SPARA IN PÅ KLIMATSTRATEGER

Skrämselpropaganda på valaffisch från Miljöpartiet 2014.

Hörde på P4 Kalmar för några dagar sedan när man intervjuade en kvinna från Länsstyrelsen Kalmar län som jobbade med klimatanpassning.

Inte en enda vettig fråga från programledaren/reportern. Kalmar kommun har en avdelning med drygt 10 personer som jobbar som klimatstrateger och hållbarhetsstrateger. Den kostar säkert minst 6-8 miljoner kronor per år.

Högre medeltemperatur, ökad nederbörd och ökande havsnivåer kräver klimatanpassningar påstås det. Kommunerna jamsar med. Frågan är vem som kräver det? Varför skall det klimatanpassas och mot vad?

Se utvecklingen i Kalmar i detta blogginlägg.

Högre medeltemperatur?

Det finns länder i södra Europa med betydligt högre temperatur än i Sverige. De har inga speciella åtgärder än att man har mer av luftkonditionering. Utomhus kan man inte göra något mot värmen men jag tror många blir glada över lite varmare klimat i Sverige. Inte minst för att elräkningen blir betydligt mindre.

Hur ser det ut i Kalmar?

Som säkert alla har upplevt så är vintrarna numera betydligt mildare än de var på 60-talet och 70-talet och det syns också på en liten ökning i medeltemperaturen. Men har någon som bor i villa eller lägenhet gjort några klimatanpassningsåtgärder på grund av detta eller planerar för det. Det behöver heller inte kommunerna.

Men ökad nederbörd då!

Finns inget som man kan göra genom att klimatanpassa! Det arbetet görs bäst i kommunernas nya detaljplaner och av de kommunala bolagen som hanterar avlopp och vattenförsörjningen. Det har de alltid gjort. Dessutom varierar nederbörden väldigt mycket mellan olika år.

2022 har varit ett år med ganska lite nederbörd. Ca 400 mm i Kalmar mot det normala på runt 500-550mm. Under januari, februari och mars kom det ca 54mm nederbörd i Kalmar under 2022. På årets första 12 dygn har det i år redan kommit ca 60mm enligt SMHI. Alltså mer än på förra årets tre första månader.

Det kallas väder! Det har inget med klimat att göra!

Hur ser det ut i Kalmar?

Trenden är att vi har en långsamt ökande nederbörd men det varierar mellan 400-700mm per år.

Hur många månader har vi haft sedan 1961 med över 100 mm i nederbörd och under vilket decennium inträffade detta. Det är totalt 62*12 = 744 månader under tidsperioden och det har inträffat under 34 månader med mer än 100 mm i nederbörd. Mindre än 5 procent av av månaderna. Hur har då dessa månader fördelats över decennierna?

Är det något att oroa sig för! Ingen större förändring. De vanligaste månaderna med stor nederbörd är framför allt juli men också augusti och september

Hur ser det då ut med den högsta dygnsnederbörden under en betydligt längre tidsperiod som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Det är ju ofta den högsta dygnsnederbörden som ger problem med översvämningar. Här är 10-topplistan för Kalmar med mer än 50 mm regn under ett dygn.

Tre av dygnen kommer från 2000-talet men notera att fyra utav dessa höga dygnsvärden är mer än 100 år gamla, varav två är från 1800-talet.

Skall vi verkligen oroa oss för detta och göra kostsamma klimatanpassningar?

Havsnivån stiger

Havsnivån stiger inte i Kalmarsund på grund av landhöjningen! Varför skall man då bygga vallar i Färjestaden? Det kan man säkert vänta med i minst 50 år om det nu skulle bli en havsnivåhöjning som överstiger landhöjningen.

Så här ser havsnivån ut i Kalmar om man utgår från årsmedelvärden vid Kungsholmsfortet i Karlskrona och kompenserar värdena för att vi i Kalmar har en något större landhöjning i Kalmar enligt SMHI och SGU (0,067 cm/år).

Vi har alltså en betydligt lägre havsnivå idag än vad vi hade för hundra år sedan! Möjligen kan vi skönja en utplaning av den sjunkande havsnivån under de senaste decennierna men det är för tidigt att dra någon slutsats om att det skulle vara en havsnivåhöjning som överstiger den rådande landhöjning på ca 2 mm per år.

Varför skall man bygga vallar i Färjestaden, på andra sidan Kalmarsund! Rena tokstollar om de börjar med det!

Vad gör dessa personer som kallas klimatstrateger och som jobbar med klimatanpassning. Borde de inte studera verkligheten istället för att följa IPCC:s prognoser och rapporter slaviskt. Har de inte lärt sig att faktagranska de uppgifter som prognoserna bygger på.

Det är nog det mest meningslösa och mest ineffektiva arbetsuppgifter som finns inom kommunerna. Det är bara symbolpolitik som politiskt korrekta kommunerna ägnar sig åt. Kalmar kommun och Mörbylånga kommun i synnerhet. Dessa personer producerar enbart meningslösa dokument som andra sedan måste förhålla sig till. Inte undra på att ineffektiviteten ökar och att de administrativa kostnaderna ökar dramatiskt för kommunerna.

Det är EU, IPCC, SMHI men även Miljöpartiet som drivit på denna tokiga utveckling under 2000-talet! Och de övriga svenska politikerna är för svaga för stå emot tokigheterna. Kommer Sverigedemokraterna i riksdagen klara detta?

Det pratas om att den ekonomiska situationen kommer bli svår för kommuner och regioner under de kommande åren.

Mitt förslag är att säga upp de som jobbar som klimatstrateger och klimatanpassning! Då sparar kommunerna i varje fall några miljoner kronor.

Annons

18 reaktioner på ”SPARA IN PÅ KLIMATSTRATEGER

 1. stigrydmark 2023-01-15 / 11:45

  Klimatstrateg och genusforskare, två skojiga ickejobb.

  Gilla

 2. janne 2023-01-14 / 11:16

  Det här verkar vara en kommunal version av politikerkyrkogården där man placerar överblivna
  oduglingar som inget kan eller begriper,men ändå har en fet lön.Lägg ner skiten omgående.

  Gillad av 1 person

 3. Huvaligen 2023-01-13 / 22:59

  ”Det är nog det mest meningslösa och mest ineffektiva arbetsuppgifter som finns inom kommunerna.”

  Fast dom är kanske inte så unika, för man körde med lite hokus pokus även förr i tiden som bekant. Enligt asatron var ju nornorna gudinnor som styrde över människornas livsöden. De satt vid asken Yggdrasil och spann livets trådar för människorna, Trådarna klippte de av när helst de behagade dem och då var det, vad jag förstår, finito, för dom som hängde i änden på tråden. (Dessa fruntimmer hade makt för folk begrep inte bättre. Men det var ju då.)

  Gillad av 2 personer

 4. turrim 2023-01-13 / 16:59

  Det vore intressant att få veta vad 10 strateger i en liten kommun som Kalmar sysslar med konkret under årens timmar.

  Ett tips till en doktorand eller en grävande journalist. Om det finns någon modig som törs ärligen skriva om sina slutsatser.

  Gillad av 4 personer

  • Tony 2023-01-14 / 14:48

   Dom åker säkert ut på en del STUDIERESOR (kamoflerade semesterresor)?

   Undrar hur många onödiga tjänster det finns inom kommuner o Landsting
   Länsstyrelser O.S.V? Människor som kunde satts i produktion istället för att
   bära upp hittepå titlar med vidhängande förmåner?
   Det fattas folk i vården!

   Gilla

 5. O` Hyra 2023-01-13 / 16:57

  OT
  Så sitter dom där igen, när Du slår på SVT, kärringarna som terroriserar kanalen. Allt för dumma för att ställa en relevant fråga. Sneglar mot mot dom skriftliga frågor som redaktören gett dom. Dumheten lyser ur deras själlösa ansikten som fårat dom, som åldrats i förtid.

  Kusligt att vi har så fega politiker som inte törs spränga dynghögen – SVT.

  Gillad av 6 personer

 6. O` Hyra 2023-01-13 / 16:42

  Varför finns det kineser? Detta brunkolsliknande folk,

  Gilla

 7. O` Hyra 2023-01-13 / 16:34

  Havsnivån stiger!

  Ja det är väl därför min lilla Askeladden började slå i havsbotten för ett antal år sedan och som gjorde att båten fick en ny, djupare hamn på Smålandskusten.

  Gilla

 8. tompas11 2023-01-13 / 16:08

  Drömmen om elen

  Gillad av 1 person

 9. Tony 2023-01-13 / 15:50

  På tal om och spara, detta gör i vart fall inte TV4 när det gäller reklam,
  det är för fan helt sanslöst hur dom kan få hålla på slå sönder ett program.

  Har sen70 talet följt den Engeska serien Hem till gården, den började en
  gång på SVT men har tyvärr hamnat hos TV4. Den annonseras ut som
  ett 25 minuters program, men av dom 25 minuterna är minst 10-12 minuter reklam för vita pro och andra produkter som man hör minst 25 gånger per dag?
  Jag vet att TV 4 lever på reklam, men någon slags regler på att inte fullständigt
  förstöra ett program borde finnas, att mitt i ett 25 ninuters program sända 10 minuter reklam är väl magstasrkt, och ett hån mot dom ( förmodligen) mest
  äldre som ser detta program, eller kanske just därför, men i så fall är det
  fel grupper man vänder sig till. Innan och efter programmet kan man acceptera, men fan inte mitt i programmet!

  Gillad av 1 person

  • turrim 2023-01-13 / 16:51

   För att inte hata hur TV6 fördärvade Tour de Ski. Reklam mellan varje lopp i sprinten. Reklam innan alla kommit i mål; inte ens svenskarna. Reklam när Frida var på väg till den sedvanliga triobilden på de bästa. Och samma reklam hela tiden. Postkod och vad det nu var. Jag stängde i varje fall av ljudet och kommer aldrig att köpa något av de annonsörerna.

   Idrott ska vara live utan avbrott. Snacket i studion och alla intervjuer där ingen har något intressant att säga kan man utan förlust för tittaren byta till reklam.

   Gillad av 2 personer

   • Tony 2023-01-13 / 19:08

    Ja det är precis som om det inte finns några regler när det gäller Reklam,
    så är det ju inte på andra områden.
    Det borde räcka med att man får dras med medias enkelspåriga åsikter,
    men tydligen ska vi tråkas ihjäl med många gånger sanslös reklam:

    Gilla

   • Björn Pettersson 2023-01-13 / 20:39

    Ett tipps. Jag streamar numera all tv. Tittar med 15-30 min försening och spolar förbi reklamen.

    Gillad av 1 person

 10. Tony 2023-01-13 / 15:11

  Otroligt vad det finns gott om Strateger idag, vad gör en klimastrateg utöver
  att prata skit? För åt klimatet kan dom inte göra ett dugg, klimatet är vida
  större än alla Sveriges strateger. Vi har haft klimatförändringar förr, långt
  innan människan kom på att hon kan förändra allting?

  För hur kan vi annars idag ur berggrunden i Norra Skåne knacka ut stora delar av kranier till jätteödlor som bevisligen lvde i varma trakter när
  den Meteorit som sägs tagit död på dessa jättedjur slog ner?

  Rakt ut från Hanöbukten långt ut i havet sägs det finnas rester av
  en tropisk Regnskog, så jag tror att Strateger och andra sätter sig på för
  höga hästar`!

  Gillad av 4 personer

 11. SasjaL 2023-01-13 / 15:04

  Politiken behöver bli varmare? Ja, det har vi fått bevittna ett antal gånger redan, inte minst i Europa under 1900-talet. Utfallen blev allt annat än bra och nu försöker de igen … (I linje med definitionen för idioti …)

  Gillad av 1 person

 12. ivarandersson 2023-01-13 / 14:12

  Hur otroligt det än låter har vädret alltid varierat även om de klimathotsreligiösa förnekar det eftersom de har kort minne och saknar intresse för historiska data.

  Gillad av 2 personer

 13. Calle 2023-01-13 / 12:27

  En mycket passande bild som klockrent visar avsaknaden av sunt förnuft.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.