VERKLIGHETSFRÅNVÄNDA FANATIKER OCH KLIMATALARMISTER

Jag har fortsatt att syna statistiken över elproduktionen i Sverige och ju mer jag granskar den desto mer verklighetsfrånvända blir de rödgröna politikerna och alla klimatalarmisterna. Jag har skrivit det många gånger förr. Menar de allvar med att koldioxidutsläppen är så farliga för vårt klimat så måste det satsas på kärnkraften. Vindkraft och solenergi är bara en önskedröm som verklighetsfrånvända fanatiker tror skall kunna ersätta kärnkraften och fossila energikällor.

Jag läste en insändare i Sydsvenskan skriven av en Jan Svärd som var så korkad att jag tar mig för pannan. Inte en enda faktabaserad siffra utan bara floskler.

https://www.sydsvenskan.se/2019-08-15/agerandet-for-mer-karnkraft-narmast-att-betrakta-som-politisk-hardsmalta

Är det någon som drabbats av härdsmälta så är det skribenten Jan Svärd. Han skriver bland annat följande.

”Tre partier, M, KD och L, med SD hängande i hasorna – eller så är det tvärtom, vill bygga ut kärnkraften. Det är en hyllning till kärnkraften, en räddare i nöden när klimatkrisen förvärrats. Och man gör det trots att det är en opålitlig energikälla.”

 Studera då denna bild över energiproduktionen den 16 april 2018.

2018_04_16 min vindkraft
Källa: Svenska Kraftnät

Det framgår med all tydlighet att kärnkraften och vattenkraften är de mest pålitliga energikällorna. Vindkraften är fullständigt opålitlig. Den 16 april bidrog vindkraften endast med ca 0,5 procent av landets elbehov under måndagsförmiddagen då industrin startad upp. Skall delar av Sverige stänga ned i framtiden när det inte blåser något i hela Sverige och det är natt eller helt molnigt?

Jan Svärd har uppenbarligen inte begripit något om landets elproduktion!

Grundläggande basfakta är att vi måste producera exakt lika mycket elenergi som vi konsumerar för varje ögonblick, då elenergi inte kan lagras i den mängd som skulle behövas. I annat fall blir elbalansen fel i systemet och frekvensen (50Hz) stiger eller sjunker.

Enligt uppgift finns det idag ca 7 300 MW installerad effekt vindkraft och ca 410 MW installerad effekt solenergi.

När det gäller solenergi så vet vi att den är mer eller mindre noll på natten. Den är med andra ord inget man kan ha nytta av på natten. Då måste elenergin komma från andra energikällor.

När det gäller vindkraft så måste det blåsa för att det skall gå att utvinna elenergi. Ett vanligt argument är att det blåser alltid någonstans i vårt avlånga och stora land. Men är det så i praktiken?

Jag har studerat statistiken för vindkraften under 2018. Alltså den totala elenergin som producerades timma för timma under 2018 i vindkraftverk för att se om det alltid blåser någonstans. Den som synat diagrammet ovan har redan svaret. Det finns tillfällen då det är i princip vindstilla i hela landet.

Jag tittade först på under hur många timmar som vindkraften i hela landet producerade mindre än 5 procent av den installerade märkeffekt (7300*0,05=365 MW). Under 2018 var det hela 548 timmar, vilket motsvarar 23 dygn. Denna situation inträffade dessutom under årets alla månader. Var och en förstår säkert att det skapar problem speciellt under kalla vintrar då elbehovet är som störst. Då måste elproduktion komma från andra energikällor, annars stannar Sverige.

Jag har gjort samma sak med 10 procent av installerad märkeffekt och då blev resultatet hela 1 706 timmar eller 71 dygn. Det innebär att under ca 20 procent av året så producerade vindkraften under 10 procent av sin totala installerade effekt.

Här kan vi snacka om en opålitlig energikälla. Hur skall vindkraften kunna ersätta kärnkraften. En mer eller mindre helt omöjlig uppgift.

Här nedan finns ett diagram över 2018 med dessa uppgifter och ytterligare uppgifter för andra nivåer för vindkraften.

Diagram 2018 producerad effekt vindkraft
Källa: Svenska Kraftnät

Notera att vindkraften producerar under 50 procent av sin märkeffekt under hela 328 dygn av året. Det motsvarar 90 procent av året.

Den som har lite förstånd förstår säkert att vindkraften inte är pålitlig i det svenska elsystemet utan den kan bara vara ett komplement. Vi måste alltså ha en annan energikälla när det inte blåser. Just nu håller klimatalarmister och de rödgröna politikerna och regering på att avveckla dessa pålitliga energikällor.

Människor förstår uppenbarligen inte hur viktig denna fråga är för framtida generationer.

Jag är inte kritisk till vare sig vindkraft eller solenergi men vi måste se verkligheten i hela vårt elenergisystem. Det handlar i grund och botten om att bevara vår välfärd och trygghet. Det ingår i samhällskontraktet.

Verklighetsfrånvända fanatiker och klimatalarmister får inte styra vårt land!

PS

Om du delar min uppfattning köp då mina dekaler. Då stödjer du samtidigt min blogg.

IMG_3071

Läs mer hur du beställer dekalerna på följande länk

https://thoralfsblogg.com/2019/08/13/bildekaler/

23 reaktioner på ”VERKLIGHETSFRÅNVÄNDA FANATIKER OCH KLIMATALARMISTER

 1. Hacke 2019-08-18 / 16:50

  OT

  På statstelevisionens huvudkanaler en vanlig söndagseftermiddag i Koreistan:

  TV1:
  ”Blicken mot världen
  SVT:s korrespondenter arbetar över hela världen och för första gången är de samlade för ett livesänt event på Konserthuset. Under kvällen tar vi med publiken på en resa genom världen. Hur mår den egentligen? Vi pratar klimat, demokrati, supermakter, Europas utmaningar. Och tittarna får en exklusiv inblick i arbetet bakom kulisserna och om villkoren för fri journalistik i världen. Programledare är Camilla Kvartoft.”

  Parallellt på på TV2:
  ”Muslimsk högtid: Eid al-adha
  Vi följer Khalid Mohammed och hans familj i förberedelserna inför firandet av Eid-al-adha, en av muslimernas största högtider”

  Jag zappade mellan dessa båda program några minuter innan jag fick svåra andningsproblem och var tvungen att stänga av. Känslan av Nordkorea har aldrig varit så påtaglig som när jag först kom in i något som mest liknande en galaföreställning i Konserthuset i Stockholm. Det påminde om en mix av Nobelprisutdelningen och Kristallengalan där statstelevisionens utsända politruker paraderade på rad inför en till tänderna stylad och ständigt leende och i samförstånd nickande Camilla Kvartoft till den inbjudna och rättroende 7-partipublikens ovationer.
  Jag knäppte snabbt över till tvåan där muslimska överdådigt tyginsvepta ungdomar beklagade sig över västvärldens fördomar och okunnighet om den i religion förklädda hat- och våldsideologi som inget hellre vill än förinta allt och alla som inte behagar följa den.

  Det frestar på hälsan att om så bara för en stund närma sig den mentala pesthärd vi alla tvingas finansiera.

  Gillad av 3 personer

 2. Evelin 2019-08-18 / 15:46

  Fredens religion igen.

  63 personer har dött och 182 skadats i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul under lördagskvällen. Det rapporterar Reuters med hänvisning till landets inrikesdepartement.
  IS lokala avdelning i Afghanistan har nu tagit på sig dådet, enligt Washington Post.

  Ingen har tagit på sig ansvaret för bomben, som exploderade i männens avdelning i festlokalen i västra Kabul. Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan. Många shiiter bor i det drabbade området.

  Gillad av 1 person

 3. Helena 2019-08-18 / 13:30

  ”Fredens religion” slår till igen…

  Minst 60 döda på bröllopsfest i Afghanistan
  Publicerad idag 06.35
  Mins 63 personer dödades och 182 skadades i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger myndigheterna.

  Ingen har tagit på sig ansvaret för bomben, som exploderade i männens avdelning i festlokalen.

  Enligt vittnen var festdeltagarna från landets muslimska minoritet. Många shiiter bor i det drabbade området.

  Gilla

 4. Fredens religion 2019-08-18 / 09:58

  Minst 60 döda på bröllopsfest

  Mins 63 personer dödades och
  182 skadades i en explosion på en
  bröllopsmottagning i Afghanistans
  huvudstad Kabul på lördagen, uppger
  myndigheterna.

  Ingen har tagit på sig ansvaret för
  bomben, som exploderade i männens
  avdelning i festlokalen. Enligt
  vittnen var festdeltagarna från
  landets muslimska minoritet

  Gilla

 5. Staffan 2019-08-18 / 04:08

  Det vore bra att inte blanda in klimatet i kärnkraftsbehovet men möjligen istället peka på förödelsen
  i de områden där dessa snurror byggs. Lägg även ut adressen till kontrollrummet.

  Gilla

   • Staffan 2019-08-18 / 08:52

    Därför att alla håller inte med om koldioxidens negativa påverkan på klimatet.

    Gilla

   • Thoralf A 2019-08-18 / 10:25

    Men nu gäller det inte i första hand klimatet utan att rädda Sveriges energiförsörjning, där kärnkraft varit en mycket viktig del. Vilket nu klimatalarmister och rödgröna politiker vill montera ned och ersätta med vind och sol för klimatets skull.

    Gillad av 1 person

 6. Onkel Björn 2019-08-17 / 17:58

  ”Verklighetsfrånvända fanatiker och klimatalarmister får inte styra vårt land!”.
  Självklart borde det vara så, men tyvärr är det ju just vad som sker. Och har så skett under en allt för lång tid. Och kommer nog att ske ett bra tag till.

  Självklart att koldioxiden inte är farlig. Det är ju livets gas och utan koldioxid, hur hade världen då sett ut? Historiskt sett har jorden haft koldioxidhalter som har varit mångdubbelt högre än de som alarmisterna idag varnar för. Och planeten och dess invånare har överlevt dessa.

  Vad som däremot inte är bra för planeten och vårt välbefinnande, det är de stora skogsskövlingarna runt om på planeten och det allt för stora barnafödandet. Där är 2 saker som alla alarmister istället borde fokusera på. Människan och dess konsumtion är den stora faran för planeten och ju fler människor dessto mer konsumtion och större miljöpåverkan blir det. Det är de små vi måste värna om. Insekterna ! Pollinerande insekter är mycket mer viktiga än en kringresande Greta och några kärnkraftverk och vindsnurror.

  Gillad av 3 personer

 7. turrim 2019-08-17 / 16:33

  På den tiden då vi hade ett totalförsvar så hade alla län en övning vart fjärde år. Alla ansvariga organ måste vara med under fyra dagar. Olika scenario spelades upp och man måste ta beslut. För el så var det alltid effektbrist på grund av t ex sabotage mot produktionsanläggningar och stamnät. Det ledde till häftiga diskussioner om vilka som skulle få och vilka som blev utan av tillgänglig effekt. Mycket lärorikt och konkret.

  Kanske något att ånyo ta upp med tvång för ansvariga och alla politiker att delta. Man skulle då använda produktionsresurser som Thoralfs diagram med faktiskt utfall av vind och solsken. Man skulle också kunna göra en TV-serie med reala data från SMHI som ansvariga måste hantera varje dag.

  Ett önsketänkande som givetvis skulle stoppas av nomenklaturan.

  Gillad av 2 personer

 8. Tony Ingman 2019-08-17 / 14:04

  Jan Svärd är en gammal Sosse, en av dem som varit med och sänkt Malmö
  till den låga nivå den har idag, han har inte bara haft en härdsmälta utan flera
  genom åren. trodde denne gamle fossil slutat att lägga sig i politiken, han behöver
  ju bara titta på hur mästerverket Malmö blivit förvandlad av sitt parti från en gammal
  Arbetarstad till den smältdegel av all upptänklig jävlighet som idag är kännetecken för
  Malmö. Men så typiskt för en Sosse aldrig erkänna att dom haft fel, fulla av självberöm,
  är dom oförmögna att hitta fel hos sig själv, men otroligt duktiga på att hitta fel hos andra

  Gillad av 3 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-08-17 / 17:10

   Jag hoppas han har läst ditt inlägg, om han nu är läskunnig, och begår en Epstein.

   //Gunnar

   Gilla

   • Gunnar Karlsson 2019-08-18 / 09:25

    Epstein fixade det själv, varför skulle inte den här tomten göra det ?

    //Gunnar

    Gilla

   • Benny 2019-08-18 / 13:30

    Nu tyder ju det mesta på att Epstein blev mördad!

    Gilla

   • Gunnar Karlsson 2019-08-18 / 17:21

    Benny, har du några trovärdiga källor? Har just kikat på FoxNews, CNN & CBN inte ett ljud om det du nämner.

    //Gunnar

    Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-08-17 / 12:35

   Det finns uppenbart många lögnhalsar i Sverige !!

   //Gunnar

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s