VARFÖR INTE ETT ELUPPROR?

Ikväll måste jag nog säga att jag var mer eller mindre spyfärdig av att se flera av partiledarna i Aktuellt. Den som är allra mest obehaglig är utan minsta tvekan Annie Lööf. Hur är den människan skapt? Snacka om att hälla vatten på en gås.

Jimmie Åkesson kallade framförallt Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för extrempartier. Det är absolut ingen överdrift. Jag är väldigt orolig över vad dessa partier nu kan hitta på för galenskaper när det gäller migrationspolitiken, energipolitiken och klimatpolitiken. Det paradoxala är väl att i dessa sammanhang framstår väl Socialdemokraterna som garanten för att det inte går fullständigt överstyr.

Ett exempel är ju energipolitiken där vi nu inte kan förvänta oss några nya riktlinjer för Vattenfall utan nedläggningen av kärnkraften kommer fortsätta. I år kommer ytterligare en reaktor att ställas av och under 2020 kommer ännu en reaktor stängas ner vid Ringhals. När slår elbristen till? När stängs elen av i din lägenhet eller villan eller på din arbetsplats?

Just nu har vi de absolut högsta elpriserna på väldigt många år och ingen skall inbilla sig att vi kommer få tillbaka de låga elpriserna vi haft tidigare. Glöm det. Visa skyller de höga elpriserna på den torra sommaren och därmed lite vatten i de stora vattenmagasinen men även på att det blåst mindre. Ja, ni förstår väl själva hur dumt det låter. Varför stänga ned den säkraste elproduktionen som är kärnkraften, samtidigt som vi vill driva alla bilar och transporter med el och därmed en ökad efterfrågan? En logik som för mig är fullständigt verklighets frånvänd.

Jag har kollat upp mina egna elräkningar från EON några år tillbaka och kan konstatera att mitt elpris i december var 1,88 kr/kWh. Till det skall sedan även de fasta avgifterna läggas till. Så här ser utvecklingen av elpriset ut under de senaste 4 åren.

elpris graf1 20190116

Med dagens elpriser så kostar varje månad flera tusen kronor bara i elkostnader för de flesta villaägare. Men vad består då dessa 1,88 kronor/kWh av i verkligheten. Jag har delat upp priset i tre delar.

 1. Elpris, produktionspris
 2. Elöverföringsavgift
 3. Elskatt+moms

EON är ett av de bolag som har väldigt höga avgifter för elöverföring. Den är för det mesta högre än elpriset, det vill säga det produktionspris som råder för inköp av elenergi på marknaden.

Men föga förvånande så är det staten som tar den största andelen!

elpris graf2 20190116

Det är lätt att se hur EON mer eller mindre varje år höjer priset för elöverföring. Jag måste säga att jag är väldigt förvånad över att inte människor protesterar mer emot elpriset. Men som vanligt tror jag att de flesta inte är informerade om hur det i verkligheten ser ut. Våra politiker är heller inte mycket att hänga upp i julgranen.

Den nya regeringen med Centerpartiet och Miljöpartiet kommer satsa på sol och vindkraft vilket kommer göra att elpriserna kommer fortsätta upp. Vi kommer snart vara över 2,00 kronor/kWh och dessutom hotas vi av elbrist.

Under samma tidsperiod som diagrammet har EON höjt abonnemangsavgiften med 67 procent, från 2015 till 2018. Du läste rätt 67 procent!

Det är helt sanslöst. EON är så smarta att man alltid höjer abonnemangsavgiften den 1 juli för då har de flesta väldigt låga elräkningar och folk är bara nöjda med att räkningen är så låg i förhållande till en vintermånad. EON kan det här med psykologi och kunderna kan luras.

 Varför startas det inte ett eluppror i Sverige?

Den ansvarige energiministern heter Ibrahim Baylan och är socialdemokrat.

Läs dagens debattartikel i Expressen.

https://www.expressen.se/debatt/elbristen-hotar-valfarden-nu-kravs-mer-karnkraft/

Som avslutning lite om det centerpartistiska kommunalrådet i Kalmar som anser sig stå över Sveriges rikes lagar.

Ingemar Einarsson (C) som är kommunalråd fastnade i säkerhetskontrollen vid Förvaltningsrätten i Växjö med en kniv. Trots att han nu blivit dömd enligt knivlagen anser han att det inte var olagligt att bära kniv.

ingemar einarsson dömd vid tingsrätten

Respekterar inte kommunalrådet våra lagar eller anser Ingemar Einarsson att han står över lagen?

 

36 reaktioner på ”VARFÖR INTE ETT ELUPPROR?

 1. martiusus 2019-01-17 / 17:33

  Kompetensregnet faller. Det berikar.
  Efter ett besök idag. En kuslig upplevelse i inkompetens.
  På hälsocentralen, ingen doktor förstår vad man säger..
  Tack för att ni valde Sverige..

  Gillad av 1 person

 2. martiusus 2019-01-17 / 16:41

  Sven Stolpe i en TV-dokumentär från, jag tror, 70-talet.
  Stolpe sitter vid en kakelugn och kastar in papper i ugnen.

  Reportern: Vad är ni bränner herr Stolpe?
  Dödande blick från stolpe: ”Jag bränner mina manuskript.”

  Reportern: Varför då?
  Stolpe: ”Det ska fan ge ut något i det här landet, skatten är ju högre än förtjänsten på en bokutgivning”…

  Reportern: ”Vad skulle ni vilja säga till dagens politiker?”
  Stolpe: ”Säga? Jag skulle vilja se dom hänga i gatlyktorna på Brunkebergstorg.”

  Gillad av 4 personer

  • Tony Ingman 2019-01-17 / 18:08

   Ja och det var på70 talet,undrar vad Sven Stolpe önskat dagens politiker, som är 10 gånger värre?

   Gilla

 3. martiusus 2019-01-17 / 16:14

  Förtroendet för politiker störtdyker. Förvånad?
  SVT/Novus. Liberaler och MP under 4%.

  Gilla

 4. Tony Ingman 2019-01-17 / 15:20

  Läser idag om en kriminalpolis som säger att domstolarna vägrar att döma gängkriminella trots massiv bevisföring?? Men i så fall måste dom väl ha order från högre ort att inte döma dessa för att det inte ska komma allmänheten till del vilka som är överrepresenterade? För domstolarna har väl ingen anledning att räcka hartass till kriminella element?

  Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-01-17 / 16:47

   Förmodligen order från justitiedepartementet och dess kreative chef….

   //Gunnar

   Gilla

   • Rune 2019-01-17 / 17:36

    Kanske? Men justitiedepartementet har ingen rättighet att ge order till domstolarna. Domstolarna skall enbart hålla sig till lagen.

    Gillad av 1 person

   • Tony Ingman 2019-01-17 / 18:13

    Ja han mixtrar mycket med att plocka bort alla demokratiska rättigheter, förbjuda folk att uttala sig? Undrar om han hinner med konfiskationerna av mark o fastigheter? Som också finns bland alla kreativa ideer som Sossarna har?

    Gillad av 1 person

  • alvar1131 2019-01-17 / 17:50

   Det kan, åtminstone i tingsrätterna, bero på sammansättningen av nämndemännen.

   Gilla

  • Monica Eliasson 2019-01-17 / 21:22

   En förklaring är ju naturligtvis att domarkåren är vänstervriden, 68-vänstern. En annan, nog så relevant förklaring, kan vara rädsla från domarkårens sida för de kriminellas eventuella repressalier . Känner en familj, som tvingades flytta utomlands pga kriminellas trakasserier och hot mot mannen i denna familj. Han var domare.

   Gillad av 1 person

 5. Lars Cornell 2019-01-17 / 13:45

  Eluppror? Ja gärna det. Men hur skall det gå till?

  Gilla

 6. Tony Ingman 2019-01-17 / 12:44

  Har kommunist Jonas även fått utbildning hos Bilderberg gruppen, för det har
  ju både Stefan Löfven o Annie Lööf fått,?

  Gillad av 1 person

 7. Noblesse 2019-01-17 / 11:58

  Hej Thoralf!

  Var står SD i frågan om marknadshyror? Skulle SD trycka grönt
  för det? Efter utredning blir det ju en omröstning långt fram i tiden. Det krävs ju att V, M, KD eller SD är med på förslaget?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-17 / 12:50

   NU företräder jag inte SD längre men i valrörelsen sa SD att man inte ville ha marknadshyror. Det har dock varit lite otydligt tycker jag från SD.

   Gilla

   • Tony Ingman 2019-01-17 / 14:21

    Otydligt är det ju också med anledningen till din uteslutning från partiet, den rätta anledningen
    skulle ju komma enligt Mattias, han tar lång tid på sig? Kanske svårt att finna någon?

    Gillad av 1 person

  • alvar1131 2019-01-17 / 13:01

   @Noblesse Det är helt klart att SD är emot marknadshyror. Men exempelvis SD-Stockholm har haft svårigheter att hävda detta gent emot andra partiers propaganda mot SD. SD-Stockholms ordförande, Peter Wallmark, har engagerat sig mycket sedan i somras för att tvätta bort den falska bilden.

   Gilla

 8. Noblesse 2019-01-17 / 11:55

  Marknadshyror är ett annat exempel. Det vill ju inte M, KD och SD heller ha.

  Gilla

 9. Monica Eliasson 2019-01-17 / 10:59

  Vi svenskar är konflikträdda och tämligen obenägna till uppror. Men ständigt höjda elpriser kanske kunde bli en tändande gnista även för oss aningslösa, fega och bekväma svenskar? Självbevarelsedriften blir möjligen den avgörande faktorn för att kanalisera svenskens ilska i ett eluppror? Själv skulle jag gärna delta!

  Gilla

 10. Bajen666 2019-01-17 / 09:49

  Mmm förstår heller inte att inga protester kommer för det borde koka i samtliga hem (förutom hos MP och C väljare) och industrier, men än så länge kan jag leva med ”elpriset” på grund utav att jag lever ensam och i en liten lägenhet…jag snålar som bara den.

  Det som jag däremot är vansinnig och trött på är elnätsavgiften som ju är dubbelt eller mer än mitt elpris varje jäkla månad, som denna månad t ex räkning på 444 kronor och där min förbrukning låg på 120 kronor resten avgifter och moms…Va fanken liksom?!!.

  Och det där med knivar politiker samt rättssalar….vilket stolpskott den där (S)enterpartisten verkar vara och antagligen förblir.

  Gillad av 3 personer

  • Tony Ingman 2019-01-17 / 12:49

   Ja och det snuskigaste av allt är att ovanpå alla skatter lägger dom 25% Moms, samma unkna förfarande som på Bensin & Dieselpriser först 50-60 %b skatt och sen moms på det.
   Finns det något annat land i världen som beter sig så svinaktigt mot medborgarna som Sverige?

   Gillad av 1 person

 11. Viveka 2019-01-17 / 08:49

  Ja det är förskräckligt med elpriserna. Min el kommer att höjas med cirka 4000 kronor om året, där pensionstillskottet är en spottstyver i sammanhanget. Och nätleverantören kan man inte välja bort!
  Kanske är det bättre att inrikta sig på protester mot olika orättvisor i sak, som elpriserna, än att diskutera partiprogram etc här på bloggen? Kommer ni ihåg skärholmendamerna som protesterade mot mjölkpriserna för länge sen? Har för mig att de fick utdelning på detta så att mjölken faktiskt blev billigare efter kraftiga protester.

  För övrigt, kommer ni ihåg Enid Blyton och hennes femböcker man läste som barn? Ni vet; ”Fem stoppar spöktåget”, ”Fem och kidnapparna”, ”Fem i fara”? Apropå nya regeringsbildningen så har jag förslag på en synopsis till en ny bok; ”Fem och det hemliga dokumentet”! Vad sägs? Kanske någon hågad att ta tag i!

  Gillad av 3 personer

 12. Niklas R 2019-01-17 / 08:31

  Som en samlad kommentar till hela artikeln där jag vägt för och nackdelar med förd politik och framtida planer kommit fram till följande slutsats.

  Socialister är, per definition, idioter.

  Gillad av 2 personer

 13. Lars Säwedal 2019-01-17 / 08:03

  Lika illa som bristen på producerad el verkar överföringskapaciteten vara. Ystad, Malmö-Lund samt en del städer i Mälardalen kan tydligen inte bygga bostäder och ta emot nya industrier pga kapacitetsbrist i elnätet. De platser , t.ex. Luleå, som tagit emot stora datacentraler från t.ex. Facebook verkar också ha brist på el.

  Gillad av 1 person

   • Johan 2019-01-17 / 08:57

    Mig veterligen finns ingen specialregel för rättssalar. Det är en allmän plats som vilken annan som helst. HD har haft en del synpunkter och upphävt fällande domar mot personer som blivit dömda pga alltför snäv tolkning av knivlagen.

    Gilla

  • alvar1131 2019-01-17 / 07:03

   @ dennisslotteborn Knivlagen, vars ”pappa” faktiskt var Leif GW:

   1 § Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.
   2 st Förbudet i första stycket gäller inte, om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.
   3 st Stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft (springstiletter eller springknivar) får inte innehas av personer under 21 år.

   Gilla

 14. hasp 2019-01-17 / 05:11

  Situationen i Sverige beror enligt min uppfattning på två saker.
  Idioti och ondska.
  När det gäller folket tror jag på det förstnämnda och när det gäller de politiska företrädarna tror jag på det sistnämnda.

  Gillad av 1 person

 15. Steffe 2019-01-17 / 00:39

  Det är väl ingen tjänsteman, kommunanställd eller höjdar-politiker i Kalmar som följer lagen eller anser att man bryter mot densamma? I Kalmar har man egna lagar.

  Gilla

 16. Putte 2019-01-16 / 23:54

  V kommer ju behövas i varje omröstning som sker i kammaren under 3,5 år. Har jag missförstått något? Hur menar C och L att V stängs ute?

  Kan någon förklara?

  Gilla

  • Johanna 2019-01-17 / 08:25

   För att regeringskonstellationen ska vara hotad krävs det ju att V gör gemensam sak med M, KD och SD, vilket inte lär hända särskilt ofta. Möjligen endast vid en eventuell misstroendeomröstning, som i så fall skulle ske på helt olika bevekelsegrunder.

   Gilla

 17. Gunnar Karlsson 2019-01-16 / 23:21

  Du sätter tummen på en mycket öm punkt, Thoralf!! Vi tar vår elektricitet för något helt givet, och så har det varit sedan början av sextitalet, kanske med undantag av någon enstaka sommardag med aggressiva blixtnedslag i några transformatorer.

  Men tyvärr så avvecklas våra kärnkraftverk i en allt raskare takt, bl.a. beroende på att miljömupparna med hjälp av helt rabiata skatter lyckats få den mer eller mindre olönsam. OBS!! Den är inte olönsam företagsekonomiskt eller nationalekonomiskt utan olönsam beroende på att den straffbeskattas, för att framstå som olönsam!

  Den avveckling som nu sker och vilka konsekvenser den får har aldrig debatterats på ett seriöst sätt, det bara en självklarhet enligt C och MP idioterna. Men vad händer när solen inte lyser och vinden inte blåser, när vi inte har någon ström för att driva vara kylskåp, frysar, respiratorer, tåg, mm. När denna katastrof är en verklighet försök då inte fråga dessa idioter hur det kunde bli så här, för det är långt över deras mentala kapacitet.

  I Frankrike där jag bor har vi 58 reaktorer som på ett säkert och miljövänligt sätt förser hela landet med elektricitet, något för Sverige att ta efter.

  //Gunnar

  Gillad av 4 personer

  • Erik Svensson 2019-01-27 / 12:49

   Gunnar, anser du att kärnkraft är miljövänlig och bra?

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s