SVAR FRÅN EN JURIST

Kalmar tingsrätt smal

Jag fick igår ett mejl från en jurist med anledning av mitt blogginlägg med rubriken ”Parodi på svenskt rättsväsende”. Väldigt trevligt att även jurister läser min blogg och dessutom gör sig besväret att komma med fakta om hur praxis fungerar. Juristen förklarar i sitt mejl hur ungdomsrabatten och mängdrabatten fungerar i praktiken vid svenska domstolar. Så här skriver juristen.

”Ungdomsrabatten är ett system där man man får lindrigare straff beroende på ålder.
Riktvärden: 15 åring får 1/5 del av straffvärdet för en vuxen, 16 år 1/4 del, 17 år 1/3 del, 18 år 1/2, 19 år 2/3 dels straff, 20 år 4/5 delar!

 Förklaring avseende mängdbrottslighet. För 1 fall av stöld brukar man få 1 månads fängelse om inte rör sig om allt för stora belopp. De nästa 2 fallen brukar man få halva straffvärdet för d.v.s. 2 fall till ska ge ytterligare en månad. De nästa 2-3 fallen ska ge ca 1/3 del av straffvärdet, så då behöver du 3 fall för att komma upp i en månad så 6 fall av stöld ska alltså ge ca 3 månader.

Med de ytterligare fallen av stöld och försök till stöld så borde han ha haft i vart fall ytterligare någon månad. Systemet fungerar lika dant för alla typer av brott. Man räknar det värsta brottet först med fullt straffvärde, sedan de 2-3 följande med halva straffvärdet, de 2-3 följande därpå med 1/3 del av straffvärdet, de sedan följande med 1/4, de sedan följande med 1/5, sedan får man inget mer straff. Sjukt system eller hur?”

 Notera att juristen avslutar sin förklaring med ”Sjukt system eller hur?”.

 Får man rösta till Sveriges riksdag vid 18 års ålder och dessutom kandidera till riksdagen så anser jag att man också är mogen att straffas som en vuxen person. Allt annat vore helt ologiskt!

På tisdag presenterar en utredare ett förslag om att ungdomsrabatten skall tas bort eller kanske bara begränsas för gruppen 18-21 år. Det finns en majoritet för detta i riksdagen då Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna vill förändra ungdomsrabatten.

 

3 reaktioner på ”SVAR FRÅN EN JURIST

  1. alvar1131 2018-12-15 / 20:00

    Det resonemanget kom till på 50-talet men förstärktes -68

    Gilla

  2. Bajen666 2018-12-15 / 17:14

    Det går inte att förklara bort att mängdrabatt inom rättsväsendet är helt sinnessjukt.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.