ÄR DOM SINNESSVAGA PÅ REGERINGSKANSLIET?

I förra veckan skrev jag ett brev/mejl till Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje men hon klarar uppenbarligen inte av att svara själv utan låter istället finansminister Elisabeth Svantesson svara.

I mitt mejl frågade jag om hon tycker det är rimligt att fattigpensionärer födda 1957 med en pension på drygt 8 000 kronor får betala 1 000 kronor mer i skatt varje månad under 2023, bara för att de råkar vara födda 1957?

Jag avslutade mitt mejl med nedanstående formulering.

”Anser äldreminister Anna Tenje att denna konsekvens är rimligt för de som är födda 1957? Om svaret är nej, vad tänker i så fall äldreminister Anna Tenje göra åt detta?

Jag förväntar mig ett väl underbyggt svar och inget svammel från ministern.”

Vad tror ni jag fick för svar? Jo, detta!

Vare sig ministern eller brevhandläggaren gör sig något besvär av att svara på min fråga. Utan hänvisar till ett av de mest korkade svaren som finansminister Elisabeth Svantesson skrivit.

Jag citerar detta skriftliga svaret på frågan i riksdagen ännu en gång.

”Lars Mejern Larsson har frågat äldre- och socialförsäkringsministern om hon avser att vidta några särskilda åtgärder för de personer som är födda 1957 och som går miste om det förhöjda grundavdraget 2023 på grund av ändringar i skatte- och avgiftssystemet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Att åldersgränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget ska höjas i takt med pensionsåldern presenterades första gången i september 2020 i regeringens budgetproposition för 2021. I december samma år remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslaget. Den förra regeringen lämnade en proposition med förslaget till riksdagen den 22 mars 2022. Riksdagen röstade ja till förslaget den 31 maj 2022.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2023 föreslagit att jobbskatteavdraget ska höjas för personer som är 65 år eller äldre. Förslaget innebär att personer födda 1957 som jobbar efter årsskiftet inte kommer att få en höjd skatt på sina arbetsinkomster.”

God dag yxskaft Elisabeth Svantesson! Hon svarar om arbetsinkomster när frågan gällde pensionsinkomster.

Jag har bett brevhandläggare Catrin Arhusiander om ett riktigt svar på min fråga och skickat en påminnelse om att jag väntar på svar men ännu inte erhållit något nytt svar.

Moderaterna och Elisabeth Svantesson håller på att samla på sig drygt 100 000 pensionärer födda 1957 som aldrig kommer överväga att rösta på Moderaterna i ett nästa val. Jag kommer se till att så många som möjligt av dessa blir upplysta om Elisabeth Svantessons fullständiga nonchalans av denna grupp. Det är dags att tänka om Svantesson!

Frågan är om de är sinnessvaga på regeringskansliet?

Annons

20 reaktioner på ”ÄR DOM SINNESSVAGA PÅ REGERINGSKANSLIET?

 1. Svift 2023-01-13 / 22:32

  De som är födda 57 kan jobba några år till, de flesta är pigga och krya, varför skall vi försörja sånt folk.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-01-14 / 06:31

   Men om man redan slutat på sitt jobb. Då kan man inte komma tillbaka och kräva att få jobba ett år till.
   Du är säkert ganska ung och begriper inte bättre.

   Gilla

 2. Sven d.ä. 2023-01-13 / 11:32

  På din fråga om det är rimligt att 1957:orna ska betala mer skatt än andra så tror jag alla Riksdagsledamöter håller med dig dvs ett rungande ‘nej’.

  I detta fallet så tror jag inte de fattar hur det fungerar med listor, åldersgrupper, pensionssystemet. De har ingen aning. Och varför ska jag som Riksdagsledamot dra in mig i något som jag inte förstår, det kan ju bli en pinsam affär.

  Då är det lättare att ta sig an NATO anslutningen, Energin, Kärnkraft etc där är det uppenbart att där behöver man inte kunna något därför alla andra fattar heller inget. Men pensionssystemet det är en sak som var och en borde förstå.

  Gilla

 3. Thor 2023-01-13 / 00:24

  Något off topic: i nyhetsflödet, ”svenska kronan svagare än någonsin”.

  Kan inte regering och riksdag ta sig samman och fatta några vettiga beslut innan vi går under ekonomiskt?

  Nr 1: Halvera det s.k. biståndet. En mycket stor del lämnas idag helt kravlöst över till FN. Ingen kan få mig att tro att dessa pengar i nämnvärd utsträckning når de ”svaga”, snarare feta löner till lyxlirare hos FN och bankkonton hos diverse makthavare.

  Nr 2. Genast stopp för okvalificerad arbetskraftsinvandring.

  Nr. 3. Total omprövning av assistansersättning som utgår till familjemedlemmar. Assistans ska i huvudsak utföras i kommunal regi. Läkarintyg ska nagelfaras.

  Nr 4. Exporterad el ska beläggas med en särskild exportavgift om den utgörs av nätstabiliserande el som el från kärnkraft och vattenkraft. Avgifterna ska återföras till förbrukningsledet i Sverige.

  Nr 5. Ingen import av utländsk krigsmateriel om inte motköpsaffärer genomförs till 100%.
  Krav på att USA upphör med sabotaget mot Gripenaffärer.

  Gillad av 1 person

 4. Kalle Kula 2023-01-12 / 22:09

  Har mailat Regeringskansliet ett par gånger. Bara fått korta standardsvar, om jag ens fått svar överhuvudtaget.

  Gilla

 5. Kalle 2023-01-12 / 18:39

  ## Ska en turkisk medborgare bli centerledare? ##

  ## Igår presenterades Muharrem Demirok som blivande partiledare för Centerpartiet. I den positionen hör alltid en post som minister till en framtida möjlighet. I Demiroks fall tillkommer en komplikation, han har dubbla medborgarskap varav det ena är turkiskt. ##

  ## De som i exil eller i en diaspora däremot väljer att vara lojala till regimen har inga problem att resa obehindrat över gränsen till Turkiet. Inte heller förföljs deras släktingar av myndigheterna. ##

  ## I likhet med andra svenska politiker, som ställt sig lojala med AKP och Turkiets president Erdogan har Demirok tillåtits driva valkampanj i Turkiet under svenska valrörelser.##

  https://petterssonsblogg.se/2023/01/12/ska-en-turkisk-medborgare-bli-centerledare/

  NEEEEJ ingen Turkisk medborgare som Centerns Partiledare eller någon annan med dubbla medborgarskap.

  Vi skall inte ha någon med dubbla medborgarskap i Svensk Riksdag!!!

  Når det blir hemliga partledaröverläggningar i Riksdagen är det mycket dåligt att ha en partiledare med dubbla lojaliteter.

  Kanske NATO-frågan och Turkiet!!! Demirok ligger bra till hos Turkiets president Erdogan.

  Förvånansvärt att ingen i Centerpartiet har reagerat på dubbla medborgarskap men de verkar inte ha koll på någonting. Inte ens politiken. Vimsar fram och tillbaka!!!

  Är helt emot riksdagsmän med dubbla medborgarskap.

  Verkar som att politikerna är sinnesvaga överlag!!!

  Gillad av 1 person

  • Fredrik. 2023-01-14 / 14:23

   Det vansinniga är ju normalt i Swedistan, så varför inte en partiledare med dubbla medborgarskap? Inte bara pursvenskar ska representeras i politiken.

   Du och många fler skulle ha behövt röstat på Ny Demokrati när det begav sig för att öppna upp för ett paradgimskifte. Nu är det förmodligen för sent.
   Mvh Fredrik.

   Gilla

 6. ivarandersson 2023-01-12 / 18:32

  Hade det blivit bättre med en rödgrön finansminister?

  Gilla

  • Thoralf A 2023-01-12 / 19:04

   Nej, inte om de inte vill svara.

   Gilla

 7. tompas11 2023-01-12 / 14:06

  Men vad replikerade frågeställaren Lars Mejern Larsson (S) på Svantessons svar?

  Gilla

  • Thoralf A 2023-01-12 / 17:06

   Det går inte att svara/replik på ett svar på en skriftlig fråga. Bara ställa en ny fråga eller skriva en interpellation.

   Gilla

   • tompas11 2023-01-12 / 17:53

    OK på det viset.

    Gilla

 8. Thor 2023-01-12 / 13:58

  Inför valet i höstas frågade jag en hurtfrisk (s)-kvinna som delade ut deras valsedlar vad hon tyckte om det under senvintern utbetalade elprisstödet. Tyckte hon att det var rimligt att miljardärer fick elprisstöd medan många med svag ekonomi blev utan?

  Svar: ”Jag tycker inkomstskatten borde ändras”.

  Det var med nöd och näppe jag undgick att få ett utbrott.

  Dumdryga arroganta skitstövlar.

  Gilla

 9. Högt hårfäste 2023-01-12 / 13:50

  Man får aldrig några riktiga svar av Regeringskansliet.

  Gilla

 10. Hm 2023-01-12 / 13:11

  Svaret är så dumt att klockorna stannar. Vet de inte om att du har en blogg där alla kan läsa deras svar?

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlsson 2023-01-12 / 17:18

   HM,

   De vet betydligt mindre än du tror !! Elisabeth Svantesson är, liksom de flesta moderater, en kappvändare och pajas. Dessbättre jobbar de flesta moderater hårt, liksom centerpartisterna, på att avskaffa sig själva.

   //Gunnar

   Gilla

 11. stigrydmark 2023-01-12 / 13:01

  Jag har sedan länge förstått att det finns två slags svar, det vanliga, raka och ärliga och det politiska. Det politiska svaret har vi under decennier hört i
  debatter på TV och i riksdagen. Kanske den trögtänkte blir imponerad av en lång politisk harang, men svaret uteblir ofta.

  Gillad av 3 personer

  • Hm 2023-01-13 / 12:24

   Centerpartiet borde rimligen vara helt kört om de väljer skallturken till partiledare. Vill verkligen partiets väljare ha en slagskämpe och muslim till partiledare?

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.