FANTASIVÄRLD

IPCC kom med en ny rapport igår som fått stort utrymme i media. Den handlar om hur vi producerar livsmedel. Givetvis skyndar ”klimatexperterna” fram med sina domedagsprofetior. Jag har inte kunnat se en enda positiv kommentar angående ett något varmare klimat och vilka positiva effekter det ger inom jordbruket.

”Sverige är mån om att kunskapsläget återspeglas objektivt och balanserat samt att man lyfter fram både utmaningarna och möjlighet till åtgärder, säger Markku Rummukainen.”

Markku Rummukainen är anställd av staten, det vill säga SMHI. Den som påstår att SMHI är objektiva och balanserade ljuger enligt min egen uppfattning, de nog så nära klimatalarmister som de kan komma.

Men jag tänkte inte skriva om IPCC:s senaste rapport utan om vindkraft och solkraft. Många av dessa klimatalarmister lever i en fantasivärld när de tror att vindkraft och solkraft skall kunna ersätta till exempel kärnkraften i Sverige. Det är så infantilt att man blir mörkrädd!

I söndags inträffade något som inträffar då och då. Nämligen det blåste knappast något i hela Sverige och vindkraften stod mer eller mindre stilla. Jag tog en printscreen från Svenska kraftnät över landets elproduktion klockan 09:00.

Produktion 20190804 klockan 09_00

Av bilden kan vi utläsa att kärnkraft och vattenkraft stod för ca 90 procent av elproduktionen. Vindkraften stod för 2,1 procent lite senare på dagen var den nere på 1,6-1,8 procent. Om det hade varit en vardag då industrin går för fullt hade det sannolikt bara vara ca 1,0 procent av elproduktionen.

Solkraften är så obetydligt av den är försumbar i detta sammanhang. Trots av vi befinner oss under sommaren.

Kärnkraften står alltså för hela 60 procent av elproduktionen denna söndag i början av augusti.

Jag har roat mig med att ladda hem statistik över elproduktionen i Sverige under 2017 och 2018. Jag har i första hans synat siffrorna för vindkraft och solkraft. Jag har tagit fram uppgifter på installerad effekt och sedan max respektive min effekt under respektive år. Det vill säga extremsituationer för respektive energislag. Alltså situationer som framtida energimix måste kunna klara av att hantera utan att vi får störningar i eldistributionen.

Om vi först tittar på vindkraften.

Vindkraft effekt 2017 2018

Om vi tittar på 2018 så fanns det vid utgången av året ca 7 300 MW installerad effekt vindkraft. Den drifttimmen under året då det producerades mest el tillfördes  ca 5 874 MW till elnätet. Det vill säga ca 80 procent av installerad effekt. Vi kan kalla det för max verkningsgrad för effekt.

Men det stora problemet är givetvis när det inte blåser. Under en timma under 2018 var effekten endast 39 MW, det vill säga 0,5 procent av installerad effekt. I princip inget bidrag alls från vindkraften.

Det är det här som klimatalarmister, miljöpartister och andra fanatiker blundar för helt och hållet. Hur skall detta fungera i framtiden om vi stänger ned kärnkraften och skall förlita oss på vindkraften?

Sedan skall vi också titta på samma sak när det gäller solkraften.

Solkraft effekt 2017 2018

Under 2018 hade vi ca 411 MW installerad effekt solkraft i Sverige. En kraftig ökning från 2017 med ca 180 MW. Det handlar till stor del om de subventioner för solkraft från staten som driver på utbyggnaden av solkraft men till vilken nytta?

Under 2018 producerade solkraften som mest under en enskild timma ca 149 MW. Det innebär ca 36 procent av installerad effekt. Något som givetvis beror på att solen går ner och att vi har natt även under några timmar på sommaren.

Men som det framgår av diagrammen så är effekten från solkraften mer eller mindre noll under många timmar varje dygn.

Slår man samman vindkraft med solkraft fås följande diagram.

Vind_Solkraft effekt 2017 2018

Vi har således drifttimmar där vindkraft och solkraft i princip inte bidrar med någon effekt i vårt elproduktionssystem. Om utbyggnaden fortsätter i samma takt kommer problemen med reglerkraft givetvis öka om vi skall klara dess intermittenta energikällor.

 Det finns enligt mig fyra sätt att lösa denna situation med dagens teknik.

 1. Vi stänger ned delar av Sverige och industrin när det inte blåser tillräckligt mycket och solen har gått i moln och när reglerkraften inte räcker till.
 2. Vi importerar el från andra länder. Det förutsätter förstås att det finns länder som vill sälja el till Sverige.
 3. Vi bygger inte ut vindkraft och solkraft mer än vad vi själva klarar av att kompensera med reglerkraft, i huvudsak vattenkraft.
 4. Vi satsar på framförallt kärnkraft och vattenkraft och begränsar utbyggnaden av  solkraft och framförallt vindkraft för att få ett stabilt elproduktionssystem och med låga utsläpp av koldioxid.

Personligen anser jag att alternativ 1 skulle innebära en fullständig kollaps av vårt samhällssystem och välfärdssystem. Alternativ 2 skulle sannolikt leda till samma situation men framförallt skulle det leda till ett beroende av andra länder och en säkerhetsrisk.

Jag ser egentligen bara alternativ 3 och 4 som realistiska med dagens teknik. Det första vi borde göra är att stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2.

Ringhals 2 stängs 2019 och har en effekt på 870 MW

Ringhals 1 stängs 2020 och har en effekt på 860 MW

Sverige kommer alltså förlora baskraft med en effekt på 1 730 MW! Vad det kommer leda till vet vi inte idag men vi kan inte lita på att vindkraft och solkraft ska ersätta den förlorade effekten.

En sak vet vi i varje fall. Våra elräkningar kommer inte bli lägre i framtiden. De kommer sannolikt öka dramatiskt om dagens politiker får fortsätta styra energipolitiken.

Hur länge skall dagens rödgröna politiker befinna sig i sin fantasivärld?

Kommer vi även när det gäller Sveriges elproduktion få se ministrar i framtiden som säger att vi har varit naiva?

PS

Jag har nu beställt dessa tre olika dekaler, som bildekaler för t.ex. bakrutan från ett tryckeri. Den som är intresserad kan beställa av mig under slutet av nästa vecka. När jag fått leveransen och ser att de håller den kvalitet jag önskar och jag fått fakturan så jag vet vad jag måste ta för pris för dem.

Kärnkraften 3

Jag återkommer med ett blogginlägg om detta i nästa vecka.

 

20 reaktioner på ”FANTASIVÄRLD

 1. Fejkkorvreklam 2019-08-09 / 14:42

  Lyssna på Greta!

  Rädda planeten
  Köp en fejkkorv!

  Gilla

 2. Lennart Karlsson 2019-08-09 / 13:22

  Bara lugn, Klimat-Greta funderar ut något när segelbåten ligger i ett vindstilla bälte på Atlanten.
  Sedan startar skepparen den orenade förbränningsmotorn för man måste vara i New York på fastställd tid och kan inte vänta på vind! Om stackars Klimat-Greta flugit hade den personliga utsläpps procenten varit lägre. Vad gör man inte för publiciteten som Goebbels sa……..

  Gillad av 4 personer

  • Sven 2019-08-09 / 15:42

   Hon och hennes Far ska vidare till Chile, vilket är 11 timmar med flyg från New York. Hon kommer nog på att hon kommer att vara med på miljökonferensen via internet (vilket hon skulle kunnat gjort från Sverige).

   Gilla

   • turrim 2019-08-09 / 17:18

    Hon kanske blir bjuden på en resa av Musk med Tesla till Chile och sedan retur. Hur många dagar? Och hennes entourage som är mer än pappan under hela turen från Sverige och åter? Hoppas någon kan följa upp och rapportera.

    Jag såg i dag en trailer hasta förbi för något TV-program. Jag uppfattade inte vilket. Men det var unga kändisar som tydligen ska krossa Atlanten i segelbåt. Jag tänkte direkt, att där kunde ju Greta vara med. Sponsrad av TV i stället för BMW – om nu det är bättre från imagesynpunkt. Men då får hon chansen att själv känna på vindens kraft och inte låta proffsseglare dra i tamparna.

    Gilla

 3. Affe 2019-08-09 / 13:00

  Nu får vi inte äta kött längre, men inte mig emot. Tycker synd om djuren. Äter i och för sig fisk.

  Gilla

   • Manne 2019-08-10 / 13:54

    Vi kommer snart få köttförbud eller kraftig köttskatt, var så säker.

    Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-08-09 / 15:47

   Varför tycker du inte synd om fisken ??

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

   • Muhammed 2019-08-09 / 17:08

    Fisken fångas i alla fall från det vilda, oftast. Att transportera djur till ett slakteri är enormt ångestframkallande för djuren, inte minst att dränka grisar i elbad.

    Att äta jagat vilt anser jag är bättre än kyckling, gris, lamm o nöt.

    Gilla

 4. ericr45 2019-08-09 / 11:29

  Du är rasist!
  Att presentera fakta i Sverige är rasistiskt…(vilket vi nog är ensamma om i världen att anse..)

  Lyssnade fö på en anti-klimatist i Ring P1 idag.. det fick han verkligen f-n för, för så får man INTE tycka..

  Gillad av 2 personer

 5. Anders 2019-08-09 / 11:18

  Och i Norge så kostar 1 kWh inklusive de fasta kostnaderna ca 42 öre enligt min Norska vän

  Gillad av 3 personer

 6. turrim 2019-08-09 / 11:10

  Erika Bjerströms ”recension” i Rapport av IPCC:s slutsatser var nog det värsta jag hört från henne. Då är hon under bottenbetyget. Oemotsagd. För detta ska vi tvingas att betala skatt. Ännu ingen politisk reaktion utom från alerte Jan Ericson (M) i Ubbhult om IPCC, inte om Erika.

  Gillad av 3 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-08-09 / 14:43

   Att ett sådant vrak som Erika kallar sig journalist är i bästa fall tragikomiskt.

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

  • Stig Bergman 2019-08-09 / 14:53

   En rubrik i dagens Samtiden lyder: Så manipulerades valrörelsen 2018

   En ny studie visar att den torka vi upplevt på senare år inte på något sätt är unik, utan faller inom ramen för de senaste 1200 årens naturliga variationer. Ändå spred medierna alarmism inför valet så att klimatet fick större utrymme i valrörelsen, framför exempelvis migration.

   När miljöfrågan på detta manipulerande sätt lyftes fram kan Miljöpartiet ha gynnats så att de fick de cirka 26 000 extra röster som fick partiet över 4-procentsspärren. Också Centerpartiet kan ha gynnats. Utan MP i riksdagen och med ett svagare C hade det inte funnits majoritet för den vänsterliberala regeringsbildningen

   Gillad av 2 personer

   • Anonym 2019-08-09 / 15:45

    Och migration har väl funnits i tusentals år!

    Gilla

  • botwid 2019-08-09 / 16:22

   Jag har förmånen att bara se på SVT en gång per år, när det är Nobelfest.

   Gilla

 7. PV544S 2019-08-09 / 10:35

  Vart tar strömmen vägen?
  klockan 7-8 8 augusti 2019
  Elområde: MWh/timme
  Luleå 993
  Sundsvall 1582
  Stockholm 8142
  Malmö 2368

  Cellulosaindustrin efter Norrlandskusten går förmodligen på Vattenkraften I norrlandsälvarna (Elområde Luleå och Sundsvall).
  Storförbrukaren Elområde Stockholm är väl lika utsatt som Elområde Malmö.
  Detta är i augusti, hur ser det ut på vintern?

  Gillad av 3 personer

 8. botwid 2019-08-09 / 10:20

  SMHI fungerar enligt samma princip som DDR. Institutionen har en representant från IPCC som garanterar att bara ”riktiga sanningar” släpps ut. Emellertid yppade SMHI att de varma dagar som upträdde i norra Europa i juli månad bara var hetluft som tryckts upp från Sahara. Dessa heta vindar brukar vanligtvis bege sig till Kanarieöarna. Klimatet på Kanarieöarna har inte förändrats de senaste 30 åren. Emellertid ser vi en tendens till kallare väder. En försmak av solcykel 25 kanske? https://www.dropbox.com/s/5h12p9kl8z4wa1k/TFS_30_years.jpg?dl=0

  Gillad av 5 personer

  • Svante 1 2019-08-09 / 16:46

   Jag har en bungalow på Gran Canaria sen 20 år tillbaka….Klimatet har inte förändrats alls !!

   Gilla

   • botwid 2019-08-09 / 17:37

    Det bästa sättet att ta reda på huruvida klimatet (30 års observationer) har ändrats är att hämta data från det Spanska Meteorologiska Institutet.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s