UTMANANDE VILLA PÅ KARLSSONS ÄNG

Jag hade inte tänkt skriva ett blogginlägg om detta men eftersom det kommit ca 160 kommentarer på mina foto på Facebook så skriver jag ändå ett blogginlägg då många ville kommentera. Det får bli lite av en lördagsblogg, utan politik 😉

I torsdags var jag ute och delade information från Framtid Kalmar i de norra stadsdelarna. Då råkade jag på avstånd få se ett hus som jag blev nyfiken på, då det var mycket större än alla andra hus i detta nybyggda villaområde.

Det är ett imponerande hus men enligt mig helt malplacerat i ett villaområde med tomter på dryga 800 kvadratmeter. Detta hus skulle ligga lite naturskönt med stora gräsmattor framför huset och lite stora ekar i bakgrunden. Det passar dock inte in i ett villaområde. Vissa som kommenterat menar att det mer liknar en moské. I varje fall ett spännande hus som bryter invanda mönster. Huset ligger på Karlssons äng och det kanske blir ett utflyktsmål efter mitt FB-inlägg och blogginlägg. Bedöm själva när du sett mina foto.

Jag började dock fundera på om detta hus verkligen följde detaljplanen eller om ägaren fått någon dispens, det jag först och främst funderade över var byggnadshöjden och byggnadsytan.

Det visar sig att konstruktören har utnyttjat regelverket till max då detaljplanen anger max byggnadsyta till 200 kvadratmeter och byggnadshöjden till 7,2 meter. Men eftersom takkuporna ligger indragna på vindsvåningen så räknas den våningen inte in i byggnadshöjden, trots att nockhöjden sannolikt är ca 10-11 meter. Den konstruktören visste vad han gjorde. Sedan är ju frågan om man följt ritningarna eller om man har tummat på måtten.

Enligt ansvariga på Kalmar kommun har man ändrat i nya detaljplaner och anger nu max nockhöjd istället för byggnadshöjd, sannolikt för att undvika exempel som detta hus.

Jag la upp några foto på huset på min Facebooksida och det tog inte många minuter innan det började strömma in kommentarer, både positiva och negativa. Jag blev faktiskt förvånad över de starka reaktioner som mina foto väckte. Det är på grund av alla dessa kommentarer som jag även tar upp det på min blogg. Här en länk till mitt FB-inlägg om du vill läsa kommentarerna.

PS

Det är en person med invandrarbakgrund som äger en bilfirma i Kalmar, CarCenter som säljer bilar i ”lyxsegmentet” som har byggt huset.

Uppdatering!

Nu betydligt mer än 200 kommentarer på Facebook 😉

Annons

20 reaktioner på ”UTMANANDE VILLA PÅ KARLSSONS ÄNG

 1. Otto 2022-08-07 / 23:03

  @Thoralf

  Är inte Breda vägen Karlssons äng, eller är Breda vägen en del av Snurrom?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-08-07 / 23:29

   Enligt nya valkretsindelningen tillhör Breda vägen Vimpeltorpet.

   Gilla

 2. Gus 2022-08-07 / 20:43

  Här blir det säkert stora bjudningar för alla kusiner varje fredag. Så trevligt med all liv och rörelse det kommer att bli för grannarna.

  Gilla

 3. Champagne Supernova 2022-08-07 / 17:35

  Stiligt och felplacerat hus och syftet måste ha varit att sticka ut från omgivningen.

  Gilla

 4. turrim 2022-08-07 / 16:56

  Vi kunde för något år sedan se bilder från exklusiva kvarter i Rumänien när diskussionen gick om tiggerier i Sverige.

  Om jag minns rätt så var den här villan en populär design. Särskilt med pelarna mot gatan.

  Gilla

 5. Anders Persson 2022-08-07 / 11:58

  Imponerande och vackert hus. Passar inte in i en vanlig villabebyggelse. Skulle däremot pryda sin plats i en stadsdel med s k köpmansvillor. Inget ovanligt att rika köpmän förr i tiden samlades i en stadsdel där de byggde imponerande villor för att visa sin framgång. Holländareplan i min gamla hemstad Karlshamn är ett bra exempel.

  Gilla

 6. Ölandsbonde 2022-08-07 / 11:02

  Högt i tak, men inte hos avundsjuka svennar.

  Gilla

 7. ivarandersson 2022-08-07 / 08:53

  OT Två män har under lördagskvällen gripits för mordförsök i Kalmar. Det var strax före midnatt på fredagskvällen som en 19-årig man kom in svårt skadad på McDonalds i Oxhagen i Kalmar med misstänkta skär- eller stickskador.

  Gilla

 8. en småländska 2022-08-06 / 23:11

  Håller med , helt malplacerat bygge och stackars grannar med en person som byggt såhär bara för att han kan. Som vanligt reagerar kommunen i efterhand apropos tak/nockhöjd!!

  Gillad av 3 personer

 9. Högt hårfäste 2022-08-06 / 23:10

  Hela det området är ju en katastrof med små hus, stora hus, lägenheter, radhus och babbehus om vartannat.

  Hur fan tänkte man? 🤔

  Gillad av 1 person

 10. Cosmik Debris 2022-08-06 / 22:42

  Funderar på vad grannarna tänkte när det började gå överstyr och de blev varse vilken koloss som var under uppförande? Sannolikt är det både hot om våld och korruption som möjliggjort det hemska bygget. Finns helt enkelt ingen annan rimlig förklaring.

  Resten av villorna på gatan blir nog inte lättsålda. Jag vill inte ens tänka på den strida ström av babbar i Audi och BMW som kommer att plåga grannskapet. Framtida terrormoské?

  NEJ. UT. NU!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-08-06 / 23:06

   Det är en anställd på Barometerns som byggt sin nya villa mitt emot detta palats.

   Gilla

   • Cosmik Debris 2022-08-06 / 23:30

    Kom det smaklösa schabraket som en överraskning för den anställde på Barometern? Vilket hus byggdes först; Paldiski Palace eller den anställdes hus? Det blir nog Gazaremsan i dubbel betydelse och kamelrally långt in på småtimmarna.

    Gilla

 11. Goliat 2022-08-06 / 21:46

  Ja, det ser ut som en moské eller liknande.

  Gilla

  • tompas11 2022-08-07 / 00:30

   Visst ser det ut som en moské och det kanske är för att det är menat som en moské. Vänta och se…

   Gilla

  • messkalle 2022-08-07 / 08:42

   Måske(kanske), det finns en annan grupp där tron på mammon är den högsta guden.
   Av dem köper man varken häst eller vagn.

   Gilla

 12. Bo Hansen 2022-08-06 / 21:34

  Vafan håller SD kalmar på med???? Har de bara snorungar som driver deras valkampanj? Jag ser en 14åring och hans flickvän i varje officiellt framträdande. Och de kan inte få ihop två sammanhängande meningar när man försöker föra en diskussion med dom. Skandal! Dessa kan inte styra kalmar, väljarna måste rösta på framtid kalmar om det ska finnas någon möjlighet till förändring. Jonathan är velig och vet inte vad han vill.En mer otydlig politik har jag sällan skådat! Han har sålt hela partiet till m+L+C utan att få något tillbaka, det är förFan hans egna ord! Moderaterna kommer köra över honom så fort han gett dom makten. Han är för svag för att våga trotsa dom. Så här kan vi inte ha det, vi kan inte ha ett gäng småglin utan erfarenhet som ska leda ett sverigevänligt parti. Att rösta på SD i kalmar är som att slänga bort sin röst, idag har vi ett alternativ och hoppas folk kan inse det…

  Gilla

 13. Nils Dacke 2022-08-06 / 21:13

  Jaha där ser man, jag tycker inte ens huset är snyggt eller vackert, men det passar nog ypperligt för en bilskojare eller hästhandlare.

  Gilla

 14. Kalle 2022-08-06 / 20:59

  I Kalmar får väl alla göra som man vill? Kalmar har egen lagbok dessutom, det vet vi alla.

  Gilla

Kommentarer är stängda.