ELBILSPROPAGANDA I SVT

Jag har ingen elbil eller liknande. Jag kör bara gamla bilar eller äldre bilar. Igår blev jag dock lite förundrad när jag tittade på SVT:s nyhetssändningar och den elbilspropaganda som man framförde i inslaget.

För det första undrade jag vilka elpriser man använde eftersom jag tillhör elområde 4.

När jag räknar på kostnaden räknar jag in alla kostnader som en bil medför från inköpspris, försäkringar, fordonsskatt, drivmedel, underhåll/reparationer och inte minst andrahandsvärde vid bilbyte. När det gäller elbil så tillkommer dessutom installation av laddutrustning vid bostaden och kanske till och med att man måste höja sin säkring på inkommande elanslutning från 16A till 20A eller liknande om man bor i villa.

Det som SVT visade var ju inte ens en halvsanning. Vas vet vi om andrahandsvärdet på en elbil som är 5-7 år gammal?

Jag skulle vara väldigt försiktig med att dra några för snabba slutsatser som SVT gör. Jag fortsätter nog köra mina gamla bensinbilar ännu ett tag.

Eller är det utslag av public service klimatalarmism som vi såg i detta reportage?

Annons

23 reaktioner på ”ELBILSPROPAGANDA I SVT

 1. Magnus 2022-10-11 / 00:46

  Jag är förvånad att ingen under valrörelsen ställde frågan till politikerna när de skall införa kilometerskatt på elbilar. I dag haltar alla jämförelser prismässigt när elbilarna åker ”snålskjuts” på alla som kör med bensin och diesel. Skatten på drivmedel är ju till för vägunderhåll bla. Det finns ju partier som älskar skatter och att höja befintliga. Var finns dessa?

  Gillad av 1 person

 2. O` Hyra 2022-10-10 / 18:37

  Än så länge är det billigt med rollator, nu väntar jag bara på någon ny skatt på detta transportsätt. Let´s roll.

  Gilla

  • Andersson 2022-10-15 / 14:45

   I dag i Sverige i världen:

   Balthasar och resten av gänget sitter i spanska trappan och dricker både pilsner och starkt och spekulerar över livet. Då kommer tant blå i farande i bil. Två hästsvanspoliser stiger ur i bilen. Ni får gärna sitta här men ni får inte sitta här och dricka. Tror ni grabbarna brydde sig? Jag tycker det är ogint av ordningsmakten. Grabbarna och fruntimret betalar mycket i bränsleskatt.

   Fast det är tokigt att sittbänkarna ligger vid rampen. Det är svårt för de som kör rullator att ta sig fram. Jag tar helst den vägen istället för att snubbla i trappan. Jag är inte rädd för någon utom Balthasar. Honom skulle jag inte vilja möta en sen kväll.

   Gilla

 3. Andersson 2022-10-10 / 16:25

  Visst är det väl så att vi som inte har råd lämnar bidrag till de som har råd?

  Gillad av 1 person

 4. Cosmik Debris 2022-10-10 / 15:23

  Hjärntvätten, lögnerna och desinformationen pågår dygnet runt. Är det inte hur billigt det är att köra elbil så ljuger man skamlöst om något annat. Hur många tror att rektorerna ”flyr” från skolor med skötsamma blonda svenska barn – som GP vill att läsarna ska tro?

  INGEN är mitt svar!

  Gillad av 2 personer

  • Roland Salomonsson 2022-10-10 / 22:02

   Tyvärr finns det allt för många extremvänster-fanatiker som är beredda att hjälpa myndigheter att förtrycka gräsrötterna. Eg är fanatikerna inte kvalificerade för då hade de redan varit anställda. Göteborg får nu, liksom polismyndigheten, godta vilka rötägg som helst!

   Gilla

 5. Sven d.ä. 2022-10-10 / 14:41

  Jag har märkt att det ofta finns en kö till att ladda elbilen. Så tiden att ladda en elbil är själva laddningen plus eventuell kötid.

  Gillad av 1 person

 6. tompas11 2022-10-10 / 12:32

  Jag har en Volvo. Bilen är 34 år gammal och jag har ägt den i 20 år. Bilen är befriad från fordonsskatt, besiktning vartannat år och inget krav på vinterdäck. Halvförsäkring helår kostar 1000 kr. Konstruktionen är enkel vilket gör eventuella reparationer enkla och reservdelar är billiga. Självfallet utförs all service och eventuella reparationer av mig. Bilen är därmed väldigt billig att äga och andrahandsvärdet sjunker inte utan ökar faktiskt. Därför finns ingen som helst anledning att köpa en dyr elbil, som skulle göra bilägandet väsentligt dyrare och dessutom öka risken för brand.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-10-10 / 12:38

   Inget krav på vinterdäck? Jag har också en bil som är 31 år.

   Gilla

   • tompas11 2022-10-10 / 12:54

    För fordon som är 30 år eller äldre finns inget krav på vinterdäck. Även bilar som har en fälgdiameter på 10 tum eller mindre är undantagna från kravet på vinterdäck. Dock ska jag väl tillägga att jag använder vinterdäck för min egen och andras säkerhet.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-10-10 / 13:05

    Jag blev förvånad då jag främst tänkte på andras säkerhet på vägarna.

    Gilla

   • tompas11 2022-10-10 / 13:57

    Ursprungligen var det tänkt att en bil som är 30 år eller äldre inte körs vintertid utan endast sommartid vid fint väder, eftersom den betraktas som en veteranbil och en sådan vill man utsätta för salt, slask och elände varför inget krav på vinterdäck ansågs behövas.

    Gilla

 7. elfyma+ 2022-10-10 / 11:50

  Om det nu är så lönsamt med elbil- varför inte avskaffa Bonus ?

  Gillad av 2 personer

 8. Leif 2022-10-10 / 11:30

  En omgång däck till en större elbil kostar 15–20 000 kr och håller 2–3 000 mil blir däckkostnaden hög. Däckkostnaden är ofta dubbel mot en fossilbil som en följd av kombinationen dyrare däck och kortare livslängd.

  Gillad av 2 personer

 9. Undrande 2022-10-10 / 09:55

  Av en händelse(?) låg det en reklambilaga om elbilar i vår lokaltidning idag, dagen efter elbilshyllningen i Rapport! En slump, eller…? Har fler fått reklambilagor om elbilar?

  Gilla

 10. ivarandersson 2022-10-10 / 08:43

  En elbil har mindre utsläpp efter 10000 körda mil än motsvarande dieselbil. Detta under förutsättning att Karlshamns oljekraftverk inte behövs för att ladda elbilen. Tillverkningen av en elbil har mycket större koldioxidutsläpp än en dieselbil.

  Gillad av 3 personer

  • Roland Salomonsson 2022-10-10 / 11:19

   Vem skall stå för den utökade försäkringsrisken av att parkera intill en el-bil eller i ett garage där det finns el-bilar? Kostnaden ökas för bensin/diesel-fordon MEN INTE FÖR EL-BIL!

   Såg just att det tar åtskilliga timmar att ”snabbladda” en el-lastbil, varefter denna med last kör slut på sin el på någon timma. Det innebär att långväga trafik inskränker sig till ca 30 min för att kunna köra tillbaks till laddning. liknande gäller för el-flygplan.

   Gillad av 2 personer

 11. Ludvig 2022-10-10 / 08:30

  Det verkar som dom tror att alla ska ha råd att köpa elbil. Jag har inte råd till det så det blir att fortsätta med bensin, och det fungerar ju bra.

  Gillad av 6 personer

 12. nilscobra 2022-10-10 / 08:02

  Undrar hur jämförelsen skulle se ut om man tog bort alla extra skatter och pålagor på bensin och diesel.

  Gillad av 4 personer

  • Benny 2022-10-10 / 20:11

   Exakt” Ingen skulle komma på tanken att köpa en batteribil för den skulle vara otroligt dyr att köpa och äga i förhållande till vanliga bilar. En liter diesel kostar ca 30% av det du får betalar vid pumpen efter att pungat ut med alla skatter och pålagor. Detta vet ju miljödårarna om det är därför som de alltid vill höja skatten på bensin och diesel. Batteribilar hade aldrig kunnat konkurrera och kommit ut på marknaden utan subventioner och politisk fanatism förutom som små pendlingsbilar för kortare avstånd i enormt stora städer med varmt klimat.

   Gilla

Kommentarer är stängda.