BAROMETERNS STORA ARTIKEL

Barometern ägnar idag fyra helsidor åt Sverigedemokraterna i Kalmar län och det som hänt under de senaste månaderna, bland annat uteslutning av mig. Kan dock bara konstatera att Barometern saknar mycket fakta och anger i flera fall felaktiga uppgifter men jag har inte för avsikt att korrigera några sakfel.

”Konfettin regnar över gästerna på glasverandan. Applåderna vill inte ta slut. Det skålas och många jublar. Trots att resultatet på tv-skärmen inte når upp till de högt ställda förväntningarna från tidigare opinionsundersökningar tycks ingen på Sverigedemokraternas valvaka i Kalmarsalen vara besviken.

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson knyter näven i en segergest.

– Fantastiskt, säger han.”

 Jag kan bara konstatera att besvikelsen var jättestor och festkvällen kom av sig när valresultatet sakta sjönk från närmare 20 procent till 19 och sedan till 18 för att sedan sluta på 17,5 procent. Förväntningarna låg ju på ett valresultat på upp emot 25-30 procent. Den förbeställda vepan fick hänga kvar upprullad hela kvällen vid scenen på Glasverandan.

Sveriges största parti

Det var första grova felet i Barometerns artikel. Besvikelsen var enorm!

Jag kommer i ett kommande blogginlägg göra en valanalys av Sverigedemokraternas valresultat 2018. Något som ingen aktiv Sverigedemokrat vågar göra idag då det kommer uppfattas som kritik mot de fyras gäng och Jimmie Åkesson.

Högsbykuppen beskrivs i artikeln där MBJ var hjärnan bakom att ”lura” till sig en extra plats i kommunstyrelsen. Något som upprörde övriga partier som kallade det för ”politisk ohederlighet” och jag kan nog förstå dem. Samtidigt blir det motsägelsefullt när MBJ strax innan i artikel uttalar sig om att bygga förtroende. Då lurar man inte de andra politiska partierna. På Facebook skriver MBJ enligt Barometern att ”Piraterna seglar vidare efter denna kväll på jakt efter nya byten…”

Min uteslutning tas givetvis också upp i artikeln och där har journalisten fått till det riktigt bra.

”När Barometern kontaktar Alfsson uppger han att det finns en åsiktskorridor inom Sverigedemokraterna. Den som inte följer partilinjen blint riskerar att hamna i onåd, hävdar han, och beskriver utvecklingen som farlig för partiet.

– Finns det ingen fri debatt och ingen kommunikation och om man inte utbyter tankar – då stagnerar det. Och då blir det toppstyrt i stället. Det är olyckligt. Men det är inte mitt parti längre.

För Thoralf Alfsson är det tydligt vem som har makten inom Sverigedemokraterna i länet.

– Mattias Bäckström Johansson utövar makten i partiet ganska radikalt i Kalmar län. Om man inte hade förstått det innan så vet alla vilken makt han har nu. Jag tror att alla har förstått vem som håller i partipiskan i Kalmar län.”

Jag har följt utvecklingen sedan nolltoleransen infördes 2012. Det är många lokala politiker som tystnat, både på sociala medier, insändarsidor, interpellationer och motioner. Nu publicerar de mest bilder på sina husdjur eller resor om de överhuvudtaget publicerar något på sociala medier. Rädslan för att skriva något fel är större än viljan att framföra sina politiska tankar.

”Mattias Bäckström Johansson tycker själv att Sverigedemokraterna har ett öppet debattklimat. Man får gärna kritisera, men det ska göras internt, på partiets landsdagar och andra interna forum.”

Jag har svårt att hålla mig för skratt när jag läser att SD skulle ha ett öppet debattklimat enligt MBJ och att det är väldigt högt i tak.

”Finns det någon risk för att uteslutningarna leder till att folk inte vågar säga det de tycker?

– Jag har en bild av att vi har väldigt högt i tak. Men att själv basunera ut sin egen uppfattning på de ställen där man är företrädare för partiet, det är inte acceptabelt på något sätt. Då agerar man inte som en partiföreträdare längre utan då är man språkrör för sin egen uppfattning.”

Läs detta flera gånger så förstår nog var och en att det inte är högt till tak. Inte ens på lokalnivå är det tillåtet att framföra egna uppfattningar. Inte ens uppfattningar som kommunfullmäktigegruppen kommer fram till. Som Sverigedemokrat är det säkrast att sitta still i båten och bara inkassera sina arvoden under mandatperioden.

SD-experten Karl Loxbo, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, hävdar motsatsen.

– Sverigedemokraterna är det mest toppstyrda partiet av de svenska riksdagspartierna. Det finns någon slags idé om att det är en folkrörelse, men om man pratar med dem så är det tydligt att det mest är ledningen som räknas. Och ledningen har väldigt hårda nypor, man kan nog inte vara särskilt öppet kritisk i det partiet, säger han,”

”Men partiet har ingen stabil programbas att stå på. Den ändrar sig från mandatperiod till mandatperiod. På 1980-talet handlade det om en slags etno-nationalism medan det nu presenteras som en mer nedtonad, nästan liberal, nationalism. Det är en omsvängning utan dess like, samtidigt som man gör omsvängningar i höger- och vänsterfrågor. Man vet inte riktigt var partiet står, säger Karl Loxbo.”

Jag fick idag ett telefonsamtal från en politiker i ett annat parti som läst artiklarna i Barometern och som undrade lite över olika saker i artikeln. Han skrattade gott åt hur Barometern beskrev Sverigedemokraternas kommunikationsplan och nya väljargrupper, där även journalister ingår.

”Journalister […] är människor, precis som vi, och det innebär att de också har känslor, tankar och åsikter. De är stolta över sitt arbete och arbetar hårt utifrån vad de tror på. Även om vi kanske inte håller med varandra alla gånger, så visar vi dem fortfarande respekt och ödmjukhet.”

”De journalister som inte gillar oss idag kan mycket väl vara morgondagens sverigedemokrater.”

 Uppenbarligen skall inte ens journalister som skriver rena lögner kritiseras av partiföreträdare eller medlemmar av partiet.

Hur många kommer ihåg när Jimmie Åkesson under valrörelsen 2010 kallade TV4:s reporter Ulf Kristoffersson för ”rövskalle”?

För den som missat det kommer länken här.

https://www.expressen.se/nyheter/sd-ledarens-attack-pa-tv4-reportern-en-rovskalle/

 

 

31 reaktioner på ”BAROMETERNS STORA ARTIKEL

 1. Tom & Jerry 2019-01-03 / 21:48

  Barometern är en lekstuga med en rad amatörer i mina ögon. Det handlar bara om att sälja lösnummer och driva frågor i den riktning de själva eller sosseriet vill. Jag skulle vilja kalla Barometern för Johan Perssons egen lilla lobby. De skiter allt för ofta fullkomligt i sanningar och fakta. Inte vill de radera artiklar på webben heller där enskilda (inte politiker) känner sig uthängda. Det säger allt om dem.

  Gillad av 1 person

 2. Andreas 2019-01-03 / 18:13

  Jag väntar med spänning på din valanalys, har med ljus och lykta försökt hitta information om/när ifall SD kommer med en officiell valanalys, någon här på tråden som vet? Jag tror att SD tappade runt 5 procent de sista 3-5 dagarn innan valet pga olika anledningar som jag har egna teorier om, men väntar med spänning på din (Thoralfs) analys och SDs egna ifall dom vågar göra någon med öppna kort och högt till det berömda taket.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-03 / 18:16

   De flesta partier brukar ju vara öppna med sina egna valanalyser efter ett val men jag tror knappast att SD kommer publicera en analys. Att kritisera egna ledande personer ingår inte i traditionen inom SD.

   Gillad av 1 person

  • Boris 2019-01-03 / 21:04

   Här får du den enda valanalys som behövs
   På valdagen skickade S ut 700 000 SMS. Det mobiliserade dels väljare i ghettona men fick även presumtiva SD-väljare att ändra sig i sista stund

   Gilla

   • Eva Dillner 2019-01-03 / 21:37

    S gick hårt ut innan valet med inlägg i sociala medier riktade mot SD. De delades flitigt av deras väljare. Reaktionen uteblev från SD. Inga svar. Inget mothugg. Inget för SD sympatisörer att dela eller svara. Om man inte själv orkade bemöta osakligheterna. Där förlorades många procent.

    Gilla

 3. Assar 2019-01-03 / 17:25

  Trist när en blogg man följt i flera år ändra fokus från samhällskritisk till att bara handla om att spy galla på sitt gamla parti. Du följer tyvärr standardmallen för uteslutna ur politiska partier, det trodde jag inte om dig. Förstår att du är bitter men undrar om inte uteslutningen var motiverad beaktat ditt nuvarande beteende. Det går fort att vända på en kappa…

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-03 / 18:05

   Jag tycker faktiskt att du överdriver en del. Jag var fullständigt lojal med partiet när jag petades från riksdagslistan 2014. Istället för som vissa andra fortsatte jag att jobba stenhårt för partiet under den sista mandatperioden 2014-2018 men först och främst på den lokala nivån. Det som sedan hände var faktiskt inget annat än en kniv i ryggen från ledande personer. Att jag reagerar starkt på detta kan du knappast anklaga mig för.

   Jag lyfter fram saker som uppenbarligen ingen annan vågar säga inom partiet. Den interna kommunikationen fungerar inte alls bra och det kan få väldigt negativa konsekvenser för partiet om man inte förbättrar den. Ta till exempel SD-Kuriren som numera är nedlagd, en partitidningen som funnits under i stort sett alla år som partiet funnits. Den ändrade format och inriktning i de senaste utgåvorna innan den till slut upphörde. Ett allvarligt misstag från partiledningen enligt min åsikt. Samtiden kan inte ersätta SD-Kuriren.

   Jag tror ingen innerst inne förnekar att det är en toppstyrning av partiet och det är på gott och ont. Jag tar upp de saker som inte fungerat enligt mina upplevelser inom partiet och dess organisation. Ledande personer borde lyssna på det istället för att slå ifrån sig det som att jag bara ”spyr galla på mitt före detta parti.

   Det går fort att vända kappa skriver du. Jag ser det inte så. Som medlem av partiet framförde jag dessa synpunkter internt, idag kan jag göra det offentligt eftersom jag inte kan göra det internt längre.

   Gillad av 5 personer

 4. martiusus 2019-01-03 / 16:32

  OT igen, förlåt.

  Vill rekommendera alla böcker av Hans Fallada. Hans riktiga namn var Rudolf Dietsen.

  Hans Fallads roman från 1947 om arbetarparet som bestämde sig för att göra motstånd mot nazistregimen på sitt eget sätt, bygger på en verklig händelse.

  Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, prostituerade, SS-angivare, en pensionerad domare och romanens huvudpersoner, vaktmästarparet Otto och Anna Quangel.

  I boken följer vi paret Quangels katt och råtta lek med Gestapo, tills dom grips och avrättas.

  PS: Biografin, om Falladas liv är om möjligt ännu mer spännande än hans böcker…

  Gilla

  • martiusus 2019-01-03 / 16:34

   Ensam I Berlin

   Gilla

 5. martiusus 2019-01-03 / 15:50

  Hade Ryssland ockuperat Sverige och insett den politiska vinsten med att rensa upp landet på de senaste årens asylimport av kriminellt slödder tror jag säkert de gjort det och fått folkets förtroende.

  Lite ryska flottbaser och flygflottiljer i utbyte mot att bli av med de senaste årens importerade kriminella löss och få trygghet på gator och torg tror jag säkert de flesta svenskar kan stå ut med.

  Våra egna politiker verkar inte klara av situationen de är helt i händerna på feminist-, HBTQ- och genusmaffian.

  När humanismen nått den punkt att man förvandlar gärningsmännen till offer så är civilisationen på väg att krackelera.

  Sverige har blivit ett skrämmande exempel för vår omvärld, en nation man håller upp när man vill att inte utvecklingen ska spåra ur i det egna landet.

  Gillad av 3 personer

  • Svenne 2019-01-03 / 18:01

   Ryssar! En helt sinnessjuk idé. Och inga amerikaner heller för den delen. Jäkla dårfink!

   Gilla

   • Mässkalle 2019-01-03 / 23:48

    Av en nödvändig försvarsmakt, som slaktades under de nya moderaterna, blev det kvar till en veckas försvar. Nu får du inte välja mellan pest och kolera. Vinnaren tar allt.

    Martiusus gör ett antagande om ryssen kommer. Nåja, sen dess har Gotland blivit rustat att skrämmas lite. Invasionsfartygen rundar ön och säkrar Blekinge och Skåne (utom Malmö).

    Trump kommer inte om du är rädd för det amerikanska. Potus är nationalist och vad han tycker om Stefan och Margot vågar jag inte ens gissa.

    Putin dessvärre vill inte ha importerade problem. Han har redan fått nog av mångkultur.

    Gilla

  • Björn 2019-01-03 / 23:30

   Tror att om Ryssarna nu skulle få för sig att ockupera Sverige så var nog inte deras syfte att rensa landet från kriminella odyl. De skulle nog ha en annan agenda för sitt besök.
   Ordningshållning odyl skulle nog den Svenska polisen få fortsätta med.
   Så risken för ett ännu större kaos skulle nog vara överhängande.

   Kanske bättre att flytta till Ryssland om man nu tror på dem.

   Gilla

 6. Eva Dillner 2019-01-03 / 15:42

  SD har tappat så mycket på sin gir in i vad de tror är finrummet. Att anpassa sig till de andra partierna när de andra partierna hela tiden rört sig i SD’s riktning är osmart. De kunde stått kvar, och påverkat politiken ännu mera. Att toppstyra och tysta ner kommer man ingen vart med. Efter valkonferensen i våras tappade man många supporters. Valresultatet kunde ha legat på 25-30% men nu blev det knappt 18%. Starka röster behövs nu mer än någonsin. Jag är glad att du är kvar i politiken.

  Gillad av 2 personer

 7. Bajen666 2019-01-03 / 15:36

  Nolltolerans kanske funkar i trafikfrågor men inte i ett politiskt parti som tar yttrandefrihet på allvar.

  Gilla

 8. MartinA 2019-01-03 / 14:12

  Jag kom att tänka på ett samtal jag hade med en före detta Nationaldemokrat för en fem år sen eller så. ND och SD splittrades 2002 ungefär. Och det märkliga var att han beskrev ett internt klimat och en partikultur i ND som var precis lika vidrig som den verkar vara i SD. Det är möjligt att SD helt enkelt var paj redan från nittiotalet.

  Gilla

 9. Kalle 2019-01-03 / 12:22

  Barometern med Anders Blank i spetsen är tragik på hög nivå. De vill och har aldrig velat, rätta sina faktafel. Ju mer lögner – desto bättre. Allt för den egna agendan.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-01-03 / 12:34

   Ja, det är förvånansvärt många faktafel i de artiklar som jag har kunskap om men i de flesta fall tror jag det beror på okunskap och stor tidspress att skriva nyhetsartiklarna. Men sedan finns ju också det faktum att man gärna vinklar artiklarna i en bestämd riktning.

   Gillad av 1 person

 10. hasp 2019-01-03 / 10:57

  SD har blivit en del av etablissemanget.
  Och de högre företrädarna beter sig som maktgalna betongsossar.

  Tragiskt.
  Det kunde varit landets räddning.

  Nu…?

  Gillad av 3 personer

 11. Ludvig 2019-01-03 / 10:39

  Bra att du ställer upp i kommun och region, så vi kan fortsätta att kryssa dej.

  Gilla

 12. MartinA 2019-01-03 / 10:25

  Jag tror att SDs passivitet kommer ifrån att alla utom partiledningen har fått tankeförbud. Och partiledningen är så upptagna av att upprätthålla total kontroll över lokalavdelningarna att de inte har tid att tänka de heller. Alltså sitter SD stilla och passiva och låter dumsvenskarna läsa in sina egna behov i SD.

  Länkar till Thorsells artikelserie om SD igen. Och betänkt att Thorsell står SD väldigt nära ideologiskt.

  https://www.torssell.today/sekt-maffia-eller-brodraskap-del-1/
  https://www.torssell.today/sd-sekt-maffia-eller-brodraskap-del-2/
  https://www.torssell.today/sd-sekt-maffia-eller-brodraskap-del-3/

  Gillad av 5 personer

  • worldpress99 2019-01-03 / 12:51

   Mycket intressant läsning! Är det så här ut ser ut i SD så finns det nog all anledning för en massa ledamöter i kommunerna att fundera ett varv till. Eller kanske inte, arvoden och andra inkomster väger nog tyngre för dessa. Skönt att inte vara skyldig till medlöperiet!

   Gillad av 2 personer

  • Dennis Slotteborn 2019-01-03 / 15:21

   Jag känner Stefan mycket bra. Att han som gammal socialist står Sd nära ideologiskt är just för att Sd nästan är gammelsocialism.

   Gilla

   • MartinA 2019-01-03 / 16:52

    Tja, min poäng var att Thorsell nog inte skrev det där för att han ville att SD skall misslyckas. Han skrev ju några debattartiklar i Samnytt där han, som jag förstod det, krävde att AFS skulle bli sionister. För mig kändes det som han desperat sökte efter ett annat parti än SD som kunde vara likadant som SD. Så jag gissar att hans invändningar mot SD är rent organisatoriska och demokratiska, han har misströstat om SD tror jag.

    Gilla

 13. turrim 2019-01-03 / 09:32

  Thoralfs uteslutning har det goda med sig att jag nu får veta vad jag tidigare anat men inte velat tro. De korta referaten i Barometern av MBJ:s uttalanden visar på ett parti som tappat sin själ.

  MBJ använder en kommunikationsplan med rötter i öster. Nu förstår jag varför SD inte syns i den dagliga debatten på min hemmaplan.

  Det finns således medlemmar på nåder av partiledningen och distriktsordföranden. Egna åsikter får endast framföras i partilokalen under uppsikt av bossen. På annan plats så åker du ut.

  De som inte är medlemmar men som röstar SD ska bedras. De är röstboskap som genererar bidrag av olika slag och som indirekt stärker bossarnas makt.

  Bra med klartext. Jag tackar inte för mig utan försvinner och skäms över att jag låtit mig bedras precis som jag blev bedragen av Reinfeldt. Jag fortsätter att läsa Thoralfs blogg för att få sanning och fakta.

  Gillad av 6 personer

 14. Thorleif 2019-01-03 / 08:11

  Det är uppenbart för alla att du skulle styrt SD i Kalmar och SD:s ledning skulle nog vinna på att vara mer öppen. Många rövslickare! Det är ju det ni kritiserar utåt att Sverige lider av och att just därför tas inte beslut i rätt riktning. Jag fikade med xxx som sa att inte ens Åkesson styr partiet, han är en puppet för de som tidigare finansierade SD och gjorde dem stora. Är det så har Sverige sannerligen ett problem för det innebär att vi inte har någon riktig frihet.

  Gillad av 1 person

 15. Deves 2019-01-03 / 07:56

  Ligger något i det du säger att i ett toppstyrt parti med nolltolerans så tystnar
  medlemerna och kan inte/vågar inte ägna sig åt debatter på sociala medier,
  insändare, interpellationer etc.

  SD beskrivs ju med det ena invektivet efter det andra av politiska motståndare,
  ledarskribenter, twittrare etc men svar på tal är svårt att finna. I och för sig är
  det inte konstigt att svar på tal är svårt att finna ifrån SD:s sida, om det endast
  är toppgardet som vågar yttra sig utan risken att bli uteslutna ur partiet.

  Gillad av 2 personer

 16. KS 2019-01-03 / 07:50

  ”Som Sverigedemokrat är det säkrast att sitta still i båten och bara inkassera sina arvoden under mandatperioden”. I många kommuner är det just det som gäller. Där finns många arbetslösa, långtidssjukskrivna m.f. som nu innehar stolar men som aldrig yttrar ett ord eller debatterar. Nämndemannasysslor är en annan inkomstkälla. Det finns förvisso kompetent folk i nämnder. men dessa är i minoritet.

  Gillad av 2 personer

 17. Svenne 2019-01-03 / 06:57

  Dagens SD är en bokstav från SED i gamla DDR. Likheten är skrämmande. Det var förbud mot kritik och avvikande åsikter. Inte olikt Orwells 1984.

  Tänk om det skulle inträffa att vi skulle få en fd spelmissbrukare som statsminister. Som medhjälpare en fd kassaskåpssprängare som var valberedningens ordförande och de stenhårda gossarna Richard och Mattias som partisekreterare resp chefsideolog.

  Det är osannolikt att detta inträffar. Det skulle inte bli någon bra lösning.

  Gilla

 18. tompas11 2019-01-02 / 23:49

  Ja SD anser jag som förbrukade, må de vila i frid.
  Det finns fan i mig endast en vettig politiker i detta land och det är Jan Ericson. Däremot kan jag inte säga detsamma om det parti vederbörande anslutit sig till. Där finns mycket övrigt att önska. Partiet leds av en sillmjölke och en smilfink som borde förpassas överbord å det snaraste.
  http://www.ericsoniubbhult.se/

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.