VANSINNE ATT INVESTERA I NYA VINDKRAFTSPARKER

Då har jag fått ännu en debattartikel publicerad i Barometern. Jag har tidigare gjort ett videoklipp på samma tema som jag lägger upp igen sist i detta blogginlägg.

Foto Thoralf Alfsson


Debattartikeln handlar om den tokiga utbyggnaden av vindkraftsparker istället för investeringar i planerbar elproduktion, framför allt kärnkraft. Du kan läsa den på länken ovan eller här nedan.

Varför exporterar Sverige 33 TWh elenergi till andra länder, det vill säga ca 20 procent av vår elproduktion? Har Sverige ett ansvar för andra länders elkonsumtion och koldioxidutsläpp?

Enligt elstatistik för Europa så exporterade Sverige mest elenergi utav alla länder i Europa under 2022 och Sverige slog nytt rekord med hela 33 TWh exporterad elenergi. Tyskland kom på andra plats med 29 TWh och Spanien på tredje plats med 18 TWh. Om man dessutom skulle räkna om det till exporterad elenergi per capita så skulle Sverige var helt outstanding, utan konkurrens. Inte ens Norge med sin export på bara 12 TWh, trots all sin vattenkraft skulle kunna matcha Sverige.

Varför exporterar då Sverige så mycket elenergi? Anledningen är förstås all oplanerbar vindkraft som installerats under de senaste 10-15 åren. En elenergiproduktion som vi inte kan styra över utan det är vädrets makter som styr elproduktionen. När det blåser mycket får vi stora elenergiöverskott som dels pressar ned priset men som också innebär att elenergin exporteras till andra länder när vårt eget lands elbehov är täckt.

Det paradoxala är att under 2022 så producerade alla Sveriges vindkraftverk enligt Svenska Kraftnät 33 TWh elenergi, vilket exakt motsvarar den volym som Sverige exporterade under 2022. Om man vill vara lite elak kan man säga att Sverige inte hade behov av alla vindkraftverk och att vi istället exporterade vindkraftens elenergin till andra länder.

Då kan man ju undra om alla dessa hundratals miljarder kronor som investerats i tusentals vindkraftverk varit en bra investering när vi exporterar motsvarande mängd elenergi som dessa vindkraftverk producerar till andra länder. Lite av Ebberöds bank inom elenergiproduktion.

Frågan som ovillkorligen måste ställas är om Sverige har behov av mer oplanerbar elenergi från nya vindkraftsparker? Mitt svar är absolut nej!

Sverige skall investera i en elenergiproduktion som motsvarar landets behov, inte 20-30 procent mer elenergi än vårt elbehov. Hur åstadkommer man då denna situation? Jo, genom att vi från och med idag endast investerar i planerbar elproduktion. Det vill säga kärnkraft, vattenkraft och viss värmekraft. Sedan låter vi befintliga vindkraftverk gå i pension när de faller för åldersstrecket, utan att ersättas av nya vindkraftverk. Låt detta få bli en parentes i Sveriges elenergi historia.

I dagsläget är det totalt vansinne att investera i fler vindkraftsparker, vare sig det gäller landbaserade eller havsbaserade vindkraftsparker. Följden kommer endast bli att vi exporterar ännu mer elenergi till andra länder på svenska elkonsumenter och skattebetalares bekostnad.

Vi har redan förstört tillräckligt med naturmiljöer och många människors livsmiljöer med de nuvarande vindkraftverken. Låt oss inte nu också förstöra de marina havsmiljöerna i framför allt Östersjön och inte minst Kalmarsund där flyttfåglar färdas på sina färder från söder till norr på våren och från norr till söder under hösten. Dessutom alla sjöfåglar som häckar vid Östersjön och dess kuster. Vi skall inte förstöra våra havsmiljöer för att exportera ännu mer elenergi till Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum. Dessa länder har ett eget ansvar för sin elkonsumtion och koldioxidutsläpp.

Oplanerbar vindkraft är heller inget att hålla i handen om vi får en effektbrist under vintertid. Då måste man ha planerbar elproduktion som man kan lita på i alla väder. I praktiken innebär det att inte en enda krona mer skall investeras i vindkraft och vindkraftsparker!

Thoralf Alfsson

Framtid Kalmar

Se även mitt videoklipp.

Annons

4 reaktioner på ”VANSINNE ATT INVESTERA I NYA VINDKRAFTSPARKER

 1. Kalle 2023-03-23 / 12:27

  ## Sverigedemokraten Elsa Widding flyttas från miljöutskottet ##

  ## Riksdagsledamoten Elsa Widdings ifrågasättande inställning till klimatvetenskapen har väckt mycket uppmärksamhet och nu flyttar SD bort henne från miljö- och jordbruksutskottet, rapporterar Altinget. Vem som tar hennes plats är inte klart. ##

  https://www.dn.se/sverige/sverigedemokraten-elsa-widding-flyttas-fran-miljoutskottet/

  Elsa är nog den mest kompetenta i miljöfrågor som sitter i riksdagen!!!

  Nu flyttas hon från sitt område. Är det p.g.a av att hon är fööör oppositionell och att andra som inte är lika kunniga protesterar mot Elsa???

  Vad händer inom SD??? Flyttar på kompetensen!!!

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-23 / 12:50

   Man kan ju hoppas att hon flyttas till näringsutskottet.

   Gilla

 2. ivarandersson 2023-03-23 / 12:11

  Att Tyskland har tvingats öka kolkraftproduktionen för att tillgången på rusk gas strypts visar klart och tydligt att sol och vind inte kan ersätta kol- och kärnkraft för elproduktion. Men sunt förnuft saknas och sol och vårarna förstår inte att väderberoende sol och vind kräver styrbar backup. I värsta fall med ny brunkolsbrytning som medför att ett samhälle måste jömnas med marken.

  Gillad av 2 personer

 3. Christer 2023-03-23 / 09:53

  Exporten av el ger en bra bild på hur våra folkvalda ser på sina uppdrag.
  Sverige kommer aldrig i första hand .
  Valresultatet ger oss möjlighet att rätta till och styra om politiken .

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.