WABERI, KAPLAN, KAKABAVEH, YÜKSEL, DEMIROK

Lyssnade på Kvartals senaste veckopanelen när jag gick en motionsrunda igår. Jag fick en bekräftelse på mina egna tankar och riksdagsmotioner i veckopanelen men det kom drygt 10 år för sent.

I veckopanelen deltog Inga-Britt Ahlenius som en av panellisterna. Jag tror de flesta som är politiskt intresserade vet vem Inga-Britt Ahlenius är och vilken stark kvinna hon är med sin integritet och rättspatos. Hon har kunskaper, utbildning och erfarenhet som verkligen imponerar. För er som inte känner till henne så läs på Wikipedia.

I panelen togs några olika ämnen upp. Bland annat de spiondömda bröderna och då lyftes omständigheten fram att de hade dubbla medborgarskap, i detta fall iranskt medborgarskap och det märkliga att de kunnat jobba på så känsliga positioner med tillgång till hemligt material.

När man sedan bytte ämne så handlade det om Centerpartiets valberednings förslag till ny partiledare Muharrem Demirok, som även han har dubbelt medborgarskap. I detta fall ett turkiskt medborgarskap. I dagsläget ett minst sagt problematiskt medborgarskap. Programledaren ställde då följande fråga till panelen och Inga-Britt Ahlenius.

”Är det ett problem för en blivande partiledare att vara medborgare i ett annat land än Sverige?

 • Ja, det tycker jag absolut. Jag tycker att det är helt oacceptabelt med dubbelt medborgarskap för en partiledare. Jag tycker också att man inte skulle acceptera det ens när man sitter i riksdagen.
 • Det återspeglar en inte helt ovanlig naivitet i svenskt förhållningssätt när vi med vårt öppna sinne och våra allmän välkomnande attityd beslutar att vi skall acceptera dubbla medborgarskap.”

Jag blev först lite förvånad och sedan väldigt glad över hennes raka svar. Då jag delar den uppfattningen helt och fullt och dessutom begriper jag inte hur lagstiftarna tänker angående personer med dubbla medborgarskap i samhällsviktiga positioner och lagstiftande församlingar eller i regeringen.

När jag satt i riksdagen skrev jag motioner i detta ämne där jag menade att riksdagsledamöter och statsråd bara skulle ha enbart svenska medborgarskap. Läs mina motioner.

Motion 2011/12:K374

Motion 2011/12:K375

När sedan dessa båda motioner behandlades i riksdagen så röstade partierna och ledamöterna enligt nedan.

Det var alltså bara SD:s ledamöter som röstade för motionen.

Expressens vinkling av mina motioner och att jag ställde en fråga om hur många av riksdagens ledamöter som hade dubbelt medborgarskap.

Jag var antagligen några decennier före min tid. Jag är övertygad om att det kommer en förändring om något eller några år. Men det måste nog till ett antal ytterligare fall så att övriga partier får upp ögonen.

Vi har haft moderaten Abderizak Waberi (M) som till och med satt i Försvarsutskottet. I Milöpartiet hade vi riksdagsledamoten och bostadsministern Memet Kaplan som visade sig stå nära extrema grupper, de grå vargarna i Turkiet.

Sedan har vi kurden Amineh Kakabaveh (V) som kidnappade den socialdemokratiska regeringen och tvingade till sig ett avtal som ogillas av Erdogan och Turkiet.

Sedan får vi inte glömma Mikael Yüksel som stod på Centerpartiets riksdagsvalsedel men som plockades bort och istället startade islamistpartiet Nyans istället. Och nu skall Centerpartiet välja Muharrem Demirok som partiledare och han sitter redan i riksdagen.

Vilken lojalitet dessa individer haft har ju visat sig i efterhand och det kommer utan tvivel även gälla Muharrem Demirok vars kusin sitter på en hög position i Erdogans maktsfär.

Hur naiva är statsråd och riksdagsledamöter?

Lyssna på Kvartals veckopanel.

https://kvartal.se/artiklar/tjejer-ar-mycket-vidrigare-mot-varandra-an-killar/

Börjar efter ca 32:30

Annons

24 reaktioner på ”WABERI, KAPLAN, KAKABAVEH, YÜKSEL, DEMIROK

 1. MickeP 2023-01-25 / 21:49

  Ha, ha.

  Inga-Britt Ahlenius ./. Bosse Ringholm.

  En klassiker för oss som varit med ett tag.

  🙂

  Micke P

  Gilla

 2. Tony 2023-01-25 / 08:04

  Inga _britt Ahlenius har tidigare med visat att hon är en rakryggad makthavare. Tyvärr kan man inte säga det om andra makthavare,som
  till exempel dom Vänsterextrema journalisterna på SVT/SR, hörde igår
  ett antal nyhetssändningar, varje gång så benämndes Rasmus Paludan som
  högerextrem? Tror inte dom får lov att nämna hans namn utan att påtala
  att han är högerextrem??

  Enligt honom själv har han aldrig tillhört eller vistats i dessa miljöer
  om dom nu finns, men ändå älter uppläsarna om det?Tror att dom måste!

  Gilla

 3. Svift 2023-01-24 / 18:10

  Det är väl inget konstigt att utlänningar blir politiker i Sverige, det bor ju massvis av dem här. Vi är numera ett land som inte bara bebos av svenskar. Det är klart att utlänningarna också vill vara med och påverka sin framtid. Vi kan inte bli av med dem, så det är lika bra att acceptera att de är här för att stanna.

  Gilla

  • Gunnar Karlsson 2023-01-24 / 22:23

   Defaitist !!, varför kan vi inte bli alla dessa kriminella gangster ?? Finns den politiska viljan är det bara att stifta nödvändiga lagar !! Se på vad danskarna kan göra, varför skulle vi inte kunna göra detsamma ??

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

   • Gunnar Karlsson 2023-01-24 / 22:40

    Ber om ursäkt, det gick lite för fort, skall stå ”varför kan vi inte bli av med alla dessa kriminella gangster ??”

    //Gunnar

    Gillad av 1 person

  • tompas11 2023-01-24 / 22:41

   Vi kan naturligtvis inte ha politiker med dubbla medborgarskap, det säger ju sig självt.
   ”Vi kan inte bli av med dem,”
   Visst kan vi det. Det är ingen naturlag att de befinner sig i Sverige. Medborgarskap kan fråntas och utvisningar kan genomföras.

   Gillad av 2 personer

   • Andersson 2023-01-24 / 23:18

    Är det inte så att det duger med vilket medborgarskap som helst för att vara valbar? Rätta mig om jag har fel!

    Gilla

   • Thoralf A 2023-01-25 / 06:38

    I riksdagen måste du ha svenskt, även för att röst sedan kan du ha hur många andra som helst

    Gilla

   • Andersson 2023-01-25 / 07:44

    Det blev fel:

    ”Är det inte så att det duger med vilket medborgarskap som helst för att vara valbar? Rätta mig om jag har fel!”

    Så här skulle det vara:

    Är det inte så att det duger med vilket medborgarskap som helst för att vara valbar i kommunvalen? Räcker det inte med att vara skriven i kommunen?

    Rätta mig om jag har.

    Gilla

  • Thoralf A 2023-01-24 / 17:52

   Kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) skriver idag på sin blogg att han ”tänker slåss stenhårt” för en stor moské i Kalmar!

   Gilla

   • Goliat 2023-01-25 / 00:18

    Vilken hyvens man han är denna JP!
    🤢🤮🙈🙄

    Gilla

 4. O` Hyra 2023-01-24 / 17:00

  Muharrem Demirok, född och uppväxt i Huddinge.
  Här har vi en muslim som är stolt medlem i Svenska Kyrkan??

  Han förstår landsbygdens ”utmaningar,” van som han är att stiga upp 04.00 varje morgon för att börja dagens sysslor. Vad har man lärt av Kia-bröderna?

  Gilla

 5. worldpress99 2023-01-24 / 16:11

  Mats Knutsson;
  I så fall blir Sveriges skräckscenario verklighet: Ett limboläge där Sverige har avsagt sig alliansfriheten, men formellt inte omfattas av Natos säkerhetsgarantier.

  Nato-ansökan;
  Nja, jag vet inte, eller förstår inte ovanstående citat att Sverige avsagt sig alliansfriheten, därför vet jag heller inte när vi”ansökte” om alliansfrihet, men jag antar att Mats Knutsson menar att vi avsade oss den när vår Nato-ansökan gjordes. Det måste naturligtvis ha uppmärksammats av Putin med anhang. Om vi har tur? så kanske muslimen i Ankara stoppar vår ansökan! Då blir väl alla
  krigshetsande politiker i vårat land alldeles tokiga.
  Javisst ja, det är väl många redan!

  Gilla

  • O` Hyra 2023-01-24 / 17:46

   Dessutom en försvarsminister utan analytisk förmåga som härmar som en papegoja. En krigshetsare i nivå med Stoltenberg, gossen som tränger sej för att stå närmast skurkstaten USA:s representant.

   Några av dom få kloka i den här konflikten som började med kaoset i Sovjet på 1990-talet, och som väst utnyttjade genom att föra vapen allt närmare Rysslands gränser, är påven och FN-chefen.

   Krim erövrades av Peter den Store på 1700-talet, då han deporterade tatarerna till Sibirien. Hur Krim idag kan anses tillhöra Ukraina vet jag inte.

   Gilla

 6. Ölandsbonde 2023-01-24 / 12:35

  Det var ni som klantade till det vilket gav upphov till mycket kriktik. Hade ni istället yrkat på förbud för utländska medborgare att vara valbara tilll riksdagen hade ni förutom att uppnått samma sak också vunnit gehör från en stor majoritet av svenskar.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2023-01-24 / 13:28

   Då hade media skrikit ännu mer! Vinklat det ännu mer mot mig och SD!

   Gillad av 3 personer

 7. worldpress99 2023-01-24 / 11:08

  Amineh Kakabaveh, tidigare V, med två medborgarskap. Hon var en av de 174 st i riksdagen som röstade för en avveckling av en reaktor i Ringhals och som ville att det svenska folket skulle frysa på vintrarna! Hade hon inte suttit i riksdagen så skulle röstsiffrorna varit lika (173 – 173) Alltså; Bort med, eller rättare, gör en lagändring, så vi slipper dessa parasiter!

  Gillad av 4 personer

 8. turrim 2023-01-24 / 10:24

  Här ser vi ytterligare ett exempel på hur nonchalant centerledare ser på Sveriges säkerhet. Allt för egen makt.

  Detta när det är krig 150 mil från Stockholm med en diktator som hotar alla som protesterar. Samtidigt som även Erdogan hotar Sverige. En Erdogan som vi sett framträda förtroligt på bild med Putin och Ali Khamenei. Där blivande centerledarens kusin ingår i Erdogans inre krets.

  Då säger Muharrem Dimirok understödd av Annie Lööf att det är väl inte så farligt. Jag ska ju avsäga mig mitt turkiska medborgarskap. Och jag tar avstånd från min kusin.

  Är det så enkelt att byta sin ideologi? Jag har läst att det går inte att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap om man inte gör två års värnplikt eller betalar en mycket stor hög med pengar. Sedan är allt frid och fröjd? Vips kan vi lita på Muharrem och Erdogan? Jag kommer aldrig att göra det eller på Centern utan storstädning.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2023-01-24 / 17:45

   När jag funderat ytterligare en stund: Varför kommer Muharrem på dessa undanflykter just nu? När det bara är veckor till valet? Han har ju varit turkisk medborgare i många år och sett skillnaden i konsekvenserna för enskilds yttrandefrihet mellan länderna. Då borde han väl som politiker ha argumenterat i sitt parti och till oss andra. Eller hoppades han på att betalmedia skulle hålla tyst och bortsåg från faktamedia?

   Gillad av 2 personer

 9. Bert Juhlin 2023-01-24 / 10:19

  FN-skiten ”Global Compact” som Sverige ratificerat är väl en av anledningarna till den totalt huvudlösa svenska öppenheten!

  Gillad av 1 person

 10. tompas11 2023-01-24 / 09:25

  Statsråd och riksdagsledamöter tillhör uppenbarligen den lägst stående nivån av homo sapiens och inom denna grupp betraktas detta som en merit. Att förhållandena i Sverige ser ut som de gör torde därmed inte förvåna någon när man beaktar ovanstående.

  Gillad av 3 personer

 11. Hans 2023-01-24 / 09:10

  Ja vad händer med ett land där bara en liten
  minoritet av beslutsfattarna är förnuftiga och kloka
  och majoritetsregeln gäller?

  Gilla

 12. Nils Dacke 2023-01-24 / 09:06

  Naiva landet Sverige i ett nötskal, man kan ju i en framtid tänka sig att det sitter mängder med ledamöter från ex arabiska eller afrikanska länder med dubbelt medborgarskap som röstar efter tro eller ursprung och inför islam som statsreligion. Det är till och med möjligt i en framtid att det sitter stort antal personer med dubbelt medborgarskap med ursprung Ryssland och som inför att Sverige skall ingå i den kommande nya ryska unionen. Det är dags för vårt land att totalt ändrar inriktning, ex ta bort möjlighet till dubbla medborgarskap överhuvudtaget och minst tio år för att kunna bli medborgare i Sverige överhuvudtaget.

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.