MYNDIGHETEN SVENSKA KRAFTNÄT HOPPAS

SVT har de senaste dagarna haft några inslag om utbyggnaden av vindkraft där lobby/branschorganisationen Svensk Vindenergi och deras utredning har fått stort utrymme. Det är lite som att sätta räven att vakta hönorna. Se gärna detta inslag från den 30 september.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordinvesteringar-i-vindkraft-ger-eloverskott

Samma dag publicerar SVT även en annan artikel men den får inte lika stort utrymme i nyhetssändningarna och det finns inget videoklipp.

Elbrist elöverskott

https://www.svt.se/nyheter/elbrist-och-eloverskott-samtidigt

Som en liten avslutning i artikeln kommer en liten häpnadsväckande brasklapp och konstaterande.

”Det finns också ett annat problem. Det är vad som händer när det är som kallast och en del av elproduktionen ligger nere. Det kan bero på att det blåser lite vilket gör att vindkraftverken levererar lite energi eller att något kärnkraftverk tvingats stoppa sin produktion. Då kan det uppstå brist på el under några timmar eller några dagar.

Den risken kommer att öka i takt med att vindkraften byggs ut och Svensk Kraftnät som är ansvarig för elnätet i Sverige hoppas lösa det genom en ökad import.”

Svenska Kraftnät hoppas lösa det med import av el. Hoppas! Det är sanslöst uttalande. Det Svenska Kraftnät säger är att de hoppas att det skall finnas tillgänglig elektricitet i framtiden och i synnerhet vintertid när den behövs som mest.

Jag skulle utan tvekan sparka den generaldirektören på Svenska Kraftnät som bygger framtiden på att hoppas något!

Under några timmar eller dagar? Det kan bli mer än så!

Jag roade mig idag med att ladda hem tillgänglig produktionsstatistik för 2019, det vill säga för januari – juli från Svenska Kraftnät.

Den installerade effekten vindkraft i Sverige uppgår idag till ca 7 500 MW. Under årets första 7 månader (212 dygn) var den producerade effekten under 10 procent av installerad effekt, det vill säga mindre än 750 MW under hela 27 dygn totalt. Under närmare 13 procent av den tillgängliga tiden var effekten lägre än 10 procent av installerad effekt.

Den lägsta producerade effekten under en enskild timma var 107 MW, det vill säga endast 1,4 procent av installerad effekt. Då krävs det mycket importel vintertid.

Den installerade effekten solkraft i Sverige uppgår till ca 420 MW. Under årets första 7 månader (212 dygn) var den producerade effekten under 10 procent av installerad effekt, det vill säga mindre än 42 MW under hela 155 dygn totalt. Under ca 73 procent av den tillgängliga tiden var effekten lägre än 10 procent av installerad effekt. Vilket är ganska naturligt då solen inte skiner på natten. Men det förstår nog inte Miljöpartisterna.

Den lägsta producerade effekten under en enskild timma var 0,03 MW, det vill säga 0,0075 procent av installerad effekt.

Det går inte att bygga Sveriges framtid på vindkraft och solkraft och att hoppas på import! Det kan bara naiva vänsterpolitiker göra!

Vindkraft och solkraft kan bara vara ett komplement till riktig baskraft som Vattenkraft, Kärnkraft och Värmekraft.

Vem tror att Sverige kommer fungera med vindkraft och solkraft? Kan någon vara så dum, förutom Anders Ygeman?

 

40 reaktioner på ”MYNDIGHETEN SVENSKA KRAFTNÄT HOPPAS

 1. botwid 2019-10-05 / 10:11

  Det blir ingen dekal på vår hybridbil på Teneriffa. Priset för 95 oktan har under ett år legat på 0,985 €/L men det är nu sänkt till 0,979 €/L (ca 10,58 SEK/L). Letar man upp den billigast macken här, hamnar man på 9,39 SEK/L. Däremot kommer momsen att återgå från 6,5% till 7%. Vi har till skillnad från Sverige inga satsningar på import av terrorister och deras anhöriga och därför kan skatterna hållas nere.

  Gillad av 1 person

 2. Sven d.ä. 2019-10-04 / 15:44

  Hade jag bott i Sverige så hade jag installerat vedkaminer med koppling till elementen. Köpt massor med ved och sedan hysterin gå vidare.

  Gillad av 1 person

  • Rune 2019-10-04 / 18:22

   En vedeldad panna med självcirkulation i elementen. Sådant har min granne. Själv sitter jag med bergvärmepump och känner mig något osäker.

   Gilla

 3. Ölandsbonde 2019-10-04 / 11:58

  El Hierro Wind & Pumped Hydro System

  Finansierat med massor av EU-pengar.
  Jag såg ett reportage på DW om detta ”smarta” sätt att göra elen billigare. Ön får sin ström från dieselgeneratorer.
  Efter att allt var klart så får man nu köpa in mer diesel då hela installationen med att låta möllor pumpa vatten till en konstgjord sjö som sedan avtappas och via turbiner genererar el inte fungerar.
  Ett skäl till att det inte funkar är att det drar mer el att pumpa upp vatten än den el man får ut på nedfärden.
  Inses lätt för annars hade vi haft en evighetsmaskin.

  Folket där får nu betala mycket mer för sin el. De som intervjuades var förbannade.

  Gillad av 2 personer

 4. Egon 2019-10-04 / 11:42

  7 klövern ”hoppades” på att en massimport av analfabeter skulle rädda pensionerna……..
  Jäklar,vad det sket sig.
  De verkar vara lika naiva när det kommer till vår energiförsörjning.
  Kämpa på Thoralf!

  Gillad av 1 person

 5. turrim 2019-10-04 / 10:31

  Om jag minns rätt från föredrag för många år sedan, så var det Svenska Kraftnäts ansvar att upphandla effektreserv med kontrakterad tillgänglighet. Att regeringen nu lägger på energiskatter så att företagen avvecklar möjliga effektreserver kan inte frånta ansvaret för Svenska Kraftnät. Då får man givetvis betala mera så att avvecklingen stoppas. Staten betalar skatten! Eller teckna avtal med kolkraftverk utomlands; hur det nu ska kunna ske med leveranssäkerhet.

  Har kraven på Svenska Kraftnät ändrats från säker till att det räcker med att hoppas?

  I Sydsvenskan bakom betalvägg rasar VD för storbageriet Pågen mot stängningen av Barsebäcksverket och nu även energiskatter på kraftvärmeverken som leder till avveckling. Pågen kan inte få garantier för säkra elleveranser för expansion. Alla expansiva företag i Sydsverige är oroade och måste senarelägga planer eller flytta utomlands.

  Samtidigt sitter Statsministern som dessutom är tidigare Metallordförande tyst och låter Ygeman påhejad av Lövin och Lööf fortsätta i utförsbacken.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2019-10-04 / 10:43

   Man kanske måste läsa regeringens regleringsbrev till Svenska Kraftnät och se om det har förändrats.

   Följande kan läsas i det sista regleringsbrevet från december 2018.

   ”1.1 El
   Affärsverket svenska kraftnät ska verka för att relevanta samhällsekonomiskt motiverade åtgärder vidtas för att säkerställa att Sverige har en god effekttillgång och att risken för effektbrist kan minskas.”

   Gillad av 2 personer

   • turrim 2019-10-04 / 11:03

    Tack för som vanligt fakta! Det här stycket är typiskt för order från regeringen eller i nya lagar. Det finns alltid reservutgångar som kan tolkas mjukare. Av generaldirektörer eller domstolar. Här ”att risken för effektbrist kan minskas”. GD översätter till ”hoppas” vilket är billigare i budgeten, inte retar klimatfanatikerna, regeringen ger klapp på axeln och förlänger förordnandet. Ann-Marie Begler har blivit riktmärket för kvarvarande GD.

    Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2019-10-04 / 12:26

    Detta visar med all önskvärd tydlighet att Sossepacket måste bort från regeringsmakten snarast !!

    //Gunnar

    Gillad av 2 personer

 6. Henrik 2019-10-04 / 10:30

  Thoralf, nu börjar EUR:on vandringen mot 11 kronor. Vad händer med Sveriges ekonomi? Sorligt.

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlsson 2019-10-04 / 12:31

   Henrik, det kostar skjortan att vara socialbyrå för hela världens alla muslimer, den svenska ekonomin håller helt enkelt på braka ihop !!

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

 7. Bernt Ekholm 2019-10-04 / 09:19

  Hur många dagar/timmar gav vindkraftverken full effekt?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-10-04 / 10:22

   Inte en enda timma. Det högsta uppmätta timvärdet var 6037 MW, det vill säga ca 80 procent av installerad effekt. Antal timmar med över 5000 MW (66 procent av installerad effekt) var 198 timmar eller drygt 8 dygn.

   Medeleffekten var 2250 MW, vilket är 30 procent av installerad effekt.

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2019-10-04 / 12:59

    Mupp: – Men då får vi väl öka effekten!!!

    Gilla

 8. Stefan 2019-10-04 / 08:30

  Ja jösses, hoppas kan man ju men det duger inte när det gäller Sveriges energiförsörjning…

  Vindkraft kan aldrig bli en del av vår baskraft förrän det finns effektiv teknik för att lagra elenergi. Enda möjligheten idag vore väl att använda vindkraftselen till s.k. pumpkraftverk men det kräver ju att det anläggs vattenkraftverk i vattendrag där vattenflödet egentligen är för litet om det ska vara någon mening att pumpa upp vatten till kraftverksdammen.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-10-04 / 08:44

   Det måste dessutom finnas vatten att pumpa upp. Det vill säga det måste alltså byggas en damm efter kraftverket också.

   Det finns i Spanien. Vid inflygningen till Malaga brukar man se en sådan anläggning.

   Gillad av 1 person

   • Stefan 2019-10-04 / 09:01

    Precis, en pumpdamm måste byggas och dessutom så bör vindkraftverken som ska driva pumparna byggas relativt nära vattenkraftverket. Frågan är hur många platser vid vattendrag det finns som är lämpliga för att anlägga dammar och där dessutom vindförhållandena är gynnsamma nog för vindkraft. En sådan här anläggning skulle ju innebära ett stort ingrepp i landskapet så de blir nog inte så populära bland folk som bor i närheten.

    Nej, jag tror att vi måste satsa på ny kärnkraft och behålla/utveckla vår traditionella vattenkraft. Vi kan inte heller skattemässigt missgynna kraftvärmeverken. Att subventionera sol- och vindkraft på bekostnad av tillförlitlig baskraft är rena Ebberöds bank…

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2019-10-04 / 10:16

    Instämmer helt och hållet.

    Gilla

   • Stefan 2019-10-04 / 09:08

    Det finns i Sverige också, Lettens kraftstation och Kymmens kraftstation är pumpkraftverk. Det har funnits fler men de har tydligen konverterats till konventionella vattenkraftverk.

    Gillad av 1 person

   • Janne111 2019-10-04 / 10:17

    Ett pågående försök att lagra energi genom att pumpa upp vatten till en damm pågår också på kanarieön El Hierro.
    Mer att läsa finns på https://klimatsans.com/2019/06/25/hur-kan-energi-lagras/ . Ytterligare länkar finns längst ner på sidan.
    Där kan man läsa: ”Ett avgörande misstag är att de bortsett från att vattenturbinerna måste hållas igång hela tiden, för att kunna ta över belastningen lika snabbt som sol och vind växlar. Det betyder att energilagret minskar hela tiden.”
    Genom att söka på ”El Hierro Wind & Pumped Hydro System” kan man hitta mer referenser.

    Gillad av 1 person

   • Roland Salomonsson 2019-10-04 / 10:18

    Även detta är en utopi! I ett ”litet” vattendrag skall det plötsligt under relativt kort tid släppas på snabbt rinnande massor av vatten. Ett litet vattendrag innebär med säkerhet även en relativt liten vattenfåra. Det kommer i bäst a fall bara att bli enorm erosion, men lika väl ännu värre ingrepp i naturen. Hur är det med miljötänk nuförtiden?

    Gillad av 1 person

 9. Henrik 2019-10-04 / 07:46

  Thoralf, stämmer det verkligen att 94% lever på bidrag som sökte asyl 2015 i Sverige? I så fall får vi väl säga Grattis Sverige.

  Gilla

 10. Cosmik Debris 2019-10-04 / 03:15

  Det här är något av det sjukaste jag någonsin sett. Dessa förbannade muslimer överträffar sig själva, gång på gång. Islam är en svårt sjuk, ondskefull och kvinnohatande politisk våldsideologi.

  Är det det här psykfallen i F! och MP vill ha?

  Jonas WE Andersson:
  ”SVT Sport om 35 år – om nuvarande utveckling inte stoppas omgående och gränserna stängs för fortsatt massmigration från MENA”

  https://tinyurl.com/y2a9h39j

  Gillad av 2 personer

 11. Johanna 2019-10-03 / 22:24

  Thoralf!

  Jag saknar dig längst fram på altaret i Riksdagen! Har kollat gamla inspelade filmer där du håller föredrag. Så otroligt pålåst och klär av byxorna på motståndarnas argument.

  Det var synd att MBJ och Stefan Olsson i spetsen satte käppen i hjulet.

  Det ändå man kan hoppas är att Afs kommer in i riksdagen så att vi får se dig där du hör hemma igen.

  Gillad av 2 personer

  • Henrik 2019-10-04 / 06:37

   Denna Mattias B Johansson som verkar ligga bakom är en skitstövel som borde ha en riktig kick i baken ur partiet. En skam att behandla Thoralf på detta sätt.

   Gillad av 3 personer

 12. Björn i Bromma 2019-10-03 / 21:44

  Det finns gott om miljömuppar som inte kan skillnaden mellan elenergi och eleffekt. Man kan misstänka att även energiminister Ygeman tillhör denna skara.

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-10-04 / 12:20

   Björn, pajasen Ygeman vet ingenting, mer än hur man myglar sig fram tlll köttgrytorna !!

   //Gunnar

   Gilla

 13. turrim 2019-10-03 / 20:37

  Miljöpartiet ar kört över Statsministern och prisat ut två fungerande kraftvärmeverk i Malmö med skatter. Samma med kärnkraftskatten samtidigt som vind och sol får subventioner.

  Gillad av 2 personer

 14. CS 2019-10-03 / 20:36

  Förnuftet och tänkandet hos de vänstertomtar som styr landet är på så otroligt låg nivå att de helt enkelt inte begriper bättre. Sossarnas tid är snart ute. SD är nu lika stora som S i den senaste opinionsmätningen. Missköter man landet så kapitalt som sossarna har gjort sedan valet så åker de ut med brak nästa val.

  Gillad av 1 person

 15. Rune 2019-10-03 / 20:18

  Men det är väl ändå så att denne generaldirektör inte har något annat än att lita till hoppet när han har blivit fråntagen kärnkraftverken som står för basproduktionen av el?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-10-03 / 20:29

   GD skall tala om för regeringen hur situationen ser och vad som krävs för trygga elförsörjningen i framtiden!

   Gillad av 6 personer

   • Rune 2019-10-03 / 23:03

    Jag antar att han har gjort precis det. Och att andra också har berättat för regeringen hur det ligger till. Men att regeringen i sin förstockelse vägrar att lyssna.

    Gillad av 1 person

 16. Gunnar Karlsson 2019-10-03 / 20:10

  Vilka hönshjärnor som tror att vindkraften kan lösa Sveriges energiproblem, jag blir både kallsvettig och mörkrädd på samma gång.

  Muppartiet är en fruktansvärd olycka för Sverige, de håller på att köra landet utför stupet med sin supernaiva tro på vindkraften. Det finns bara en riktigt effektiv och miljövänlig lösning och det är kärnkraft.

  Jag är glad att jag lämnade landet i god tiden, en riktigt lång och kall vinter kan bli helt förödande för plånböckerna när dyr kolbaserad el måste importeras till skyhöga priser.

  I Frankrike där jag bor finns det 55 fungerande kärnkraftverk som tickar och går och förser oss och delar av Tyskland med miljövänlig el.

  //Gunnar

  Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s