VAR ÄR KLIMATKRISEN?

Blåeldshav
Årets ”blåeldshav” på Öland är säkert en reaktion på förra årets torra sommar.  Foto Thoralf Alfsson

När man läser de olika programpunkterna i Almedalen så är de mest förekommande arrangemangen klimat/miljö och hållbart. Klimatkris, klimatnödläge, klimathot och klimatlarm ingår i var och varannan beskrivning av dessa programpunkter. Det är något sjukt över deltagarna i Almedalen.

Var är klimatkrisen? Jag ser den inte! Jag känner den inte! Jag upplever den inte! Var finns den? Finns den bara inne i huvudet på alla politiskt korrekta alarmister.

I landet Sverige finns det uppenbarligen inte en enda journalist som vågar ifrågasätta det som klimatalarmisterna påstår.

Aftonbladet har däremot intervjuat moderaten Jan Ericsson mera känd som Jan Ericsson i Upphult och en person som jag kallar för klimatrealist och som framförallt använder sitt eget förstånd och förnuft genom att tänka själv. Till skillnad mot Aftonbladets agendastyrda journalister.

I artikeln ifrågasätter Jan Ericsson flera heliga kor inom klimatalarmismen. Läs artikeln.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/lArLWe/m-toppen-klimatkris-ar-bara-ett-modeord-for-alarmister

”Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) döms ut som en klimatförnekare med vetenskapsförakt.”

Aftonbladet har ju givetvis lagt in en rad länkar och videoklipp i artikeln och vid sidan om artikeln för att påverka läsarna att få uppfattningen att Jan Ericsson har fel och är en klimatförnekare. Dessutom publiceras artikeln på moderaternas dag i Almedalen. Någon som är förvånad?

Public service och SVT är givetvis snabba på bollen och hänger på.

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz vågar givetvis inte stå upp för sin partikollega, utan faller in i kritiken och hävdar att Jan Ericsson inte står för moderat politik när det gäller klimatkrisen.

Journalisten Jules Attar på SVT kallar Johan Rockström för ”en av Sveriges mest erfarna forskare”. Vilket skämt! Det tyder också på en fullständig okunskap i hur en forskare definieras.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderat-riksdagsledamot-kritiserar-klimatforskning?

Personligen delar jag de uppfattningar som Jan Ericsson ger uttryck för i Aftonbladets artikel. Ingen vet idag hur mycket människan påverkar klimatet på jorden. Ingen kommer heller veta det imorgon! Det är endast vaga gissningar och prognoser. Ingen vetenskap. Prognoser är inte fakta!

Sverigedemokraterna har inte någon som Jan Ericsson i sin riksdagsgrupp. Även på detta område håller moderaterna på att köra om SD. De röster som funnits inom SD har effektivt tystats av partitoppen!

Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund gjorde en svag insats i sitt första Almedalstal. Men om MP får bestämma så får vi skatt på kläder, dyrare bensin/diesel, högre flygskatt, men framförallt betydligt dyrare elenergi. Alla som inte ställer upp på detta är ”klimatfegisar” enligt Per Bolund. (Det kommer sannolikt innebära att jag personligen kommer ta ett kontroversiellt beslut snart. Men det kommer enbart grundas på min egen ekonomi och inte klimatdebatten).

Han menade att vi har ett allvarligt klimatnödläge just nu. Vet ni vad han grundade det på? Asparna har satt extremt mycket frö i sommar och grannarna har extra många röda kottar i år. Vad färgen på kottarna har att göra med klimatnödläget framgick dock inte. Per Bolund menade att det var ”naturens skrik på hjälp”. Det är det som Miljöpartiet kallar vetenskap och fakta och som deras politik grundas på. Det är minst sagt häpnadsväckande att inte journalister reagerar på detta.

Det har även blivit tystare i naturen enligt Per Bolund. Jag rör mig varje vecka flera gånger ute i naturen på Öland och jag har dock inte märkt något av detta. Var besöker Per Bolund naturen någonstans? I Stockholms parker?

Jag menar att det bara är en naturlig reaktion på förra årets torra sommar, att visa växter blommar lite extra denna sommar. Dels tror jag att mycket av den energi som samlats i marken aldrig kunde utnyttjas under förra sommaren på grund av bristen på vatten och nu finns den som extra krydda denna sommar när vi inte har någon torka.

För exakt 150 år sedan eller 1868 upplevde Sverige en lika torr sommar som 2018. Med stora skogsbränder i Sverige och i Småland.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogsbranden_i_Sm%C3%A5land_1868

Jag är fullständigt övertygad om att naturen även reagerade på liknande sätt sommaren 1869 för att ta igen ett ”förlorat” år på grund av torkan. Den som gräver i gamla dokument kan säkert hitta det.

Det är häpnadsväckande att inte biologer eller andra forskare reagerar på Per Bolunds svammel i sitt Almedalstal om klimatnödläge. Men det är uppenbarligen så rädda om sitt eget skinn och sina anslag med pengar att de hellre sitter still i båten än att de utmanar ödet genom att kritisera klimatalarmisterna och den politiskt korrekta mediekåren.

Hur många tror att torkan 1868 och den svältkatastrof som Sverige upplevde 1867-1868 berodde på koldioxidutsläpp? Nej, det handlade om väder och det som människan inte kan påverka.

Läs gärna boken ”Falskt alarm” som finns på nätet som pdf. Så får du insikten att klimatet inte är så enkelt som klimatalarmisterna påstår.

http://falsktalarm.se/onewebmedia/Falskt%20Alarm%20full%20web%20version%2020190219.pdf

Alla journalister borde också läsa boken. Då kunde de säkert utföra sitt jobb betydligt bättre.

 

PS

Det här blogginlägget hade jag med stor sannolikhet inte kunnat formulera på det här sättet om jag fortfarande varit medlem i Sverigedemokraterna. Då hade jag sannolikt fått både media och sverigedemokraternas interna ordningspolis på mig. Det vill säga Mattias B Johansson som hade kritiserat mig och hotat med åtgärder.

Nedanstående tabell är ett mått på sjukdomstillståndet i Sverige. Den visar hur i otakt som politiker, arrangörer och lobbyister går med verkligheten och de frågor som svenska folket mest oroar sig för. Källa, Dagens Samhälle

Almedalen 2019 programpunkter

44 reaktioner på ”VAR ÄR KLIMATKRISEN?

 1. Robban 2019-07-03 / 01:58

  Vi vet att klimatsektens medlemmar ljuger och bluffar! Vi kan enkelt bemöta en del direkt och resten efter lite research!
  Vad jag skulle vilja ha är några exempel/frågor, som de måste bemöta och som är svåra att slingra sig ur!
  Det har ju gått så långt att sekten hävdar att det inte behövs diskuteras om det de säger stämmer och är sant! Det enda som ska diskuteras är vad vi måste göra för att uppnå deras ”mål”.
  Jag håller naturligtvis inte med! Men vore bra med ett litet batteri av bra frågor! Att använda som ”vapen”!

  Gilla

 2. W&D 2019-07-02 / 22:33

  @ Ben Laden @ tant Ulla

  Al Gore the Bore förlorade presidentvalet, satsade istället på ny karriär som klimatalarmist, med framgång.

  Kina gynnas av att västerlandet försvagas ekonomiskt av den politik som klimatalarmisterna driver.

  Afrikanska diktaturer rider på klimatmyten och kräver ännu mer skadestånd för påstådda men orsakade av det ‘onda’ västerlandet.

  Miljöpartiets opinionssiffror korrelerar med temperaturförväxlingarna.

  Veganindustrin säljer mer ju fler går på klimatmyten.

  Så det är klart att alla dessa aktörer med flera tjänar på klimatbluffen.

  Med vänlig hälsning
  W&D

  Gilla

  • Ben 2019-07-02 / 23:08

   Varför skulle västvärlden vilja försörja diktaturer med skadestånd?

   Gilla

   • W&D 2019-07-03 / 11:14

    Har du hört talas om SIDA?!

    Gilla

 3. Muhammed 2019-07-02 / 22:10

  Hörde på nyheterna att konkurrensen är stenhård om sommarjobben nu och fler äldre söker dessa.

  Vad kan det bero på? Att utrikes födda konkurrerar ut etniska svenskar med subventionerade ”jobb”?

  Gilla

 4. Anders L. 2019-07-02 / 19:56

  Det är kanske bara någon tredjedel av politikerna som tar klimateriehotet på allvar, företrädesvis kvinnliga. Borde vara minst en fjärdedel. De våldsamma svängningarna har lett till nästan halverade temperaturvallningar i Kalmar som i lördags hade nästan 30 gr. mot hälften nu. Det brådskar med skattehöjningar på påsar, transporter, kött och kläder. Igår var det utbredda bränningar och svedja i Spanien. Hur många tänker på klimatbelastningen av mat i äldreboenden? Alla bör ha koldioxidvarnare hemma, jag har det i alla rum. Naturens rop på hjälp hör man nu i nästan alla stadsparker, men så har det alltid varit. Det beror på att anmälningsbenägenheten har ökat och det blir i varje fall bättre sen.

  Gilla

 5. Hacke 2019-07-02 / 19:04

  OT
  Så har då Ebba Busch Thor tagit steget till det mest förbjudna i demokraturen Sverige.
  Almedalens samlade ”journalister” lär ligga i startgroparna (läs bardiskarna) för att ta emot henne med det värsta drev landet skådat. Opinionsinstituten har gått i beredskapsläge och riggar redan för ”undersökningar” med det givna uppdraget att skicka kd under 4-procentspärren.
  Ja, här ska statueras avskräckande exempel av aldrig skådade dimensioner för den som har modet (läs fräckheten) att närma sig ett demokratiskt samtal på riktigt i den stat som inte ens behöver vara totalitär. Inte så länge man har något som är så mycket effektivare – det totalitära samtalsklimatet.

  Gilla

 6. Onkel Björn 2019-07-02 / 18:47

  Börjar mer och mer tro att all denna fokusering på miljön egentligen har ett annat mål. Som en del redan skrivit är det ett sätt att kunna beskatta oss ytterligare. Landet behöver skatteinkomster.

  Och varför detta fokus på koldioxiden. Jag tror inte dinosaurierna och naturen mådde dåligt på sin tid då det var helt andra och mycket högre co2 och även syrehaltsvärden. Vad som kanske är viktigare är nog att börja diskutera begränsningar av barnafödslandet. Tror inte att jordklotet tål hur mycket människor som helst.

  Men kan det verkliga målet vara att våra ledande politiker med hela åsiktskorridoren bakom sig
  vill mörka alla negativa konsekvenser av invandringen, EU medlemskapet mm genom att få folk att fokusera på miljön istället?

  Klimatet kan vi inte göra så mycket åt, vare sig vi vill eller ej. Det är större krafter som styr. Solen och jordens magnetfält för att ta några. Under jordens historia har tex magnetfälten ändrats flera gånger så att den magnetiska norrpunkten har flyttats till den södra och tillbaka. Under vår livstid har den magnetiska norrpunkten flyttat en liten bit på sig. Och detta påverkar klimatet liksom solens olika cykler. Och hur många istider har vi inte haft här i norden med mellanliggande tider av subtropiskt klimat?

  Och att beskatta solen det tror jag inge regering klarar av än. Fast f-n trot om inte MP snart hittar på ett sätt att göra det om de får sitta kvar i regeringen.

  Skogsbränder har funnits i alla tider och är i de flesta fall bara bra för naturen. Det gäller bara för oss människor att anpassa oss till de förändringar som sker och alltid har skett med klimat och i natur.

  Gilla

  • Anonym 2019-07-02 / 19:13

   Skulle vara intressant att veta vilket kontroversiella beslut du funderar på. Alla ekonomiska tips är välkomna idag.

   Gilla

   • Thoralf A 2019-07-02 / 22:04

    När jag vet lite mer kommer jag skriva om det på bloggen.

    Gilla

 7. Tony Ingman 2019-07-02 / 18:33

  1868 ?var det inte ungefär då som den stora Amerka utvandringen satte fart
  på grund av missväxt o magra skördar, som fick människor att ta dessa beslut?

  Gilla

 8. Tony Ingman 2019-07-02 / 18:23

  Det verkar som alla Klimatclownerna tagit sig till Gotland, och dom som
  hörs mest och rapar dessa ord högst av alla är Miljöpartisterna? Men det
  finns en typ av Miljöförstörelse som det partiet inte uttalar sig om,BILBRÄNDER?
  kan någon förstå varför? Tycker dom att det inte är Miljöförstörelse när tusentals
  bilar brinner, eller har dom förbud att uttala sig om detta känsliga ämne, eftersom
  dom flesta vet vad och vem som ligger bakom? Eller är MP helt enkelt bara
  dumma i huvudet? Ja frågorna hopar sig, när dom som gastar högst av alla om
  miljön fullständigt tappat talförmågan om detta ämne?

  Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2019-07-02 / 18:55

   ”Eller är MP helt enkelt bara dumma i huvudet?”

   Du är något på spåret där. 😊

   Gilla

 9. ! 2019-07-02 / 17:30

  Lyssna på Greta!

  Gilla

 10. turrim 2019-07-02 / 16:59

  Jag läser en kort notis i Sydsvenskan att på Myrorna så kan man betala med pantburkar. Alla har inte pengar.

  Första reaktionen är urbota dumt. Sedan vid eftertanke – den finns snart inga pengar – ingen vill ha dem, allt sker med kort. Snart kommer säkert elavbrott på grund av effektbrist. Då kan vi inte ens betala med kort. Vi kan inte handla, inte tanka, inte åka buss, apparna dör…. Det blir bytesekonomi.

  Så det kanske är klokt att lägga upp ett förråd av pantburkar.

  Gillad av 1 person

 11. Fredrik Östman 2019-07-02 / 16:57

  Högern skivar servilt sin egen salami. Salamitaktiken: vänstern angriper ständigt den svagaste länken eller medlemmen inom högern och kräver uteslutning, avståndstagande och så vidare. När detta har skett står nästa på tur. Till slut har högerns hela salami skivats av och ingenting är kvar.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2019-07-02 / 18:37

   SD har infiltratörer på partiledningsnivå som sköter detta. Ingen av de valda ombuden på central-, regional eller lokal nivå törs ifrågasätta. De vet, att då åker de också ut i tysthet.

   Gillad av 1 person

 12. Svante 1 2019-07-02 / 16:41

  Lennart Bengtsson (klimatprofessor),Elsa Widding (Chalmers,Vattenfall mm) Lars Bern…..Nu har en moderat-politiker Jan Ericsson (Elfsborgs-anhängare) tagit bladet ur munnen och sagt i från…..Klimatbluff !! Johan Rockström, Pär Holmgren……..SvT o TV4

  Gillad av 2 personer

 13. Spiro 2019-07-02 / 15:06

  O.T.https://youtu.be/RPbdMO2utVE

  De flesta muslimer läser Koranen som Guds egna ord som inte kan tolkas eller omformuleras, då har vi ett problem. 
  Det är utan tvekan så att texterna uppmuntrar till våld och terrorism. 

  Därför är det i högsta göra befogat att fråga muslimerna själva hur de förhåller sig till texten.

  Gillad av 2 personer

 14. en småländska 2019-07-02 / 14:00

  Väldigt bra, ju fler som tar bladet från munnen osv. Denne Ericsson kallar sig dock Ericsson i Ubbhult!

  Gillad av 1 person

  • turrim 2019-07-02 / 16:22

   Och heter Ericson med ett s.

   Gilla

 15. Ulla 2019-07-02 / 13:20

  Vem vinner på att bluffa om klimatkrisen? I vilket syfte? Kan någon svara? Klart det finns en klimatkris.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-07-02 / 13:43

   Givetvis är det en stor mängd människor som tjänar ekonomiskt på klimatalarmismen. Vem vinner på en religion?

   Gillad av 2 personer

  • Sven 2019-07-02 / 14:03

   Säger man ”klimatkris” 1000 gånger så har man en ”klimatkris”.

   Gillad av 2 personer

  • Bajen666 2019-07-02 / 14:11

   Politiker vindkraftsentreprenörer t ex samt Greta med följe.

   Att tjäna pengar främst då skattepengar t ex flygskatt bensinskatt och nu det senaste kemikalieskatt…finns tydligen en hel massa kemikalier i köpta kläder.

   Ja jag…titta ovan.

   Nej det gör det inte du är lurad….hur känns det.?

   PS: Igår var ingen rolig dag för oss fotbollsälskare Thoralf 0-2 förlorade vi med…inte bra detta.

   Gillad av 1 person

  • W&D 2019-07-02 / 14:20

   @tant Ulla

   – Al Gore the Bore
   – George Soros
   – Kina
   – Afrikanska diktaturer
   – Islamska terrorister
   – Miljöpartiet
   – Veganindustrin
   för att nämna några.

   Klimatbluffen tjänar främst två syften
   1. Skada den västerländska civilisationen
   2. Avleda uppmärksamheten från den islamska invasionen av västerlandet.

   Så alla krafter både här hemma och ute i världen som har intresse av ovan tjänar på klimatmyten. Myten skapar i sin tur nya affärsidéer och möjligheter att tjäna pengar. Så kommersiella intressen bidrar också till att främja myten och hålla den vid liv.

   Gillad av 2 personer

   • Ben 2019-07-02 / 19:22

    På vilket sätt tjänar politiker personligen på klimatkrisen eller Soros, Kina, diktaturer, Al Gore m.fl.?

    Långsökt.

    Gilla

  • Spiro 2019-07-02 / 15:01

   Du får läsa på.

   Pk hittar på alla sätt att finansierar invandringen,
   Nu senast 7 kr för varje plastpåse.

   I dagarna tecknades det ett handelsavtal med Vietnam om om tullfri import av sko och kläder. Låter väl bra?
   Men i samma stund införs straffskatt på samma varor.
   Så går det till oavbrutet.

   Skattefridagen infaller den 19 juli.
   Det är väl bara en tidsfråga innan höstdagjämningen är dagen då vi får behålla det vi har arbetat ihop till.
   Ingen gåva är förstor på det mångkulturella altaret

   Gillad av 1 person

  • DecemberKartellen 2019-07-02 / 18:34

   @ULLA
   ”Vem vinner på att bluffa om klimatkrisen? I vilket syfte? Kan någon svara? Klart det finns en klimatkris.”.

   Läs och titta här…
   Rockefeller en klimatsmart historia – https://anthropocene.live/2019/05/24/rockefeller-en-klimatsmart-historia-2/

   Fil. doktor Jacob Nordangård har gett ut den mycket intressanta boken ”Rockefeller – En klimatsmart historia”.

   Gilla

 16. Skämt åsido! 2019-07-02 / 13:20

  I första Mosebok, kapitlen 6-9, berättas hur Gud skickar en stor flodvåg på grund av människans ondska och den fördärvade jorden.

  Den bibliska myten om Noaks tid har likhet med dagens klimatmyt.

  PS Misströsta ej. Gubben Noak själv levde i 950 år, klimatkrisen till trots!

  Gillad av 1 person

 17. Thomas 2019-07-02 / 13:11

  Vi kommer tyvärr aldrig få höra Jan Ericsson i svt, det är bokat för Göran Greider, Johan Rockström, Anders Lindberg, många år framöver.
  Apropå vädret så var sommaren 1959 rekordvarm, mycket torrare än 2018 ( jag var inte med då ännu men föräldrar har berättat) och 1992 då halva Gotland brann . Per Bolund är en opportunist. Inget att bry sig om.

  Och ständigt denna Greta. Tänk vad lämpligt att hon fick uppmärksamhet just i denna tid. Av mamma Malena som törstar frenetiskt efter uppmärksamhet och godhetssignalering.
  Om sommaren 2018 varit kall,regnig och inga skogar hade brunnit så skulle troligtvis ingen känt till Greta Thunberg, Tänk på det. Så vad gjorde Malena då? pushade Greta att skolstrejka för klimatet. Och resten kan vi nu…
  Absurditeten är påtaglig. Och lättmanipulerade naiva människor går på det.

  http://projektsanning.com/2019/07/02/logn-greta-thunberg-tjanar-inga-pengar-det-har-de-lovat/

  Gillad av 4 personer

 18. Cosmik Debris 2019-07-02 / 12:39

  Jag hade mina farhågor om att Per Bolund skulle få miljöfascisterna att lyfta i opinionen. Den oron visade sig vara helt obefogad. Alla miljöpartister är världsfrånvända imbecilla blådårar. Varför föreslår inte Bolund att farliga kemikalier i kläder förbjuds, i stället för en absurd kemikalieskatt? Det vore det mest rimliga. Nej, då får fascisterna inte in skatt och det är vad det handlar om. Inte om miljö eller människors hälsa.

  Det skiter Bolund i. Så fungerar en nationalsadist.

  Vad har Bolund tänkt göra med alla dessa skatteintäkter? Ta hit ännu fler somalier och muslimer som springer runt med automatvapen på gator och torg?

  Expressen om gårdagens masskjutning i Stockholm: ”Fullständigt hänsynslöst skjutande”

  Vad blir nästa kassako för herr Bolund? Fri tillgång på inandningsluft kombinerat med straffbeskattning av utandningsluften? Inget är omöjligt och det finns säkert redan en ”app” klar. Då blir det till att hålla andan så länge det bara går.

  https://nyheteridag.se/missnoje-mot-regeringens-nya-skatt-pa-klader/
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7246364

  Gilla

 19. Maja Dacke 2019-07-02 / 12:20

  Tack för blåeldshavet! Fotot visar hur blått kan skifta – pariser- eller koboltblått eller det kungliga royalblått. Vårt mänskliga färgseende är något som bara tas för givet men är en gudagåva. Alla lila nyanser …

  I Almedalen är det väl alla rosa toner som hägrar mest – tills färgerna får ge vika för …

  Tänk att M har en så klarsynt och realistisk person bland de sina!

  Falskt alarm har jag bara hunnit bläddra igenom och läste det tredje kapitlet, som upplyste mig om att jag uppfattat verkligheten på rätt sätt. Förgörande läsning för klimat-Greta som jag hoppas hennes föräldrar döljer för den stackars tösen – hon skulle inte klara det. Inte heller det som Rebecca Uvell har skrivit i två inlägg t ex

  https://uvell.se/2019/07/01/naturligtvis-ar-det-sant/

  Gillad av 2 personer

 20. Sven 2019-07-02 / 11:46

  Det finns inget och det finns inga händelser i naturen som beror på en enda faktor. Varför skulle då CO2 ensamt styra klimatet? Det märkliga är att mänskligheten inte vill ta reda på vad som styr klimatet. Det är som på 30-talet när alla (jag säger alla inte bara nazister) skylde på judarna. Dagens judar är klimatet.

  Gilla

 21. Roland Salomonsson 2019-07-02 / 11:42

  Du nämner torka 1867-68? Det må vara.
  Emellertid, så hade Lilla Istiden sitt sista utbrott ungefär 1860-67. Det var torka och stark värme under somrarna och vintrarna var onormalt kalla, t o m för Lilla Istiden. I Sverige hade vid tiden mängder med nybyggen etablerats ute i skogarna. Industrialiseringen pågick.

  Nybyggarna kunde nu inte sälja sina produkter till kustområdena (Norrland), då Sverige utan begränsningar anslutit sig till Européiska Frihandelsunionen (den tidens EU). Alltså importerades plötsligt merparten av all livsmedel dit landet hade underskott. Bönderna fick inte sälja som förr. Nybyggarna led dessutom av missväxter m anl a istidsutbrottet. Efter flera års missväxt blev vintern 1867 extra hård. Det gick inte att transportera varor till Norrland (bl a livsmedel) och heller inte inom Norrland längs vägsystem. Vintervägarna var ”stängda” p g a snömängder. Det hade varit hungerkravaller här och där i Sverige under flera år, men nu var ALLT utätet. Militär sattes ju in i Sundsvall mot hungrande. I Norrländska landsbygden dog denna vinter ca 100000 av svält. Under våren -67 blev Regeringen äntligen medveten om situationens allvar och började diskutera att lämna Frihandelsunionen, men liberalerna i landet gjorde hårt motstånd. Först sommaren/hösten -67 lämnade Sverige Unionen. Detta är viktigt för Sverige, DÅ DET ÄR NU SVERIGES INDUSTRIALICERING TAR FART.

  Det var inte enbart värme, torka, tidvisa störtregn, stark kyla, igenfruset Bottenhav/Östersjön som drabbade. Som de flesta vet, så blir det många fler stormar när det är kyligare än vanligt i ett område samtidigt som andra områden är varmare än normalt. Det är kontrasterna som driver stormar. Något av åren 1866/-67/-68 svepte det således in en av de kraftigaste stormar Sverige upplevt över Västerbottens län. I princip låg all skog som ”plockepin” från fjällkedjan till kusten. Fallskog bidrog till att vägarna spärrades. När hungersnöden hade åtgärdats skickades 20000 hungrande från Värmland, Dalsland, Göteborg till Västerbotten för att röja upp. De stannade i ca 20 år och många bidrog till att återbefolka Västerbotten (och Norrlands inland) efter hungersnöderna.

  Man kan också säga att beslutet att ansluta till Frihandelsunionen och dess misslyckande bidrog starkt till att starta massutvandringen från Sverige, vilken hade fortsatt än idag om det inte vore för WW2.

  Gillad av 2 personer

 22. turrim 2019-07-02 / 11:36

  Tystnaden är kompakt från SD. Är du Jimmie nöjd med att jag och många med mig har tappat förtroendet? Jag hade hoppats på ett sunt parti med många röster och utan politruker. Du håller nog ett bra tal i Almedalen på lördag. Sedan blir det inte mer och ånyo tystnad.

  Gillad av 3 personer

 23. SB 2019-07-02 / 11:13

  Håller helt med, naturen tar alltid igen det den har förlorat vid t ex ett år med torka. angående år 1869 och gamla dokument, så finns det uppgifter att växtligheten detta år var god. Sveriges provinsialläkare har sedan 1755 årligen sänt in uppgifter till Collegium Medicum, om tillståndet i sina distrikt. förutom grasserande sjukdomar o dyl, rapporterade provinsialläkarna om årsväxten och skördar.

  Blekinge släktforskarförening har på sin hemsida avskrifter från distrikten i Blekinge år 1869.

  https://www.blekingesf.se/provinsiallakarens-arsberattelse/

  Några exempel:

  I Carlskrona distrikt:

  ” kan man med skäl säga att under detta år önskeväder varit rådande. Följden deraf
  har ock visat sig med en den vackraste gröda af alla slag hvarföre ej eller nog kan tackas efter den
  brist, som föregående år var så allmän.”

  I Jämshög distrikt:

  ”Årsväxten gaf i följd af dessa gynnsamma förhållanden en för dessa bygder ovantligt rik afkastning”

  Den som gräver finner…

  Gillad av 1 person

 24. Roland Salomonsson 2019-07-02 / 11:13

  Jag saknar den enda fråga i ämneslistan, vilka ALLA ämnen i listan är beroende av. Löser man denna fråga, så kan ämneslistan reduceras till nästan inget.

  MASSMIGRATIONEN!

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s