NAIVA MYNDIGHETER DEL 1

DCIM100MEDIADJI_0158.JPG
Denni Allmetal i Nybro.     Foto Thoralf Alfsson

Jag har de senaste månaderna tittade lite noggrannare på ett rättsfall i Kalmar. Jag har inte bara följt fallet i lokalmedia och läst domen vid Kalmar tingsrätt, utan jag har även läst förundersökningsprotokollet och sedan gjort lite egna efterforskningar på nätet och begärt ut information från myndigheter angående de dömda personerna.

I början av maj 2019 så beslutades det om en razzia (arbetsplatsinspektion) mot företaget Denni All Metal i Nybro. Företaget handlar med metallskrot. En bransch som myndigheterna haft ögonen på under längre tid med tanke på alla stölder av framförallt koppar vid elföretag och jordlinor vid järnvägar. Vilket inneburit stora problem för tågtrafiken.

Det var gränspolisen tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Nybro Kommun som genomförde razzian mot företaget. Att denna razzia genomfördes torde tyda på att myndigheterna hade starka misstankar om brottslig verksamhet vid företaget. Lokalerna genomsöktes inspekterades av myndigheterna och när kontoret genomsöktes observerades en handväska i en soffa. Vid kontroll av väskan visade den sig innehålla en större summa pengar och ett pass tillhörande Enesa Osmanovic. I handväskan fanns 230 000 kronor i 500-kronors sedlar. En rejäl bunt med andra ord.

Med tanke på summans storlek och hur de förvarades misstänktes penningtvättbrott. Pengarna togs i beslag av polisen. Enesa Osmanovic bekräftade att väskan var hennes och hon greps på plats och ett beslut om husrannsakan på hemmadressen i Örsjö fattades omgående.

Vid husrannsakan på hemmadressen anträffades en stor mängd elverktyg och maskiner, varav många av proffskvalitet. Det handlade om hundratals elverktyg och maskiner. Poliserna på plats kunde se att serienummer var bortslipade på en del av dem. Vid en snabb kontroll på plats av en del Hilti-verktyg konstaterades att de var stulna vid ett inbrott i Ljungby 2018. En brottsmisstanke om grovt häleri upprättades. Alla verktyg beslagtogs och transporterades till polishuset i Kalmar.

Vid förhör med Enes Osmanovic uppger han att pengarna är företagets och att man måste ha kontanter då man betalar en del kunder kontant, som kommer med metallskrot. Han säger också i förhöret att han och familjen anser att pengarna inte är säkra på banken. Företaget säljer sitt skrot till företag i Karlshamn, Kristianstad, Helsingborg och Malmö och betalningen är nästan alltid kontant. Kunderna som de köper skrotet av vill alltid ha kontant betalning, aldrig swish eller inbetalning till ett konto. Det säger en del om verksamheten.

Det passar säkert alla oseriösa personer som kanske kommer med metallskrot som kan vara stöldgods till företaget och som inte vill att pengarna skall synas.

När det gäller alla de 100-tals verktyg som påträffades i garaget gör Enesa Osmanovic gällande i förhör att alla verktygen är hennes och köptes in för 14 år sedan på auktioner och på loppis. Många av verktygen fanns i papperspåsar från Kebabkungen. Det finns ett företag med det namnet i bland annat Helsingborg.

Under förundersökningen kunde dock polisen knyta elverktygen och maskinerna som hittades i parets hus till minst 14 inbrott i regionen. De flesta inbrotten hade skett i Nybro med omnejd. Där inbrotten skett under åren 2016 – 2019.

Brott
Orter som utsatts för brott enligt förundersökningen.

I listan över stulna verktyg och maskiner från dessa inbrott så fanns inte de mest värdefulla och exklusiva maskinerna i parets hus. De hade tydligen fått fötter och fanns uppenbarligen någon annanstans. Kanske utomlands?

https://www.expressen.se/kvallsposten/hittade-stoldgods-for-en-kvarts-miljon/

http://www.smp.se/vaxjo/godsspanare-vill-se-effektivare-granskontroller-mot-stoldligor/

Hur gick det sedan i rättsprocessen? Det kommer i del 2.

 

 

11 reaktioner på ”NAIVA MYNDIGHETER DEL 1

 1. Lennart Karlsson 2019-10-24 / 10:53

  Vänstertabloiden Aftonbladet har en hälarmarknad på nätet där någon annonserade om en ”Åkgräsklippare”. Jag ringde men det var fel klippare för mig. Då frågade mannen med ”annorlunda” dialekt vad jag villja ha.
  Förklarade märke och modell varvid han sa: ”Jak titta inatt om jak hitta någon”.
  Då upplyste jag honom om att jag inte var intresserad att göra affärer med honom varvid standard frasen om rasist m.m. kom.
  Jag saknar bakelittelefonen där man kunde kasta på luren!

  Gilla

 2. martiusus 2019-10-23 / 19:09

  Makteliten lever ett liv så fjärran från medelinkomsttagaren man kan komma. De behöver aldrig bry sig om höjda flygskatter eller bensinskatter då dessa betalas av någon annan.

  De kan sitta i sina villor och palats och tänka storsinta tankar om altruism och solidaritet med all världens fattiga då de aldrig drabbas av de politiska beslut de tar.

  De sitter i stängda rum och tar beslut som i grunden förändrar samhällsstrukturen till det sämre för flertalet.

  De låter folk från Afrika och Mellanöstern bosätta sig här trots att dessa saknar den utbildning som behövs i ett modernt samhälle. Hela migrationspolitiken andas en låt gå mentalitet där allt ansvar saknas.

  Den löneslavande majoriteten får via skattesedeln betala uppehället för dessa arbetslösa ”migranter” och allt sker i en anda av godhet.

  Gillad av 2 personer

 3. Anonym 2019-10-23 / 18:42

  Synd att inte brottsligheten drabbar den politiskt korrekta godhetseliten. Det nya, spännande Sverige är ju deras våta dröm och då borde väl det spännande komma dessa as till godo…

  Gillad av 2 personer

 4. turrim 2019-10-23 / 18:10

  Thoralf behöver inga tips. Han har intressanta scoop varje dag. Men här ett litet tips till SVT att läsa Rebecca Uvell om ”Bakom klimataktivisterna”. Det här har Erika Bjerström missat när hon flugit till Kanada. Det klarade Rebecca utan att flyga.

  https://uvell.se/2019/10/23/bakom-klimataktivisterna/

  Gillad av 2 personer

 5. hllviken 2019-10-23 / 14:36

  Den öppna gränsen har förstört mycket för Sverige!

  Gillad av 4 personer

 6. Sven d.ä. 2019-10-23 / 14:01

  Ett uppenbart klart fall – bakom galler direkt. Men jag har en känsla av att det blir korv med mos på polisstationen itsället.

  Gillad av 4 personer

  • Ingemar Ekman 2019-10-23 / 18:01

   Rambergs gäng kommer att hitta några små smulor som gör att de blir frikända och kommer hem med en ännu större pengabunt att lägga i handväskan.

   Gillad av 1 person

 7. MT 2019-10-23 / 13:40

  Men då …vafö på detta viset? nu vill jag läsa del 2 🙂

  Gilla

 8. botwid 2019-10-23 / 13:06

  Är det inte att beteckna som grov rasism att kika i en handväska med litet kontanter?

  Gillad av 4 personer

  • Stig Bergman 2019-10-23 / 19:00

   Jag kanske inte förstår din ironi så jag hummar i all ödmjukhet att det ju skedde under en husrannsakan, som sannolikt var bestämd av åklagare – liksom det efterföljande beslaget.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s