VARFÖR LÅGT VALDELTAGANDE EU-VALET

Idag skriver Barometerns journalist Mats Andersson om det kommande EU-valet, då det idag är två månader till valdagen. Han tar upp det låga valdeltagandet i en artikel och ställer sig frågan om orsakerna till detta. Eftersom valdeltagandet bara pendlar runt 50 procent och i Kalmar län var det bara drygt 45 procent 2014.

Rubriken på artikeln är ”I EU-valet vågar vi bli lite vilda och tokiga” och som exempel på detta tar han upp att Junilistan, F! och Piratpartiet röstats in i EU-parlamentet. Nu höjer han istället farhågor över att högerextrema partier kommer gå starkt framåt i EU-valet. Han nämner en rad partier ute i Europa men inte ett ord om Alternativ för Sverige. Det följer det vanliga journalistiska mönstret i Sverige. Vissa partier skall tigas ihjäl.

Varför är intresset så lågt för EU-valet?

Mitt enkla svar på den frågan är att de flesta svenskar är helt okunniga om EU och vad som händer i EU-parlamentet. Varför är det så? Svaret på den frågan är enligt min åsikt, Public service!

Ibland funderar jag på varför nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt rapporterar så lite från EU-parlamentet, trots att så mycket av vår lagstiftning idag styrs från Bryssel. Har public service medvetet beslutat om att minimera rapporteringen från Bryssel.

Hur många svenskar vet idag vem t.ex. Guy Verhofstadt är? Om svenska folket hade haft bättre kunskap om den mannen hade säkert fler varit kritiska mot EU och även röstat i EU-valet.

Egentligen borde public service, det vill säga både SVT och SR, ha en TV-kanal och en radiokanal som enbart handlar om politik. Inrikespolitik, utrikespolitik och EU-politik. Det borde ingå som krav i sändningstillståndet för public service. I synnerhet som public service nu betalas med skattemedel.

Kostnaden för detta kan enkelt dras från alla olika typer av nöjesprogram och t.ex. Melodifestivalens alla deltävlingar där till och med en internationell jury tillåts rösta om det svenska bidraget till finalen. Helt absurt! Varför skall t.ex. en jury i Australien ges det inflytandet över den svenska uttagningen. Säkert inte gratis heller.

Det finns många sätt för public service att spara på i dagens mediokra utbud. Public service uppdrag behöver enligt min mening stramas upp i sändningstillstånden och vara den kanal för samhällsinformation som det borde vara. Nöje och andra lustigheter kan överlåtas på de reklamfinansierade kanalerna i TV och radio.

22 reaktioner på ”VARFÖR LÅGT VALDELTAGANDE EU-VALET

 1. Ullevål 2019-03-26 / 21:05

  Gå in o läs Barometerns Facebooksida om nollsummespelet. Vem hävdar sig där om inte Kalmars största pamp Johan Persson??? Patetisk barnunge!

  Gilla

  • Korruption 2019-03-27 / 12:50

   Han har ingen självkritik alls tyvärr. Pinsamt att läsa hans ”tankar”. Försvarar sig som ett barn, oseriöst.

   Gilla

 2. Anonym 2019-03-26 / 20:30

  Invånarna i Absurdistan är inte intresserade av sådana banala saker som nationens välgång och framtid. Det har de överlåtit till den vänsterliberala makteliten.
  Fokus ligger på ”Mellon” och sportresultat…
  Meningslöst med allmän rösträtt när ingen engagerar sig eller bryr sig.

  Gilla

 3. martiusus 2019-03-26 / 18:27

  Lite underhållning behövs ibland, om än med ett allvarligt tema.

  Gilla

 4. Ivar Andersson 2019-03-26 / 17:31

  Jag har sagt det förut: Om valdeltagandet är 50% ska 50% av platserna besättas och övriga vara vakanta. Alternativt ska de vakanta platserna lottas ut bland allmänheten. I Sveriges riksdag skulle detta medföra att de politiska partiernas bidrag från skattemedel reduceras avsevärt och medlemsavgifterna skulle få större betydelse.

  Gilla

 5. turrim 2019-03-26 / 17:18

  Jag förmodar att de flesta som läser Thoralf även läser Klimatupplysningen. I dag skriver Rolf Melberg om istider som en följd av låg koldioxidhalt i atmosfären.

  Den artikeln borde någon klok lärare förklara för skolkande Greta. Själv får jag istidsfrossa på mina efterföljares vägnar när jag tänker på att vår hemstad kan komma att täckas av ett kilometertjockt istäcke. Vad jag personligen kan göra är att ösa på med koldioxid i mina aktiviteter så att isen i varje fall senareläggs.

  http://www.klimatupplysningen.se/2019/03/26/smutsig-luft-tipping-points-och-klimatkanslighet/

  Gilla

 6. martiusus 2019-03-26 / 16:21

  Efter Storbritanniens utträde ur EU kommer kostnaderna att öka för de kvarvarande länderna, värst blir det för de små medlemsländerna som Sverige, Danmark och Holland som redan betalar ett på tok för högt bidrag till EU, medan de gamla östländerna åker snålskjuts.

  Hellre ökad välfärd utan ett fortsatt EU medlemskap, än att tvingas betala vad Bryssel begär. Skulle man hålla en ny folkomröstning där alla korten lades på bordet skulle det bli ett rungande NEJ!

  Gillad av 3 personer

 7. stefan a. 2019-03-26 / 15:24

  Att hålla folk i okunskap är också ett sätt att skaffa sig makt, 50 % är uruselt ändå skyhögt då snittet är 42 % i hela EU. Frågan är om EU ens kan räknas som en demokratisk organisation med så uselt valdeltagande inte ens 50 %. Tror jag sett flera reportage typ ”hemma hos” bland EU-politikerna än djuplodande reportage om vad de verkligen sysslar med och hur det går till och vilka som ingår i de olika grupperna som man tydligen måste ingå i för att ha något att säga till om, det behöver upprepas och upprepas igen för de som var 14 vid förra valet är 19 nu och kanske mera intresserade av politik.

  http://www.europarl.europa.eu/elections2014-results/sv/turnout.html

  Gilla

 8. Tony Ingman 2019-03-26 / 15:06

  För er som vill få se ett utmärkt program över hur korkat Sverige sköts, gå in på Swebb TV och se och hör Mkael Wigerts senaste intervju med Lars Bern, garanterat sevärt. Lätt att förstå varför inte några klimatskeptiker får vara med i debatten hos SVT?

  Gillad av 5 personer

 9. Sven 2019-03-26 / 14:49

  Är det inte så att man inte vet vad de håller på med. Jag röstade förra gången på SDs lastbilschaufför. Kommer inte just nu inte ihåg hans namn (men det kan bero på mig). Men var har han gjort de senaste 4-5 åren? Ingen aning. Peter Lundgren heter han ju.

  Om det är medias fel som inte berättar, ja kanske. Jag har hängt med på Samtiden. under många år och det är SDs tidning. Söker jag på ”Peter Lundgren” på Samtiden får jag upp 3 träffar under 2018, 2 träffar under 2017 och 2 träffar under 2016. Inte imponerande.

  Varför ska jag då rösta? Ska jag rösta på någon annan som inte heller kommer att finnas under de nästa 4-5 åren.

  Gilla

   • Sven 2019-03-26 / 22:44

    Han verkar rejäl och trovärdig. En icke-politiker vilket är bra. Dessutom nominerad till ett pris. Vann han?
    Men ”Lundgren driver i Bryssel nästan uteslutande transportfrågor”. Kanske inte det viktigaste. Jag skulle hellre vilja på någon som driver, ekonomi-, invandring-, handelsfrågor.

    Tack för länken.

    Gilla

 10. Lena1 2019-03-26 / 11:16

  Tycker nog också att man kan lägga in i vågskålen att många arbetande inte har tid eller ork för den delen att tränga igenom vad som sägs på nyheterna. Vad som är ”bakom” ett uttalande. Jag har själv varit en sådan som inte följde politiken, det kom senare. Däremot finns det ju folk som inte fattar ett dugg och man orkar inte ens förklara. Det måste vara en viss nivå för att man vill fortsätta debattera med någon.

  Därför är det märkligt att det endast finns ett program av politiskt karaktär på public service tv (fast numera även det eländiga Ekdal o -Ekdal) och det är Opinion Live. Det programmet är även det så att man blir trött på. Det har väl stundtals varit ok men långtifrån bra.

  Gilla

 11. C Andersson 2019-03-26 / 11:01

  Det här har jag tyckt länge. Jag håller med. Aktuellt och Rapport ägnar sig inte åt nyhetsrapportering. De sysslar med tillrättaläggande kommentarer.

  Vi måste skilja på flera saker:

  1) Direktsändning från riksdagen utan kommenterer. Direktsändning från fulläktigemöten i kommun och landsting. aven de okommenterade. Sändning från EU-möten.

  2) Bevakning av andra möten inom riksdag, kommun och landsting. I den mån det föreligger sekretess. Sekretess bör för övrigt undvikas i görligaste mån.

  3) Okommenterad nyhetsrapportering sker i särskilda program på fasta tider. Regionala nyheter måste få större utrymme än idag.

  4) Text-TV: sidan 100-159 för samhällsinformation/nödsituationer. Sidan 100 flaggas i ordinarie sändning vi krissituation. 160-199 sjukvård och annan landstingsverksamhet. 200-899 reserverade för kommunerna.

  5) Politiska diskussionener mellan experter, vanligt folk och politiker har jag inte funderat över.

  Radio- och TV-kanalerna ska sändas i marknätet och på webben. Under dygnets alla timmar. Direktsändning och repriser. Text-TV måsta finnas på nätet.

  Speglade nätsidor på olika domäner och olika hotell. Jag kollade på:

  https://sverige.se/ och https://sweden.se/

  Domänerna verkar upptagna men vem är som driver sidan? Är det svenska staten och är den opolitist.

  Gilla

 12. turrim 2019-03-26 / 10:16

  SVT/SR prioriterar bevakning av President Trump och Stora Barriärrevet.Det är mera exotiskt och ofarligare för redaktionerna och korrespondenterna.

  Gilla

 13. alvar1131 2019-03-26 / 09:33

  Tillåt mig citera några sanningens ord.

  ”Egentligen borde public service, det vill säga både SVT och SR, ha en TV-kanal och en radiokanal som enbart handlar om politik. Inrikespolitik, utrikespolitik och EU-politik.”

  och

  ”Kostnaden för detta kan enkelt dras från alla olika typer av nöjesprogram och t.ex. Melodifestivalens alla deltävlingar där till och med en internationell jury tillåts rösta om det svenska bidraget till finalen. Helt absurt!”

  Detta är en helt underbar och riktig tankegång för varje tänkande och vuxen medborgare. Kanske är det något för våra partier som vill ha en seriös prägel att börja motionera om.

  Detta EU-val är ju t o m viktigare än det senaste riksdagsvalet eftersom konservativa krafter tycks börja koppla greppet på de rådande vänsterfalangerna i EU och som därmed ger återverkningar på politiken i Sverige. Gå för guds skull, eller åtminstone för Sveriges skull, och rösta i EU-valet. (Ja, så är det ju det där med att rösta rätt också förstås.)

  Gillad av 1 person

 14. Thor 2019-03-26 / 08:56

  Bra skrivet. Jag märker när jag pratar politik med grannar och bekanta vilken skrämmande okunnighet som gäller. Det vänder sig i magen när jag tänker på det. PK-samhället på väg mot avgrunden.

  Gillad av 6 personer

 15. W 2019-03-26 / 08:07

  Ännu en klok krönika från din penna.
  Det måste vara något fundamentalt fel i SD ledning när man avpolletterar goda krafter på svaga grunder.
  Kännetecken på en svag ledare är att han gärna omger sid med ja sägare…..och så blir resultatet därefter.

  Public service ett sorgligt numera av PKisterna helköpt propagandacentrum, vars främsta uppgift verkar vara att bjuda folket på lättsmält underhållning.
  Att dölja avigsidorna med förda politiken. Att inte ställa några besvärande följdfrågor till makthavarna.
  Att alltid se till att programledare och inbjudna gäster har rätt värdegrund.

  Sista exemplet är Hedenmos intervju av Löfven i Agenda, där han opåtalat kunde sitta och ljuga bl.om att invandringen minskat till 20000. Och så detta eviga tjat om vit makt.
  Blodtryckshöjande.

  Gillad av 6 personer

Kommentarer inaktiverade.