DRAMATISK MINSKNING AV SKILLNADEN I SPOTPRIS

Spotpriserna på elenergi som sätts av Nordpool är ofta svåra att förstå. I synnerhet de två senaste åren. Då tänker jag framför allt på de stora skillnaderna i elpris mellan de olika elområdena. I praktiken mellan södra och norra Sverige där prisskillnaderna varit groteska under vissa månader, trots att vi bor och verkar i samma land.

Men nu har något hänt!

Vi har fått ganska samstämmiga förklaringar på dessa prisskillnader med att fyra nedlagda kärnkraftsreaktorer i södra Sverige stängts som lett till ett underskott av elenergi i södra Sverige. Samtidigt som därmed också överföringskapaciteten minskat från Norrland till följd av att stora svängmassor gått förlorad i kärnkraftverkens stora turbiner/generatorer. Men också hur Tyskland, Danmark, Polen och Baltländerna påverkat prisutvecklingen i södra Sverige och hur vädret påverkar elproduktionen vid alla vindkraftverk.

De stora prisskillnaderna mellan södra och norra Sverige har givetvis också skapat en hetsig debatt om att ändra elområden för att konsumenter och inte minst företag skall få samma förutsättningar och att det inte skall råda en osund konkurrens inom Sverige. Bara beroende var i landet ett företag verkar.

Men nu har något hänt under de senaste två månaderna! Skillnaderna i spotpris mellan elområdet SE1 och SE4 har minskat dramatiskt under oktober och november. Se mitt diagram.

Skillnaden i spotpris var marginell under åren 2017 till och med 2019 men sedan började det förändras när Ringhals 2 stängdes den 31 december 2019. En förändrings som sedan ökade när Ringhals 1 stängdes den 31 december 2020. Därefter rusade sedan skillnaden i spotpris mellan södra och norra Sverige.

När Putin sedan startade sitt anfallskrig mot Ukraina 24 februari 2022 så hade skillnaden i spotpris redan varit över 1 krona mellan SE1 och SE4.

Under augusti 2022 sattes ett nytt rekord med en skillnad i spotpris på 2,87 kronor. Fullständigt absurt!

I oktober var skillnaden nere på 30 öre och just nu är skillnaden på ca 13 öre för november, när det bara återstår 4 dagar denna månad. Det är en minst sagt dramatisk förändring.

När man synar varje dygnsmedelvärde så ser man ytterligare en märklig sak. Utav novembers 26 dagars spotpris så har det varit exakt samma elpris i hela landet under 14 dygn. Det har inte inträffat under någon månad tidigare under de senaste två åren.

Vad beror då denna kraftiga förändring på?

Det finns absolut ingen enskild faktor som kan förklara denna utveckling. Möjligen finns en förklaring i att påverkan från framför allt Tyskland har minskat när de lyckats fylla sina gaslager inför vintern.

Den andra förklaringen kan vara att Nordpool förändrat sin algoritmer som bestämmer elpriserna i de olika elprisområdena i Sverige? Har Svenska Kraftnät fått direktiv från den nya regeringen att se till att utjämna priserna mellan våra elområden genom påverkan på Nordpool?

Jag bara undrar! Så länge det inte finns någon godtagbar förklaring så spekulerar jag i denna utveckling.

I vilket fall som helst skall det bli väldigt intressant att följa utvecklingen under de kommande månaderna.

Annons

15 reaktioner på ”DRAMATISK MINSKNING AV SKILLNADEN I SPOTPRIS

 1. Thor 2022-11-28 / 00:37

  Har big-tech bolagen från USA fortfarande subventionerad el?

  Jag surfade runt på regeringens hemsida för några månader sedan och såg en skrivelse som andades panik, nu var det dags att slopa subventionerna, läget hade förändrats bla bla.

  Tror det var i augusti, astronomiska elpriser för vanligt folk och valet i antågande. Men det har varit tyst sedan dess och nu hittar jag ingenting.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-11-28 / 07:25

   Subventionerna skall slopas men vet inte om det finns avtal som måste löpa ut innan befintliga anläggningar/serverhallar blir av med subventionerna.

   Gilla

 2. anders gs 2022-11-26 / 20:13

  Idag är det 4 år sen uteslutningen ur SD. Har du fått brevet från Mattias Karlsson?

  Gilla

 3. Kalle 2022-11-26 / 15:30

  ANNA DAHLBERG, EXPRESSEN

  ## Medierna måste sluta krama vindkraften ##

  ## Europa håller alltså på att frigöra sig från ett farligt beroende av Ryssland på energiområdet för att i stället göra sig beroende av Kina. Hur hållbart är det?##

  ## Den första stora vindkraftsparken – Kriegers flak söder om Trelleborg – började planeras år 2002. I bästa fall är den redo att tas i drift år 2028, det vill säga 26 år senare. ##

  ##I själva verket talar det mesta för att de båda energislagen skulle ta ungefär lika lång tid att få på plats och ha ungefär samma medelkostnad (56 öre per kWh för kärnkraft och 53 öre per kWh för havsbaserad vindkraft, enligt Energiforsk)##

  ## Under lång tid har Svenska kraftnät efterlyst mer planerbar elproduktion i södra Sverige för att skapa en mer robust elförsörjning. Ändå verkar inte det budskapet få fäste. Mer vindkraft lanseras gång på gång som lösningen på energikrisen, utan några skarpa motfrågor.##

  ## Det är exempelvis inget skumt med ett ”kommunalt veto” mot vindkraft. Det hade tvärtom varit stötande om kinesiska bolag skulle kunna markera på en Sverigekarta var de vill sätta upp sina vindparker utan att kommuninvånarna hade haft något att säga till om. ##

  ## Det är hög tid att nyansera bilden av vindkraften.##

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/medierna-maste-sluta-krama-vindkraften/

  Gilla

  • turrim 2022-11-26 / 17:00

   Under lång tid har Svenska Kraftnät efterlyst mer planerbar elproduktion i södra Sverige…. Jaså?

   Varför la man då inte in sitt veto mot nedläggningen av fungerande kärnkraftverk? GD har ju ansvaret.

   Varför vägrade man att köpa effektreserv från den sista utposten Öresundsverket med nya maskiner? Maskinerna såldes till Vietnam. GD tog det beslutet. Har man fortsatt förtroende?

   Gilla

 4. Roland Salomonsson 2022-11-26 / 13:17

  Den främsta slutsatsen av de spotpriser på el som nu uppvisas är att regeringen beordrat Nordpool (via Vattenfall m flera ”myndigheter”) att fördela Tyskpriserna över hela landet utan hänsyn till de normala normerna för el-områdena. Det är helt enkelt omöjligt att Regeringen INTE via korruption styr fördelningen av elpriser. Det är i år första gången i energisystemets historia, som isläggning i FULLA vattenmagasin utgör skäl för högsta spotpriser i Elo1-2. Givetvis ett skadligt kommunistiskt manipulerande.

  Vad värre är, så kör el-myndigheterna en skurkaktig nät-avgiftshöjning, så att el-handelsbolag resp el-producenter skall ”gratis” få exportera (främst) vindkraft-el. Innan de nedlagda kärnreaktorerna, kunde deras tunga generatorer (största svängmassa) skapa överföringar på 400/800 kV i ledningarna, som kraftigt reducerar nätförlusterna. I brist på tunga generatorer förloras ca 30% energi i vardera av de steg som behöver utföras för att exportera. Nu ljuger bolagen och tillsynsmyndigheten om nätförlusterna för att export skall ske utan ”kostnad” för bolagen. Självklart skall bolagen SJÄLV se till att nätförlusterna minimeras ELLER AVSTÅ FRÅN EXPORT. Åtminstone borde nätförluster ENBART belasta mottagaren av Svensk el-export – sätt priset så att nätförlusterna kompenseras vid export.

  Snart börjar ”Stål utan Kol” köra full-skala och då går en avsevärd del av vattenkraften dit. Import från Finland blir tillfällig kompensation. Vind-el är inte tillräckligt stabil (50 Hz), för att vara användbar i anod-spjälkning för att ge väte.

  Gilla

 5. Roger P 2022-11-25 / 21:43

  De flesta som kan tänka förstår att det är riggat, och varit i många år, typ MSM, klimatet,invandringen, se-nitton, och en massa andra påfund…för att kväsa folket.

  Lär märkas Q1 2023.

  Gillad av 2 personer

 6. Peter S 2022-11-25 / 21:41

  Vi i SE2 har en ständig nettoexport av el på 4 – 5000 MW som är 25 % av hela Sveriges elproduktion. SE4 har däremot ett nettounderskott på ca 2000 MW. Jag har full förståelse att det inte är medborgarna i SE4 utan idioter till politiker som lagt ner fullt fungerande kraft. Men någon jäkla rättvisa skall det väl ändå vara att vi i Norrland har bedrivit våldtäkt på vår fina natur. I vinter kommer vi att ha lika högt pris i hela landet. Den nya regeringen är ett skämt. Lägg ner Nordpool och klipp kablarna till länder som inte klarar att producera el till sig själv. Att någon gång under året ha underskott är helt ok men att ha det hela tiden borde kosta mycket. T ex att betala el till medborgarna i landet som har överskottet och inte till elbolag som tjänar pengar.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-11-25 / 22:14

   Jag delar din uppfattning om att länder med ständiga har underskott av elenergi skall få betala riktigt mycket för den elenergi de importerar.

   Gillad av 4 personer

   • Roland Salomonsson 2022-11-26 / 12:55

    UTAN ATT DET BLIR TYSKPRISER I DE ELO VARIFRÅN EL:EN ÖVERLÄMNAS!

    Gilla

 7. Lars Johansson 2022-11-25 / 21:34

  Tydligen så ska norra Sverige subventionera resten av Sverige,så att alla ska det lika jävligt över hela Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Kjell 2022-11-25 / 22:33

   Bor vi i Sverige ska det vara samma pris i hela landet allt annat är inte allas lika värde.
   Nordpool skulle aldrig startat som bolag helt fel enligt mig men politikerna tycker annat.

   Gilla

 8. turrim 2022-11-25 / 19:37

  Den djupa staten finns nog inte bara i USA. Nu kan vi i Samnytt läsa att Reinfeldt påverkat Kristersson att senarelägga lägre pris på diesel.

  Gillad av 1 person

 9. ivarandersson 2022-11-25 / 18:23

  Hur går det med de gröna projekten i norr om elen kostar

  Gillad av 3 personer

  • ivarandersson 2022-11-25 / 18:25

   Fortsättning efter feltryck
   219 euro/MWh?

   Gilla

Kommentarer är stängda.