MYCKET UPPMÄRKSAMHET I MEDIA

Jag fick nedanstående kommentar från ”Ölandsbonde” på bloggen. En del har otur när de tänker!

”Människor har väl ett eget ansvar för sitt handlande. Föräldrar ska tänka på följderna när de förlustar sig. Nästan alla andra gjorde det och fick barn utanför 1957 och 1959. Det bli lite surt med allt gnäll så här i efterhand.

Tänk efter före! En bra paroll att efterleva. Då går det dig väl i livet.

Undrar om Ölandsbonde är centerpartist?

Gruppen som jobbar med pensionsstölden från 57:orna har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media de senaste dagarna. Det har varit artiklar i Aftonbladet, Expressen, SvD, HD, BLT och Epoch Times. Nu väntar vi på att även DN, SVT och SR också kommer med artiklar och inslag.

Så här säger riksdagspartierna i dag:

VÄNSTERPARTIET

Avser driva frågan om 57:orna vidare. Har lagt en motion med 16 förslag om att förändra pensionssystemet, där en av punkterna är att dra tillbaka den höjda åldersgränsen för förhöjt grundavdrag. Går inte det igenom i riksdagen kommer partiet lägga nya förslag, enligt riksdagsledamoten Ida Gabrielsson.

– Jag kommer också ta upp det direkt med socialförsäkringsministern (Anna Tenje, M, reds anm) när jag träffar henne i mitten av mars, säger hon.

MILJÖPARTIET

Ställer sig bakom V:s förslag om att dra tillbaka höjda åldersgränsen för förhöjt grundavdrag. Har sen tidigare tagit ett eget utskottsinitiativ i finansutskottet för att få till övergångsregler för 57:orna, men det röstades ner i januari.

– Vi tycker behandlingen av personer födda 1957 är orättvis och vill att de ska få ta del av det förhöjda grundavdraget eller att de ska kompenseras ekonomiskt på något annat sätt, säger den ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson i en kommentar.

MP har också lyft frågan med finansminister Elisabeth Svantesson, och avser ”fortsätta driva den här frågan i riksdagen”.

SOCIALDEMOKRATERNA

Anser att det är den sittande regeringen som ska ”implementera och följa upp förändringarna av pensionssystemet” och att det därför är upp till den att analysera situationen med 57:orna och återkomma till riksdagen ”med eventuella justeringar eller övergångsregler” – trots att det var S som stod för propositionen. 

Socialdemokraterna välkomnar ett sådant initiativ från regeringen, och kommer agera konstruktivt om så sker, skriver partiet i ett mejl.

CENTERPARTIET

Har ännu inte tagit ställning till V:s motion. Skriver i en kommentar angående 57:orna:

”Vi har stor förståelse för att de som gått i pension under året och inte uppfattat att denna förändring är på väg känner sig besvikna. Dessvärre ser vi för närvarande ingen möjlighet till ytterligare inkomstförstärkningar för pensionärer under kommande år.”

Partiet säger också att detta inte rör sig om något plötsligt beslut, utan att höjningen av pensionsåldern – inklusive förändringar av skattelagstiftningen – processats sen 2017, men att informationen inte ”nått ut till alla”.

C vill nu att regeringen ger berörda myndigheter ett förstärkt informationsuppdrag angående pensionssystemet.

LIBERALERNA

Uppger att detta är en fråga som behandlas i budgetprocessen, där inget parti valde att ta upp den. Tycker att kommunikationen från den tidigare regeringen varit bristfällig.

”Den situation som har uppstått är mycket olycklig. Arbetet med förändringarna påbörjades flera år i förväg. Man borde så tidigt som möjligt från den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetat med att informera om förändringarna”, skriver partiet i ett mejl.

KRISTDEMOKRATERNA

Kallar V:s motionsförslag ”populistiskt och ogenomförbart”

”Det är olyckligt att en årskull pensionärer får betala högre skatt, men de kommer om mindre än ett år att ha lika låg skatt som övriga”, skriver KD i ett mejl.

Partiet säger samtidigt att det är ”djupt beklagligt” att 57:orna drabbas på detta sätt, och att den förra regeringen borde ha skött det hela på ett annat sätt. Så som skattelagstiftningen är utformad går det dock inte göra något i efterhand, enligt KD.

MODERATERNA

Uppger att sänkt åldersgräns för förhöjt grundavdrag skulle kosta och att det därför skulle behöva hanteras i samband med en budgetprocess.

”Det kan konstateras att dock vare sig Vänsterpartiet eller något annat oppositionsparti föreslog en förändrad åldersgräns i sina budgetmotioner”, skriver partiet i ett mejl. 

Man ger samtidigt en känga åt den förra regeringen, som M anser borde ha varit bättre på att informera blivande pensionärer i god tid.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Säger att det är ”en självklarhet” att 57:orna borde få ta del av det förhöjda grundavdraget redan i år, och menar att detta är ”ytterligare ett bevis på pensionsgruppens dysfunktionalitet”.

”Vi avser att lyfta frågan inför kommande budgetförhandlingar med regeringspartierna”, skriver SD i ett mejl.

Jag har dock läst betydligt mer positiva tongångar från företrädare från både Kristdemokraterna och Liberalerna enligt nedan.

Vi är starkt medvetna om situationen för de som är födda 1957. Vår riksdagsledamot Hans Eklind(ekonomisk talesperson) har engagerat sig i denna fråga och tagit upp detta i flera forum. Hans har då betonat att det uppstått en orimlig och orättvis skattesituation. Vi hoppas nu att man kan få till en ändring i detta regelverk.

Vänliga hälsningar

Kristdemokraterna

Mejl från Kristdemokraterna 2023-02-24

Jag håller personligen med dig om detta och jag har i skatteutskottet väckt frågan precis som att Carl har lyft frågan med sina kollegor i finansutskottet. Jag har även lyft den i möten med finansdepartementet och vi har lyft in frågan som en fråga vi vill prioritera i budgetarbetet som pågår.

Men, med det sagt. Jag är inte säker på att vi får gehör för att prioritera detta. Så jag vågar inte lova något. Dock är jag helt enig med dig att det är djupt orättvist att göra så här mot en årskull. Dessutom kommer det i så fall även drabba fler årskullar i takt med att pensionsåldern höjs ytterligare. Önskar dig en fortsatt bra dag. Med vänlig hälsning /Cecilia Rönn

Källa, Mejl från Cecilia Rönn (L) ledamot Skatteutskottet 2023-02-08

Annons

5 reaktioner på ”MYCKET UPPMÄRKSAMHET I MEDIA

 1. ivarandersson 2023-03-06 / 09:06

  Om Ölandsbondes råd hade tillämpats av hans föräldrar hade en del av dumheterna undvikits.

  Gillad av 3 personer

 2. Anneli 2023-03-06 / 08:59

  På tisdag beräknas det att 1,4 miljoner Fransmän skall demonstrera mot höjd pensionsålder 62 till 64. Varför demonstrerar vi inte i Sverige?

  Gillad av 1 person

  • Roger P 2023-03-06 / 20:10

   Anneli.

   Feta och nöjda mediekatter slutar att jaga.

   Viktigare med mello/farmen/tik-token/insta…..så, dekadensen fullbordad.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s