INVESTERA I EN SOLCELLSANLÄGGNING

Jag gissar att många villaägare eller andra som har en fastighet där det är möjligt att sätta upp en solcellsanläggning idag funderar över denna möjlighet och investering för framtiden med rådande elpriser.

Jag tänkte därför berätta lite om min lilla solcellsanläggning som jag investerade i under 2019. Anledningen var att jag i första hand ville spara lite pengar men sedan även att jag är tekniskt intresserad och ville se hur det i verkligheten fungerar ur alla tänkbara aspekter.

Här är lite fakta från min solcellsanläggning för den som är nyfiken.

Min investeringskostnad blev begränsad då jag har en familjemedlem som är utbildad elektriker och att jag kunde köpa anläggningen till ett delvis rabatterat pris och dessutom göra det mekaniska arbetet på taket själv.

Min anläggning är på 14*310W = 4 340W eller 4,3 kW och kostade ca 54 000 kronor att få på plats. Då fick man 20 procent i bidrag av investeringskostnaden vilket innebar att den kostade mig ca 43 000 kronor, (ca 10 800 kronor i solcellsbidrag).

Man skall vara väl medveten om att under månaderna från november till och med februari så är elproduktion väldigt begränsad från solcellerna. Blir de täckta med snö är produktion mer eller mindre noll och ingenting.

Här nedan har du ett diagram över min produktion månad för månad under 2020-2022. Prognos var det som leverantören utlovade i samband med offerten. Det lever det inte upp till riktigt men det är små skillnader som kan bero på väderstreck och vilken vinkel som taket har.

Med dagens regler kan du tjäna pengar på din solcellsanläggning genom tre olika sätt.

 1. Du kan producera elenergi som du i samma sekund förbrukar själv. Du behöver alltså inte köpa denna elenergi.
 2. Den elenergi som du själv producerar men själv inte förbrukar skickas ut på elnätet och ditt elbolag betalar dig för denna elenergi.
 3. För den elenergi du säljer får du en skattereduktion i deklarationen på 60 öre per kWh men denna del begränsas av att du inte kan få skattereduktionen på större volym än det antal kWh som du köpt under ett kalenderår.

När jag köpte min anläggning fanns det också en regel att man inte fick sälja mer elenergi än vad man köper. Om man ändå gjorde det kunde man betraktas som elproducent och tvingas börja redovisa moms och gå miste om skattereduktionen.

Denna regel togs bort den 1 juli 2022 och nu kan man sälja upp till 30 000 kWh utan att behöva betraktas som elproducent.

Hur har då det ekonomiska resultatet varit för min anläggning under åren 2020-2022? Jag redovisar de tre olika sätten att tjäna pengar separat i nedanstående tabell för respektive år och den årliga produktionen.

Jag har alltså tjänat drygt 20 000 kronor på mina solceller under dessa tre år. Det vill säga att jag nästan tjänat in halva investeringskostnaden redan på bara tre år. Jag har dessutom inte haft några underhållskostnader på min anläggning. Allt har fungerat perfekt. Avkastningen har alltså varit ca 15 procent per år på min investering. Betydligt bättre än både börsen och framför allt pengar på ett bankkonto.

Det är lite paradoxalt att de höga elkostnaderna under 2022 och speciellt under sommaren har genererat betydligt större intäkter för såld elenergi. Samtidigt som jag har försökt att hålla nere min förbrukning vilket syns i lägre ersättning i skattereduktion under 2022.

Efter de nya reglerna den 1 juli 2022 har jag beslutat att utöka min solcellsanläggning. Jag tror nämligen att vi kommer få dras med höga elpriser under flera år framöver. Elpriserna under 2020 kommer inte tillbaka igen. Det finns ingen ”Quick fix” efter att man stängt ned så många kärnkraftsreaktorer i Sverige.

Samtidigt vet man aldrig vad staten hittar på i framtiden eller vad det kommer för påhitt från EU.

Annons

6 reaktioner på ”INVESTERA I EN SOLCELLSANLÄGGNING

 1. Roland Salomonsson 2023-01-11 / 11:28

  Din kalkyl gäller inte inom samtliga Sveriges kommuner. I vissa lokala nät så kräver nätägaren en årlig avgift för att effekt skall tas emot. Då, för ett par år sedan, nämndes ca 1500:- per år. Solpanelerna måste alltså ha en minsta storlek (totalt) annars lönar det sig mindre.

  Slutsatsen torde bli att allt snack om jättelika solpanelparker blir nonsens. Men däremot privata solpaneler på varje hustak är en framkomlig väg. Vad som helst utom vindsnurror!
  Men även solpaneler åldras och måste re-investeras. Hur blir kalkylen då i jämförelse med kärnkraft – d v s på 100-års basis. Så hur länge kan ”takpaneler” köras? Hur skall ”skroten” förvaras eller återvinnas och vem betalar för detta???

  Gilla

  • Thoralf A 2023-01-11 / 11:39

   Nu fabulerar du sannolikt igen och dessutom jämför du solceller på ett villatak med kärnkraft.

   Så här säger lagen.

   ”En elanvändare som har ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere ska inte heller betala någon avgift för att ansluta en produktionsanläggning som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt och ansluts där en anläggning för användning av el redan är ansluten och med en effekt som inte överstiger uttagsabonnemangets effekt. Det innebär att så länge du uppfyller dessa krav ska du alltså inte betala någon avgift för att ansluta din produktionsanläggning.”

   Ge gärna exempel på nätägare eller kommuner som kräver en årlig avgift!

   Jag vill ha ett svar på detta omgående!

   Gillad av 1 person

 2. onkelbjrn 2023-01-11 / 02:25

  Nu har ju du haft lyckan med en elektriker i familjen, Det samt att du själv är både tekniskt intresserad och vad jag förstår en händig man. Detta har ju kunnat skära kostnaderna ganska mycket.

  Men i det långa loppet är det nog en god ide. Skulle man inte också kunna koppla till en mindre vindflöjel. Många gånger när det är molnigt och regnigt då blåser det ju också.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-01-11 / 08:26

   Jag tror återbetalningstiden på en vindsnurra är betydligt längre än för solceller. Fördelen är ju dock att man får elenergi även på vintern.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.