EXTREMVÄDER IGEN?

Långe Erik

Idag har det varit lite blåsigt på Öland och i synnerhet på norra udden, vid fyren Långe Erik. Efter att jag suttit vad datorn några timmar på morgonen och skrivit på en motion så tog jag med mig mina kameror och gav mig ut med bilen på Öland. Jag tror faktiskt inte att jag upplevt högre vågor på Öland tidigare. Det var faktiskt väldigt svårt att stå upprätt i de nordliga vindbyarna, bilen gungade till och med.

Det blev också en riktigt snabb förändring i havsnivåvattenståndet, vilket närmade sig 1 meter över normalvattenståndet under bara någon timma. Ganska märkligt egentligen när man tänker på vilka enorma vattenmassor det handlar för att höja vattenståndet med mer än 1 meter under bara ett dygn. Då det under nyårsafton var ca 20 cm under normalvattenståndet.

Nu väntar jag bara på att klimatalarmisterna skall kliva fram i nyhetssändningarna och skylla stormen på klimatförändringarna. Idag beror ju allt väder på klimatförändringar när ”experterna” uttalar sig.

Jag hade i varje fall mina kameror med mig idag och här kommer några bilder från utflykten i stormen som faktiskt höll på att bedarra. Under natten blåste det 29 m/s i vindbyarna vid norra udden enligt SMHI.

Vindpinat

Långe Erik 1

Smörgåsbord för fiskmåsar

Vågor

Vågor sten

 

10 reaktioner på ”EXTREMVÄDER IGEN?

 1. Björn 2019-01-02 / 23:44

  Att ta sig tid för en vandring i naturen, gärna då också med kikare eller kamera är som en lisa för själen.
  Även om stormarna för en del dåligt, i form av skador odyl, med sig har de faktiskt också en positiv effekt och det är att Östersjön nu säkert blir ordentligt syresatt. Det gillar om inga andra så åtminstone fiskarna och de andra varelserna som finns där under ytan.

  Gilla

 2. alvar1131 2019-01-02 / 19:58

  Jag bodde några år på Ven. Varje höst kändes höststormarna av. Vid sådana tillfällen, när man skulle av eller på färjan med bilen, fick man se till så att inte underredet slog i. Det diffade nog på en 80 – 90 cm ibland. Vid vissa stormar var det uppåt på färjan och vid vissa andra stormar var det neråt från färjan allt beroende på hur vattnet pressades uppåt eller neråt i Östersjön.
  Blåste gjorde det i alla fall då med!

  Gilla

 3. Bajen666 2019-01-02 / 18:07

  Jag gick en långpromenad här i Karlskronas inre skärgård idag eftermiddag, alla bryggor förutom flytbryggorna låg långt under vattnet och på många ställen var jag tvungen att gå upp i skogen för att ta mig fram.

  Faktiskt första gången jag har varit med om en sån här översvämning trots mina host host dryga femtio år här i staun.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-02 / 18:29

   Stormen har flyttat allt vatten från Bottenviken ned till södra Östersjön. Kalix hade nu eftermiddag -98 cm i havsnivåvattenstånd. Det vill säga ca en meter under normal nivå.

   Gillad av 3 personer

   • Maja Dacke 2019-01-02 / 23:34

    Hur ska ”experterna” förklara detta? En meter över och en meter under! Blir ju två meters skillnad, eller? De blir väl helvirriga och skyller på UFO eller SD eller varför inte på Putin?

    Gillad av 1 person

   • Bajen666 2019-01-03 / 09:17

    Hehe jag är ingen klimatalarmist (om nån nu trodde det) blev bara fascinerad av nåt jag aldrig själv upplevt, t ex bryggan som användes vid bad i somras var spårlöst borta..:-)

    Gilla

 4. Lena1-2018 2019-01-02 / 17:47

  Superfina bilder, undrar hur höga vågorna är? 4-5 m höga? Minns en båtresa från Lettland en sommar där det blåste upp ordentligt så att jag inte tordes gå ner i hytten för att sova. Satt en hel natt och titta på vågorna, där en del verkade höga som höghus, i alla fall 8-10 m höga.

  Annat ämne: Nya Tider har en halv artikel (resten måste man bli prenumerant för att läsa), där han säger att Mattias Karlsson ändrat sig om islamkritik.

  https://www.nyatider.nu/mattias-karlsson-andrar-sig-man-far-kritisera-islam-i-sd/

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-01-02 / 17:52

   Jag skulle gissa på 4-5 meter höga vågor. SMHI har en mätstation i havet mellan Öland och Gotland och där har som mest uppmätts ca 8 meter höga vågor under en kort period det senaste dygnet.

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2019-01-02 / 23:45

    Men hallå! 4-5-8 meters vågor?! Res till Portugal och upplev vågor på tiotals meter. Populärt för proffssurfare.

    Thoralf, du tar väl med dina underbara foton i boken? Eller gör en särskild fotobok med dem – bättre förslag. De är så fantastiska att man kan gå av i beundran! Större format än din ”memoarbok” – en fin coffee table-variant.

    (Måste också säga här att jag är väldigt nöjd med bytet till WordPress …)

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.