ÄR 57:ORNA VINNARE ELLER FÖRLORARE I BUDGETEN?

Någon påstod idag på radion att den nya regeringen var klar med budgeten för 2023 men att man skjuter införandet av en del av de utlovade reformerna ett år framåt. Dels beroende på det osäkra ekonomiska läget men säkert också på att vissa reformer behöver utredas. Jag har full förståelse för detta.

Har man tvingats leva under Socialdemokraternas och Miljöpartiets förtryck under åtta år så kan jag vänta ett år på att bra saker skall komma på plats

Men om alla kostsamma reformer inte kommer på plats under 2023 så drar jag då slutsatsen att det borde finnas ett ekonomiskt utrymme för den nya regeringen att se till att alla födda 1957 får det förhöjda grundavdraget under 2023 på sin pension.

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har räknat ut att om man justerar detta orättvisa beslut från riksdagen den 31 maj 2022 så kommer det påverka de offentliga finanserna med totalt -4,8 miljarder kronor.

Men egentligen är det fel att prata om en kostnad då det dels handlar om en skattehöjning!

Detta inkluderar dock även sänkta/reducerade socialavgifter på arbetsinkomster. Om den nya regeringen anser att de uteblivna intäkterna av skattehöjningen är för stor så ser jag inget problem med att skippa den delen som utgör arbetsgivaravgifter, det vill säga en reducerad socialavgift under 2023. Därmed minskar sannolikt kostnaden för staten till endast 100 miljoner kronor i utebliven statsskatt.

Det borde vara en rimlig medelväg som skulle rädda många pensionärers ekonomi och i synnerhet fattigpensionärer.

Så här skriver RUT i sin utredning angående arbetsgivaravgiften.

Beräkningen avser en sänkning av sociala avgifter 2023. När arbetsgivaravgifterna sänks påverkar det företagens vinster och kan även leda till att priser och löner i samhället förändras. Eftersom den aktuella förändringen gäller en åldersgrupp av löntagarkollektivet antas att hela effekten ökar företagens vinster och därmed bolagsskatteinbetalningarna. Även kommunernas och statens lönekostnader minskar vilket påverkar offentlig sektors ekonomi positivt.

Om man låter bli att reducera socialavgifterna för 57:orna under 2023 så skulle statens kostnad endast vara 0,1 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter enligt RUT. En droppe i havet!

Men för kommunerna skulle allt vara som vanligt förutom att kommunerna skulle gå miste om extra skatteintäkter från de som är födda 1957 under 2023. De 290 kommunerna skulle fått ca 3,0 miljarder extra i kommunalskatt att dela på under 2023, beroende på antalet födda 1957 i kommunen. En ren stöld från 57:orna om inte regeringen ändrar på detta i budgeten!

Om man bara återinför det höjda grundavdraget för 57:orna under 2023 men låter den reducerade arbetsgivaravgiften vara kvar enligt det befintliga beslutet (först det året som man fyller 67år) så blir ändringen för de offentliga finanserna positiv för staten men mer eller mindre obefintlig för kommunerna i jämförelse med 2022.

Det skall bli spännande att se hur den nya regeringen prioriterar denna mycket viktiga fråga för oss som är födda 1957.

Annons

5 reaktioner på ”ÄR 57:ORNA VINNARE ELLER FÖRLORARE I BUDGETEN?

 1. Kalle 2022-10-30 / 01:55

  Det moderna multikulti sverige håller på att etablera sig i kalmar med skjutningar och sprängningar, grattis!!??

  Stackars er i Kalmar. Det som sker nu är bara början.

  Gilla

 2. Lotta 2022-10-29 / 22:32

  Om jag förstått saken rätt drabbar detta även de som är födda 1959 men kommer det bli fler årskullar som kommer drabbas? Är själv född 1961 men gäller detta inte oss?.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-10-29 / 22:35

   Om inget görs av regeringen kommer även 59:orna drabbas under 2026.

   Jag tror inga andra årskullar kommer drabbas, utan att man tänker till lite mer innan man bestämmer förändringar av pensionsåldern i framtiden.

   Gilla

   • Lotta 2022-10-29 / 23:03

    Ok tack för svaret.

    Gilla

 3. Kalle Kula 2022-10-29 / 18:35

  Vad fan är det som sker i Kalmar? Det har gått riktigt utför. Läser i Barometern:

  ”Detonation vid lägenhetsdörr på Malmen

  Vid 05-tiden på lördagsmorgonen larmar flera uppringare om att de har hört en hög smäll i området Malmen.

  Polis skickas ut till platsen för kontroll och konstaterar väl på plats att något har detonerat utanför en lägenhetsdörr på Smålandsgatan.”

  Gilla

Kommentarer är stängda.