PARTILEDARDEBATT UTAN SVAR

Lyssnade lite på partiledardebatten i riksdagen under förmiddagen men istället för att debattera Sveriges framtid och de viktiga frågorna så blir det många ickefrågor och i några fall ren pajkastning. Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin tycks leva i sin egen värld. Annie Lööfs påhopp på Jimmie Åkesson var riktigt lågt och jag anser inte det hör hemma i en partiledardebatt i Sverige riksdag.

Nu hörde jag faktiskt inte alla debattinlägg men jag noterade att Ebba Busch Thor lyfte frågan angående produktionen av elenergi och ställde frågor till Stefan Löfven om han inte borde stoppa nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 genom att samtala med Vattenfall. Inte minst på grund av klimatförändringarna. Stefan Löfvens svar minst sagt svagt och undvikande då han började svamla om att det var fritt att bygga nya kärnkraftverk.

Att partiledarna till så stor del undviker att svara på de frågor som ställs gör det ganska ointressant att titta på partiledardebatten. Som tittare får man väldigt få svar.

Både Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson tog upp socialdemokraternas och Stefan Löfvens löfte från 2014 om Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Nu har socialdemokraterna skrotat det löftet. Alla förstår säkert varför. Istället skrotar man Arbetsförmedlingen, idag varslades ca 4 500 anställda vid myndigheten.

Vid kommunfullmäktige i Kalmar i måndags hade jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) med ungefär samma frågeställning. Majoriteten lovade 2015 att halvera arbetslösheten i Kalmar fram till 2019. I måndags var det första mötet 2019 och då var det lämpligt att fråga hur det gått.

Arbetslösheten är dock kvar på samma nivå som 2015. Något som Johan Persson motvilligt fick erkänna men han skyllde på att Arbetsförmedlingen hoppat av en överenskommelse med Kalmar kommun. Men utan att jag tog upp det så nämnde han även den stora invandringen som en orsak till att man misslyckats så fullständigt med sitt ”mål”. Men han var ändå stolt över den ”resa” som Kalmar gjort.

Jag vet egentligen inte vad han syftade på men uppenbarligen ansåg att det var bra att Kalmar hade ungefär lika många arbetslösa idag som för 3,5 år sedan då budgeten med löftet debatterades i kommunfullmäktige. Så här ser statistiken ut just nu för Kalmar kommun.

andel arbetsökande inrikes_utrikes 2018_12

2015 hade dock Kalmar kommun lägre arbetslöshet än snittet för riket. Idag har det förändrats och i riket är siffrorna lägre än i Kalmar kommun. Så jag skulle inte vara särskilt stolt över utvecklingen. I synnerhet när vi vet att det bara i Kalmar kommun skapats nästan 200 subventionerade jobb med rubriken Extra tjänster, Moderna beredskapsjobb och Introduktionsjobb. Jobb där staten betalar hela lönekostnaden och där sysselsättningen sker inom det offentliga verksamheterna. För det handlar i många fall inte om ett jobb, utan snarare att sysselsätta personerna några timmar varje dag.

Men personerna försvinner bort från arbetslöshetsstatistiken och från kommunens ekonomiska försörjningsstöd som annars varit den enda möjligheten för dessa personer att försörja sig, som till 75-80 procent är utrikes födda.

Det visade sig också under debatten att Johan Persson inte visste vilka grupper som ingick i arbetslöshetssiffrorna. Han trodde att de personer som har ovanstående nämnda subventionerade anställningar ingick i arbetslöshetssiffrorna. Så är det inte.

Så här har utvecklingen varit i Kalmar kommun när det gäller dessa subventionerade jobb som Stefan Löfven och den rödgröna regeringen inrättat under föregående mandatperiod. Sedan 2017 har det tillkommit närmare 200 subventionerade jobb av just dessa kategorier.

antal extra tjänster 2018_12

 

24 reaktioner på ”PARTILEDARDEBATT UTAN SVAR

 1. Tony Ingman 2019-01-31 / 18:00

  Regimen visar upp ett enormt folkförakt, förakt mot valresultatet. I Sverige idag besätter dom minsta partierna framträdande platser, och det stora oppositionspartiet fryses ut och mobbas, ungefär som att dom inte fans, Löfven är fullt i klass med Venezuelas Maduro, men så har han ju också hela den hjärndöda Median på sin sida.

  Kan heller inte förstå att SD försöker att tigga sig till samarbete med M, låt dem rämna inifrån, för det kommer nog inte att dröja länge innan deras svaga ledare byts ut mot någon som ser att dom inte kommer att växa med Reinfeldts springschas. han har för övrigt stor del i det kaos som Sverige befinner sig i, precis som dom andra Borgeliga nickedockorna, som bara har ett mål. att hålla SD utanför.

  Gillad av 1 person

 2. Vax 2019-01-31 / 17:57

  https://www.aronflam.com/blog-aron/2019/1/15/104-sameh-egyptson-heliga-vita-lgner

  TeliaSonera köper alltså Bonnier Broadcasting, inklusive tablåteekanalen TV4. Svenska staten är största ägare i TeliaSonera, med ca 37% av ägande och makt.” (från Cornucopia)

  Resten av media måste ha bidrag bara för att överleva utträngningseffekten som den är.

  Det är ett dråpslag mot fri media och fri kultur. Nu blir det statlig media och statlig kultur. Det gäller oavsett om du tycker den är vänstervriden eller helt neutral.

  Gillad av 1 person

 3. turrim 2019-01-31 / 17:54

  Din rubrik skulle också kunna vara: Partiledardebatt utan ansvar.

  Det är tänkvärt att läsa Alice Teodorescus ledare i Göteborgsposten (några få ledare är inte bakom betalvägg): Vad är ett löfte värt? Hon pekar på vilka frågor som vi bör ställa till partiledarna.

  Gillad av 1 person

 4. Hacke 2019-01-31 / 14:26

  Partiledardebatten var verkligen en sömnig och substansfattig tillställning. Undantaget då möjligtvis Ebba Bush Thor. Så underbart när hon plattade till sin tidigare Allianskollega Annie Lööf kring Jimmie Åkesson. Bara det var värt ”entrén”.
  Jag noterade också hur knivskarp gränsen var mellan de partiledare som kallade Januariblåsningen för Januariöverenskommelsen respektive Januariavtalet. Alla i femkoalitionen höll sig strikt till Januariavtalet för att de naturligtvis skyr all liknelse vid ökända föregångaren Decemberöverenskommelsen. Medan övriga (m, kd och sd) genomgående benämnde den just Januariöverenskommelsen. Någon (tror det var Ebba Bush Thor) drog till med något än mer nedsättande vid något tillfälle.
  I msm förekommer ännu båda varianterna men det är väl bara en tidsfråga innan man landar i den tysta överenskommelsen Januariavtalet. Public service har sannolikt redan utfärdat ett tillägg till deras redan så omfångsrika nysvenska språkdirektiv enligt känd 1984-modell.

  Gillad av 1 person

 5. Allah 2019-01-31 / 12:36

  Gå in på indeed.com eller Platsbanken och kolla lediga jobb under Kalmar.

  Lycka till Johan Persson!

  Gilla

 6. Ivar Andersson 2019-01-31 / 08:03

  Kärnkraften i Sverige ersätts med gaskraftverk precis som i Tyskland men det vill inte Löfven och kompani tala om. Varför byggs Northstream II från Ryssland till Tyskland om tyskarna inte ska ha fler gaskraftverk? Tyskland ska också ersätta kolkraften med gaskraft för vattenkraften är förhållandevis liten i Tyskland.

  Gillad av 1 person

  • BC 2019-02-01 / 08:07

   Det är mindre hälsosamt att göra sig så massivt beroende av diktaturen Ryssland. Stänger ryssarna gaskranen så blir det kallt i hemmen och fabrikerna stänger.

   Gilla

 7. alvar1131 2019-01-31 / 06:24

  Det var ändå onödigt att lyssna till hela partiledardebatten. Den debatten och f ö hela regeringskrisen med dess fortsättning in i regeringen kan nämligen sammanfattas i en enda oneliner som Bush-Thor yttrade till Annie Lööf: ”Man kan säga mycket om Åkesson, men han har i alla falla inte röstat fram Löfven till statsminister.”
  Punkt, slut – liksom.

  Gillad av 3 personer

 8. Lasse 2019-01-31 / 05:50

  Jag är så arg att det ryker ur öronen på mig när jag tänker på fähunden Mattias Bäckström Johansson och hur svinigt han behandlat dig. Ingen ryggrad där inte. Är det så det fungerar inom politiken? Svinhugg till höger och vänster?

  Gillad av 5 personer

  • worldpress99 2019-01-31 / 14:14

   Ja du Lasse. Inom politiken, eller vad vi nu ska kalla det, gäller bara EN sak. Berika mig själv på det sätt som är enklast. Inom SD, tyvärr, är den taktiken väldigt vanlig. Kan jag få en arvoderad plats i någon styrelse eller kommunal nämnd…….MBJ är ju definitivt inget undantag.Inte hans underhuggare heller!

   Gillad av 1 person

 9. Martin 2019-01-30 / 23:30

  Alltså på riktigt. Nu får Jimmie kamma till sig lite och börja visa lite takter likt Ebba, han är alldeles för sävliga och mesig,
  Jimmie borde plattat till lööfskrikan när hon kommer med lögn på lögn. Och Jimmie blev svarslös på Björklund oxå.
  Han har vart lång tid nu som partiledare. Kanske för länge. Får sd fler röster beror det inte på att Åkesson och Sd är bra, utan det beror på att andra är så dåliga och hycklande politruker som Lööf,Björklund,Fridolin.
  Själv så röstar jag så klart på AfS!

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2019-01-31 / 05:37

   Ebba Bush Thor har taggat upp sig och där får nog SD se upp. Börjar sedan Ebba Busch Thor profilera sig lite mer gällande invandringen då blir det tufft för SD.

   Gillad av 2 personer

   • alvar1131 2019-01-31 / 06:31

    Fast i första hand är det kanske Ulf Kristersson och M som får se upp för Ebba.

    Gilla

 10. Hm 2019-01-30 / 23:24

  Finner det egendomligt att invandring och migration nästan helt lyste med sin frånvaro i debatten. För det kan väl ändå inte vara överenskommet i förväg?

  Gilla

  • worldpress99 2019-01-31 / 14:18

   Thoralf är ju utesluten pga hans kritiska inställning till den politik som värnar islam. Alltså kan man nog säga att migrationen är tabu!

   Gilla

  • Thoralf A 2019-01-31 / 05:34

   Har sett någon siffra om ca 75-80 procent utrikes bakgrund i vid någon skola Oxhagen eller Norrliden.

   Gilla

   • W 2019-01-31 / 16:10

    Inslag på rapport igår.
    Regeringen kommer att ta krafttag för att berika de de helvit skolorna så blir det väl kaos där också.
    Vad säger sjuklöverväljarna då. De ” goda” som hukat sig i sina vita reservat.

    Gilla

 11. Svante 2019-01-30 / 22:43

  Låtsasjobben och många andra arbetsmarknadsåtgärder försvinner ju nu. Var ska Johan Persson göra av alla arbetslösa och nyanlända i den skenande lågkonjunkturen? Finns inte många jobb att söka i Kalmar, som inte kräver utbildning. Johan Persson kan inte längre förlita sig på staten.

  Patetisk människa!

  Gilla

 12. Peter 2019-01-30 / 22:04

  Thoralf. Vill se dig i Afs!! Jag tror du kan lyfta partiet ända till riksdagen. Det är fullt möjligt att få 4% i valet 2022

  Gilla

 13. Efraim Barkbit 2019-01-30 / 21:51

  Visst är de så att partiledar debatter blir ointressanta när politiker undviker att svara på ställda frågor. Kom att tänka på Lennart Swans programm På minuten , där de gick ut på att prata om ett ämne under en minut, och där en av reglerna var att man aldrig fick lämna och undvika ämnet. Hade vart prima regel i debatter om en fråga ställs och den tilltalade börjar svamla och undvika ämnet så skulle talmannen rycka in och påpeka att man skall hålla sej till ämnet. Då hade garanterat fler orkat intressera sej.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.