ELISABETH SVANTESSON ÄR SNART ENSAM

Då har jag lyssnat på interpellationsdebatten angående den straffbeskattning under 2023 som drabbat pensionärer födda 1957 och vad Finansminister Elisabeth Svantesson svarat på interpellationen från Jamine Alm Ericsson (MP).

Elisabeth Svantessons inledande svar var i mina ögon rent pinsamt och lite av ett nonsenssvar likt det som Svantesson svarat i tidigare svar från sitt departement. Det kan sammanfattas med ”Det är olyckligt! Den förra regeringen har ansvaret. Tidö-avtalet höjer pensionerna. Inte driva inflationen.”

Det kanske mest intressanta var dock vilka som ytterligare deltog i interpellationsdebatten.

David Perez (SD), Szatmari Waldau Ilona (V), Niklas Karlsson (S) och Christer Karlsson (M), Isabell Mixter (V).

David Perez ingår ju som stödparti till regeringen om man sedan lägger till Hans Eklinds (KD) uttalande i TV4 så innebär det ett starkt tryck på Svantesson inom regeringen. Kommer inte regeringen med en övergångsregel för oss födda 1957 så kommer en svekdebatt omgående mot Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Men att Skatteutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) även deltog i debatten är spännande. Inte minst det han uttryckte i sina anföranden. Det satte utan tvivel press på finansminister Elisabeth Svantesson.


I praktiken finns det nu en stor majoritet i riksdagen för att genomföra en övergångsregel och det är nu bara Elisabeth Svantesson som ser det som komplicerat att åtgärda den uppkomna straffbeskattningen.

För mig är det ytterst lätt att lösa detta genom att bara flytta beskattningen av födda 1957 till rätt kolumn i skattetabellen och det kan göras i samband med deklarationen om ett år. Vi får i och för sig vänta på pengarna men vi får i varje fall tillbaka all den extra skatt som vi lägger under 2023.

Sedan handlar det inte om en kostnad för staten utan ge tillbaka det som man redan har stulit från 57:ornas pensioner.

Nu har Svantesson Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet mot sig i denna fråga. Tillsammans har dessa fem partier 241 mandat i riksdagen och det behövs bara 175 mandat för en majoritet.

Men i sitt näst sista anförande hade Elisabeth Svantesson börjat inse att det här kan bli en kvarnsten om halsen på finansministern om hon inte åtgärdar det. Svantesson klargjorde att det var en viktig fråga som man skulle diskutera inom regeringen.

Jag litar dock inte på Moderaterna i denna fråga och jag tänker fortsätta att driva kampanj ända in i kaklet. Skulle jag/vi som är födda 1957 misslyckas att omvända finansminister Elisabeth Svantesson så kommer jag driva en mycket hätsk kampanj mot Moderaterna på alla nivåer fram till valet 2026.

Se debatten.

https://www.riksdagen.se/views/pages/embedpage.aspx?did=HA10274

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/situationen-for-pensionarer-fodda-1957_HA10274

Annons

17 reaktioner på ”ELISABETH SVANTESSON ÄR SNART ENSAM

 1. ivarandersson 2023-05-28 / 09:15

  Sent ska syndaren vakna. Dags för Elisabeth Svantesson att vakna.

  Gilla

 2. Cosmik Debris 2023-05-27 / 21:57

  Ulf Lundell är då inte ensam. Han är definitivt inte ensam om att ha sunda åsikter om muslimer.

  Gilla

 3. Lennart Stenkvist 2023-05-27 / 13:50

  En bedrövlig intetsägande debatt
  För 57:ornas orättvisa pensionsskatt
  Som vanligt blev det riksdags fnatt
  Sakfrågan gjordes om till ditt o datt.

  Gilla

 4. Högt hårfäste 2023-05-26 / 18:44

  Svantesson är helrökt!

  Förresten, är det fler än jag som reagerat på invandringens framfart i Kalmar? Det är sjukt många invandrare överallt. Vid Giraffen, Lidl, Kupan. Det måste ökat bara sedan jul.

  Gillad av 3 personer

   • Nina 2023-05-26 / 19:07

    Kom till Trosa Thoralf,! Här är fortfarande svenskt och en liten idyll vid havet! Lugnt och skönt, händer ingenting otrevligt! Kolla upp det!

    Gillad av 1 person

   • Goliat 2023-05-26 / 19:40

    För att inte tala om arabparken Skälby och Willys. Det går ett gångstråk från Norrliden över cykelbron bort till Willys. Busshållsplatserna Valfisken, Arla, Hansa och bakom Giraffen gör att man blir mörkrädd.

    Gilla

   • anders gs 2023-05-26 / 23:08

    Framtid Kalmar 2026.

    Antalet anhållna och häktade ökar men platserna räcker inte till.

    Nu är det nästan helt fullt på alla landets häkten och arrester.

    – Det är extremt ansträngt i hela Sverige, säger Torbjörn Nyberg, enhetschef på Kriminalvården.

    Gilla

 5. O` Hyra 2023-05-26 / 18:38

  Snart kommer en påse havregryn att vara mer värt än en månadspension.
  Vad är det för mening med hög svansföring och att delta i spektaklet och aggressioner mot andra stater?

  Kan man säga Ukraina utan att nämna fullskaligt? Var tror ni det kommer ifrån? Jag avskyr dessa hjärndöda papegojor.

  Hoppas gröten smakar.

  Gilla

  • Huvaligen 2023-05-26 / 23:01

   Reklamchefen Vedholm med tusen plakat,
   annonserar vårt hälsopreparat.
   Allting går att sälja med mördande reklam,
   Kom och köp konserverad gröt
   Allting går att svälja med mördande reklam,
   även lagom söt konserverad gröt.

   Gilla

 6. Thorsten Schütte 2023-05-26 / 13:36

  Insändare skickat till VLT och Sala Allehanda:
  Efter fredagens antiklimax i Riksdagen, där finansministern Elisabeth Svantesson gav ett ickesvar om den höga skatten för 57:ornas pensioner i år, känner jag frustrationen växa. Med sjukersättning på deltid som slutade när jag fyllde 65 år och uppsägningslön anpassad till att kunna ”valsas ut” till 65-årsdagen var jag tvungen att börja mitt pensionsuttag i fjol då riktåldern för pension var 65 år. Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med ca 3000 kr högre skatt än pensionärer födda 56 och tidigare. Riktåldern är visserligen höjd till 66 i år, men i fjol var den 65 och lagt kort borde ligga!
  Jag hoppas innerligen att en Riksdagsmajoritet kör över finansministern och på detta sätt stoppar ett växande politikerförakt. Heder åt MP som driver detta hårdast!

  Gilla

 7. Kalle 2023-05-26 / 12:36

  Finansminister Svantesson är i gott sällskap med andra finansministrar som stjäl pensionspengar. Det började med att sossen Göran persson ”stal” pengar ur pensionsfonder för att hjälpa den svenska statskassan. Han lovade att betala tillbaka pensionärernas pengar. F.d. finansminister Persson gjorde inte det. Allt gömdes och glömdes med lite blabla snack för att sedan glömas bort.
  Numer är det ingen som kräver återbetalning till pensionärerna.

  Finns ingen skillnad mellan en bankrånare och rånande finansminister.
  Bägge stjäl andras pengar!!!

  Nu följer moderaten Svantesson i sossen Perssons fotspår och hoppas att stölden fråm 57.orna glöms och göms. Chansen finns att stölden från 57:orna stoppas men den chansen är nog minimal.

  Miljöpartiet var FÖR stölden av pensionspengarna när de satt i maktposition. Nu är samma parti EMOT stölden. Lite av Följa John (läs Sossarna) i riksdagen.
  Detta sliskiga beteende ökar på politikerföraktet ut i stugorna!!!

  Betala tillbaka de pensionspengar som sossen Göran persson stal från pensionärerna och att finansminister Svantesson håller sina klåfingrar borta från syltburken, pensionspengarna.
  Sänk skatten för 57:orna.

  Annars ylas det om att pensionerna är svåra att leva på men staten skiiiter i det när det kommer till kritan och stjäl helt friskt i statens namn. Som en bankrånare!!!

  Gillad av 2 personer

 8. stigrydmark 2023-05-26 / 12:13

  Den här pensionsfr¨gan togs upp igår av TV-4 nyheterna, troligen för första gången. Thoralfs trägna arbete har liksom vattendropparna börjat ge resultat.
  Sannolikt kommer trycket att bli för stort och vi får en förändring.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2023-05-26 / 12:22

   Idag är vi väldigt många som driver frågan mot politikerna. Vi är flera tusen men för snart ett år sedan var jag ganska ensam.

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik. 2023-05-29 / 08:52

    Det är bland annat därför som i alla fall jag anser att det är av yttersta vikt att du fortsätter med ditt enträgna arbete för att få ordning på detta land.
    MVH Fredrik.

    Gilla

 9. tompas11 2023-05-26 / 11:14

  Jag har också sett debatten och Svantessons ”svar” var inget svar förutom att vi ska titta på detta och att frågan är jättesvår. Man får lätt uppfattningen att finansministern tycker frågan är så oerhört svår så den är i praktiken nästan omöjlig att rätta till. Möjligheten att förändra fanns ju i höstbudgeten och även senare i vårändringsbudgeten men inget gjordes, trots att regeringen kände till vad utfallet skulle bli för 57:orna och senare även för 59:orna. Så det är klart, vill man inte så går det förstås inte. Nå, vi får se nu om Svantesson får ändan ur vagnen och gör något konstruktivt.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s