EXTREMT VOLATIL VINDKRAFT 2022

Igår läste jag färdigt Jan Blomgrens bok ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”. Mycket av detta kända jag till sedan tidigare och det var lite därför som det dröjt innan jag tog mig tid att läsa boken. Men det fanns givetvis saker som jag inte kände till och lite historiska fakta som det även är väldigt bra att känna till.

Gårdagens Agenda och den diskussionen kändes väldigt ytligt när man hade boken i färskt minne. Camilla Kvartofts tjat om vindkraft gång på gång framstod som väldigt okunnigt om man känner till de systemtjänster som behövs för att elsystemet skall fungera bra.

Att Sveriges elproblem är dubbelbottnat nämndes inte i så stor utsträckning heller. Dels har vi effektproblem under vinterhalvåret när det blåser lite men samtidigt så exporterar vi väldiga mängder elenergi vid andra tillfällen. Under 2022 exporterades ca 33 TWh, vilket var ca 20 procent av elproduktion eller i runda slängar all elproduktion från samtliga vindkraftverk. Lite paradoxalt!

Sveriges elproduktion är minst sagt volatil och oplanerbar!

Det är inte bra ur flera aspekter, inte minst säkerhetsmässigt.

Det var dock lite överraskande att det fick framföras kritik mot projekten ”grönt stål” i Agenda. Har trycket i sociala medier blivit för stort för SVT?

Synd att ingen deltog från Svenska Kraftnät. Det skulle varit intressant att höra myndighetens inställning i flera av de frågor som togs upp i programmet.

DCIM\100MEDIA\DJI_0199.JPG

När det gäller vindkraft så gav den timme under 2022 där effekten var som högst 10 763 MW men under den timma som vindkraften gav minst, endast 75 MW. En dramatisk volatil energikälla och totalt oplanerbar.

Mer vindkraft innebär bara ännu värre problem i elförsörjningen under långa stunder.

Under 2022 var den totala effekten under 500 MW från vindkraften under ca 220 timmar utsprida över året. Tar man istället mindre än 1 000 MW så var det under 880 timmar (ca 37 dygn) utsprida över året.

Sverige hade behov av import av elenergi under närmare 200 enskilda timmar under 2022. I huvudsak under december då kärnkraften hade låg produktion på grund av stopp. Alla övriga timmar under året exporterades elenergi till andra länder. Som mest exporterades drygt 7 800 MW en enskild timma.

Det som är så förvånande är att nästan alla nu skriker om att ännu mer vindkraft skall in i vårt elsystem. Frågan är betydligt mer komplex än så.

Det är nästan så att hoppas på en ”blackout” för att visa skall förstå konsekvenserna av vind och sol i elsystemet. Ju förr desto bättre.

Det europeiska kraftsystemet är tätt sammanlänkat och utbyggnaden av icke-planerbar produktion, som vind- och solkraft, har ökat sårbarheten i systemet så pass mycket att experter förutspår att det kommer att ske en blackout inom fem år.

Artikel Energinyheter.

Varför skall svenska skattebetalare satsa miljardbelopp i dessa gröna investeringar, utan att få något tillbaka?

Den frågan fick vi inget svar på i Agenda. Företagen förväntar sig bara bidrag från staten, utan någon motprestation. Jag anser att staten skall få aktier i dessa företag, det är det minsta som staten skall kräva för att satsa pengar i dessa kostsamma projekt. Om investeringarna slår väl ut så bör det bli en bra värdeutveckling så att samhället kan få tillbaka delar av det stöd som man bistått med.

Men tänk om koldioxidhypotesen inte stämmer! Då blir det rena slakten av företagen och de ansvariga!

PS

Jan Blomgren intervjuas om sin bok i detta klipp.

Annons

5 reaktioner på ”EXTREMT VOLATIL VINDKRAFT 2022

 1. Peter S 2023-02-07 / 11:53

  Felet är väl redan att dessa företag idag ägs av skattebetalarna så det är vi som kommer få ta smällen. Han var klok som intervjuades om Hybritprojektet. Han ställde frågan som alla Sveriges medborgare borde ställa. ”Varför skall vi jämt vara först och ta smällarna” Det gröna stålet får gärna någon annan gå före med att göra i stor skala. Det måste ju vara bättre att använda den producerade? vätgasen till annat t ex turbiner så vi får el när det inte blåser.

  Gilla

 2. Kenny 2023-02-07 / 02:50

  Så mycket på media o alt media så hinner inte följa allt.
  Men har följt några klipp på tuben med Jan Blomgren, och ja
  den killen är mycket klok! Kolla även in sha70 på tuben.

  Gilla

 3. Ölandsbonde 2023-02-07 / 00:44

  Kul att få höra Blomgren. Han är klokare än Stenevi. Undrar vad Arnstedt tycker.

  Gilla

 4. tompas11 2023-02-06 / 18:27

  ”Men tänk om koldioxidhypotesen inte stämmer!”
  Den stämmer inte och det tror jag de flesta vid det här laget är väl medvetna om.

  Gilla

 5. ivarandersson 2023-02-06 / 18:15

  ”Under 2022 var den totala effekten under 500 MW från vindkraften under ca 220 timmar utsprida över året. Tar man istället mindre än 1 000 MW så var det under 880 timmar (ca 37 dygn) utsprida över året.”
  Ska vi elda olja under dessa 37 dygn när vindkraften levererar mindre än 1000 MW? Och var ska oljan eldas? Eller ska vi importera el från polska kolkraftverk?
  Tyskarna river ett helt samhälle för att bryta brunkol. Sol och vind kunde inte ersätta kol- och kärnkraft utan Tyskland blev beroende av gas. Först billig gas från Putins Ryssland och sedan dyr importerad gas som gör brytning och eldning av brunkol lönsam. Vilket haveri. Var finns det sunda förnuftet?

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.