MINA TANKAR

När jag nu lämnar politiken, om det nu inte skulle öppna sig någon ny möjlighet, så har jag börjat fundera på vad jag skall lägga min energi på. Jag har svårt att bara slå mig för ro, utan att ha något mål som jag strävar efter. Men jag famlar fortfarande efter den rätta känslan och lusten.

Nu har jag tagit en semestervecka på Kreta, dels för att koppla av efter en intensiv valrörelse men också för att filosofera och fundera över framtiden. Att jag blir ålderspensionär på riktigt i veckan innebär inte att jag tänker lägga ”skorna på hyllan”. Har gett mig själv resan till Kreta som en pensionspresent 😉 Jag känner mig inte gammal, utan pigg, absolut inte som någon trött och utarbetad pensionär.

Jag sitter på min balkong och lyssnar på bruset från Medelhavet, såväl som på morgonen som på kvällen, även om det är en bra bit ned till Medelhavet så hörs bruset som ett dovt brus eller muller konstant, då det har varit lite blåsigt några dagar. Ikväll är dock sista kvällen på Kreta och i morgon är jag tillbaka i Kalmar.

Jag har under så många år drivits av viljan att förändra genom politiken att det är svårt att acceptera att denna möjlighet har tagits ifrån mig. Möjligheten att ställa frågor och interpellationer till ansvariga kommunpolitiker i majoriteten men även möjligheten att skriva motioner med förslag om förändringar. Vad skall jag nu lägga min energi på? Debattartiklar och insändare i tidningen som ingen svarar på? De maktfullkomliga Socialdemokraterna i Kalmar sitter kvar vid makten och svarar sällan.

Efter den i mitt tycke orättvisa uteslutningen från SD började jag skriva på en bok om alla mina år i SD. Det blev lite av en terapi för mig, att bearbeta alla olika händelser under alla dessa år. Arbetet med boken gav mig även en lång rad av nya insikter som jag kanske aldrig fått om jag inte arbetat med min bok under närmare två år. Det blev även en ögonöppnare över min egen utveckling under åren inom SD och som ledande person av SD i Kalmar. Utan mig hade aldrig SD i Kalmar varit där de är idag, i synnerhet under de två första mandatperioderna åren 2006-2014. Det har säkert många inom SD redan glömt eller förträngt. Men otack är ofta världens lön sägs det ju.

Jag trivdes ganska bra eller riktigt bra med att skriva en bok och att göra en del research för boken. De rutiner som jag då utvecklade har jag noterat att många erfarna författare även har. För mig var morgonen och förmiddagen mina arbetspass. En motionsrunda eller en snabb promenad satte ofta igång hjärncellerna i helt nya tankebanor och nya lösningar eller idéer. En motionsrunda kan faktiskt lösa ett problem som man grubblat på. Den erfarenhet gjorde jag även under min tid när jag programmerade styrsystem till processindustrin.

Just detta att gräva i saker och bakgrunden till olika saker tycker jag är både intressant och stimulerande. Detta kommer säkert också från min tid som programmerare då jag ofta fick ägna mig åt felsökningar i processer som styrdes av datorer. Då var det logiskt tänkande man behövde för att förstå och hitta orsaken till problemen. Att gräva i saker som ingen annan bryr sig om eller som inte är politiskt korrekt eller kanske till och med är tabu för journalister, det är också lockande och intressant. Att söka svar på frågor eller varför vissa saker är politiskt korrekta och andra inte är det. Där har jag säkert också hjälp av mitt logiska tänkande.

Dessa ämnen finns på alla nivåer i vårt samhälle, även på kommunal nivå. Media ger oss nästan aldrig hela sanningen, oavsett om det gäller en nyhetsartikel eller en fördjupande artikel. Många gånger beror det säkert på journalisterna är pressade att skriva sina artiklar under tidspress och att tiden för en grundlig research saknas eller att deras egna fördomar påverkar dem. Sedan finns givetvis de pressetiska reglerna som sannolikt både hjälper och stjälper en journalist, oftast det sista gissar jag.

Det är nog grävandet och skrivandet som jag idag känner som inspirerande och sedan fylla upp tiden med lite vandringar och fotografering i naturen. Om det är möjligt så kanske man kan kombinera det på något sätt. Det går säkert hitta likheter, paralleller, motsägelser och samspel mellan utvecklingen i samhället och i naturen. Jag har gjort det tidigare i blogginlägg.

Det skulle kanske vara inspirerande att höja blicken och skriva mer om utvecklingen i Sverige men samtidigt är det så många som redan gjort det. Men jag kanske kunde hitta några andra infallsvinklar och kombinera det med mina egna erfarenheter och kunskaper i vissa ämnen. Det känns som det är något som gror inom mig och något som så småningom förhoppningsvis vill ut.

Vi får se vad jag landar någonstans.

Annons

17 reaktioner på ”MINA TANKAR

 1. magnus norstrom 2022-10-12 / 19:46

  Intressant länk av Gunnar till folkets Radio. Vad tror du om det här med vaccinet mot covid thorslf? Tidigare har du ju varit positiv till vaccinet. Är du lika positiv fortfarande?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-10-12 / 20:23

   Jag har aldrig varit direkt positiv men min egen hälsa med typ 2 diabetes, högt blodtryck och en begränsad lungkapacitet efter en sjukdom gjorde att jag valde att vaccinera mig. Jag var minst sagt osäker på hur min kropp skulle klara covid. Sedan om du vill kalla det för att vara positiv till vaccinet får stå för dig. Jag gjorde en personlig riskbedömning.

   Jag har inte haft några biverkningar av vaccinet som jag kan bedöma.

   Gilla

  • Gunnar Karlsson 2022-10-13 / 15:52

   Magnus,

   För säkerhets skull vill komplettera din kommentar med ett förtydligande, det är TVÅ länkar, även om de gömmer sig bakom två mycket snarlika bilder.

   //Gunnar

   Gilla

 2. Gunnar Karlsson 2022-10-11 / 21:14

  Off Topic

  Jag missade tyvärr Off Topic chansen i vecka 40, men idag ramlade jag på något riktigt ovanligt otäckt när jag var ute och letade efter något helt annat. Jag vet inte riktigt vad jag skall tro, men en jag brukar följa principen ”ingen rök utan eld”.

  //Gunnar

  Gilla

 3. Nya perspektiv (som skivan med Ola Magnell heter). 2022-10-11 / 16:13

  Innebär detta att du pausar Framtid Kalmar kommade tiden/åren för att senare ta en ny funderare om satsning inför valet 2026?

  Gilla

   • Rune N 2022-10-11 / 20:08

    Om Framtid Kalmar skall drivas? Kanske det skall vara en yngre förmåga som ledare? Det är ju framtiden det handlar om.
    Kanske att du skall hålla dig mer i bakgrunden som inspiratör och grävande faktabank. Du är ju otroligt bra på att gräva i statistik.

    Gilla

 4. turrim 2022-10-11 / 11:46

  Barometern behöver en ny chefredaktör. I varje fall en fristående och oberoende krönikör.

  Gillad av 1 person

 5. Kalle 2022-10-11 / 11:33

  Thoralf stanna kvar i politiken där du behövs. Din talang är politik och ditt kall också. Du har skaffat dig massor av livserfarenhet som inte gemene man har. Skörda den nu på ålderns höst.

  Snälla fortsätt i politiken. Skriv insändare, gräv vidare och avslöja makten!!!
  Vi som läser din blogg behöver dig, fortsätt med bloggen.

  Grattis på 65 års dagen!!!

  Gillad av 3 personer

  • Johan 2022-10-12 / 20:53

   Krönikor för någon alternativmedia?

   Gilla

 6. Karl 2022-10-11 / 11:26

  Tack för alla kloka ord, kommer att följa dig även om du drar ner på farten.
  Ha en fin höst.

  Gillad av 2 personer

 7. Ölandsbonde 2022-10-11 / 10:41

  ”Vägen till medeltiden”. En bok med mycket bilder och reflekterande texter. Ex EUZs vartendirektiv. Vilka vackrabilderbara det skulle ge.

  Gilla

 8. Sven d.ä. 2022-10-11 / 10:39

  Om jag hade varit i dina skor så hade jag skippat politiken. Kalmarbon vill inte ha förändringar, det visade sig i senaste valet. Det är inte värt att lägga ned mer tid på att övertyga Kalmarbor, de vill inte helt enkelt.

  Nu kanske jag inte är inne på att skriva böcker men du verkar ha talangen och intresset. Varför inte skriva en framtidsdystopi ”Kalmar 2048”. Då har du i alla fall ropat på vargen, men ingen lyssnat.

  Annars är hälsan viktigast, testa dig, ät bra mat, motionera etc.

  Gillad av 1 person

 9. ivarandersson 2022-10-11 / 09:05

  Fundera på hur Framtid Kalmar ska växa inför nästa val. Det behövs fler personer som syns utåt. Lycka till.

  Gillad av 1 person

 10. messkalle 2022-10-10 / 23:42

  Tack för denna Din Sanning. Jag vill framföra; Du behövs för Framtid Kalmar och hela Sverige.
  Kanske som en samlande kraft för bloggare och lokala partiet som stretar och spretar utan att synas och höras bortom kommunalpolitiken e.g. Örebropartiet. Medborgerlig Samling och FK. Fler i riksdagen
  som inte tillhör de åtta genom personval det tror och hoppas jag på.

  Gillad av 4 personer

 11. Eva Dillner 2022-10-10 / 21:54

  Det kommer. Låt det ta tid. Funderingarna är del av processen.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.