50 ÅR SEDAN

IMG_0138
Foto Thoralf Alfsson

Ikväll har jag tittat på SVT! Har sett minnesprogrammet om månlandningen 1969, för femtio år sedan.

Måste säga att det var nästan lika spännande att återuppleva det ikväll som för 50 år sedan och 11 år gammal.

Mina föräldrar hade den sommaren hyrt en sommarstuga under några veckor på norra Öland. Stugan hade ingen TV och jag är osäker om den hade el indragen 1969 eller om det kom några år senare. Mina föräldrar hyrde den under många år.

För att titta på TV fick jag cykla till en camping i närheten som hade ett TV-rum där camparna kunde titta på TV. På kvällen den 20 juli 1969 var det trångt i TV-rummet. Många ville följa månlandningen. Det var väldigt spännande och jag cyklade sedan hem i mörkret till stugan. På den tiden hade vi inte sommartid så det var mörkt en timma tidigare.

Hur är det med mina läsare på bloggen som är tillräckligt gamla för att komma ihåg den kvällen för 50 år sedan. Tittade ni på TV?

PS

Fantastiskt att man kan ta ett foto på månen med en kamera för bara ca 5 000 kronor som fotot ovan. Stativ och bra förhållande krävs förstås.

 

25 reaktioner på ”50 ÅR SEDAN

 1. Anonym 2019-07-23 / 13:16

  Armstrong steg ner på månen lite före fyra på morgonen, svensk tid. Om du cyklade hem i mörkret kan det bara betyda att du missade detta historiska ögonblick.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-07-23 / 14:40

   Som 11-åring fick jag inte vara uppe vid den tiden. Det fick jag se som en repris dagen efter.

   Gilla

   • Anonym 2019-07-23 / 21:22

    I ditt inlägg ser det ut som om du tittade på det på kvällen den 20 juli. Du såg det alltså dagen därpå, på måndagen den 21 juli.

    Gilla

 2. Jag var 10 år gammal. Familjen var på semester. Vi övernattade nånstans på ett motell nånstans i mellan-sverige. Minns inte exakt var. Det fanns inte tv på rummet men det fanns nån slags allrum med tv och det var där vi såg månlandningen.

  Gilla

 3. Börje Börman 2019-07-21 / 14:10

  När man planerar att genomföra en månlandning bör man tillse att välja en dag då det väntas blåsa duktigt enär det i annat fall kan komma att sluta i en tämligen ickepraktfull flaggvajning.

  Gilla

 4. En stilla undran! 2019-07-21 / 12:20

  Hur kan en pedofil från öknen påverka skeendena i världen idag och miljoner människors liv och öden 1400 år efter sin död?

  Gillad av 1 person

 5. turrim 2019-07-21 / 12:16

  En jubileumsdag om väcker minnen. Vi hade hyrt en lägenhet på Västkusten och körde hem just den dagen. Anlände mot kvällningen efter 50 mil i vår begagnade SAAB som bara gick på två cylindrar när det var ösregn. Sedan blev det en spännande kväll. SVT kan om de bara vill.

  Gillad av 1 person

 6. Monica Eliasson 2019-07-21 / 11:48

  Månlandningen får mig att associera till Daimler-Benz AG i Stuttgart. I min ungdom arbetade jag där som sekreterare under den aktuella tiden. En av cheferna hade tagit med sig en bärbar TV till kontoret. Det var första gången i mitt liv jag såg en sådan apparat. Från flera avdelningar trängdes vi runt denna bärbara lilla TV för att få se underverket, människans landstigning på månen.

  Det känns väldigt länge sedan, och är det också. En annan tid, fortfarande full av framtidstro och oskuldsfullhet, även om 1968-revolten och Vietnamkriget redan kastade sina skuggor över samhällsutvecklingen.

  Gillad av 2 personer

 7. Thor 2019-07-21 / 01:00

  Jag följde landningen och fortsatte mitt vak tills de öppnade luckan och gick ut på månen. Jag har ljudinspelningen från tv:n på ett rullband 😉 Mycket fint månfoto! Vad har du för kamera närmare bestämt?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-07-21 / 08:27

   Jag har flera olika kameror men just det fotot är taget med en Canon Powershot 50SX, den har 50 gånger optiskt zoom.

   Gillad av 1 person

   • Thor 2019-07-21 / 19:36

    Tack för infon 😉

    Gilla

 8. Thomas 2019-07-21 / 00:53

  Jag minns inte så mycket av förklarliga skäl då jag inte var född men inte så långt senare tittade jag fram..
  Nåväl.. så berättade mina föräldrar om högtidsstunden då Sverige och hela världen stod stilla ( knappast inte Sovjet och Kina)
  Men jag har alltid fascinerats av rymden och det är så mäktig när fullmånen lyser upp en vinterkväll i landskapet.
  Du har lyckats få en häftig månbild Thoralf, det har jag försökt med några gånger men inte så bra som den du har här.

  På tal om månlandningen med Apollo 11. Det finns många konspirationsteorier om händelsen , som varför flaggan vajar t ex.
  En inte lika ofta hörd ”vandringssägen ” jag hört är att Armstrong, Aldrin och Collins haft med sig nån form av giftinjektioner att inta ifall Apollo 11 inte startade när de skulle påbörja återfärden till moder jord.
  Vad hade alternativet vart? Inte lätt få starthjälp där inte, väntan hade nog blivit i plågsammaste laget…
  Hur som haver..nån reservplan måste de haft om det värsta skulle inträffa att farkosten inte ville lämna månen, dem var ju där i drygt 21 timmar.

  Finns mycket musik kopplat till måntemat bl a Beethovens klassiker.

  Gilla

 9. Laglydig 2019-07-20 / 23:49

  Har ett ganska diffust minne av själva månlandningen. Det kan möjligen bero på att jag bara var 2 ½ år gammal då trots att jag hade betydligt tydligare minnen av händelser tidigare 1969 och 1968.
  Det jag minns var att TV:n var på och att mina föräldrar var entusiastiska, tydligen var ”något stort på gång”, men jag var uppenbarligen för liten för att fatta vad som hände. Däremot visste jag tydligen vad månen var. Något som fanns i himlen och visade sig kvällstid eftersom jag tidigare samma år (enligt min mors dagboksanteckningar) hade kommenterat paranteserna på min fars skrivmaskin och konstaterat ”Den månen har gott sönder!” (vilket jag faktiskt tror mig minnas).

  Ett mycket vackert fotografi av månen Thoralf! Tänk vad utvecklingen och framförallt priset på teknik gått nedåt de senaste 50 åren! Tack!

  Gillad av 2 personer

 10. Cosmik Debris 2019-07-20 / 23:39

  För 50 sedan landade amerikanarna på månen. Idag landar Löfvens pajasregim, hundratusentals analfabeter med bedrövlig tandstatus, i Sverige – som ska lära sig att meta krabbor? När man trodde att gränsen var nådd och alla förslag på idiotiska integrationsprojekt var slut.

  Nej, nu ska tydligen ”krabbmete” ska lösa integrationen av 68:or från Somalia. Här dyker det så klart upp ett naivt och enfaldigt fruntimmer, i 35-årsåldern – som tror sig ha lösningen på de olösliga integrationsproblemen. Det gör det alltid. Det slår fanimej aldrig fel.

  https://www.svtplay.se/video/23040690/lokala-nyheter-vast/svt-nyheter-vast-19-jul-18-20

  Sverige förtjänar att gå under.

  Gillad av 3 personer

  • Marcus C 2019-07-21 / 00:58

   Allt behöver inte relateras till politik vet du va.

   Gilla

   • Cosmik Debris 2019-07-21 / 12:55

    Nej, det vet jag inte. Nämn ett (1) politikområde som inte påverkas negativt av den skadliga invandringen?

    Gilla

 11. stigrydmark 2019-07-20 / 23:20

  Ja hur var det nu? Den vajande flaggan på månen! Finns det en överenskommelse mellan USA och Ryssland att officiellt godkänna att den ägt rum?

  Gilla

Kommentarer är stängda.