare

Socialdepartementet

Jag har utnyttjat denna kontaktväg och skickat frågan även till den officiella sidan hos Socialdemokraterna.

Men jag kommer utnyttja ännu en möjlighet. En mer eller mindre direkt kontakt till Socialministern.

Jag släpper inte denna fråga!

Annons

8 reaktioner på ”SVAR FRÅN SOCIALDEPARTEMENTET

 1. Thor 2022-08-04 / 15:26

  Det svenska skattesystemet är åt h-e. Det Thoralf tar upp är en nog så sjuk del. Olika skattesatser beroende på vilket år pensionären är född! Är man pensionär så är man. Lägg av med trixandet!

  Det är ett ständigt pågående fulspel med någon allmosa på några hundringar ibland till fattigpensionärer medan det går bra att utan diskussion dela ut ett skattefritt bostadstillägg på upp till runt 7 000 kr för vissa fattigpensionärer.

  Jag förstår att mottagarna behöver pengarna men varför ska just denna levnadsomkostnad subventioneras så hårt?

  Dessa enorma subventioner driver upp efterfrågan på dyra hyresrätter och gynnar fastighetsklippare typ Roger Akelius.

  Samt kärringar på Östermalm som kan bo i en bostadsrätt värd 25 miljoner och få fullt bostadstillägg för månadsavgiften. (Redovisade tillgångar över 100 000 kr ger reduktion, bostaden undantagen).

  Det sjuka systemet med beskattning av privatbostäder gör att illamåendet väller fram. En ordinär villa beskattas med ca 9 000 per år, (förlåt fastighetsavgift haha) samma belopp som för en lyxkåk för 50 miljoner.

  Överhuvudtaget är Sverige ett paradis för riktigt välbeställda. Mina socialdemokratiska grannar vrider sig som maskar på en krok när jag förklarar att Sverige är förmånligast i västvärlden för miljadärer. Ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt. I praktiken noll fastighetsskatt. Skatt på utdelningar och reavinster? Kanske, om det inte planeras bort. Ovanpå det rot- och rutavdrag och elprisbidrag. Kostnadsfri utbildning och sjukvård. Barnbidrag. 70 000 kr i bidrag per st till lyx-elbilarna.

  Gillad av 2 personer

  • Thor 2022-08-04 / 15:28

   Ja, Östermalmskärringen med en bostadsrätt värd 25 miljoner kan faktiskt klassas som fattigpensionär avseende bostadstillägg.

   Gilla

   • Thor 2022-08-05 / 17:31

    @tompas11

    Visst, alla skatter man betalar och varor man köper är fortfarande ens egna pengar. Varför inte prova att få igen dom? Hör efter med kronofogden, han kanske hjälper dig. Men jag förstår att det känns bättre att leva i den villfarelsen.

    Gilla

  • tompas11 2022-08-05 / 00:32

   Vad gäller elprisbidrag, som du kallar det, så är det faktiskt de egna slantarna som återbetalas. Ingen annan subventionerar detta!

   Gilla

   • Thor 2022-08-05 / 10:16

    Helt fel. De som blir utan elprisbidraget subventionerar de dom får. Och förutom boendeformen är det förbrukningen som styr hur mycket elprisbidrag som delas ut. Det finns de som fått mer i elprisbidrag än vad de betalat för elen.

    Gilla

   • tompas11 2022-08-05 / 13:18

    Jag kan bara konstatera att i mitt fall så är det ingen annan som subventionerat de pengar jag fått tillbaka. Elkostnaden för månaderna dec t.o.m. mars blev 16422 kr. Av denna summa har jag återfått 4500 kr av mina inbetalda pengar.

    Gilla

 2. ivarandersson 2022-08-04 / 08:55

  Bra att du är som en igel Thoralf.
  Förstår att socialdepartementets experter har svårt att fatta problemet eftersom de är experter.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.