
Foto Thoralf Alfsson
Som riksdagsledamot har man några möjligheter att ställa ett statsråd mot väggen. Du kan skriva en skriftlig fråga, du kan ställa en interpellation och du kan hoppas på att få ställa en fråga under frågestunden i riksdagens kammare.
Under mina år i riksdagen använde jag mig ganska många gånger av möjligheten att ställa en skriftlig fråga.
För några veckor sedan ställde socialdemokraten Lars Mejern Larsson en fråga till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje om straffbeskattningen av 57:ornas pensioner under 2023. Anna Tenje undvek att svara och lät istället finansminister Elisabeth Svantesson svara på frågan.
Jag måste säga att jag har nog aldrig sett ett så pinsamt svar på en skriftlig fråga tidigare. Svantesson undvek helt att svara på frågan.
Jag citerar först frågan och sedan svaret från Svantesson.
”Pensionssystemet håller på att justeras för ett längre arbetsliv. Flera av åldersgränserna i skatte- och avgiftssystemet utgår från en norm om att pensionering sker vid 65 års ålder. När de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensions- och trygghetssystemen ändras behövs följdändringar i skatte- och avgiftssystemet.
Dessa förändringar har slagit orättvist mot den årskull som föddes 1957 och som alltså fyller 65 i år. Det förhöjda grundavdraget är en skattelättnad för äldre som hittills har gällt från året efter att man fyllt 65 år, men det kommer från 2023 i stället att gälla från det år man fyller 67. Det innebär att personer födda 1957 går miste om denna skattelättnad under ett helt år.
Jag har själv talat med flera personer i denna årskull som bor i Brunskog i Värmland, något som även Arvika Nyheter har rapporterat om. De upplever att de inte fått information och inte kunnat planera för den förändrade situationen.
Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till statsrådet Anna Tenje:
Avser statsrådet att vidta några särskilda åtgärder för de personer som är födda 1957 och som går miste om det förhöjda grundavdraget 2023 på grund av ändringarna i systemet?”
Här nedan kan du läsa svaret från finansminister Elisabeth Svantesson (M).
”Lars Mejern Larsson har frågat äldre- och socialförsäkringsministern om hon avser att vidta några särskilda åtgärder för de personer som är födda 1957 och som går miste om det förhöjda grundavdraget 2023 på grund av ändringar i skatte- och avgiftssystemet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Att åldersgränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget ska höjas i takt med pensionsåldern presenterades första gången i september 2020 i regeringens budgetproposition för 2021. I december samma år remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslaget. Den förra regeringen lämnade en proposition med förslaget till riksdagen den 22 mars 2022. Riksdagen röstade ja till förslaget den 31 maj 2022.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2023 föreslagit att jobbskatteavdraget ska höjas för personer som är 65 år eller äldre. Förslaget innebär att personer födda 1957 som jobbar efter årsskiftet inte kommer att få en höjd skatt på sina arbetsinkomster.”
God dag yxskaft Elisabeth Svantesson! Hon svarar om arbetsinkomster när frågan gällde pensionsinkomster.
Antingen är finansministern fullständigt okunnig och begriper inte frågan, vilket är högst osannolikt då jag under Almedalsveckan pratade med Elisabeth Svantesson om just detta.
Att undvika att svara på frågan är otroligt fegt och ett riktigt svaghetstecken från finansministern. Eller så är Elisabeth Svantesson medveten om att frågan är ytterst känslig och försöker undvika den i det längsta.
Jag hoppas att Lars Mejern Larsson eller någon annan går vidare med en interpellation till Elisabeth Svantesson så hon på riktigt får stå till svars i riksdagens talarstol.
Jag har inte längre något förtroende för finansminister Elisabeth Svantesson!
Vem fan har förtroende för den sektledaren?
GillaGilla
Sanktionerna verkar – på EU!
Hel by i Tyskland ska rivas för att öppna en ny brunkolsgruva.
Dom dumma tyskarna laddar sina elbilar med kolenergi och åker omkring med ett smil – som miljökämpar.
GillaGillad av 3 personer
Ja, vet inte om det är tragiskt eller komiskt.
GillaGillad av 2 personer
Precis!
GillaGilla
Tragikomiskt?
GillaGillad av 1 person
Framtiden ser inte så ljus ut.
Man kan inte ens väja om man vill bli kokt eller stekt.
GillaGilla
Svantesson verkar vara mera av en tjänsteman som administrerar sakernas tillstånd än en politiker i ett paradigmskifte.
GillaGillad av 2 personer
Gäller väl även Kristersson!
GillaGillad av 3 personer
Den nya regeringen har mycket att bevisa, då svansföringen varit mycket hög.
GillaGillad av 1 person
Nej vem fan har förtroende för Elisabeth Svantesson eller för Ulf Kristersson?
GillaGillad av 1 person
Jag hade dock en del förhoppningar på ett regeringsskifte!
GillaGillad av 2 personer
Ja vi är väl många som hade det antar jag.
GillaGillad av 1 person
Jag hade många förhoppningar och då blir besvikelsen stor.
GillaGillad av 1 person
Men nu läser jag att Gunnar Strömmer säger i Sälen att gängkriminalitet ska betraktas som terrorism. Mycket bra. Precis vad vi många på gatan sagt i många år i blogginlägg m m. Sådant som Morgan hånlog åt. Nu gäller det för Strömmer att komma till skott och inte kompromissa sig ur ett skarpt beslut i närtid oavsett motstånd från lobbygrupper och Lagråd. Du har stöd från den tysta majoriteten som kan rösta på dig om fyra år – eller inte.
Mer sådant om invandring, utvisning, återvandring, ohemula bidrag utan krav på koll och högre än till en svensk arbetare, tolkhjälp m m. Beslut i närtid och inte enbart som ord i en överenskommelse på Tidö som det kan tjafsas om i TV-soffor, så kan mitt förtroende återkomma.
GillaGillad av 3 personer
Gunnar Strömmer och SD är nog överens.
GillaGillad av 1 person
IVARANDERSSON,
jag är inte enig med dig om Gunnar Strömmer, vänligen se länken nedan !!
//Gunnar
https://thoralfsblogg.com/2023/01/02/makalost-naiva-i-studio-ett/
GillaGillad av 1 person
Tillbaka till: Morgan, Ygemann, surögda Maggan. Nöjd?
GillaGilla